Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Já měla první porod stejný jako Ty-křížové bolesti a sekce. Druhý jsem si doslova vydupala přirozený-a byl to moc hezký porod-křížové bolesti jsem vůbec neměla. Miminko musí být v předním levém postavení-tj. tlačí v břichu zadečkem do břicha a ne do zad. Zjistí Ti to normálně na ultrazvuku. Moc držím palce, ať Ti to vyjde. Mně to dodalo hodně síly a radosti, že jsem to zvládla. A že je jedno, jestli se dítě narodí přirozeně nebo plánovanou sekcí, není pravda. To Ti dnes už potvrdí nejeden doktor i studie, které se tématu věnují.
Pokud bych Ti ještě mohla poradit-v porodnici, kde Tě nutili ležet na zádech u křížových bolestí (a nejen u nich), bych už nerodila. Je to nejhorší bolest a spojena s nemožností změny polohy musela být opravdu hororem.
Ono je taky potřeba zvážit kvůli čemu byl porod nepostupující. Někdy je to dané a je třeba pomoci, jindy ale za to může rutina. Nepřítomnost osoby blízké v cizím prostředí, pocit ohrožení, zoufalství (to vše vyvolává adrenalin, který porod brzdí), neumožnění volného pohybu- to čtu z toho „nutili mne ležet“. To se pak není čemu divit, že se miminku ven prostě nepovede dostat.
Já bych si hlavně nastudovala jak může přirozený porod vypadat a na co mám právo. Nikdo tě nemůže nutit do něčeho, co nechceš, to platí i u porodu (vyjma bezprostřední záchrany života, to se prostě koná a hotovo). Takže mít s sebou doprovod, kterému důvěřuji, je poučen co chci a co nechci, věřit sobě a svému tělu.
Já měla první porod příšerný (neinformovaná rodička, rutina od sklepa až na půdu, šlo to bez cs, ale to je tak jediné pozitivum). Druhý už jsem byla připravena, v jiné porodnici, okolnosti mne vedly k vyvolání porodu- rozjíždějící se preeklampsie, nechtěla jsem vyčkávat a tělo se už pomalu připravovalo. Krom tablety na vyvolání naprostá pohoda, svoboda, nechali mne prostě rodit ![]()
Teď budu rodit potřetí, vyloženě se těším.
Bolesti jsem u obou porodů měla křížové