Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, mám na vás prosbu. Včera jsem byla ve 13tt na prvním screeningu v Prenatalu u doktora Vlašína. Podle ultrazvuku je vše v pořádku. Miminko má nosní kustku a sijove projasneni 1,5mm. Ale vyšla mi špatná hodnota hch 3,87. Doporučili mi v 16tt triple test, ze bych mohla mít miminko s DS. Mate někdo podobne zkušenosti a přitom je miminko zdrave? Děkuji moc za vaše reakce a zkušenosti ![]()
Podle me bude cse v poradku. Krev se nema posuzovat zvlast.
Ale mne ted taky"uletlo" Papp-a a podstoupila jsem radsi Prenascan..
Mam stejnou zkusenost…nemela jsem tedy hcg pres 3 (presny cislo si nepamatuju), ale absolvovala jsem triple test s kontrolnim ultrazvukem a tam uz vsechny vysledky v poradku
drzim palce at je vse v poradku i u vas ![]()
@kyticka86 @peskovas Holky, děkuji moc za podporu
. Je pravda, ze ultrazvuk byl ukázkový a i samotné riziko downa je 1:2800. Vyšlo jen blbě to hcg, tak snad bude vše v pořádku.
Ahoj, já měla vysoké HCG (tuším přes 4 mom) + nízké Pappa, riziko Down 1:8 a máme zdravou dceru, ultrazvuk byl taky v pořádku, platili jsme si Prenascan. Asi bych se řídila doporučeními, kdyby bylo riziko větší, hnali by vás hned na plodovku či jiné vyšetření. Držím pěsti ![]()
@janulak1990 Ahojky, děkuji moc. Dnes jdu ke své doktorce na konzultaci, tak uvidím. Z Prenatalu mi doporučili jen ten triple test (ale ten prý vychází falešné pozitivní), jinak vůbec nic. Je to stres ti řeknu… ![]()
@Aluschka je, bylo to krušných 10 dní do výsledků… vy ale máte riziko mnohonásobně nižší, pokud je v pořádku ultrazvuk, tak bych věřila, že vše dobře dopadne. Jinak tripple testy jsem měla taky falešně pozitivní, ale to už nikdo neřešil, už jsme věděli, že je vše ok.
Ahoj, připojuji se do diskuze, jsem, respektive byla jsem na tom podobně. UTZ u DR. Vlašína, vše ukázkové, vysoká hodnota volné beta HCG (dokonce 8mom). BYly mi doporučeny triple testy, ty vysly negativní, hodnota volné bety HCG byla pořád vyšší. DR mi říkala, že musí někde nastavit hranici a jsou hold ženské, které mají tento hormon vyšší… pro svůj klid jsem si ještě zaplatila Panorama test. UTZ v 20 tt byl pak v pořádku. Jaký je aktuální stav u tebe?
držím palce
@HanS015 Ahojky, mě čeká triple test příští týden, tak jsem zvědavá. Týden čekání na výsledky asi bude náročnější
ale já věřím, ze vše bude ok. Jinak jsem to probírala s moji dr. a ta rikala, ze si z toho nemám dělat hlavu. Ze horší by bylo ta hodnota pap. Jak jsem u ni byla na te konzultaci, tak ještě cele miminko premerila, jestli velikost hlavičky atd odpovídá týdnu ve kterém jsem byla. Pak měřila i stehenní kost a vše přesně odpovídalo. Takže i to mě dost uklidnilo. Uvidím co ten triple test. Ona mi i rikala, ze kdybych chtěla mít jo jistotu, tak ať jdu na plodovku, ale tomu bych se spis rada vyhnula. A taky kdyby to prý bylo špatný, tak mě hned nutí na genetiku atd, ze tohle jsem dostala jen jako doporučení.
Ahoj, taky jsem měla ve 13tt free beta HCG vyšší a uzv v pořádku, bohužel mi vyšel i screening pozitivní ![]()
Samozřejmě mi byl po genet. konzultaci doporučen odběr choriových klků a celk. výsledky po nekonečném čekání za 14 dní byly ok ![]()
Teď mi tu spinká zdravá 3měs. holčička.
Pro zajímavost, HCG jsem měla vyšší i u prvního těhotenství a první dcerka je taky zdravá… u některých žen to tak je.
Držím palce a nebojte, bude vše v pořádku.
Ahoj holky,
jsem aktuálně 21tt a po prvním screeningu jsem měla také vysokou hodnotu hcg a šíjové projasnění 2,2mm, tyto výsledky mi způsobily hraniční hodnoty pro DS, a to 1:324. Každopádně bych vás tímto chtěla trošku uklidnit, protože i mě diskuze v tomto období pomáhaly. Vzhledem k tomu, že jsme si v termínu prvního screeningu procházeli velmi těžkým obdobím, nenechal mě tento výsledek klidnou a musím přiznat, že jsem dost plašila. Rozhodla jsem se proto podstoupit Trisomy test +, který dopadl dobře, stejně tak jako vyšetření v 2. trimestru a dle paní doktorky čekáme zdravou holčičku. I když bylo čekání na výsledek nekonečné (cca nekonečných 10 dní) jsem ráda, že jsem tento test podstoupila a doporučila bych ho všem, komu výsledek prvního screeningu nevyjde úplně optimálně.
Všem vám přeji pohodové těhotenství a zdravé dětičky ![]()