Prvorodička - kdy dojít na matriku a začít hledat dětského lékaře

1146
28.10.19 19:57

Prvorodička - otázky ohledně matriky atd

Ahoj holky, jsem prvorodička, nyní 23tt. Chci se zeptat kdy mám jít na matriku? Kdy začít hledat dětského lékaře? Kdy a kde jít vyřídit Mateřskou? Měla bych na mateřskou nastoupit 14.1.2020, termín máme 25.2. A co všechno vzít sebou. Předem děkuji za odpovědi, protože tyhle věci jsem ještě nikdy neřešila a vůbec nevím co a jak :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2218
28.10.19 20:02

Tak trošku se tady vetřu.. jsem v 18 týdnu a taky spoustu věci nevím.. byli jsme už na prohlídku v porodnici a doporučovali, že na matriku čím dřív tím líp.. takže já do 25 týdne si to už půjdu vyřídit, ať už mám s tímhle klid :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27766
28.10.19 20:04

Na matriku jedině pokud nejsi vdaná a chcete příjmení po otci, papíry na mateřskou ti dá mudr

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1146
28.10.19 20:04

@Denny97 V pohodě, snad nám někdo odpoví :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
28.10.19 20:06
@Lucie1906 píše:
Ahoj holky, jsem prvorodička, nyní 23tt. Chci se zeptat kdy mám jít na matriku? Kdy začít hledat dětského lékaře? Kdy a kde jít vyřídit Mateřskou? Měla bych na mateřskou nastoupit 14.1.2020, termín máme 25.2. A co všechno vzít sebou. Předem děkuji za odpovědi, protože tyhle věci jsem ještě nikdy neřešila a vůbec nevím co a jak :D

Na matriku můžeš jít klidně teď. Lékaře volej před porodem, jestli bere. Pak se k němu po porodu zaregistruješ. Mateřskou vyřizovat nemusíš, měla bys dostat od gynekologa doklad a ten dáš zaměstnavateli. Podle porodnice, kde budeš rodit, si vem věci. Někde dávají porodnické vložky, oblečení miminku a plenky, jinde ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2218
28.10.19 20:07

@Lucie1906 Nám říkali, že když nejsme manžele a chceme příjmení po otci + otce v rodném listě tak na matriku co nejdřív. Že některé ženy mají předčasný porod a nestihly tam jít, tak je automaticky příjmení po matce a pak je složitější vyřizování, aby bylo příjmení změněno na otce :) A co s sebou do porodnice je různé.. nám dali seznam co k nim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
808
28.10.19 20:14

Tak pediatra jsem hledala již v 12 tt a měla jsem sakra stesti, ze nám malou vzala. Nevím, kde bydlíte, ale pokud chcete pediatra, co za to stojí, tak už bych nečekala a hledala. Na matriku klidně teď, taky není na co čekat. Papír na mateřskou dá doktor dle domluvy v rozmezí 8 až 6 týdnu před termínem porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30332

Dětského lékaře jsem si domlouvala těsně před mateřskou, abych tam pak nemusela extra jít. Matriku jsem neřešila, ale být tebou bych to nechala na leden, pokud nebude hrozit předčasný porod. Mateřskou jsem vyřídila s doktorkou 6 týdnů před porodem a jen odevzdala v práci. Ostatní vyřídili oni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1146

@Russet Ještě se zeptám normálně jsem pracovala, pak šla na nemocenskou, k 31.8 mi ale už neprodloužili smlouvu, takže i přesto se mateřská vyřizuje přes zaměstnavatele? Pokud to chápu dobře tak se do porodů, do té ochranné lhůty vlezu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
28.10.19 20:19

@Lucie1906 Na matriku v případě, že nejsi vdaná a budeš mít otce dítěte v rodném listě. A šla bych klidně o 2-3 měsíce dřív. nikdy nevíš, kdy porodíš. Takže klidně teď. Pediatr záleží na tom, odkud jsi a nebo, jestli chceš nějakého konkrétního. Já třeba volala hned po 12tt, protože náš nabírá jen omezený počet dětí a má pořadník. 2 měsíce před porodem jsem tam byla pro info, co a kam volat po porodu.

PPM se řeší 6 -8 týdnů před TP a jenom doneseš papír od gynekologa do práce.
Co se týká porodnice, tak zase záleží, kde bydlíš, do některých je potřeba se registrovat s předstihem. A info mívají na netu a nebo na předporodních kurzech/ schůzkách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
255
28.10.19 20:20

Pediatra začněte shánět hned mají totiž dost plno, na matriku stačí třeba až po 30TT. Já byla s přítelem někdy ve 36TT - za týden jsem porodila :D. S sebou občanky a rodné listy :). S mateřskou vám poradí lékař ale jste v ochranné lhůtě a tím pádem budete potřebovat stejně platební výměr od zaměstnavatele, a tam se domluvíte jestli to zašlou, nebo si tam papíry vyzvednete a hodíte na úřad sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
28.10.19 20:20
@Lucie1906 píše:
@Russet Ještě se zeptám normálně jsem pracovala, pak šla na nemocenskou, k 31.8 mi ale už neprodloužili smlouvu, takže i přesto se mateřská vyřizuje přes zaměstnavatele? Pokud to chápu dobře tak se do porodů, do té ochranné lhůty vlezu.

Ano, dávají tam potvrzení o výši příjmů. Ochranná lhůta je 180 dnů do nástupu na PPM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1146
28.10.19 20:23

Děkuji moc za odpovědi holky, moc jste mi pomohly  :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie