Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Rozumís tomu správne. A nt hodnota je jaká?
Hele sama musis vedet, zda bys dala pripadne dite s timto syndromem. Ja bych na genetiku sla, bala bych se. Riziko neni nejvetsi, ale nekdo si toho cernyho petra proste vytahne. Muze mit nekdo riziko 1:2 a dite bude ok a nekdo muze mit riziko jako ty a ok nebude. Tim nestrasim, ale za me je dovysetreni na miste.
Rozumíš tomu správně. Je jen na tobě, jestli jsi tohle riziko ochotná akceptovat, zaplatíš si přesnější screening nebo vyžádáš invazivní vyšetření.
Já měla riziko 1:60, ale dost to prý zmršil i věk, bylo mi 35. Šla jsem na NIPT, to vyšlo negativní, mám zdravé dítě.
Držím palce ![]()
@Anonymní píše: Více
Nuchální translucence - šíjové projasnění plodu.
@Velryba černá píše: Více
Presne tak, bude napsana v papirech. Ta casto dokaze taky napovedet. Samozrejme jsou vyjimky.
Jo aha, no tam byl 1 milimetr. Ono to prý tak skočilo kvůli vysoké hladině HCG v krvi. Nosní kustka tam prý taky byla. Původně vypočítali tu hodnotu něco přes 850, ale doktorka ještě jednou premerila délku prcka a zjistila, že je o kus větší, takže to ještě upravili a ta hodnota skočila takto.
Prosím anonym. Ano, znamená to, že jedno z 762 se narodí s DS. Nám v tomto těhotenství vyšlo riziko DS podobné hodnoty a zaplatili jsme si raději Panorama test, žádné jiné řešení nám nikdo nenabídl. Ultrazvuk byl normální, vyšly špatně hormony v krvi. Můj věk 35, partner starší.
Panorama test nám vyšel dobře, tak se modlím, ať je opravdu vše ok a máme zdravé miminko, má se narodit každým dnem. Neříkám, že Tobě - jen obecně - někomu to třeba přijde drahé, ale za mě je lepší si to zaplatit, částka je vyšší, ale předpokládám, že kdo plánuje živit dítě, tak peníze má a postižené dítě by stálo mnohem, mnohem víc peněz, než jeden test.
Vím, že se může stát cokoli, a pak už nic jiného nezbývá, ale vědomě bych DS nebo podobně postižené dítě na svět přivést nezvládla
ale vím, že to někdo třeba má jinak a s výsledkem v šedé zóně by na testy nechodil. Takovéhle riziko někdo považuje za ok, někdo za vysoké - i gynekolog říkal, že je to čistě na nás, jak se rozhodneme, že tady nemůže poradit, že indikovaní na genetiku nebo k invazivnímu vyšetření nejsme, že nám v tomto poradit nemůže (pořád jsem se dokola ptala, co by doporučil) - tak jsme se rozhodli pro test z krve.
Ještě já, anonym z 20:00 - ptala jsem se gynekologa i co má větší výpovědní hodnotu, jestli ultrazvukový nález nebo hladiny hormonů, ale prý to takhle hodnotit nelze. Jsou i DS s normálním ultrazvukovým nâlezem (Napadlo mě to, jak jsem četla tady v diskuzích, že když je ultrazvuk ok, tak by se ženské nebály atd).
No, jsou to nervy, držím palce! ![]()
Já teď díky věku měla cca 1:1500.
Nešla jsem už na nic.
Odmítla jsem i triple testy.
V tvém případě bych zvážila neinvazivní test.
Teď jsem se dočetla že ty NIPT testy nejde absolvovat s BMI nad 35, mám teď 35,1..
Tak mám strach co bude na genetické konzultaci, jdeme tam příští pátek..
Vůbec nevím jestli je možné tedy jít rovnou na plodovou vodu i když je to rizikové i při takovém nižším riziku jako mám já, bojím se ale chci to mít černé na bílém, protože ta nejistota mě ubíjí a zároveň máme už dvouletou dceru a nechci ji tím zničit život.. protože bych se musela starat o miminko s DS, samozřejmě že bych ho milovala taky, ale to je závazek na celý život a dcera by na tom byla bita ☹️
Je to upřímně docela rána a hodně těžko mi jde být nad věcí a myslet pozitivně… ☹️
U posledního dítěte jsem měla riziko trizomie 21 asi 1:560? Teď si nejsem úplně jistá. Bylo tam trošku větší šíjové projasnění. Domluvila jsem si až podrobný ultrazvuk ve 20tt.
@Velryba černá uvidím co mi ten příští pátek řeknou na té konzultaci, ale mám fakt strach. Partner je z toho taky úplně vedle..
Taky jsem se hlavně asi potřebovala někomu svěřit a zjistit jak moc to je a nebo není zlé. Přečíst si konkrétní zkušenosti ostatních..
V rodině se nikomu svěřit nemůžu.. vztahy nulové.. a do konzultace času tolik, že to člověka nutí nad tím přemýšlet a je mi fakt naprd ☹️
@Anonymní píše: Více
A to riziko je vyšší nebo nižší než populační?
@Velryba černá no jestli jsem to správně pochopila, tak jsem momentálně v šedé zóně.. doktorka říkala, že normální hodnota je 1:1000 a aby to bylo pozitivní musela bych mít 1:500 a níž, ale tím, že mám těch 1:762 jsem přesně mezi a není to ani pozitivní ani negativní
Zdravím vás,
Prosím o zhodnocení.. dnes jsem absolvovala prvotrimestrální screening a vše negativní jen DS vyšel intermediální.. 1:762.
Chápu to správně, že jedno dítě z 762 se narodí s DS?
A je to riziko podle vás velké? Vůbec nevím co si o tom mám myslet. Totálně mě to rozhodilo..
Vyšlo to takto prý kvůli vysoké hodnotě HCG v krvi a na příští týden jsem objednaná na genetickou konzultaci. Od toho taky nevím co čekat..
Je tu někdo s podobnými zkušenostmi? Mám dál plašit nebo je ta hodnota ještě v rámci mezí a neznamená to nic špatného?