Prvotrimestrální screening, výsledky na Downův syndrom 1:762

Anonymní
14.4.25 17:05

Prvotrimestrální screening DS 1:762

Zdravím vás,
Prosím o zhodnocení.. dnes jsem absolvovala prvotrimestrální screening a vše negativní jen DS vyšel intermediální.. 1:762.
Chápu to správně, že jedno dítě z 762 se narodí s DS?
A je to riziko podle vás velké? Vůbec nevím co si o tom mám myslet. Totálně mě to rozhodilo..
Vyšlo to takto prý kvůli vysoké hodnotě HCG v krvi a na příští týden jsem objednaná na genetickou konzultaci. Od toho taky nevím co čekat..
Je tu někdo s podobnými zkušenostmi? Mám dál plašit nebo je ta hodnota ještě v rámci mezí a neznamená to nic špatného?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10923
14.4.25 17:09

Rozumís tomu správne. A nt hodnota je jaká?

Hele sama musis vedet, zda bys dala pripadne dite s timto syndromem. Ja bych na genetiku sla, bala bych se. Riziko neni nejvetsi, ale nekdo si toho cernyho petra proste vytahne. Muze mit nekdo riziko 1:2 a dite bude ok a nekdo muze mit riziko jako ty a ok nebude. Tim nestrasim, ale za me je dovysetreni na miste.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3045
14.4.25 17:30

Rozumíš tomu správně. Je jen na tobě, jestli jsi tohle riziko ochotná akceptovat, zaplatíš si přesnější screening nebo vyžádáš invazivní vyšetření.
Já měla riziko 1:60, ale dost to prý zmršil i věk, bylo mi 35. Šla jsem na NIPT, to vyšlo negativní, mám zdravé dítě.
Držím palce :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.4.25 17:39

Co je prosím hodnota nt? Zase tak dobře tomu nerozumím 😁 @DandátkoP

• Citovat
  • Upravit
Velryba černá
14.4.25 17:43
@Anonymní píše: Více

Nuchální translucence - šíjové projasnění plodu.

• Citovat
  • Upravit
10923
14.4.25 17:58
@Velryba černá píše: Více

Presne tak, bude napsana v papirech. Ta casto dokaze taky napovedet. Samozrejme jsou vyjimky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.4.25 17:58

Jo aha, no tam byl 1 milimetr. Ono to prý tak skočilo kvůli vysoké hladině HCG v krvi. Nosní kustka tam prý taky byla. Původně vypočítali tu hodnotu něco přes 850, ale doktorka ještě jednou premerila délku prcka a zjistila, že je o kus větší, takže to ještě upravili a ta hodnota skočila takto.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.4.25 20:00

Prosím anonym. Ano, znamená to, že jedno z 762 se narodí s DS. Nám v tomto těhotenství vyšlo riziko DS podobné hodnoty a zaplatili jsme si raději Panorama test, žádné jiné řešení nám nikdo nenabídl. Ultrazvuk byl normální, vyšly špatně hormony v krvi. Můj věk 35, partner starší.

Panorama test nám vyšel dobře, tak se modlím, ať je opravdu vše ok a máme zdravé miminko, má se narodit každým dnem. Neříkám, že Tobě - jen obecně - někomu to třeba přijde drahé, ale za mě je lepší si to zaplatit, částka je vyšší, ale předpokládám, že kdo plánuje živit dítě, tak peníze má a postižené dítě by stálo mnohem, mnohem víc peněz, než jeden test.

Vím, že se může stát cokoli, a pak už nic jiného nezbývá, ale vědomě bych DS nebo podobně postižené dítě na svět přivést nezvládla :( ale vím, že to někdo třeba má jinak a s výsledkem v šedé zóně by na testy nechodil. Takovéhle riziko někdo považuje za ok, někdo za vysoké - i gynekolog říkal, že je to čistě na nás, jak se rozhodneme, že tady nemůže poradit, že indikovaní na genetiku nebo k invazivnímu vyšetření nejsme, že nám v tomto poradit nemůže (pořád jsem se dokola ptala, co by doporučil) - tak jsme se rozhodli pro test z krve.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.4.25 20:11

Ještě já, anonym z 20:00 - ptala jsem se gynekologa i co má větší výpovědní hodnotu, jestli ultrazvukový nález nebo hladiny hormonů, ale prý to takhle hodnotit nelze. Jsou i DS s normálním ultrazvukovým nâlezem (Napadlo mě to, jak jsem četla tady v diskuzích, že když je ultrazvuk ok, tak by se ženské nebály atd).

No, jsou to nervy, držím palce! :kytka:

• Citovat
  • Upravit
1614
14.4.25 23:24

Já teď díky věku měla cca 1:1500.
Nešla jsem už na nic.
Odmítla jsem i triple testy.
V tvém případě bych zvážila neinvazivní test.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.4.25 09:58

Teď jsem se dočetla že ty NIPT testy nejde absolvovat s BMI nad 35, mám teď 35,1..
Tak mám strach co bude na genetické konzultaci, jdeme tam příští pátek..
Vůbec nevím jestli je možné tedy jít rovnou na plodovou vodu i když je to rizikové i při takovém nižším riziku jako mám já, bojím se ale chci to mít černé na bílém, protože ta nejistota mě ubíjí a zároveň máme už dvouletou dceru a nechci ji tím zničit život.. protože bych se musela starat o miminko s DS, samozřejmě že bych ho milovala taky, ale to je závazek na celý život a dcera by na tom byla bita ☹️
Je to upřímně docela rána a hodně těžko mi jde být nad věcí a myslet pozitivně… ☹️

• Citovat
  • Upravit
Velryba černá
15.4.25 10:04

U posledního dítěte jsem měla riziko trizomie 21 asi 1:560? Teď si nejsem úplně jistá. Bylo tam trošku větší šíjové projasnění. Domluvila jsem si až podrobný ultrazvuk ve 20tt.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.4.25 10:12

@Velryba černá uvidím co mi ten příští pátek řeknou na té konzultaci, ale mám fakt strach. Partner je z toho taky úplně vedle..
Taky jsem se hlavně asi potřebovala někomu svěřit a zjistit jak moc to je a nebo není zlé. Přečíst si konkrétní zkušenosti ostatních..
V rodině se nikomu svěřit nemůžu.. vztahy nulové.. a do konzultace času tolik, že to člověka nutí nad tím přemýšlet a je mi fakt naprd ☹️

• Citovat
  • Upravit
Velryba černá
15.4.25 10:16
@Anonymní píše: Více

A to riziko je vyšší nebo nižší než populační?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.4.25 10:21

@Velryba černá no jestli jsem to správně pochopila, tak jsem momentálně v šedé zóně.. doktorka říkala, že normální hodnota je 1:1000 a aby to bylo pozitivní musela bych mít 1:500 a níž, ale tím, že mám těch 1:762 jsem přesně mezi a není to ani pozitivní ani negativní

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky