Prý nemají peníze a pak "nic nepotřebují"

Napsat příspěvek
Velikost písma:
36556
13.11.17 16:24
@Mar__tanka1983 píše:
Já taky občas reptam, že na tohle nebo na tamto není. Ale zase to nejsou věci, o které se dá zažádat k Vánocům.
Buď jsou to věci denní spotřeby, co se pod stromek nehodí (třeba zaplatit složenku za elektriku), nebo jsou to takové drahoty, že o ty bych si neřekla nikomu :P
Třeba to berou taky tak :nevim:
A ano, stále je ve spoustě lidech zakořeněno, že musí oplácet stejně drahými dary, aby se na ně nekoukalo blbě. Takže se můžou bát, že když si hvízdnou roční předplatné časopisu o nutriích, budou ti muset koupit minimálně novej kávovar :D :D :D

Roční předplatné časopisu se furt vejde do té pěstistovky. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80287
13.11.17 16:45

Co vím, tak tohle je zvyk starší generace. Protože na Vánoce se dávají věci dost nedostupné, tedy dříve to byly třeba vysněné brusle nebo kozačky. A ted je to složitější, protože to co člověk fakt nutně potřebuje, si koupí a vlastně mu nic nechybí. Asi bych šla spíš do něčeho lepšího k jídlu, o čem vím že rádi a moc si to nepopřejí. Sama taky nikdy nevím, oč si říci. Nakonec co potřebuji si koupím, a co nepotřebuji, to ani nechci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
13.11.17 16:48
@Bábrdl píše:
Taky máte příbuzné, kteří jak je rok dlouhý fňukají, že „nemají dost peněz“ a pak přijde čas předvánoční a oni prohlásí, že „nic nechtějí“? :zed: :zed: :zed:

To je fakt takový problém říct, rád bych vyzkoušel ten nový kloubní preparát, dals i dobré kafíčko, nechal si předplatit časopis Věstník chovatele nutrií? Grr. :pocitac: :zed:

Co s nimi? Pověsit za uši do průvanu?

Jenže třebas by jim to „dobré“ kafíčko od tebe nechutnalo? :nevim: A říct si konkrétně něco „extra“ je jim třebas blbé, protože to nemají jak oplatit.
A když si tu zmiňovala, že pozvání do restaurace nezavazuje, tak mě třebas jo… taky mám pak pocit, že to musím oplatit… :nevim:
Hele, když nic nechtějí, tak nic nedávej.
Můj tchán zas všechno ofrfle, všechno je na. h.o. v.n. o. To se taky supr vybírá dárek, když ti ho takhle okomentuje… :roll: Přitom vybírám fakt kvalitní věci… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
13.11.17 16:51
@inkakřivák píše:
Co vím, tak tohle je zvyk starší generace. Protože na Vánoce se dávají věci dost nedostupné, tedy dříve to byly třeba vysněné brusle nebo kozačky. A ted je to složitější, protože to co člověk fakt nutně potřebuje, si koupí a vlastně mu nic nechybí. Asi bych šla spíš do něčeho lepšího k jídlu, o čem vím že rádi a moc si to nepopřejí. Sama taky nikdy nevím, oč si říci. Nakonec co potřebuji si koupím, a co nepotřebuji, to ani nechci.

Právě…
Ale oni tvrdí, že nemají peníze, nedopřejí si… A když mají vybírat, neřeknou si.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5425
13.11.17 16:59

Taky takové máme a tohle zkrátka neřešíme. Podarujeme je drobnostmi, kterými jim uděláme radost a zároveň je potřebují a neptáme se jich zda něco chtějí či ne. My od nich nic nechceme (víme že obrací každou korunu). Nikdy jsme nikomu nedávali dárky s tím, že nám to nějak oplatí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2663
13.11.17 17:02

Hmm, na nedostatek peněz si okolí tedy nestěžuji, ale upřímně mě dotazy na to, co chci k Vánocům (které někdy začínají již koncem srpna :-D), nebaví a nerada si o něco říkám.

Součástí toho „pravého vánočního“ je pro mě pořád ještě nějaký ten pocit překvapení. A proto se prostě přímo toho, koho chci obdarovat, ptát na přání, mi nikdy nepřišlo jako dobrý nápad. Jednak obdarovanému zkazím překvapení, jednat se může cítit trapně si říci o něco z jeho pohledu drahého nebo typu „to je pro mě už škoda“. A v neposlední řadě to je pro mě tak trochu „lenost“ - že si nedám tu práci vypozorovat, co by se druhému líbilo, hodilo, vypátrat jeho tajná přání, trochu ho znát, namáhat mozek nebo investovat trochu času do „detektivní práce“ (třeba se zeptám táty, jestli mamka někde něco neviděla, co se jí líbilo, ale nekoupila si to apod., ale nezeptám se přímo jí; anebo s ní jdu obcházet jen tak obchody, probírat časopisy a všímám si, co jí zaujme - prostě to překvápko při dávání dárků považuji za důležité :think:.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80287
13.11.17 17:03

@Bábrdl Neřešila bych to s nimi nějak zvlášt. Jedná se o starší příbuzné, že jo. Tak jim kup něco dobrého k snědku, něco ještě lepšího k pití a je to. Oni tě nevyhodí, neboj se. Maminka taky vždycky vedla řeči, a jak jí svítily oči. Kdepak nějaké kapsle a kdoví co. Dobrá láhev a ještě lepší sýry a čokoláda a bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
13.11.17 17:13

@Bábrdl Ja se obavam, ze to je z kategorie nedosazitelnych prani. Nekdo to proste neumi, nebo je tak vychovany a je mu to neprekonatelne hloupe. Hele, muze byt hur. Moji matce treba nelze dat darek. Ona mi za nej potom zpetne posle penize na ucet, pokud to neni vylozene drobnost. Chapes to? 8o :zed: :zed:

• Citovat
  • Upravit
26270
13.11.17 17:24
@inkakřivák píše:
@Bábrdl Neřešila bych to s nimi nějak zvlášt. Jedná se o starší příbuzné, že jo. Tak jim kup něco dobrého k snědku, něco ještě lepšího k pití a je to. Oni tě nevyhodí, neboj se. Maminka taky vždycky vedla řeči, a jak jí svítily oči. Kdepak nějaké kapsle a kdoví co. Dobrá láhev a ještě lepší sýry a čokoláda a bylo.

no naše babi, co dostala lepšího od našich, tak pak na Velikonoce strkala mým bratrancům a sestřenicím…
takže dostala pak předplatné Vlasty a kabelovku na celý rok a bylo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
13.11.17 17:25
@Elenloth píše:
@Bábrdl Ja se obavam, ze to je z kategorie nedosazitelnych prani. Nekdo to proste neumi, nebo je tak vychovany a je mu to neprekonatelne hloupe. Hele, muze byt hur. Moji matce treba nelze dat darek. Ona mi za nej potom zpetne posle penize na ucet, pokud to neni vylozene drobnost. Chapes to? 8o :zed: :zed:

a proč to maminka dělá? Nechce být zavázána?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80287
13.11.17 17:25

A taky jsem třeba předplácela pedikůru na rok a bylo. Anebo kadeřníka, to taky jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.11.17 17:26

Tak když nic nechtějí tak bych jim dala štangli dobrého salámu a hotovo. My to tak jednou dostali od mojí mamky nějakou lepší šunku, a pak sadu tři štanglí nějakého trvanlivého lepšího salámu a jak jsme šmakovali a zužitkovali lépe než 186tý sprcháč a oni pokud nemají peníze můžou v žertu vrátit jiným jídlem třeba kilem párků a každý zabalit zvlášť. Pojmula bych to prostě žertovným stylem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
13.11.17 17:34

Já ten dotaz asi úplně nechápu… Přijde mi to totiž logické, že pokud nemají peníze, nepřejí si být obdarováni protože to nemají čím oplatit a jak Vás obdarovat…CO je na tom k vzteku? Jako že jim chcete něco dát?
Nemyslím to zle, jen to opravdu nechápu, o co jde.
My jsme třeba takhle zrušili taky obdarovávání přes rok, protože jak se rodina rozrostla, jedná se cca o 20 lidí svátky a narozeniny, tedy 40 darů a na to my fakt nemáme…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80287
13.11.17 17:46

Ale proč oplácet? Ty dárky se dávají, aby měl radost obdarovaný i dárce, ne? Nikdy jsem nepočítala to, že já dám mamince tohle a ona mně jen tohle. O to přece nejde. Takže já bych dala a hotovo. něco, co si ten člověk běžně nedopřeje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
584
13.11.17 17:47
@Ráchelia píše:
Já ten dotaz asi úplně nechápu… Přijde mi to totiž logické, že pokud nemají peníze, nepřejí si být obdarováni protože to nemají čím oplatit a jak Vás obdarovat…CO je na tom k vzteku? Jako že jim chcete něco dát?
Nemyslím to zle, jen to opravdu nechápu, o co jde.
My jsme třeba takhle zrušili taky obdarovávání přes rok, protože jak se rodina rozrostla, jedná se cca o 20 lidí svátky a narozeniny, tedy 40 darů a na to my fakt nemáme…

To je fajn, pokud se to dodrzuje. My se dohodli, ze budem davat jen detem a pak mi bylo blby, kdyz jsme stejne dostali i my s muzem. Takze tento rok zas nevim :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný