Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@inkakřivák píše:
Ale proč oplácet? Ty dárky se dávají, aby měl radost obdarovaný i dárce, ne? Nikdy jsem nepočítala to, že já dám mamince tohle a ona mně jen tohle. O to přece nejde. Takže já bych dala a hotovo. něco, co si ten člověk běžně nedopřeje.
Jenze vytka dotazu je v tom, ze dotycni si nereknou, co chteji. Takhle se prece blizci lide neobdarovavaji ![]()
@Malaga píše:
a proč to maminka dělá? Nechce být zavázána?
Já vlastně nevím. Mně připadá, jako by ji to uráželo, jako by to brala tak, že jí naznačujeme, že si to nemůže dovolit. Když se ohradím, tak pronese něco jako „Však si to snad můžu koupit sama. nebo Děláš, jako bych si to nemohla koupit sama. nebo obligátní "Áále prosim tě, šak mi nemusíš nic kupovat.“ ![]()
Ona není chudá, já vím, že si to může dovolit. Občas mi připadá, že prostě nikdy neakceptovala fakt, že mám víc peněz, než ona a pořád mě bere jako to dítě, které se musí sponzorovat. ![]()
@Malaga píše:
no naše babi, co dostala lepšího od našich, tak pak na Velikonoce strkala mým bratrancům a sestřenicím…
takže dostala pak předplatné Vlasty a kabelovku na celý rok a bylo
Tak to moje tchyně zaperlila.
Když jezdila na návštěvu, vždycky si vyprosila časopis, že prý doluští křížovky a počte si.
No, na Vánoce odmítala dárky, tak jsem jí předplatila Chvilku pro tebe. Nejdřív bylo velké nadšení, předplatné jsem za rok prodloužila. Byla přede mnou šťastná, děkovala mi a zkoušela mi to rozmlouvat, že prý je to drahé a že to nemusím platit. Že si nemám dělat škodu.
No, s manželem jsem jí vysvětlili, že (cca) tisícovka není částka, která by nás položila a ať si nedělá starosti.
No, jednoho dne si mě spletla se švagrovou a začala to předplatné přede mnou pomlouvat. Prý ty křížovky nejsou nic moc a ty známé osobnosti ji už nebaví. Nějak si neuvědomila, že to je dárek od nás a ne od švagrové…
.
Za dva dny jí to došlo a volala mi. Koktala do telefonu, že si myslela, že to platila švagrová a že si nás popletla.
No, tak nějak jí nedošlo, že mi tím (opět) ublížila a tak jsem zabalila veškerou snahu udělat jí něčím radost.
Bolely ji klouby, chtěla pod stromek nějaké kloubní preparáty na vyzkoušení. Koupila jsem GS Condro. No, na Štědrý den mi celkem nešetrně řekla, že to jíst nebude a ať si to odneseme domů.
Takže já to mám vyřešené. Tchánovi koupím nějakou dobrou čokoládu, dobrou láhev něčeho „na zahřátí“ - má radost vždycky. No a tchyni nic. Té dávám peníze do obálky.
Můj muž se mnou naštěstí už souhlasí, protože pochopil, že jeho maminka nebude mít nikdy radost z mých dárků.
@Bábrdl píše:
Právě…
Ale oni tvrdí, že nemají peníze, nedopřejí si… A když mají vybírat, neřeknou si.
Tak já lidi, které odbdarovávám znám a jsem schopna pro ně dárek vymyslet sama.
Sama nemám ráda, když ze mě někdo tahá, co chci.
@entropy píše:
Hmm, na nedostatek peněz si okolí tedy nestěžuji, ale upřímně mě dotazy na to, co chci k Vánocům (které někdy začínají již koncem srpna), nebaví a nerada si o něco říkám.Součástí toho „pravého vánočního“ je pro mě pořád ještě nějaký ten pocit překvapení. A proto se prostě přímo toho, koho chci obdarovat, ptát na přání, mi nikdy nepřišlo jako dobrý nápad. Jednak obdarovanému zkazím překvapení, jednat se může cítit trapně si říci o něco z jeho pohledu drahého nebo typu „to je pro mě už škoda“. A v neposlední řadě to je pro mě tak trochu „lenost“ - že si nedám tu práci vypozorovat, co by se druhému líbilo, hodilo, vypátrat jeho tajná přání, trochu ho znát, namáhat mozek nebo investovat trochu času do „detektivní práce“ (třeba se zeptám táty, jestli mamka někde něco neviděla, co se jí líbilo, ale nekoupila si to apod., ale nezeptám se přímo jí; anebo s ní jdu obcházet jen tak obchody, probírat časopisy a všímám si, co jí zaujme - prostě to překvápko při dávání dárků považuji za důležité
.)
Teda musím říct, že takhle podobně to vidím i já… ![]()
Manzelova pribuzna nam da na vanoce penize a rekne, ze nic nechce od nikoho. A pak manzelove mamce rekne, ze ji da gs condro, co na ve skrini, ze urcite na vanoce dostane nove… No to mi trochu nesedi s tim, ze od nikoho nic nechce, ale vlastne dary ocekava. No a jeji specialitou je si ostatnim stezovat, ze ji dali jen drobnost. To fakt nesnasim. Ona je uz dost stara, a jeste vypecenejsi je svagrova, ktera ji kupuje darky a pak se chlubi, ze az umre, ze budou zpatky jeji. ![]()
@Black Cat Ja rada vymyslim darky, ale proste chapu, ze nekdo na to neni a pokud to o nem vim a on se me zepta, radeji mu darek vymyslim. Vsak se da dat na vyber.
Jeste ted si pamatuji, jak tatka 24. vybiral darek a mamka pak po stromeckem brecela, protoze to fakt byla nevkusna hovadina. Nema pro to cit…
@Adinal píše:
Tak já lidi, které odbdarovávám znám a jsem schopna pro ně dárek vymyslet sama.
Sama nemám ráda, když ze mě někdo tahá, co chci.
Já je znám, ale i tak se ne vždy trefím ![]()
@e008 píše:
@Black Cat Ja rada vymyslim darky, ale proste chapu, ze nekdo na to neni a pokud to o nem vim a on se me zepta, radeji mu darek vymyslim. Vsak se da dat na vyber.
Jeste ted si pamatuji, jak tatka 24. vybiral darek a mamka pak po stromeckem brecela, protoze to fakt byla nevkusna hovadina. Nema pro to cit…
Tak ráda vymýšlím dárky, ale abych řekla pravdu, pro tu hodně strarší generaci se mi to nějak nedaří ![]()
@Bábrdl pokud si nerekli, tak jim bud nic neschazi, nebo jim schazi neco, co je trochu drahe a je jim blbe si o to tobe rikat.
Takze jim budes muset neco uzitecneho vymyslet ![]()
Já jen za sebe a trochu jiný případ. Nad penězema nebrečím, a rozhodně ne před příbuznýma. Takže v tom se určitě lišíme.
Ale protože obracíme každou korunu(rekonstrukce domu svépomocí, já na mateřské, přítel cca 18 tis),,tak popravdě z vánoc, svátků, narozenin jsem orosená dopředu. Takže ano, upřímně bych ti odpověděla, že nechci nic. Protože bych ti to musela oplatit
přítelova rodina doslova ujíždí na oslavách, dárcích, pod stromečkem kupy dárků(pro nás). mě je vždycky tak neskutečně hrozně trapně…horko těžko jsme zavedli dárky pod stromečkem jen pro děti a tchány, protože pro všechny tetičky a strýčky to bylo mimo rozpočet. A ano, myslím, že na nás zahlížejí skrz prsty. Navíc, kdyby jim stačilo já nevím, sypaný čaj.,jenže oni jsou zvyklí na lepší(nic proti nim, každý má standard jinde).
Já se přikláním k názoru, že brblat nad penězi je pro některé lidi folklór, také jedny takové v okolí mám.
Ale předplatné časopisu o nutriích mě fakt pobavilo, dík za lepší náladu! ![]()
@Elenloth No tak to je těžké. Pak bych asi zvolila formu - častěji jezdit, sednout si u kafe, a povídat si a mezi řečí nahazovat něco ve stylu - já jsem ráda, že tě mám, to je tak fajn, moci přijet jako domů - vzpomínat, vyptávat se, a třeba dávat s maminkou dohromady knížku vzpomínek pro tvoje děti, jaké to bylo, když ses narodila, když jsi byla malá anebo jak vzpomíná tvoje maminka. Dávat jí prostě „jenom“ čas a lásku. Je to to nejdražší co můžeš dát, a myslím, že kdyby ti to vrátila, nezlobila by ses. Strašně mne mrzí, že jsem tohle občas neudělala místo toho hloupého shánění kolem. A ted už nemůžu.
@chuanita Nemusela bys oplácet stejnou. Znovu říkám - pokud máte, vyrobte něco s dětmi, aby z toho byla cítit ta láska. A můžou to být třeba jen skleničky s hrozinkami, brusinkami, pekně ovázané a děti na to můžou nakreslit jmenovku a opsat BABI nebo TETA. Ty šišatý písmenka, obrácený a poskákaný, naprosto bezpečně zapůsobí. Fakt že jo. Není to v penězích, je to v lásce, fakt.
@Black Cat píše:
Teda musím říct, že takhle podobně to vidím i já…
Jé, hurá, spřízněná duše ![]()
Začínala jsem mít obavu, že s tímhle přístupem budu jedna z mála. Zvláště, když letos přišla část rodiny s tím, že od nich budou pod stromečkem obálky s financema, že nechtějí shánět kde co, necítí se na to… Jako já to beru, je to nápor na čas a tak, peníze jsou univerzální dárek, ale nebylo by to lepší tedy úplně s obdarováváním vynechat nebo si dát jednu naprostou maličkost? Mohla bych zaujmout stejnou strategii a investovat jen peníze - ale abych si pak pod stromečkem vyměnila obálky s bankovkami (ideálně o stejné hodnotě - jediný vzrůšo bude odhadnout cifru!
), to bych se raději domluvila na tom, že se jen tak sejdeme na večeři a užijeme si společnost
Nějak mám pocit, že se z toho obdarovávání pro mnohé stala spíš až nepříjemná povinnost a vytratilo se to vánoční kouzlo. ![]()