Psychika po covidu

Taword
14.11.21 21:28

Psychika po covidu

Dobrý den, chci se zeptat jestli se po covidu někomu rozjely problemy s psychikou. Úzkostné stavy..

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
14.11.21 21:30

Teta po kovidu skončila na psychiatrii a kamarád taky. Před kovidem činorodí pozitivní lidé. Pro okolí to byl šok. Deprese a úzkostná porucha.

• Citovat
  • Upravit
Taword
14.11.21 21:33
@Anonymní píše:
Teta po kovidu skončila na psychiatrii a kamarád taky. Před kovidem činorodí pozitivní lidé. Pro okolí to byl šok. Deprese a úzkostná porucha.

Tak to samé potkalo mě. Nasazené lehčí antidepresiva a je to lepší, ale nechci to brát dlouho…

• Citovat
  • Upravit
76904
14.11.21 21:40

Strýc mé kamarádky též skončil na psychiatrii, vždycky to byl psychopat, vládce rodiny a narcis, těžce snášel, že stárně - 50+, po prodělaném covidu psychicky úplně neschopný, léčebna a ID - mezitím rozvod

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18149
14.11.21 21:46

Otec mé mladé kolegyně taky, chlap cca 50, sportovec, úplně ho to odrovnalo na dlouho, ani nevím, jak je na tom teď, musím se zeptat.
Tak covid napadá CNS. Slyšela jsem, že ti, co měli ty těžší stavy a skončili v nemocnicích, odchází s léky na psychiku až v 70%.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taword
14.11.21 21:50
@bigl píše:
Otec mé mladé kolegyně taky, chlap cca 50, sportovec, úplně ho to odrovnalo na dlouho, ani nevím, jak je na tom teď, musím se zeptat.
Tak covid napadá CNS. Slyšela jsem, že ti, co měli ty těžší stavy a skončili v nemocnicích, odchází s léky na psychiku až v 70%.

Ja byl taky v nemocnici, jsem 55+ a pěkně se mi to rozjelo ty AD beru od února a dá se říct, ze jsem v pohodě. Dejte vědět po jaké době se to někomu upravilo. Diky..

• Citovat
  • Upravit
7205
14.11.21 21:56
@Taword píše:
Ja byl taky v nemocnici, jsem 55+ a pěkně se mi to rozjelo ty AD beru od února a dá se říct, ze jsem v pohodě. Dejte vědět po jaké době se to někomu upravilo. Diky..

Nový muž na emiminu :think:?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6997
14.11.21 22:22

Já už jsem z té pandemie dost na nervy. Není to sice přímo postcovidový stav, já měla jiné potíže, ale bojím se, že to chytím znovu.
Dcera je právě v karanténě, takže já s ní doma na ošetřovném. Ve škole se jim to hezky rozjíždí. U manžela v práci to samé.
Nevidím světlo na konci tunelu, hodně mě to stresuje a nevím jak si pomoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
14.11.21 22:29

Možná plácnu blbost a rozhodně nechci zevšeobecňovat, tak se případně nehněvejte - ale moje zkušenost, co mám vypozorováno z okolí - spoustě lidí covid „nasedl“ a zanechal následky na místě, které měli oslabené už dřív. Kdo měl problémy s pohybovým aparátem, pozoruje zhoršení, které přetrvává x měsíců po. Kdo už předtím hůř dýchal, zanechalo mu to následky hlavně na plicích. Jeden člověk měl potíže s očima, po covidu plus dvě dioptrie a světloplachost. A lidi, kteří jsou fyzicky sice fit, ale mají výrazné dopady na psychiku, byli i před nemocí takoví psychicky křehčí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taword
14.11.21 22:38
@Karamba2020 píše:
Možná plácnu blbost a rozhodně nechci zevšeobecňovat, tak se případně nehněvejte - ale moje zkušenost, co mám vypozorováno z okolí - spoustě lidí covid „nasedl“ a zanechal následky na místě, které měli oslabené už dřív. Kdo měl problémy s pohybovým aparátem, pozoruje zhoršení, které přetrvává x měsíců po. Kdo už předtím hůř dýchal, zanechalo mu to následky hlavně na plicích. Jeden člověk měl potíže s očima, po covidu plus dvě dioptrie a světloplachost. A lidi, kteří jsou fyzicky sice fit, ale mají výrazné dopady na psychiku, byli i před nemocí takoví psychicky křehčí.

Mate pravdu, nikdy jsem s psychikou problémy neměl, ale celý život starosti, nejdřive s matkou, pak s dospělými dětmi. Moc si vše beru a řeším a covid byl asi poslední kapka…

• Citovat
  • Upravit
377
14.11.21 23:06

Letos se oběsil doma vyučující z VŠ v našem městě. Dlouhý covid a nepřestávající psychické problémy. Prý ještě ten den byl u lékařky na vyšetření… Zůstaly po něm čtyři malé holky.

Možná to sem nepatří, ale loni jsem zažila dlouhou nemocenskou, kdy nemohli přijít na to, co mi je a vymýšleli x-diagnóz. Covid doktorku napadl až po několika měsících, kdy se více už mluvilo o neurologických příznacích. Neměla jsem totiž typické příznaky jako kašel a horečky :nevim: Teplota jeden den lehce přes 37. A po ní přišly bolesti nohou-žilní problémy mám dodnes, problémy s dechem a bolesti na hrudi, úzkosti, velké bolesti hlavy, brnění a škubání těla, a pak jsem asi na měsíc přestala prakticky úplně spát. Zhubla jsem, nemohla jsem jíst. Problémy s pamětí a se soustředěním. AD jsem brala chvilku, pomohly čaje, zdravá strava, koupele, masáže, pohyb v přírodě, společnost při spaní. Nedokázala jsem být sama. Cca 4 m po už to bylo až na tu paměť a žíly celkem v pohodě.
Každé moje setkání s pozitivním pak skončilo negativním testem i když lehla celá rodina. Protilátky jsem si brala až letos na podzim kvůli případnému očkování a to už nebylo poznat, jestli jsem covid měla :think:

Příspěvek upraven 16.11.21 v 23:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
457
15.11.21 00:28

Vnímám psychické změny u své matky. Nejen že si to nepřiznává.. ale navíc za všechny své nemoci, trable a problémy viní právě covid/koronu.

Všem co pociťují zhoršení psych. stavu přeji, ať je brzy lépe a hlavně veseleji.
:srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2368
15.11.21 11:23

Některým lidem se po covidu psychika zhoršuje.

Z toho důvodu byly zavedeny příspěvky na psychol. podporu vzp 5000 na 10 sezení do konce listopadu https://dusevnizdravi.vzp.cz/ cpzp 2500 na 5 konzultací https://cpzp.cz/…i-program/64 do konce roku apod..

Po Novém roce bude opětovné kolo příspěvků.

Jde o to, že soukromě si platit je pro hodně lidí nedostupné. A bezplatná péče u klinických psychologů bývá na několika měsíční dobu, než klient přijde na řadu.

CDZ centrum duševního zdraví byla také zřizená pro rychlou pomoc, mají tam psychiatra a psychologa pro okamžitou péči…aby člověk nemusel čekat několik měsíců než se dostane k běžné ambulantní péči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
15.11.21 21:28

Já mám úzkosti. Po covidu se mi dost rozjelo sebepoškozování, které jsem už naštěstí na sezeních s psychologem a hlavně u sebe v hlavě vyřešila. Začala mi ale také sociální fobie. Po prodělání covidu mám středně těžké deprese a za sebou jeden pokus o sebevraždu. Ale také mi byla diagnostikována HPO a ta dost z toho vysvětluje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
28.7.22 11:41

Úzkostné stavy? Asi ano, mám víc problémy se soustředěním a občas se mi nedaří spát, protože jsem jaksi možná víc zaměřený na sebe a chci pořád koumat a občas si připadám bezradně. Občas pociťuji zklamání. A u mě stačí i malý konflikt nebo malé nedorozumění a cítím se špatně. Mám potřebu si všechno zapisovat a všechno ve svém ži-votě uzavřít a zapisovat si i extrémy, abych měl na co vzpomínat, na to, jak jsem měl divoký mládí, ačkoliv mé starosti byly i blbosti a občas ty úzkostné stavy. Vždycky po několika týdnech si zkouším psychotesty, jsem tím asi trochu posedlý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí