Psychomotorický vývoj

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5
4.7.12 13:52

Největší problém vidí doktorka právě v nepasení hříbátek. Když leží na zádech, tak se na nás dívá, hračky si bere a zájem určitě má. Ona mi řekla, že na zádech malá odpovída normálu, ale na bříšku je jak 3měsíční dítě. A pak si má člověk vybrat. Můj názer je, že je v pořádku, jen prostě línější. Prý jsem jako malá byla stejná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
11.9.12 17:24

Ahoj, tak se po delší době opět ozývám. Magnetickou rezonanci máme za sebou a nic zvláštního nenašli, přesto jsme byli odesláni na další vyšetření a to genetiku. Tam jí zase brali krev a teď budeme čekat 2 měsíce na výsledky. Udělají jí nejkomplexnější vyšetření jaké u nás jde a umí případně najít až 300 vad a odchylek.
Jinak dělá pokroky. Asi toho umí míň než jiné děti, ale právě jí bylo 8 měsíců a hříbata pase jako profík, jen u toho chvílemi oodpočívá, převalí se na bříško, zpět na záda a snaží se lézt, no spíš plazit. Sedět zatím sama neumí, ale zapřená jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
1.11.12 09:57

Tak už máme výsledky genetiky a dopadly hrozně. Malá má deleci chromozomu 22. Což způsobuje její hypotonii a v budoucnu může a nemusí způsobit i mentální retardaci nebo autismus. Máte někdo s touto diagnózou zkušenost? Mám z toho totiž opravdu velký strach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2183
1.11.12 10:25

@Leeeniii ahoj zkušenost nemám, jen chci napsat, že je dobře když víš co je za problém než tápat a víš co pro zlepšení mužeš udělat. držím palečky at se to stále zlepšuje
a mohu se zeptat zda v těhu jsi měla amniocentézu? tuto ot nemsslím nijak špatně jen jestli by už amc tu deleci chromozomnu odhalila nebo ne. díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
maminka-misa
1.11.12 10:51

Také chodíme na cvičení. Měli jsme také víc hlavičku otočenou doprava.

Po dvou měsících je to daleko lepší prý, cvičíme s Eliškou dva cviky.
Lepší se to, chválí nás nebo spíš Elišku, ale občas je to o nervy. Druhý cvik je dost šílený mi připadá a malá u toho děsně řve, až hystericky.

Nedávno jsem na toto téma viděla pořad, ale v podstatě jsem se tam nic důležitého neviděla.

• Citovat
  • Upravit
5
1.11.12 13:53

Amniocentézu jsem neměla. Myslím, že kdybych ji absolvovala, věděli bysme to dřív. Ale nebyl k ní žádný důvod. Těhotenství i všechny výsledky jsem měla na jedničku. Porod taky proběhl v pořádku. Proto jsme v šoku, že je něco špatně.
Ale v případě dalšího těhotenství už na ni půjdu určitě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.11.12 17:10

Ahoj, můj syn je na tom podobně, na rhb chodíme od 6 týdnů, kvůli hlavičce na jedné straně, malý se taky strašně prohýbal, teď už to dělá míň, já mu vždycky podložila tu stranu na které nespal srolovanou dekou a zádička mu podložila, to už teď není potřeba, ale nám už jsou 3 měsíce.
ale s hlavičkou a pasením koníčků jsem na tom skoro jako vy, malý má slabé ruce, hlavičku dá moc nahoru nebo vůbec a pak se naklání na stranu. Doma mi reaguje na své hračky celkem dobře, otáčí se, ale na rhb skoro ne. musíme cvičit vojtovku 4× denně.
doufám, že se co nejdřív spravíme a vám přeji to samé. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6160
21.2.14 20:36

obnovuji diskuzi

Zdravím ženy :mavam:
Mám tříměsíční dceru, je to moje první dítě a žádnou „příručku“ na výchovu nemám a tak jsem se přišla poptat sem, jak to máte třeba vy :kytka:

Jak moc a jak často se dítěti věnujete?
Snažím se po každém přebalení před kojením vždy položit na bříško aby pásla koníčky, kojím ji v zavinovačce a tak si ji takhle taky chovám, někdy delší dobu, jindy kratší. Nosím ji v ruce, tak že ji jednou rukou držím a druhou mám volnou, ona drží hlavičku krásně sama a kouká po okolí když ji nesu tam a tam, nebo ukazuji to a to. Teď cca týden-dva chytím v leže za ručičky a pomalu si ji přitahuji k sobě, tak jak to dělá dětská dr., cca od včerejška už umí udržet na nohách částečně váhu svého těla, když ji držím vzpřímeně viz http://www.maminkam.cz/…ok-1-mesic-3
Pořád na ni mluvím, podávám jí hračku tak aby po ní natahovala ruku a chtěla si ji chytnout (což umí), už rozumí některým slovům a větám.
A občas ji posadím do houpacího křesílka s tím, že ji nohou houpu abych se zatím mohla třeba najíst nebo jít na internet :)
Stejně tak při mytí nádobí (nemáme myčku), rukama umývám a nohou houpu, mám ji vedle sebe v tom houpacím křesílku. Chtělo by to zaměstnat ještě tu druhou nohu :lol:

Máte nějakou inspiraci na jakousi hrazdičku na hraní, která jí jednoho dne pomůže k tomu aby se o ní mohla nějak sama chytit a sednout si? Postýlka je moc široká (ona nemá takové rozpětí rukou), podložka je měkká, tam není o co se opřít :think: :nevim:
A nějaké další tipy na hračky (brzy bude mít 4 měsíce), nejlépe vzdělávací a naučné, taky aby upoutaly její pozornost.

Snažím se jí dost věnovat, tak snad se jí věnuji dostatečně. A doufám, že má pozornost jí neomezuje ve vývoji.
Vím, že třeba maminka, která má celkem 4 děti, tak pak už nemá čas věnovat tolik pozornosti tomu nejmladšímu a paradoxně je to ku prospěchu, protože se prcek začne sám od sebe brzy učit dělat to a ono.
Ale nějak si neumím představit, že bych dítě odložila na půl dne do postýlky nebo položila do obýváku na deku a nechala ho tam jen tak? Pokud by neplakalo a neprotestovalo, tak budiž, ale moje malá se začne po nějaké době nudit, nebo jí to už nebaví, chce změnit výhled a tak.. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sad 1
21.2.14 20:40

Musela jsme se několikrát vrátit, abych si znovu a znovu přečetla, kolik že je dcerce měsíců 8o Nic ve zlém, ale to snad nemůžeš ani myslet vážně, motivovat 3 měsíční dítě k sedu 8o Jestli ji chceš pomoct, prosím nechej ji na bříšku a neřeš sed, nebo ji fakt hodně ublížíš, pokud se tak už nestalo.

• Citovat
  • Upravit
Nicolink
21.2.14 20:56

@zvědavá borůvka tyjo :D moje malá ve třech měsících pásla koně a to bylo vše, hračky jí nezajímaly, snad jen řvala :mrgreen: to přitahování za ručičky se vůbec nemá dělat 8o to doktorka dělá jen aby rychle zjistila jak drží hlavičku…ono nejlepší je asi to dítě nechat vážně na tý zemi at se samo učí a vyvíjí… mám taky první dítě a tohle se fakt osvědčilo…tvrdá podložka na zemi a nechat tak…hodně dávat na bříško ale nijak nemotivovat k ničemu… :nevim: moje malá bude mít 8 měsíců a nikdy jsem ji nemotivovala do sedu…ještě nesedí a stejně ji motivovat nebudu… až si sedne tak si sedne :nevim:

• Citovat
  • Upravit
2660
21.2.14 20:57

Tím, že Dr. malou přitahuje do sedu jen kontroluje vývoj, to není něco, co by se mělo trénovat! Dítě nejprve leze, pak si stoupá a teprve na základě toho si sedá, pokud je to tabulkový vývoj. Tzn., že sed je cíl a pokud jí budeš posazovat, můžeš oddálit ty předchozí fáze, protože vývojový cíl už splnila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
499
21.2.14 21:13

Taky bych neposazovala. Malá má čertstvě 9m a nesedí a nechám to na ní až si sedne ale jsme narozený v 34tt tak má ještě čas. Vždy když vidím jak malá miminka jsou posazována nechápu to. Dítěti by měl být dopřán prostor aby se samo vyvíjelo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3030
21.2.14 21:17

Moc to prožíváš. Nic moc neurychlíš, a proč taky. Vše má svůj vývoj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
181
21.2.14 21:18

Dceři jsem se také od mimina hodně věnovala (tedy kromě toho posazování…to je hloupost), přišlo mi divné jí nechat samotnou bez podnětů…a dopadlo to tak, že nevydržela sama u ničeho ani chviličku a měla jsem jí pořád za zadkem a dodnes…budou jí 4…sama nevydrží téměř u ničeho. Syna naopak nechávám lozit po bytě, jak se mu líbí a sám si objevuje a je z něj vysmátý pohodář, který se zabaví sám…takže za mě méně je více. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
404
21.2.14 21:21

Ahoj Markétko,
nám taky doktorka říkala, že pasem špatně koníčky, že se špatně opírá atd. atd…Doma vždycky dělala všechno v pohodě a dokonce dřív, ale v ordinaci nechtěla ukázat nic…jenom ležela jak kámen a čekala co bude :D. No pediatrička nás poslala na neurologii a ta na vojtovku. A tam tež nic neukázala, jenom u toho řvala a tež ležela jak kámen. No moc mi rehabilitační sestra nevěřila že něco umí…Celkem dost mě to štvalo, ale jak nás kontrolovala doktorka na těch rehabkách tak se naštěstí malá umoudřila a ukázala co všechno umí a rehabky nám byly hned ukončeny :D. Nechci nějak zlehčovat tvůj případ, ale co se týká nás tak si myslím, že ani ty rehabky nebyly třeba. Každé mimi má své tempo…nás tak strašili že je málo pohyblivá a prdolka se už v sedmi měsících postavila :). Držím vám palce! Ať malý všechno zvládá :):srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí