Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@zvědavá borůvka Neposazuj a nepostavuj, ani nepřitahuj do sedu! Akorát jí tím můžeš ublížit a sobě naopak dost zkomplikovat život.
Ve třech měsících jí můžeš motivovat k úchopu hraček, aby otáčela hlavu symetricky na obě strany, pasení hříbátek nebo případně maximálně ke správnému přetáčení, pokud má už snahu se „sama“ hýbat. O něco později k přitahování a zvedání nožiček k bříšku a případně výš.
A za mě ano, nejlepší je nechat dítě na zemi pod hrazdičkou, obložit ho hračkami a nechat ho, ať se harant snaží sám. Podle potřeby mu s těmi hračkami chodit hrkat. ![]()
Jediné co pro ni můžeš udělat a bude to to správné je že ji budeš dávat pást koníčky a číst, zpívat nebo si jen tak povídat. To že ji přitahuješ do sedu ji akorád škodíš a to že ve 3 měsících říkáš že udrží na nohách váhu svého těla mě děsí
.
Určitě se ji věnuješ dost (spíš až příliš) ale taky bys ji měla nechat ať se zabaví chvíli sama nebo až bude větší neuděláš bez toho aby ti visela na noze vůbec nic.
@zvědavá borůvka to nejlepší, co pro svoje mimčo můžeš udělat je dávat ho co nejčastěji na bříško a „nechat být“.
Trakční test (přitahování) je pouze diagnostickou pomůckou a to že „částečně udrží váhu na nohách“ je pravděpodobně ještě jen pozůstatek primitivní vzpěrné reakce - reflex, který mají všichni zdraví novorozenci a do určitého věku u zdravých dětí vymizí. Zkoušením „stoje“ tento reflex zbytečně vyvoláváš.
Ale neboj, nic hrozného se nestalo a ty jsi určitě skvělá máma a všechny chceme a hledáme pro naše prcky to nejlepší. Takže si spolu lehněte na zem, ukazuj mu hračky, nech ho osahat a ocucat různý materiály a pak taky nech mimčo samo se sebou, ať si „vymyslí zábavu“ samo ![]()
@zvědavá borůvka Ahoj, mam taky trimesicniho syna. Prvni dite a prirucka zadna jak pises. Ale po precteni toho, co vsechno s mimcem delas, mi pripada ze to mozna trochu prehanis. Popravde docela me tady uklidnily ostatni holky, protoze jsem si myslela, ze se malymu nijak extra nevenuju. Povetsinu casu co je vzhuru, se povaluje na sedacce na hraci dece nebo na zemi na penovym puzzle+jsem samozrejme vedle a mluvim na nej nebo mu ukazuju hracky ale ne porad. Boucha si sam do hracek, chyta je a cuca, povida si a vsemozne se presouva. Pred tretim mesicem se naucil pretacet ze zad na bricho takze uz si lezi ja mu to vyhovuje…vetsinou teda chce byt na brichu nebo na boku. Ani ho nejak extra nechovam, protoze si zas rikam, ze je lepsi, kdyz se pohybuje jak sam chce. A zkouset jestli udrzi hlavu pritahovanim do sedu me teda nenapadlo, proc taky? Stejne se do doby nez se dite samo posadi nema ani nosit ve vertikalni poloze kvuli zadum. Hracky ma teda oblibeny nejvic tri a to je chrastici spendlik, motyl se zrcatkem a susticima kridlama a sustici knizka. Myslim, ze v tomhle veku ani zadny extra hracky nepotrebuje, staci ze je to barevny, leskly a vydava to nejakej zvuk.
Mrzí mĕ to, nechci jí ublížit ![]()
Myslela jsem si, že to přitahování za ručičky mám trénovat, dĕlala jsem to v dobré víře.
Jsem teď docela vylekaná ![]()
Pořád na to musím myslet, úplnĕ ve mĕ hrklo ![]()
Minulý týden jsem byla s dcerou u dĕtské a můj chlap šel poprvé s námi.
To přitahování za ručičky do sedu vidĕl u dr. a začal to praktikovat i doma a já bláhová si myslela jak dĕláme dobře ![]()
Je to naše první dítĕ, chceme pro ni to nejlepší a přitom jí místo toho škodíme ![]()
Strašnĕ se za sebe stydím a doufám, že bude dcera ok ![]()
@zvědavá borůvka hele, ber to tak, že jsi prostě nevěděla, nedělala jsi to schválně. Z jiných diskusí vím, že jsi normální, tak si prostě z toho vem ponaučení, a nech mimčo, ať se rozvíjí v tomhle ohledu samo. Akorát na něj mluv, já jsme teda hodně s malou ve 3 měsících chodila ven, ona strašně ráda koukala na stromy, lidi…jinak dej fakt mimi na podložku na zem, kolem něj hračky, a hotovo. Taková zásada je, nepomáhat mimču k ničemu, co neumí samo - myslím tahem, držením, apod. A když se budeš držet tohohle, nic nezkazíš.
Neboj nic tak hroznyho se nejspis nestalo. Akorat to mozna mala bude ted vyzadovat, protoze jste ji ukazali jinej rozhled. Je mozny ze se bude snazit treba v postylce pritahnout, ale urcite ji v tom uz nepodporujte. Spravne si ma sama sednout z pozice na ctyrech az bude lezt. Davej ji hodne na bricho i nahatou na prebalovaku at se snazi. Malej kdyz se pretoci, tak dam pred nej hracky a on si je chyta a susti s nema a zabavi se tak treba na pul hodiny. Nekde jsem cetla, ze v tomhle veku ma dite travit na brichu i hodinu denne.
Btw. jak umýváte nové hračky? Nebo neumýváte? To co je měkké perete? A co hračky které jsou z různých materiálů?
Neřešit to s tím, že si dítě aspoň získá imunitu?
A co když na to v hračkářství v regále hrábl někdo s všelijak špinavýma rukama?
![]()
Plastové hračky jsem umyla pod vodou mýdlem, látkové/plyšové jsem nové většinou neprala (to ošahávání v obchodě a vůbec celou cestu za životnost hračky jsem se snažila přehlédnout a později většinu prala). Ale naše děti nikdy nic moc neožužlávaly. Prala jsem i různé pískací, hrací, se zrcátky atd. a nic se jim zatím nikdy nestalo.
Děkuji holky ![]()
Jsem ráda, že jsem na to přišla včas.
Zítra jí půjdu koupit pěnové puzzle a na to položím deku a na to dceru s hračkami + koupím tu Lamaze šustící světlušku.
@Levandule121 píše:
Plastové hračky jsem umyla pod vodou mýdlem, látkové/plyšové jsem nové většinou neprala (to ošahávání v obchodě a vůbec celou cestu za životnost hračky jsem se snažila přehlédnout a později většinu prala). Ale naše děti nikdy nic moc neožužlávaly. Prala jsem i různé pískací, hrací, se zrcátky atd. a nic se jim zatím nikdy nestalo.
Děkuji ![]()
@zvědavá borůvka ani jí netahej, jak to dělá doktorka, to má dělat odborník a testuje tím dítě, neprocvičuje
zbytek byl řečen
Nejčastější chyby
Psychomotorický vývoj v prvním roce života
@zvědavá borůvka Neni vubec zac. Jinak teda ja na to penove puzzle davam rychlozavinovacku. Deka se mi moc neosvedcila, protoze malej jak je na brichu tak vsechno chyta a skube a tu deku si vzdycky pod sebe nahrabal. A hracky jsem omyla jen ty plastovy co cuca. Plysovy zatim ne, protoze ty visi na hraci dece a do pusy je nedava, pozdeji je mozna pretru vlhkym hadrem. To bych musela umyvat vsechno na co sahne.