Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@zvědavá borůvka píše:
Děkuji
Jasně. Jsi super máma, neboj!
Jinak ještě z toho, co jsi psala v úvodním příspěvku bys ji neměla správně nosit „na stojáka“ (vertikálně), dokud se právě sama neposadí. Teda to dodržet asi reálně nejde, ale u staršího jsem to zvládla asi do 6 měs., u mladšího ještě míň. Ale je to právě proto, že má ještě velikou hlavu (váhu hlavy) v poměru k tělu a páteři a teprve lezením a sezením se na páteři vytváří lordóza a kyfóza. Nestane se nic hrozného, jen tím prostě předejdeš bolení zad v dospělosti. Nos na tygříka, na klokánka atd., lze dohledat viz polohování Kiedroňová. Napsala o tom i 2 knihy. Děti ale samozřejmě nošení na stojáka s výhledem jednak milují a jednak je to nejmenší nápor na zapda matky. ![]()
Jinak co se týče intenzity věnování se - je to super. Pokud je spokojená, nech ji. Pokud ne, holt se musíš věnovat. Já naďeho staršího „grilovala“, jak jsem si to sama nazvala. Vydržel vždy max. pár minut. Takže jsem ho pořád stěhovala - zem, lehátko nebo autosedačka, náruč, pod hrazdičku, spánek (přes den ale spal výhradně v náruči či později jen 30 min. po hodinovém drkání v kočárku.
Věnovala jsem se mu dost, jelikož nikdy nespal. Pořád jsem zpívala, dělali jsme básničky, od 6 měsíců ho zajímaly knížky, takže v roce uměl zvuky zvířátek, ale slovo jen jediné - táta.
Ale zas v roce a 8 měsících už mluvil ve větách, což není u kluků běžné a všichni včetně Dr. docela koukali. ![]()
Druhý syn celé dny prospal (DÍKY, DÍKY), skoro do roka jsem o něm nevěděla! Byl tedy hypotonický, lézt začal až v 11 měs. a chodit téměř až v 17. Ale opakovat 1. slova začal ještě o 2 měsíce dřív, než starší přesto, že z nedostatku času se mu věnuji možná tak max. z desetiny, co staršímu!!! Navíc si výrazně méně hraje s hračkami, knihy ho začaly trochu bavit až okolo roka a půl, pohádky v TV ho naprosto nezajímají dodnes.
Myslím, že vaše malá bude šikovná po mamce!
Držte se!
@kozisek píše:
@zvědavá borůvka ani jí netahej, jak to dělá doktorka, to má dělat odborník a testuje tím dítě, neprocvičujezbytek byl řečen
Nejčastější chyby
Psychomotorický vývoj v prvním roce života
Už to nedĕlám, nechci jí ublížit. Nebýt vás holky, tak nevím…
Dĕkuju, jsem moc ráda za všechny rady. Spadl mi kámen ze srdce.
@zvědavá borůvka já myslím, že se dnes hodně řeší. Např. myslím, že naše babičky neměly žádné příručky a vše dělaly podle intuice. Naše rodiče měli jen jednu knížku „Naše dítě“ myslím a tam se taky našlo pár „nonsensů“ vzhledem k tomu, co se ví dneska. Myslím, že nás bolí záda hlavně kvůli tomu, že jsme počítačová generace, jelikož naše rodiče záda nebolí (resp. většinou nebolela v našem věku) a věřím, že naše babičky je taky tahaly jak koťata, posazovaly, nosily vertikálně a žádná Kiedroňová s Něžnou náručí neexistovala. Jenže se víc běhalo venku, sportovalo atd.
Já jsem docela neřešící, malou teda neposazuju za ručičky, to vím, že je jen test, ale jinak dělám všelijaká zvěrstva - nosím hlavně vertikálně už od narození (na tygříka ani klokánka nemusí), držím jí v podpaží aby „stála“ (hrozně se při tom tlemí, tak to prostě dělám), mám ji dlouho v lehátku, nechám ji koukat na telku (v tom lehátku)…atd. Na bříško jí zapomínám dávat (ale pase hezky od malička). Takže, jak to po sobě čtu, je to katastrofa. Myslím ale, že to holky obě přežijou. Důležité je podle mě povídání, říkanky, básničky, zpívání, mazlení.
@zvědavá borůvka Plyšové hračky jsem nové vyprala, plastové omlya. Omývala jsem je jednou za pár dní do okamžiku, než je začal vyhazovat mimo hrací deku, takže se na podlaze válely co pár minut (to mu byly asi 4 měsíce). To jsem pak na nějaké pravidelné omývání začala prdět, plyšové jednou za čas seberu a vyperu, když už mi přijdou moc jeté.
JInak ji ani nepřizvedávej v kočárku, aby „lépe viděla“. I v kočáře má dítě sedět, až když zvládne sedět samo. Pokud by nechtěla ležet na zádech a řvala, až bude větší (a stále nesedící), doporučuje se vozit na břiše hlavou k „voziči“, pokud už je dítě v poloze na čtyřech, tak pak raději jistit kšírami.
Ona mi v kočárku pokaždé spinká a pokud ne, tak kouká na zavĕšenou hračku ![]()
Zdravím..mám úplně debilní dotaz ale já prostě nevím ![]()
Když máte měsíc po měsíci takové ty tabulky a články co by vaše miminko mělo uměět tak jak se to počítá? Když se malej narodil 20 října tak 20 prosince mu budou dva měsíce…no a když mu budou dva měsíce tak čtu už na třetí měsíc nebo jak to je? Rozumíte mi?
@Anonymní píše:
Zdravím..mám úplně debilní dotaz ale já prostě nevím
Když máte měsíc po měsíci takové ty tabulky a články co by vaše miminko mělo uměět tak jak se to počítá? Když se malej narodil 20 října tak 20 prosince mu budou dva měsíce…no a když mu budou dva měsíce tak čtu už na třetí měsíc nebo jak to je? Rozumíte mi?
Rozumím, ale doporučuji Ti brát ty články s rezervou a na ty tabulky se úplně vyprdnout. ![]()
První měsíc - 0-30 dní. Druhý měsíc 31-62 dní. A tak dál, takže když je mu dva měsíce a den, tak běží jeho třetí měsíc ![]()
Dobrý večer maminky jdu si pro vaší zkušenost, mám prvního syna kterému bude zítra rok a má opoždění psychomotoricky vývoj, pouze sedí, a na bříško se otáčí kolem osy, pase koníčky ale ještě neleze, umíme paci paci, berany duc, a říká bába někdy se mu povede i táta, ale ještě si sám nestoupne, a v choditku v kterém je minimálně řadí jako ďábel, máte někdo prosím podobný případ jako mi? Jsem z toho už nervózní a bojím se aby byl prcek v pořádku.. Děkuji za každou zkušenost
@brondule2704 Jak si dítě, které maximálně pivotuje zvládne sednout? A proč dítě s opožděným motorickým vývojem, které si samo nestoupne dáváš do chodítka? Víš, jak mu tím ubližuješ?
Jste pod dohledem rehabilitačního pracovníka?
@brondule2704 no hele, v roce syn taky sám nechodil, absolutně nemluvil, paci paci nedela ani v roce a půl (ani žádné jiné rikanky atd) ale kompenzuje to jinde. Každopádně me také zarazi, jak muze sedet, pokud se ani nedostane na čtyři? Předpokládám, ze ho posazujes ty? No, taky bych neměla motivaci se hýbat a neco učit, kdyby me rodiče do te pozice proste dali. Nicméně myslim ze určitě bys toto mela konzultovat s lékařem, my ti tu akorát můžeme napsat sve zkušenosti, ale těžko poradíme v konkrétní situaci.
@brondule2704 Tak předně by to chtělo názor odborníka. Ona není až tak důležitá rychlost, jako spíš správnost provedení jednotlivých dovedností. Znám i děti (i když pravda, jsou to výjimky), které začaly lézt až kolem roka nebo po roce a jsou v pořádku, každopádně tohle ti žádný laik tady neposoudí a rozhodně ne jen podle krátkého popisu, aniž by tvé dítě viděl. Souhlasím ale s tím, že chodítkem mu děláš medvědí službu. Samo, že v něm řádí, když mu umožňuje bez práce to, o co by se jinak musel snažit. Jen tím ten jeho pomalejší vývoj ještě zpomaluješ. Krom toho si tím kazí páteř, kyčle, chodidla. Ad do sedu by se měl chlapeček dostat sám. Pokud to neumí, tak ho do té polohy nedávejte.
Být tebou, poprosila bych dr. o žádanku na neurologii. Tam ho zkouknou a doporučí další postup. Nejspíš napíše žádanku na Vojtovku a budete cvičit. Já s malou cvičím necelý měsíc a vidím, jak se každý den zlepšuje. Do cca 10 měsíců se neotáčela, jen rotovala kolem své osy a teď jede jak dráha - plazí se, otáčí se, sama si sedne a začíná se učit lézt. To vše zvládla za měsíc (teď je jí 11 m). Takže za mě můžu Vojtovku doporučit, i když je hodně nepříjemná a v tomto věku pěkná „rasovina“ i pro toho, kdo s dítkem cvičí, protože ty děti se samozřejmě hooodně brání. Ale zase lepší začít teď než třeba za půl roku.
@brondule2704 píše:
Dobrý večer maminky jdu si pro vaší zkušenost, mám prvního syna kterému bude zítra rok a má opoždění psychomotoricky vývoj, pouze sedí, a na bříško se otáčí kolem osy, pase koníčky ale ještě neleze, umíme paci paci, berany duc, a říká bába někdy se mu povede i táta, ale ještě si sám nestoupne, a v choditku v kterém je minimálně řadí jako ďábel, máte někdo prosím podobný případ jako mi? Jsem z toho už nervózní a bojím se aby byl prcek v pořádku.. Děkuji za každou zkušenost
To je tezke, evidentne jste ho posazovali a jak pises, dali do choditka. Takze vrcholu psychomotorickeho vyvoje dosahl, aniz by se musel snazit a jit pres jednotlive kroky. V kazdem pripade bych to resila s pediatrem, pohybove (co dokaze sam) je na urovni 6 mesicniho ditete.