Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@brondule2704 Jak se dokáže posadit, když neleze?
Slyšela jsem, že není v pořádku když roční dítě ještě neleze po čtyřech, takže by vás doktorka měla poslat na vyšetření… Jinak tedy znám chlapečka, který začal chodit až v 1,5roce, ale těsně před 1rokem začal lézt.
@brondule2704 Toto je tvuj prispevek z brezna: „Dobrý večer
maminky chci se zeptat, a požádat o radu… mám první dítko, synovi je 8 měsíců, bohužel nesedí, z moji pomocí si sedne, ale překlani se dopředu. Otačení z bříška na záda a zpět se mu podaří. když je na bříšku tak se dokáže vzepřít o ručičky, zkoušela jsem mu dát nožičky pod zadeček ale kdykoliv to udělám tak hlavička mu spadne dolů…na zádech si dokáže dát prsty u nohou do pusinky, dětská doktorka nám řekla že nás pošle v dubnu na rehabilitace pokud se něco nezmění, a že sním mám hopsat aby si stoupnul na nožičky… momentálně jsem dostala zprávu od fizioteraputa že bude malinko opožděnějši, a prej doporučuje abychom začali co nejdříve chodit na rehabilitaci.. maminky co myslíte? potřebuju poradit mám první dítě a jsem z toho už zoufalá abych něco nezanedbala.. děkuji za každou odpověď a radu“ Nechapu, jak jsi takove dite mohla dat do choditka. Ovsem i ta pani doktorka je zvlastni. Jak s ditetem hopsat, aby si stouplo na nozicky? Jak si na ne ma stoupnout, kdyz neleze, neklekne si…? Udelalo dite od brezna vubec nejaky pokrok?
@brondule2704 a plazí se aspoň? Já už bych byla dávno u neuroga s ním, ať ho zkoukne zda nemá nějaký problém a napíše vám rehabky, nemusí to být hned Vojtovka, můžete cvičit Bobath(děti u něj nepláčou a je to formou hry)Jinak chápu že tě to trápí, mám syna narozeného o 7týdnů dříve ale vždy se vešel do tabulek korigovaného věku co se týče motoriky. Neposazuj ho, nedavej do choditka, nevoď za ruce(pak až bude stát) ale zajdi k doktorovi at na nej koukne ![]()
Ahojky, malej byl taky opožděnej, rozlezl se az ve 13 měsících, chodit začal v 17,5 vše dohnal, ted mu jsou dva a lítá krásně. Zásadně neposazuj a nedávej do chodítka, vždyt to ted píšou všude. Neboj, on se rozjede, ale určitě chtěj žádanku na fyzio.
@Cuddy píše:
@brondule2704 Toto je tvuj prispevek z brezna: „Dobrý večer
maminky chci se zeptat, a požádat o radu… mám první dítko, synovi je 8 měsíců, bohužel nesedí, z moji pomocí si sedne, ale překlani se dopředu. Otačení z bříška na záda a zpět se mu podaří. když je na bříšku tak se dokáže vzepřít o ručičky, zkoušela jsem mu dát nožičky pod zadeček ale kdykoliv to udělám tak hlavička mu spadne dolů…na zádech si dokáže dát prsty u nohou do pusinky, dětská doktorka nám řekla že nás pošle v dubnu na rehabilitace pokud se něco nezmění, a že sním mám hopsat aby si stoupnul na nožičky… momentálně jsem dostala zprávu od fizioteraputa že bude malinko opožděnějši, a prej doporučuje abychom začali co nejdříve chodit na rehabilitaci.. maminky co myslíte? potřebuju poradit mám první dítě a jsem z toho už zoufalá abych něco nezanedbala.. děkuji za každou odpověď a radu“ Nechapu, jak jsi takove dite mohla dat do choditka. Ovsem i ta pani doktorka je zvlastni. Jak s ditetem hopsat, aby si stouplo na nozicky? Jak si na ne ma stoupnout, kdyz neleze, neklekne si…? Udelalo dite od brezna vubec nejaky pokrok?
Aha? a proč vás teda neposlala na tu rehabku uz davno? A co to máš za komunistickou doktorku proboha
takové debilní rady ať hopsaš s ditetem co se ani neplazi po nohach?
Zdravím
nevím jestli v něčem pomůžu, ale asi by nebylo od věci zkusit toho odborníka. Na tabulky bych se taky 100% nespoléhala, ale asi bych to nepodceňovala. Mám známou, které malý v roce také nesedí, nestojí a nemá skoro žádný zájem ani ten pohyb provozovat. Některé děti jsou prostě línější některé živější
On to dožene. My máme spíš opačný problém a někdy bych si přála, aby si sedl na zadek a seděl
Divím se, že pokud máš obavy a řekla jsi je doktorce, že nezakročila dříve. I kdyby tě tam s malým poslala zbytečně, mohla.
Ahoj, holky
Zajima me, jestli vase deti delaly nebo delaji tuhle vec: synovi v utery byly 4 mesice a uz par dni, kdyz lezi na brise, tak zvedne obe ruce a nohy a vypada jak kdyz pada volnym padem
Pred tydnem se zacal pretacet na bricho a myslim, ze tohle zacal delat potom. Ale jista si nejsem. Vypada u toho jak kdyz vyvazuje. Nekde jsem cetla, ze to neni spravne. Na kontrolu jdeme 27., tak se na to zeptam. Ale zajimaji me vase zkusenosti ![]()
Jj to bude letadlo , znám to však jen od cizích lidí
moje Holky to nedělaly , ani jedna ![]()
@Nikol1989 Asi dělá letadlo, ale to mají dělat děti přechodně až poté, co zvládají správně pasení. Čtyřměsíční obykle letadlí z důvodu nesprávného pasení.
@Svistice Toho jsem se prave bala. Nejdriv jsem tomu nevenovala moc pozornost, protoze je docela silak a hlavicku udrzel hodne brzo a i past zacal brzo. Vypada to totiz, ze to dela naschval. Ja asi nepoznam, jestli to dela spatne. On je hrozne akcni a furt se mrska. Ted na brise je opreny o predlokti a sahne si pro hracku, snazi se plazit, cpe kolinka pod sebe a zveda zadecek. Asi pred 2 tydny zacal couvat a otaci se na podlozce kolem sve osy. Je docela sikovnej, tak me nejdriv nenapadlo, ze by to delal spatne, ale asi jo.
@Nikol1989 Nech ho zkouknout, ideálně fyzopterapeutkou. Ačkoliv mám skvělou pediatru, co se týče diagnostiky nemocí, mého syna též ohodnotilajako velmi akčního a šikovného, jak krásně tu hlavičku takřka od porodnice drží. No, držel ji „tak krásně“, jelikož byl kapánek hypertonický. 14 dní správné motivace, kterou nám ukázala fyzioterapeutka stačila, aby se srovnal.
@Svistice Jasne, urcite ho necham okouknout. Me nejdriv vubec nenapadlo se nad tim pozastavit. Pase uz asi mesic a tohle zacal delat ted
@Svistice Ted jsem si cetla o hylertonickych detech a neprijde mi, ze by to byl jeho pripad. Aspon doufam teda. On je na brisku moc rad uz od malicka. Rucicky v pest taky nema. No uvidim, co nam reknou ![]()
Ahoj, obnovuji diskuzi. Od porodu jsem již 5 týdnů s miminkem v nemocnici, má VVV a tak se zkoumá co přesně a co s tím. Sestry tu řeší jen množství vypitého mléka, obsah plín a váhu. Tak bych potřebovala poradit co s 5ti týdenním miminkem dělat aby se nezanedbal psychomotorický vývoj? A co by už měl umět? Děkuji