Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
zkousim Psyllium proti zacpe. Myslite, ze z toho muze mit 6-ti tydenni miminko vetry? A z bananu a jablek? Nekdo rika, ze zadne tropicke ovoce bych pri kojeni nemela, nekdo zase ze banany nevadi, ani jablka. Predem diky za odpoved.
Marťoch
Marťo, já psyllium používám pravidelně při čištění těla a maličkou větry netrápí, takže bych řekla, že z něho to asi nebude. Zato bych se přikláněla k tomu, že z banánů ti miminko prdět teda může. Z jablek prý taky, ale zase proč je jíst na kila, stačí jedno denně a prcek to přežije. Chtěla bych se tě zeptat, psyllium si mícháš do vody nebo jak ho konzumuješ? Já to sním jedině ve studeném jogurtu ![]()
Radka + Betynka
Ahoj Radino,
diky za odpoved, ja se sla zeptat i do lekarny a taky rikaji, ze by to nemelo nadymat. Zkousela jsem ho vcera nasypat do stavy - nic moc, ale slo to a dnes uz to taky konzumuju v jogurtu, je to lepsi. Jak to vlastne v realu pusobi? Ja jsem mela vcera jednu malou lzicku a dnes rano dalsi a ted odpoledne dalsi (na velkou lzici si zatim netroufam). Zatim jsem byla na „velke“ jednou, coz je normal i bez Psyllia… kdy ten ucinek nejak pocitim?
Marťoch
U mne to funguje tak, že si dám večer půl jogurtu (Aktivia) s plnou čajovou lžičkou. Musí se to sníst rychle, než to začne houstnout. Ráno si pak dám asi 1/4 litru teplé vody a letíííím! Nedávám si ho denně protože mám alergii na mléčnou bílkovinu a jinak než v jogurtu to do sebe nedostanu. Jestli to na tebe nepůsobí tak, abys šla na velkou aspoň 1× za den, měla bys celkově zvýšit příjem tekutin a hlavně to dobře zapít. Mně na něm připadá geniální to, že není návykové a když se ti upraví zažívání, můžeš s ním kdykoliv přestat a tělu nebude scházet. Mojí sestře pomohlo od chronických průjmů, takže není jenom proti zácpě. Myslím, že stačí dát si ho jednou za den, 3× denně si ho dávám jenom při celkové očistné kůře tak jednou za 14 dní.
Ahojte, ono posobi aj proti zapche aj proti hnacke. Upravuje stolicu, aby mala normalnu konzistenciu. Mne velmi pomohlo po porode, ked som mala tvrdu stolicu a tvorili sa mi trhlinky. Je to vlastne cista vlaknina a ta je velmi zdrava. Davala som si 1 polievkovu lyzicu do vody. Podla mna pri kojeni urcite nevadi a nenafukuje.
Ahoj holky, sice ještě mimouška nemáme - máme ho jen u mě v bříšku:-) ale psyllium používám - myslím, že je to velmi šetrný způsob a hlavně přírodní - ne jako reklamy v telce na gutalax atd.
Já tuto vlákninu jsem schopna vypít ve studené vodě - dávám si jednu kávovou lžičku do trošky vody a bez problému:-)))