Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Hecate Já teda snesu takový ten provozní bordel…na oblečení má sluhu, hadry válet nikde nesmí…když si vezme jídlo do pokoje, tak ten talíř zase hezky donese do kuchyně…nebo by tam příště nic neodnesl…
bordel prostě nedovolím…
ti starší to kdysi lehce zkoušeli…naházela jsem jim ho do postele, takže to museli uklidit nejdéle, když šli spát…jinak mám tak zvučný hlas, že raději dělali co měli než mě poslouchat…a navíc, u toho posledního mám úžasný ovládací prvek…vypnu playstation
a pro to je schopen všeho
ovládám tím i známky ve škole ![]()
Máte nějaké fígle, jak nebýt jen trapný rodič, co jen zakazuje a přikazuje?
Třeba se zajímat o jejich záliby - když já ten minecraft fakt nechápu.
Jak zvládáte třeba ignorovat ty nedůležité věci, jako třeba tělesná hygiena a úklid, aby se alespoň trochu připravili do školy?
Jaké máte nátlakové prostředky? my jen internet a peníze
@Pudloslava Je mi jedno, jestli jsem trapný rodič…jestli to nejde po dobrém, půjde to holt jinak…třeba o hygieně bych vůbec ani nediskutovala…to by bylo zle…a oni ví, že vytočit maminku znamená rozpoutat peklo a stejně to skoční tím, že udělají to, co měli udělat před pár hodinami
já prostě blahořečím herní konzoli…
ty máš internet, tak musíš přes něj ![]()
Je rozdíl puberta u holek a kluků. U nás nikoho nějaký Minecraft zatím nezajímá. Holka řekne, že je to trapárna. Bordel v pokojích nemají, protože jim umí přijít namátkové návštěvy. A nikdo nechce mít vizitku čuníka obecného. Hygiena ta není žádný problém.
Tady se jedou šminky a oblečení. U nás jsou spíš ty průpovídky a házení očí. Když chci, ať zajde do obchodu a zrovna to není jejich vůle a dobrý den. Tak je prostě ta tlamovaná. Ale jsem zlá, zlá a neustoupím.
@Kelsey Je to rozdíl…holky navíc umí jít z hysterického smíchu rovnou do pláče…
průpovídky mají kluci taky, umí tnout hezky do živého…ale já jsem taky zlá, zlá…a neustoupím…
@Pudloslava píše:
Máte nějaké fígle, jak nebýt jen trapný rodič, co jen zakazuje a přikazuje?
Třeba se zajímat o jejich záliby - když já ten minecraft fakt nechápu.Jak zvládáte třeba ignorovat ty nedůležité věci, jako třeba tělesná hygiena a úklid, aby se alespoň trochu připravili do školy?
Jaké máte nátlakové prostředky? my jen internet a peníze
Mám jen jednu radu (majíc doma tři kousky ve věku 13, 15 a 17 let). Pokud se chci něco dozvědět, musím klást pouze uzavřené otázky - na které je odpověď ano/ne. Zkoušet cokoliv, na co je třeba odpovědět víceslovně, je ztráta času.
A co takoveho teda ti pubosi delaji? Ja sama nemam zkusenosti, protoze jsem jako pubos byla bezproblemova. Hazeni ksichtu a drzosti nepovazuju za nic zasadniho. To jsem delala i pred pubertou, moje dcera s tim zacala uz na 4 letech, takze do jeji puberty budu uz zocelena.
Z gymplu si pak pamatuju, ze holky chodivaly na diskoteku a domu se vracely kdy ony uznaly za vhodne, takze klidne i v 5 rano a pak se chlubily tim, ze matka skace jako papirovej cert, ale holce to je jedno, bo ona si bude chodit domu kdy ona uzna za vhodne. Pamatuju se, jak jsem z toho byla sokovana a znechucena to bych si ja nikdy nedovolila. No a pak se na tajnacku chlastalo a hulilo. Toho jsem se taky neucastnila. Na lyzacich se klukum kourilo pera a jine veci, radsi ani nechci vedet detaily. Premyslim, zda se tohle da nejak ovlivnit vychovou? Protoze jestli ne, nevim, jak to budu nest, az dcera bude v puberte, ja tohle nedelala a tezce to ponesu, az ona bude.
@warita Synek třeba říká, že se ve třídě domlouvají, že o víkendu třeba pojednou pod stan a budou chlastat…
, že ho tohle fakt nezajímá… to bylo po domluvě, proč má jen jednoho kamaráda a moc se nedruží s ostatními…tak na to jsem řekla, že to bych to teda stejně nikam nepustila…
podotýkám, že těm ostatním není ani 18…jemu jo ![]()
@Anonymní píše:
Jak přežít pubertu patnáctileté dcery a tím mít pohodu v rodině, v které manžel nic neřeší.
Chladnou hlavu, respekt vzajemny.,duveru, naslouchat, diskurovat, kdyz ma zajem. Nastavit treba nove pravidla ktere jsou k jejimu veku, ale neprehanet to se zakazy.
Kdyz dcera zvysila hlas, je dost emotivne zalozena a ma adhs, tak jsem na to upozornila a kdyz nezabralo ukoncila jsem diskuzi.
Moje holky meky velkou volnost a duveru, to se nam osvedcilo, ale samozrejme nema kazde dite lekhou pubertu. Nase taky nemela, ale uz je to super.
@Anonymní píše:
Jak přežít pubertu patnáctileté dcery a tím mít pohodu v rodině, v které manžel nic neřeší.
Manzel taky moc neresi, ale ma recht, my zenske resime casto prkotiny
@cancerka píše:
Trpělivost, vždy připravena naslouchat, připravena pomoci, připravena poradit, smířit se s tím, že rada může být nevyužitaa hluboké dýchání a počítání to je opravdu základ a kupodivu opravu dobře, možná i nejlépe funguje láskyplné pevné objetí beze slov
U objeti by me obe vynesly v zubech ![]()
@zlabard píše:
V jednom časopise bylo kdysi napsáno: „Vydržte, vaši vnuci se za vás pomstí!“Vždy si na to vzpomenu a hned je mi líp
To mi rikaka ma mama, a mela sakra pravdu ![]()
@Lucy75 píše:
@Hecate jj, já vím, vzpomínámjsou hrozně moc na mobilech, to jediné na ně funguje, když nereagují ani na třetí výzvu, prostě jim ty telefony na chvíli vemu, než to udělají..
přitom mají jen úplně běžné a normální povinnosti typu vynést koš, vysát, vyklidit myčku… Ovšem uklidit si po sobě jaxi v sobě nemají
jsou schoné nechat pokrčené mokré ručníky u sebe v posteli, špinavé misky od jídla zavřít do šuplíků k učení, aby to „nebylo vidět“, použité spodní prádlo „odložit“ na pracovní stůl
jedna navíc začla mít bohužel depresivní přepadovky s myšlenkami na smrt, takže jde k psycholožce, tím pádem na ni nemohu být nijak tvrdá, aby se její stav nezhoršil..
spustilo jí to nějaké video, jak mladá holka skočila pod vlakty sítě to je prostě v tomhle zlo, to nikdy úplně neuhlídáš…
K tomu binci : zkoušela jsem jim sand 100× v klidu říct, že je ten pořádek pro mne prostě opravdu důležitý, že je normální si po sobě uklidit - na to mi řekly, že k nim do pokoje přece teda nemusím chodit a tím pádem se nemusím rozčilovat…
Trápí mne i to odsekávání.. že prostě pro klidný hovor, který bude mít smysluplný obsah (a nebude to jen Jo/Ne) a souznění musím počkat až na vhodný okamžik, kdy zrovna ony budou mít „dobrou náladu“-..
Jenže ony to nechají klidně i v kuchyni, po jejich přípravě svačiny je to jak po náletu německého bombardéru…
no celkově fakt žádná legrace teda.. někdy musím odejít na chodbu a dýchat…
A ona tam pujde? Moje nechtela za nic.
@Cizinka1 píše:
U objeti by me obe vynesly v zubech
A to ja ne, ja si je hezky obejmu, i pusu dam (jen to nesmi byt pred kamarady
).
Vzdycky maji pritom na tvari takovej spokojenej vyraz. ![]()