Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Aktuálně prožívám také a to tak, že dost intenzivně. Dcera je typ depresivního puberťáka, posledních pár týdnů pořádně nejí, zavřená v pokoji, odsekává, nezájem. Vím, že si řeší první zamilování, ne úplně podle představ, nicméně nic zlého se jí neděje. Cítím z ní vůči mně nadřazenost. Příliš řeší postavení mezi spolužačkami… Plánuju nasadit pravidelně béčko, možná i l-tryptofan. Je to vážně náročné, pochmurné a depresivní
@Monchichik píše:
@Hecate Já teda snesu takový ten provozní bordel…na oblečení má sluhu, hadry válet nikde nesmí…když si vezme jídlo do pokoje, tak ten talíř zase hezky donese do kuchyně…nebo by tam příště nic neodnesl…bordel prostě nedovolím…
ti starší to kdysi lehce zkoušeli…naházela jsem jim ho do postele, takže to museli uklidit nejdéle, když šli spát…jinak mám tak zvučný hlas, že raději dělali co měli než mě poslouchat…a navíc, u toho posledního mám úžasný ovládací prvek…vypnu playstation
a pro to je schopen všeho
ovládám tím i známky ve škole
No tak nase by to zase hodili na zem? Vecer to stejne neuvidis. mladsi ma pulku satniku na zemi, peru jrn co jd v pradelne v kosi na pradlo. Starsi ma zase pulku kuchyne u sebe
.kdyz mi dochazi nadobi, tak zavwlim at to prinese, to mzsi rovnout vyjlidit mycku a novou zapnout
@Cizinka1 To si piš, že uvidím
neexistuje…oblečení na zem prostě nepatří a špinavé nádobí po bytě teda netoleruju…
ale byli naučení odmala, že si celkem uklízeli, takže než by měli peklo v pubertě, tak to moc nepřeháněli
já mám zvučný hlas a výdrž ![]()
@Monchichik píše:
@Cizinka1 To si piš, že uvidímneexistuje…oblečení na zem prostě nepatří a špinavé nádobí po bytě teda netoleruju…
![]()
ale byli naučení odmala, že si celkem uklízeli, takže než by měli peklo v pubertě, tak to moc nepřeháněli
já mám zvučný hlas a výdrž
Tak ja mam taky dobry ječak, ale ne výdrz, a jejich pokoj me neprudi, staci kdyz me prudi spolecne pristory. Sle my jdme roztahany na 3 patra, to fakt nechces porad kontrolovat ![]()
@Pudloslava My se občas společně díváme na filmy nebo seriály, převážně je to ona, kdo vybírá, co to bude. Nebo mi děcka pouští videa na youtube, která je zaujmou (někdy jsou to blbosti, někdy je to celkem zajímavé). Je to dobré na vytváření „společných témat“.
@warita U nás to naštěstí není o alkoholu, sexu, podivných kamarádech… ZATÍM!!! Naštěstí ani o zanedbané hygieně atp. (to mi naopak přijde, že se o sebe starají oba nadstandardně, ať už pokud jde o výměnu oblečení nebo čisté zuby, používání deodorantu - o ten si syn dokonce řekl sám, stejně jako o gel na vlasy). Doufám, že se to někde nezvrtne, to by byla škoda. Podobně mě neirituje ani to, že se dcera ve 13 letech maluje. Zatím to je max. neslušivé nebo neumětelské, ale žádná travesti show v přímém přenosu. ![]()
Spíš šlo o věci, které jsem popsala výše… všelijaké drobnosti od bordelaření, ignorování drobných každodenních povinností, plýtvání, zavírání se v pokoji a nevylízání po odsekávání i na slušně položené otázky. Jednu dobu mi připadalo, že si vůbec ničeho nevážili, všechno brali samozřejmě a zábava bylo pro ně jen to, co stálo spoustu peněz… Musela jsem je postavit tvrdě nohama na zem, trochu se to už zlepšilo, ale stále jsou (hlavně dcera) docela „material girl“.
A až dojde i na sex atp.? No, budu se modlit, ať na to dojde až po zákonné lhůtě a bez následků :-S. Nemám sice ani zprostředkovanou zkušenost s orálním sexem na lyžáku
(předpokládám na tom v sedmé třídě), ale nepředpokládám, že bych vůbec měla šanci se to dozvědět, takže asi pravidlo „co oči nevidí, srdce nebolí“?
@Cizinka1 Já mám právě i tu výdrž, k jejich smůle
pokoj je můj byt, takže pořádek tam prostě bude…
ale já mám tři kluky, takže bych se musela zbláznit, kdybych je nechala být…takže odmalička museli pánové fungovat…nejsem ničí služka…a když vyperu a vyžehlím, tak hodit triko na zem by byla jejich poslední věc na tomhle světě ![]()
@cancerka píše:
to jste si doma asi vybudovali vinný sklípek ne?![]()
To ne. Ale pravidelně koncem pracovního týdne navštěvujeme místní vinoteku ![]()
Jo a starší dvě děti pravidelně " odkláním" k jejich otci. Nicméně i když zbude jedno dítě, tak je to upír na nervy, umanuty triletak je taky lahůdka.
@Monchichik píše:
@cancerka Fakt je to průvodní jev puberty, aby měli bordel v pokoji? Já jsem to teda nezažila…kecy o jejich pokoji by neuspěly, protože je to můj byt![]()
U nás asi jo. A plno keců kolem toho a času dost. Byt je ale společný. Takže tvrdit, že je můj, bych si nedovolila. Každý máme svůj prostor, ke kterému máme více výhradní práva, vztah.
@Cizinka1 píše:
A ona tam pujde? Moje nechtela za nic.
ona moc chtěla, sama si o to řekla, je v tomhle zvláštní ![]()
spoustu věcí mi řekne, ale musí mít náladu a k tomu říkala, že některé věci já prostě nepochopím (jako zdobilka fakt např. nepochopím, že chodí klidně s mastnou hlavou a nečistí si aknozní pleť, rostu z toho, vysvětluju, má spoustu přípravků, ale ona je přírodní a fakt to neřeší, bohužel se jí vlasy mastí strašně, je to na mytí obden a dosáhnu sotva toho, aby do toho šla aspoň 2× týdně a z toho máme dost hádek..
ukončí to třeba tím, že : Ty prostě NIKDY nepochopíš, že vzhled není důležitý…
![]()
nebo prostě se chce odborně poradit o nějakých psychologických technikách, které já znám jen teoreticky, sama má přečtené nějaké knížky o dospívání a mluvíme o tom dost, ví, co se děje, ale prostě evidentně chce „cizí autoritu“ a těší se tam, sama jsem ráda, že jde…)
@andelka83 Já jsem rodič, by je můj…hotovo, jaký společný?…
svůj prostor měli, ale museli v něm udržovat provozní pořádek…až si pořídí svůj, tak ať tam mají klidně bordel…i když synek tam má přítelkyni, ta mu bordel taky netrpí…a ten druhý si taky svůj byteček udržuje, nechce kupodivu žít v bordelu
ten třetí je taky pořádnje, naučenej odmala, takže to dělá automaticky…a taky má rád svůj playstation… ![]()
@mrazik6 píše:
Aktuálně prožívám také a to tak, že dost intenzivně. Dcera je typ depresivního puberťáka, posledních pár týdnů pořádně nejí, zavřená v pokoji, odsekává, nezájem. Vím, že si řeší první zamilování, ne úplně podle představ, nicméně nic zlého se jí neděje. Cítím z ní vůči mně nadřazenost. Příliš řeší postavení mezi spolužačkami… Plánuju nasadit pravidelně béčko, možná i l-tryptofan. Je to vážně náročné, pochmurné a depresivní
@Lucy75 Neuvažovali jste o tom, aby každá chodila na jinou školu? On se asi problém té, co je „outsider“ úplně nevyřeší, ale nebude aspoň tak moc „razit“ vedle oblíbené sestry…
Mně hodně vadí, když se náctileté různě sexualizují na internetu. Různě pózují a špulí pusu apod. jak praštěné. A bohužel někdy i za asistence matek.
@Hecate máme to u baráku, logistika apod… navíc jsou zvyklé a v té třídě jsou Obě rády.. ptala jsem se jich.. jen spolu samozřejmě nesedí, a to už od 1. třídy… a odpo. má každá úplně jiné kroužky.. a doma se často drží každá na opačné straně bytu…
outsider úplně samozřejmě není, taky má kámošky i „kluka“ ve třídě ![]()
myslím, že vlastního prostoru mají dost, na chalupu se mnou jede kdo chce, většinou jedna nebo druhá… málokdy obě zaráz.. asi tak od těch 12 to je takhle.. snad se jim to po pubertě vše vylepší… někdy slyším, že si večer v postelích dlouze vypráví a dost věcí řeší.. ale někdy si zas jen nadávají… to známe z domu asi všichni…
Ale chápu, myslíš to dobře, řešila jsem tu možnost taky samozřejmě.. na sš půjde každá jinam, tak to do té doby už snad zvládnem bez následků… ![]()
Dcera mela nejhorsi obdobi mezi 12 - 14 rokem, zacalo to brzy a o to driv to skoncilo…ted je ji 17 a mnohdy mi prijde vic rozumna, jak ja
Ona je i takova dost prakticka, coz se o mne rict neda…ja se to porad ucim…
No a to jeji obdobi, kdy to mela nejhorsi zahrnovalo vesmes to, ze s nikym nechtela mluvit, byla hrozne neprijemna, zavrela se v pokoji, pak se tam i zamykala a beda, jak chtel nekdo dovnitr…alkohol si taky zkusila, mela v te dobe i divnou partu, jednou v noci zmizela ze sveho pokoje a nikomu nic nerekla a ja ji pak nahanela po vsi…to ji bylo 13…takze taky vesele…Ja nikdy nebyla nejaka trestaci, vetsinou az prilis benevolentni a chapava, ani bych na deti neumela byt prisna…ale zdarne jsme to vsichni preckali…
Ted je ji tedy 17 a studuje, chce jit na vysokou, zadne divoke party neprovozuje, max tak jednou za mesic, ze slavi kamarad, kamaradka…ma fajn rozumneho pritele, se kterym travi hodne casu, kluky nestrida a chodi i na dlouhodobou brigadu, snazi se zit zdrave, chodi cvicit, nekouri
…takze tut tuk, ja mohu byt jen spokojena…akorat teda, jak tu zminujete ten bordel…tak to jsme bohuzel zatim nevychytali…u ni se ani neda rict, ze tam ma bordel, spis, ze to tam ma jak po vybuchu…s tim nevim, co delat…jen teda asi nutno podotknout, ze ja byla to same…vlastne jeste do nedavna…
Ted teprve posledni roky se snazim, to nejak doma udrzovat…clovek k tomu asi musi dozrat ![]()