Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A ten pritel je ten, kdo ho tak zpracoval a blbne tak taky nebo naopak by synovi mohl promluvit do duse a odvratit ho od zkazy zavislosti.
@mado píše:
A ten pritel je ten, kdo ho tak zpracoval a blbne tak taky nebo naopak by synovi mohl promluvit do duse a odvratit ho od zkazy zavislosti.
Taky si myslím, že kluk má poruchu příjmu potravy. A jestli si dobře vzpomínám, zakladatelka tady v dřívější její diskuzi zmínila, že ten přítel je o dost starší než její syn. On má pravděpodobně na kluka daleko větší vliv než rodiče a valí mu do hlavy hlouposti. Kluk je zaláskovaný a poslouchá jak hodinky. Jestli se mýlím, tak se omlouvám.
Ten jeho přítel je o dost starší a myslím, že jsi tady psala, jak je rozumný atd., co on na to říká? Nepomohl by ti ho trochu zpracovat, ať to tak neprožívá? Jako tělesně je na tom možná dobře, ale v hlavě to úplně srovnané nemá ![]()
Chlap, no. Chlap s rýmičkou.
Ale teda jinak, nechci vás úplně strašit, ale takovéhle nutkání i přes to, že mu to objektivně ubližuje (posilovat nemocný je opravdu volovina), protože jinak bude tlustej zavání poruchou sebevnímání a sebepřijetí. Hodně lidí okolo kulturistiky a přilehlých sportů trpí tím samým, co holky s poruchou příjmu potravy, jen se tedy nesnaží získat kontrolu nad svým životem a lásku tím, že hubnou, ale tím, že posilujou. Hlavní riziko zde jsou především anabolika a jiné zobání, plus tedy úrazy a přetížení svalů a kloubů v době růstu.
U kořene je sebenenávist, pocit nedostatečnosti, viny a selhávání a pocit toho, že ve svém životě nemá člověk kontrolu.
v rámci rodiny je nejefektivnějším řešením rodinná psychoterapie - tedy že porouchané vztahy akomunikaci společně řeší všichni, co spolu žijí v jedné domácnosti. On totiž člověk, který si podobnou poruchu vypěstuje není ten porouchaný, ale je to ten nejcitlivější člen rodiny, který na sebe vzal všechno to co v dané rodině je bolavé a neřeší se.
Jak jsem cetla nadpis, chtela jsem ti napsat uklidnujici historku, jak jsem rano stihla servat obe deti i manzela za kraviny u snidane, protoze prodelavam zanet ledvin a je mi blbe, ale koukam, ze on je to dotaz z jineho soudku… ![]()
Myslim, stejne jako drtiva vetsina vsech tady, ze syn ma vazny problem. Fyzicky na tom muze byt dobre, ale psychicky neni ani nahodou.Kdyz dokaze na cviceni a zdrave strave takhle lpet i v horeckach a jeste do toho ty reci jak kyne a zes mu jidlo osolila atd.,to svedci o poruse prijmu potravy. Vetsina lidi si u toho predstavi anorekticky a bulimicky, ale i toto muze byt zavazny problem.Meli jste ho zkusit hned zpocatku mirnit-fitko ok, ale 3× tydne bohate staci. Zdrave jidlo ano, ale abyste ho podporovali v te zavislosti kupovanim proteinu a bcaa, to nechapu
Jasne, je to „jen prirodni cisty protein“,co ale udela s telem dospivajiciho ditete? Prectete si slozeni.
Ja osobne bych ho zkusila treba presvedcit, at dvakrat tydne misto fitka jde s tatkou behat, na kolo, s kamaradama na fotbal atd. Zkratka trochu zmena.Ale myslim, ze ted uz je trochu pozde, psychoterapeut nebude od veci.
Necetla jsem komentare, ale existuje nemoc bigorexie. Je to opak anorexie. Promluvte si se synem. Mela bych velké obavy o jeho zdraví. Vhodná je konzultace s psychologem.
A neni syn ve vleku sveho starsiho pritele, kteremu nekriticky veri a neobava se, ze v pripade zmeny postavy ci denodenniho fitka se na nej pritel vykasle. Proto tak hysterci pri vypadku cviceni pri nemoci.
Dospivajiciho kluka bych nenechala jist zadne takove doplnky, byt by tvrdil, jak je to prirodni. Nikdy nevis, co to s vyvijejicim telem a hormonalni bouri v nem, udela do budoucna. A to, ze kluk si natahuje budika, aby ty doplnky bral i v noci, to uz opravdu nejakou posedlosti zavani.
Toto už není normální, ani ten kolaps u sporáku není normální, i přesto, že měl horečku…známka toho, že je hodně zesláblý…fajn, že se snaží se uržovat v kondici, že jí zdravě, ale takto se rozčilovat, když je výpadek? Nevím, nezdá se mi to…Už nevím, kdo to ze známé osobnosti byl, ale chlap taky plný svalů, makal, pracovat, pak zkolaboval a zjistili mu, že je totálně vyčerpaný, bez živin a energie…vůbec nechci strašit, syn je zřejmě pod dohledem, ještě by to chtělo zapracovat na hlavě…v životě bude plno situací, kdy bude muset upřednostnit důležitější věcí než fitko
@vverru film se jmenuje Tělo jako nepřítel https://www.csfd.cz/…tel/prehled/
A souhlasím. Oni to kluci právě maskují líp než holky tím, že cvičí. Ale on cvičí moc. Bylo by dobré s ním někam zajít @SisiYetti
Asi bych se podíval, jaké „doplňky“ jí. Pokud to jsou nějaké steroidy nebo nějaký doping, tak mu to můžeš zkusit zakázat. Ale jinak s antibiotiky je nesmysl trénovat a i po jejich dobrání je dobré si dát pauzu. Je známé, že právě u dospívajících se při přecházení horeček může ten problém rozvinout na srdce, a to je potom konečná se sportováním. Mám s tím hodně špatnou zkušenost u takhle starého synovce, takže synovi řekni, ať si dá na 14 dní pauzu a jí všechno, co mu připravíš. ![]()
Jestli váží 78 kg, tak rozhodně nemá anorexii- ani podváhu. Spíš jde o to, co za doplňky používá. Třeba kvůli potenci atd. ![]()
@Tomášek8 tak anorexie není jediná porucha příjmu potravy.
Ale jeho posedlost jídlem a cvičením je nezdravá
Anorexie to není, ale nějaká porucha jistě. Nic proti zdravé stravě a cvičení, ale syn to už přehání. Zkus si přečíst od Simony Monyové knihu Hra svalů…
@Netopirek píše:
@Tomášek8 tak anorexie není jediná porucha příjmu potravy.
Ale jeho posedlost jídlem a cvičením je nezdravá
on není posedlý jidlem a cvičením, ale chce se někomu líbit ![]()
@Tomášek8 píše:
on není posedlý jidlem a cvičením, ale chce se někomu líbit
Tak si to přečti pořádně. Bere antibiotika, má vysoké horečky, jí jen jídlo co si sám připraví. A protože dva dny necvičil, tak cítí jak kyne ![]()
To mi normální nepřijde. Normální člověk ví, že když má horečky musí ležet. Nebo tobě to přijde normální? To jako fakt?