Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Okamžitě mazej za právníkem a podejte žalobu k soudu. Dřív než ten šmejd /šmejdi vyhlásí osobní bankrot.
Jednej. Už včera bylo pozdě.
Určitě musíš jednat jak píše Morgana…V momentě kdy vyhlásí bankrot tak mají ochrannou lhůtu do verdiktu soudu a pokud jim bude povolena Insolvence tak věřitelé dostanou jen zlomeček pohledávky. A pokud už bankrot mají a o dluh ses nepřihlásila tak ani nemáš na vymáhání právo. Po doplacení budou oddlužení a myslím si že to k.tomu směřuje a že moc dobře vědí co dělají.
@Anonymní píše:
Pěkný večer, půjčila jsem známým větší finanční obnos. Jde o částku do 100 000,– Kč. Na půjčku mám smlouvu podepsanou za přítomnosti dvou svědků. Už uběhlo několik termínů splátky a zatím nemám ani korunu. Bohužel mi neberou telefon, občas napíšou, že se tehdy a tehdy staví s penězi, ale nepřijdou. Ve smlouvě máme psáno, že pokud nezaplatí 3 a více splátek, můžu požadovat celou částku. Když jsme smlouvu podepisovali, nebyli v registru dlužníků. Nyní jsem ale zjistila, že dluží různým subjektům hodně peněz… Předpokládám, že celou částku z nich naráz nedostanu. Máte někdo zkušenosti, znalosti, jaké mám možnosti? Exekuce, soud, policie, prodání dluhu? Nevíte, o kolik peněz v těchto nebo dalších možnostech přijdu-poplatky, odměny apod.?
pravnik-predzalobni vyzva, pokud to nebude mit uspech tak trestni oznameni.
Okamžitě trestní oznámení. Pokud je na ně podáno trestní oznámení kvůli pohledávky (uvedla bych prostě podezření z podvodu, půjčili si to zřejmě už s tím, že nebudou splácet) tak jim soud nepovolí insolvenci. A můžeš jednat dále.
@Anonymní píše:
Pěkný večer, půjčila jsem známým větší finanční obnos. Jde o částku do 100 000,– Kč. Na půjčku mám smlouvu podepsanou za přítomnosti dvou svědků. Už uběhlo několik termínů splátky a zatím nemám ani korunu. Bohužel mi neberou telefon, občas napíšou, že se tehdy a tehdy staví s penězi, ale nepřijdou. Ve smlouvě máme psáno, že pokud nezaplatí 3 a více splátek, můžu požadovat celou částku. Když jsme smlouvu podepisovali, nebyli v registru dlužníků. Nyní jsem ale zjistila, že dluží různým subjektům hodně peněz… Předpokládám, že celou částku z nich naráz nedostanu. Máte někdo zkušenosti, znalosti, jaké mám možnosti? Exekuce, soud, policie, prodání dluhu? Nevíte, o kolik peněz v těchto nebo dalších možnostech přijdu-poplatky, odměny apod.?
Vim, ze na to uz je pozde, ale nikomu nic nepujcovat
A v dnesni dobe bohuzel ani nedelat rucitele ![]()
@LimitedEdition @KristynaTita Trestní oznámení je k ničemu. Jako na jednu stranu je to logický, co píšete, ale zakopanej pes je v tom, že musí být prokázán úmysl. A to jim nikdo neprokáže - nejsme na gestapu ani na StB, kde pro to měli svoje metody.
Realita je taková, že „oni přece splácet chtějí, jen jim to nevyšlo“ a jste namydlený. Kromě toho policajti na obvodních odděleních se zrovna dvakrát nepřetrhnou. Viz vedlejší diskuze, kde holce řekli, že jejího debila, kterej u ní bydlí jen jako návštěva bez nájemní smlouvy, nemůže vystěhovat, protože tam má věci. Kristepane. Taky realita dnešní doby.
Jediné účinné řešení je to, o čem píšu. Právník, předžalobní výzva k okamžitému zaplacení dle smlouvy, na to (tuším - snad nekecám) existuje fikce doručení a pak rovnou žaloba k soudu. Naštěstí občansko-právní soudy rozhodujou v těchhle případech poměrně svižně a dotyční dostanou platební příkaz. A pak už jen kontakt na exekutora. Bohužel.
Je to komplikovaný, ale jinou zákonnou možnost, jak zachránit svoje peníze, bohužel zakladatelka nemá. O těch nezákonných se bavit nebudeme.
A příště, zakladatelko - NEPŮJČOVAT, NEPŮJČOVAT, NEPŮJČOVAT.
Taky jsem takhle přišla o „kamarádku“, protože jsme jí a jejímu manželovi nechtěla dělat ručitele na 300 000,–. Ona v domácnosti, nevydělávala, všechno táhnul ten chlap.
Samozřejmě si nafoukla hubu, že „vždyť je to jenom formalita, nemusím se bát, oni by mě přece nepodvedli a nikdy by nenechali platit za sebe někoho jinýho“. Jo, známe.
Banka to ručení asi nechtěla jen pro srandu králíkům.
Já takhle přišla o 750 tis, vše co jsem měla. A Podala jsem žalobu k soudu, jsem tehdy platila poplatek 4% ze žalované částky. Soud byl za rok a půl, nic se nestalo, neplatil. Exekuce 0, nebylo z čeho brát. Tak jsem podala trestní oznámení, dostal podmínku a začal splácet. Jakmile podmínka skončila (4 roky) platit přestal, protože už mu nehrozilo vězení. Takže z těch 750 tis + 40 tis co jsem dala za právníka a ten poplatek mám zpátky 30 tis a konec. Už z něj nikdy nic nedostanu. A milý chlap zmizel a už na něj nemám žádnou legální páku, jak z něj dostat jedinou korunu. Maká někde na černo, bydlí bůh ví kde. Vůbec bych se nezlobila, kdyby ho třeba přejelo auto. Tenhle člověk je na světě zbytečně. Jak je to s právem nyní nevím, tohle je 7 let stará záležitost.
Podívej se na netu do insolvenčního rejstříku, jestli už nejsou v insolvenci, to bys pak musela jednat hodně rychle a do insolvenčního řízení se přihlásit. Jinak postupuj, jak ti radí holky výše. Možná by se mohlo jednat i o trestný čin, pokud si peníze půjčili s vědomím, že ti je nevrátí.
@Anonymní píše:
Pěkný večer, půjčila jsem známým větší finanční obnos. Jde o částku do 100 000,– Kč. Na půjčku mám smlouvu podepsanou za přítomnosti dvou svědků. Už uběhlo několik termínů splátky a zatím nemám ani korunu. Bohužel mi neberou telefon, občas napíšou, že se tehdy a tehdy staví s penězi, ale nepřijdou. Ve smlouvě máme psáno, že pokud nezaplatí 3 a více splátek, můžu požadovat celou částku.
Pokud jsou dány smluvní podmínky pro zesplatnění (tedy pokud promeškali 3 nebo více splátek), tak jim písemně to písemně - a prokazatelně - oznam a současně je vyzvi ke splnění smluvní povinnosti. Pod pohrůžkou žaloby. Dej jim na to týden.
Výzva musí být písemná a musíš být schopna soudu dokázat, že jsi je písemně vyzvala. Tedy doporučeně a nejlíp na dodejku.
Pokud ani potom nezaplatí, můžeš podat žalobu k soudu. Na to si ale vezmi právníka.
@Anonymní píše:
Když jsme smlouvu podepisovali, nebyli v registru dlužníků.
V kterém registru dlužníků? Je jich několik: Solidní Solus, BRKI, NRKI . Ty máš do některého z nich přístup? No, a pak ta profláklá past na hejly, které její zakladatel říkal „Centrální registr dlužníků“, který není třeba brát zbytečně vážně. A možná některé další, které jsou jím inspirovány.
O kolik peněz přijdeš, to ti nikdo dopředu neřekne.
Jo a @enyf má pravdu s tím insolvenčním rejstříkem: https://isir.justice.cz/…mon/index.do
@eumedon omlouvám se, nebyl to registr dlužníků, ale insolvenční rejstřík, v něm není ani nyní. S odesláním dopisu to nebude tak jednoduché, zjistila jsem, že si nepřebírá poštu
děkuji všem za rady, moc mi pomohly.
@Anonymní píše:
@eumedon omlouvám se, nebyl to registr dlužníků, ale insolvenční rejstřík, v něm není ani nyní. S odesláním dopisu to nebude tak jednoduché, zjistila jsem, že si nepřebírá poštu
To je jeho problém, že nepřebírá poštu, pokud tedy víte, kde bydlí. Ne váš.
Za prvé: Předžalobní výzvu stačí odeslat nejdříve týden před podáním žaloby. Dokazuje se odeslání na místo trvalého pobytu nebo místo posledního známého pobytu, nemusí se prokazovat doručení (u předžalobní výzvy je rozhodující datum odeslání). Pokud víte, kde bydlí i kde má trvalý pobyt a bydliště má jinde, než je hlášen k trvalému pobytu, tak nejlíp uděláte, když mu výzvu pošlete na obě adresy. Pokud máte písemnou smlouvu s jeho místem trvalého pobytu anebo kontaktní adresou a něco z toho se změnilo, aniž vám dal vědět - opět jeho problém. Je starostí dlužníka, aby byl ke kontaktní se svými věřiteli. Když není, tak on si ho exekutor najde.
Za druhé: Přesto doporučuji odeslat výzvu na dodejku, abyste dostali i potvrzení o doručení. Je to tak lepší.
Za třetí: Podle ustálené judikatury a nyní i podle ObčZ, se soukromá listovní zásilka považuje za doručenou okamžikem, kdy se dostane do dispoziční sféry adresáta. To jest okamžikem, kdy adresát měl objektivní možnost seznámit se s jejím obsahem, to jest okamžikem, kdy byla doručena, kdy zastižený adresát odmítl převzetí zásilky, nebo kdy nezastiženému adresátovi bylo do schránky vhozeno oznámení o uložení zásilky. To, že se adresát rozhodne, že se s obsahem listovní zásilky neseznámí, nemůže jít k tíži jejího odesilatele.
A za čtvrté: Nemusíme už hledat v judikatuře. Nový občanský zákoník říká:
§ 570 odst. 1: Právní jednání působí vůči nepřítomné osobě od okamžiku, kdy jí projev vůle dojde; zmaří-li vědomě druhá strana dojití, platí, že řádně došlo.
§ 573 - Domněnka doby dojití: Má se za to, že došlá zásilka odeslaná s využitím provozovatele poštovních služeb došla třetí pracovní den po odeslání, byla-li však odeslána na adresu v jiném státu, pak patnáctý pracovní den po odeslání.
Chtela bych se optat neni nekde nejaka stranka kam date foto toho blbce ktery si pujcil at to vsechny vidi a nenaleti nebo se treba dotycny bude stydet a zaplati? me rikali ze jeho fotku nemuze dat treba na facc a tam napsat dluzi mi 50 tisic a nevim kde hledat poradite nebo mu reknete ze stale cekam az mi to vrati.