Půjčování výbavičky

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
101534
30.11.15 12:50

Já takhle půjčené věci měla, na začátku jsem vše nafotila, abych to měla podle čeho roztřídit zpět a po využití zas vrátila. Vracela jsem jen to půjčené, nic jsem nepřidávala a dala jsem kamarádce zas naopak něco po sobě na její nejstarší holku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2621
30.11.15 12:53

Já měla všechno svoje s tím, že si to budu schovávat na další. Příbuzné jsem půjčila věci, které se mi zdály nezničitelné: kojící polštář, vanička, lehátko a pár bodýček a druhé známé cestovní postýlku.
Kojící polštář byl značně použitý, ale nic, co by nespravila pračka.
O cestovní postýlku mám větší strach, když jsem viděla, jak s tím zacházejí.
Po téhle zkušenosti a zkušenosti se zapraným oblečením (měla jsem ho super bílé, peru bílé jen s bílým a vrátilo se mi šedivo hnědé) už bych nepůjčila.

Svoje první mimčo jsem chtěla mít jak ze žurnálu, proto jsem nechtěla nic půjčovaného. A taky by mi bylo blbé něco zničit.

Takže pokud si to můžeš finančně dovolit, tak bych klidně řekla, že už toho spoustu máte a že kdybys potřebovala, tak se klidně ozveš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8112
30.11.15 12:55

Dělala jsem to jako @j.a.n.i1, půjčené věci jsem si nafotila a vracela jen ty půjčené věci ( pokud bych něco zničila, dala bych za to náhradu, ale nic navíc ) a nikdy jsem za půjčení nic nedávala :think: a sama půjčují a nečekam, že něco dostanu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950

Ahoj,

dostala jsem od různých kamarádek krabice s oblečením, probrala jsem to, některé kousky jsem upotřebila, pak jsem to zase zabalila, přidala jsem něco od sebe a poslala dál (přičemž jsem preferovala ty kamarádky, od kterých jsem to dostala, pokud měly v plánu další dítě). Fór je v tom, že naprostou většinu věcí neupotřebíš, střídáš dokola to samé, miminko rychle roste, něco si koupíš, něco dostaneš… takže spousta těch věcí je opotřebená tak od toho, jak si každý na začátku aktivně všechno vypere a vyžehlí.
Za oblečení jsem nic nechtěla, většinu těch věcí jsem koneckonců ani nekupovala. Pár nějakých speciálních hezkých kousků, které jsem měla nové (kombinéza apod.) jsem prodala na bazaru, ale jinak jsem všechno poslala dál s tím, že nepočítám, že by se mi to kdy vrátilo. Tenhle systém je dle mého skvělý pro ty z nás, které nemáme náturu na prodávání body po třiceti korunách na bazaru a které nechceme utratit spoustu peněz za oblečení, když ho dítě bude mít na sobě párkrát nebo ho znehodnotí nevypratelnými fleky. Jen je důležité, aby to všichni účastníci kolování pojímali stejně. Kdyby mi kamarádka dala krabici oblečení s tím, že to má nafocené, přepočítané a chce vrátit vše ve stejném stavu, tak bych s díky odmítla. To samé, pokud už máš oblečení dost, není nic snazšího než říct „díky, už toho mám moc“.
Jiná situace je u půjčování jiných věcí než oblečení (sterilizátor, odsávačka, vanička, kojící polštář a já nevím co), tam je na místě jednak vracet v původním stavu, jednak se domluvit na půjčovném (zvlášť pokud jde o vzdálenějšího známého) - což bývají většinou věci typu nějaké jídlo nebo pití, popř. pozornost pro miminko. Ještě jsem nezažila, že by si někdo řekl půjčovné v penězích, ale určitě je slušnost se zeptat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15134

Já mám půjčeno od dvou kamarádek a všechno zase vracím jedné z nich pro její miminko, přidávám k tomu i věci které jsem koupila. Půjčené věci si nevybírám, prostě kamarádky postupně nosí tašky, jak jim děti rostou, něco využiju, něco ne… Jsem ráda, že nám to takhle funguje, malá má plno hadrů :D i tak furt něco kupuju, prostě neodolam :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
30.11.15 12:58

Půjčovala jsem i jsem měla půjčeno. Za půjčení jsem nic neplatila, ani nic nechtěla. Ani by mě to nenapadlo. Co jsem půjčila, to mi bylo vráceno, co jsem si půjčila, to jsem vrátila. Jenom to, nic navíc. Dělali jsme to tak, že se nafotily půjčené věci na jednu nebo pár fotek (nikdiy toho nebylo nějak hrozně moc) a poté se to dohromady vracelo. dávala jsem vybrat, co kdo chtěl, nikdy jsem necpala všechno, stejně tak já jsem si vybírala, co se mi hodilo. Když jsem nic půjčitů necihtěla, tak jsem řekla děkuju, nepotřebuji, mám. Myslím, že když se to řekne slušně, tak normální člověk se neurazí. Pokud to normální člověk není, tak s takovým to bude těžké v každém případě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9819
30.11.15 13:14

A co je na pujcovani blbeho? Ja jsem vzdy udelala na obleceni malinkate znacky, abych vedela, co od koho mam a pak to tridila a vracela. Akorat bych si uz dala pozor, komu pujcuji. Ja jsem pujcila kamaradce dve plne ikea tasky holciciho obleceni a ted, kdy bych to potrebovala, tak se mi ni nevratilo :cert:
Jinak s tim nemam problem. Mne prijde zase hloupy platit nekomu za opotrebeni, nebo aby mne nekdo platil. Nikdy by mne nenapadlo za to chtit penize. Nebo za to, kdyz neco vic opotrebuji. Jine je, kdyz se jedna o drahe veci, jako monitor, houpacka… Ale za obnosene bodycka, ci overalky by mne opravdu nenapadlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
30.11.15 13:17
@Anonymní píše:
Ahoj, čekáme první dítě a začínám se setkávat s nabídkami na půjčování výbavičky včetně oblečení. Moc mile mě to překvapilo, ale nevím, jak se k tomu postavit. Jak to u vás funguje? Asi záleží na domluvě, jasně, ale většinou za to každý očekává náhradu (alespoň za opotřebení), ale o nic si dopředu neřekne. Navíc některé věci nechci (flíčky a žmolíčky :oops: ), ale nevím, jak slušně odmítnout a případně půjčit jen něco. Navíc si neumím představit, jak si budu pamatovat co je od koho. A divný je to od manželovy rodiny (jsem za moc náročnou, protože to vypadá, že chci vše nové - ale když to od nich půjčím a pak bych jim vše vrátila včetně mého dokoupeného, což asi očekávají, tak na tom docela prodělám). Věci co koupím hodlám prodat dál, ne půjčovat, další dítě neplánujeme. Nechci nikoho využívat (nikoho o půjčení nežádám), mám prostě ráda ve věcech pořádek. A nemáme nafukovací byt. Nejhorší je to se vztahama - s cizím se domluvíte co za kolik a co berete, ale bližším kamarádkám nejde říct naceň si co chceš prodat a já si něco vyberu, dotklo by se jich to (jsou to především kamarádi od manžela, takže musím velmi taktně…). Kdyby bylo na mě, nic nepůjčuji, ale chci zapadnout, kvůli manželovi a také finančně na tom jsme tak standardně (můžeme si dovolit obyč. věci, žádné extra značky)… Děkuji

udělala jsem tuhle chybu, že věci po prvním jsem půjčila švagrové.. nečekaně jsem po letech otěhotněla, když jsem chtěla část dražších věcí zpět (byly jsem domluvené, že když se povede druhé, tak mi věci dá zpět), tak házela xichty.. nakonec mi část věcí skutečně vrátila, ovšem spoustu poničenou atd.. vtipné bylo, že očekávala, že jí to opět dám zpět a ona to pošle do světa.. takže fakt naprd.. ale já věci /hezké, nezničené/ použila, pak jsem je poslala ségře (plánují prcka, ptala jsem se, zda chce či nechce). POsílám jí vše, co je v dobrém stavu, dražší věci ala šátek, fusak, postýlku a spol, to jí daruju jen když bude fakt chtít. Ale jako už nikdy neudělam chybu, že někomu něco půjčím nebo si od někoho půjčím, když vím, že očekává 100% vrácení plus věci navíc (dítko to prostě zničí atd..).. sama jsem si potvrdila, jak funguje za dobrotu na žebrotu :think: Ještě dodatek - pochopím poničení hraček a oblečení - skvrny od jídla a pod, ale aby mi vrátila totál zrezlý kočárek, nebo rozmlácenou postýlku, to mi přišlo fakt přes čáru.. spoustu věcí se vůbec nenamáhala, ačkoliv vim, že to doma má. Ale co už.. :think: nakoupila jsem si vlastní a mám klid :think:

Příspěvek upraven 30.11.15 v 13:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
30.11.15 13:18

Ja jsem asi mimon, ale moc nechapu…ja to beru tak, ze kdyz nekomu neco pujcim, tak s tim rizikem, ze o to muzu prijit, kor treba u toho obleceni…zrovna nedavno jsem udelala vymenny obchod s kamaradkou, kazda z nas si oznacila veci na cedulce a co prezije, to si vratime, co ne, to je holt smula…vubec by mi nenapadlo kupovat nove veci…u te drazsi vybavy typu kocarek bych asi predpokladala navrat s maximalne beznym opotrebenim, v pripade velke skody bych se snazila nejak rozumne vyrovnat. Co se mi nehodi reknu rovnou (pokud nechces ma rovinu rikat, ze se ti to nelibi, vzdy jde rict, ze uz mas v dane velikosti dost), pripadne necham v krabici a vratim, kdyz maly vyroste z te velikosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
30.11.15 13:20

Nikdy bych si takove veci nepujcovala. Kdyz si predstavim kolik toho mala znicila a predstava, ze to vracim v jinem nez puvodnim stavu me vadi. Sama veci davam dal zdarma.
Edit. Kdyz neco nechces tak to rekni " Ne dekuji - tyhle veci uz mam, tohle neni muj vkus" neurazi snad nikoho.

Příspěvek upraven 30.11.15 v 13:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31277
30.11.15 13:20
@Anonymní píše:
Jenže oni mi řeknou vyber si a pak se domluvíme, nebo že za půjčení nic nechtějí - ale co když to poškodím, bojím se, že pak budou chtít třeba náhradu jako za novou věc (i když to dopředu neřeknou). Nebo když mi řeknou částku, která se mi bude zdát vysoká, ale už budu mít vybráno…Ach jo…

to se musíš jasně domluvit.
Jak jsem psala, nejlepší kamarádce už rok a půl půjčuji kompletní výbavu na dítě. Krom kočárku a postýlky, ale jinak oblečení, houpátko, hračky, botičky, prostě skoro vše. Jsme domluvené, že mi vždy dá jednorázově pár korun za opotřebení. U věcí dražších se domlouváme dopředu, jinak co zničí, zničí, se ztrátami se počítá ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4515
30.11.15 13:22

Nepůjčila jsem si nic i když mi přitáhla tchýně 2 tašky oblečení od manželky jejího synovce. Věci jsem s poděkováním asi po 3 měsících vrátila, ani jsem je nevybalila z tašek. Ne že bych byla fajnovka, kupovala jsem většinu věcí bazarových za pár kaček, ale chtěla jsem mít prostě svoje. Bála jsem se, že něco zničím, nebo nepoznám, co jsem dostala. Vracela jsem to sama té osobě a vzala to v pohodě, řekla jsem ji, že jsem koupila výhodně balík věcí a že toho mám hodně, tak bych věci ani nevyužila. Člověk nepotřebuje tisíce na výbavičku. Třeba lehátko, přebalovák, nebo hrací podložku bych si klidně půjčila, jsou to věci, které člověk nemá moc šanci zničit, jsou na chvíli a stojí to dost peněz, ale tohle mi zrovna nikdo půjčit nechtěl :mrgreen: Takže bych to udělala stejně, klidně bych si věci vzala, na chvíli schovala a pak bych to vrátila s tím, že tam mi přispěla babička, tam tchýně a že to nakonec nevyužiješ :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
30.11.15 13:24

Máme od známé půjčené oblečení, půjčila nám toho opravdu hromadu, že by to syn ani neunosil. Vybrala jsem z toho to, co se mi líbilo, zbytek jsem nechala v krabicích. Něco jsme zničili, tak jsem koupila nové, až to budu vracet, tak to k tomu přihodím. Nic si za to neřekla, ale koupíme pak něco jejímu synovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
30.11.15 13:35

Já osobně to beru jako „karmický koloběh“: mně se dává, já pak dál taky dávám… nepočítám to na peníze, prostě jen aby dítě vždycky mělo co na sebe.

Jinak na Tvém místě mám několik postřehů:

• Humusní flekaté věci by se mi taky asi nelíbily, kór kdybych měla na výběr, ale jinak nevím, proč by dítě na doma nemohlo mít něco s lehkým chlupem nebo s flíčkem.
  • Nevím, jakou máš představu o prodejních cenách - možná jsi kouzelník a prodáš skoro za nákupky… ale pokud ne, tak bych nemyslela, kdybych (příkladmo) si půjčila 20 kusů oblečení, tři koupila a při vrácení je přihodila, že na tom „prodělám“. Navíc, pokud přihodíš, tak máš vyřešenou amortizaci a případné škody.

Ale já teda asi nejsem tak rozmazlená jako Ty. Mně stačilo, že dítě mělo co na sebe, a když jsem potřebovala, aby dělalo parádu, tak jsem na to měla pár kousků. Pokud to máš jinak, tak si to holt nakup sama vše nové (ale nedivím se, když si okolí bude myslet, že jsi vybíravá - taky bych si to myslela).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16099
30.11.15 13:38

Půjčuju si výhradně se sourozenci, a to tak, že máme děti v určité věkové řadě, takže si to prostě různě předáváme, a vždy platí pravidlo, že jakmile to majitel chce zpět, okamžitě to k němu putuje (protože např. tři děti přes různý věk nosí aktuálně stejnou velikost, takže někdo to půjčí a očekává, že zhruba na rok, takže i když to neteři pořád je, tak se to prostě vrátí, aby to mohla nosit dcera té majitelky, která do toho už dorostla). Věci, které chci zachovat pro mladší dítě a bojím se opotřebení, tak ty prostě nepůjčím a nechám si je, sourozenci to dělají stejně.
Na starší dítě jsem takto dostala na první rok skoro komplet výbavu a nemusela kupovat opravdu skoro nic, tak jsem oběma sourozencům dala poukaz do oblíbeného obchůdku s dětským zbožím, aby za to dětem něco nakoupili.
Od všech ostatních si to raději koupím, případně vrátím maximálně s čokoládou (ale ostatní většinou prodej vítají a chtějí vrátit opravdu jen výjimečné kousky, třeba ručně pletené svetry apod.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí