Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Já si hojně půjčuju a i půjčuju druhým. Počítám, že se věci opotřebují, ale s tím do toho jdem. Dělá mně radost, když vidím, že oblečky ode mě někdo využívá. Jen půjčuji a nedaruji, protože plánujeme ještě další děti. Když mi potom něco bude chybět nebo bude zničené, tak aspoň budu moct dalšímu dítěti něco taky koupit. Když někomu něco hodně onosím nebo tam jsou nevypratelné fleky, tak je mi to hloupé, ale většinou to kamarádkám nevadí, jinak by nepůjčovali. Přesto na hezké půjčené věci dávám větší pozor než na svoje. A všechno, co si půjčuju si vyfotím.
Já dostala krabici oblečení po bratrovi je mladší jen o deset let, sama jsem spoutu dokoupila a dala sestře která zase neco roztřídí a dokoupí. Takto ta krabice koluje v rodine už 12 let
celkem obešla 7 dětí a ten základ je fajn mít a pár hezkých kousku se lehko dokoupí. Jinak pujcování od kamarádek mi přijde nevdecné a bála bych se že omylem neco znehodnotím
Půjčuji si se švagrovýma a jednou kámoškou. Například věci na malé miminko měla moje dcera, pak kámošky, pak moje druhá a teď je má neteř. Buď mi za to na oplátku taky něco půjčili (teď máme například zimní kombinézu od švagrové) nebo koupili (třeba UM), zdá se mi to v pohodě, nepočítám, kdo na tom trochu vydělal nebo ne. Jestli ty věci skončí u mě, někomu je dám (pokud někoho nenáročného najdu). Jsem ráda, že se používají.
A jinak mi třeba švagrová nabízí dost věcí na půjčení pro malou, když se mi z nějakého důvodu nelíbí, tak prostě řeknu dík, nepotřebuju, nevidím v tom problém.
Zalezi jak je ktera maminka náročná, nekdo nesnese zmoliky, jinemu nevadi flicky. Treti chce veci znackove nejnovejsi kolekci. Je na zakladatelce, jak se k tomu postavi, zda chce veci pekne a moderni doporucuji koupit klidne i nosene- na miminka toho ma kazdy vic nez potrebuje, Pokud ji nevadi zmolik, oprani, obcasne zaprani, flicek tak klidne muze brat od znamych a kamaradek a pribuzenstva. Kazdy ma jiny vkus
dost veci vetsina prvorodicek dostane od pribuzenstva a taky si bude chtit neco koupit sama
asi tak… Pujcovani je dost osemetne, prijde mi lepsi veci darovat.
Já jsem od známé dostala docela dost oblečení po její vnucce. Všechno jsem využila, hlavně na doma. Dala jsem ji za to hračky, nějaké oblečení, víno, kávu. Jinak od nikoho nic neberu, nechci to. Ani bych to nikomu nic nedala, stalo mě to všechno dost peněz. Jedině komu bych to dala je brácha. Je mladší, takze když to bude chtít. Dám mu všechno. Kočár, oblečení atd.
@silvik.sk píše:
A co je na pujcovani blbeho? Ja jsem vzdy udelala na obleceni malinkate znacky, abych vedela, co od koho mam a pak to tridila a vracela. Akorat bych si uz dala pozor, komu pujcuji. Ja jsem pujcila kamaradce dve plne ikea tasky holciciho obleceni a ted, kdy bych to potrebovala, tak se mi ni nevratilo
Jinak s tim nemam problem. Mne prijde zase hloupy platit nekomu za opotrebeni, nebo aby mne nekdo platil. Nikdy by mne nenapadlo za to chtit penize. Nebo za to, kdyz neco vic opotrebuji. Jine je, kdyz se jedna o drahe veci, jako monitor, houpacka… Ale za obnosene bodycka, ci overalky by mne opravdu nenapadlo.
Nic blbého na tom není, ale mně třeba rozčílilo, že já původně půjčovat nechtěla oblečení a příbuzná za mnou přišla po porodu, že má málo malých bodýček a jestli bych jí nepůjčila. Bylo mi blbý říct ne (vím, moje chyba)… a vrátilo se mi to téměř zničené už po měsíci. Já vím, že cca 10 bodýček nic nestojí, ale fakt jsem to měla opečovávané…
Dostala jsem půjčené od sestry a bráchy vše co šlo. Oblečení mám nafocené, tak si to brácha přál. S obouma jsem se dohodla, že cokoliv se zničí, tak nahradím buď novým nebo něčím jiným co budou zrovna potřebovat pro neteř (v případě elektroniky např.), u oblečení dokoupím neteři, co zrovna bude potřebovat na sebe v obdobný cenový relaci jako je cenová relace zničenýho oblečení. Ani jeden nebyl proti, vybrala jsem si, co jsem chtěla. Sami mi řekli, že chápou, že nechci děravý, poflíčkovaný a že taky chápou, že nějaký ten obleček padne
Takže naprostá pohoda, nikdo nic neřeší, většinu oblečků měli sami z druhý ruky. Maj děti a vědí jak to chodí. ![]()
@zakladatelk
Tak pokud je ti to tak nepříjemné tak se na půjčování vyprdni
a rekni ze vse mas…já osobně nic pujceneho nemám ani bych to nechtěla,90% mam z mimibazaru nebo po mladsi sestre… přijde mi divné chtít po někom náhradu za zničené dětské oblečení, u těch dětí se to dá předpokládat
Maminky, poraďte mi. Píšu jako anonym, aby mě tu někdo nepoznal. Nevím, co dělat. Moje švagrová s bratrem mají 2 děti - chlapečka a holčičku, já mám zatím jen holčičku. Prvně se jim narodil chlapeček, mě holčička a teď mají taky holčičku. Mě na miminko (nevěděla jsem, co to bude) nic nepůjčili a švagrová mi dala najevo (sama od sebe), ať s ničím nepočítám, že si chce půjčovat věci jen se svou rodinou. Řekla jsem si fajn, vím na čem jsem i do budoucna. Jenže teď se jim narodila zmíněná holčička a moje věci (oblečení) se jim začínají hodit a začínají se ptát, na to či ono a já nevím, jak se zachovat. Švagrová má spoustu věcí na kluka i holku po své sestře (i velké velikosti), mě nenabídla vůbec nic, všechno si musím kupovat a teď mám dilema jak se zachovat. Na jednu stranu nechci být jak oni, na stranu druhou nechci aby mě takhle využívali (najednou jsem jim dobrá). Co byste udělali vy?
@Anonymní píše:
Maminky, poraďte mi. Píšu jako anonym, aby mě tu někdo nepoznal. Nevím, co dělat. Moje švagrová s bratrem mají 2 děti - chlapečka a holčičku, já mám zatím jen holčičku. Prvně se jim narodil chlapeček, mě holčička a teď mají taky holčičku. Mě na miminko (nevěděla jsem, co to bude) nic nepůjčili a švagrová mi dala najevo (sama od sebe), ať s ničím nepočítám, že si chce půjčovat věci jen se svou rodinou. Řekla jsem si fajn, vím na čem jsem i do budoucna. Jenže teď se jim narodila zmíněná holčička a moje věci (oblečení) se jim začínají hodit a začínají se ptát, na to či ono a já nevím, jak se zachovat. Švagrová má spoustu věcí na kluka i holku po své sestře (i velké velikosti), mě nenabídla vůbec nic, všechno si musím kupovat a teď mám dilema jak se zachovat. Na jednu stranu nechci být jak oni, na stranu druhou nechci aby mě takhle využívali (najednou jsem jim dobrá). Co byste udělali vy?
pokud bych měla pocit, že mi využívají, nepůjčila bych.. pokud by mi to bylo fuk, tak jo ![]()
Ajaj, no bohužel jsem taky narazila na vyčůránky kteří pronesli že jejich dcera bude vlastně o 5 měsíců mladší a nebudou muset nic kupovat a já jim vše budu půjčovat - nejdřív jsem nereagovala a když to zmínili po několikáté, tak jsem jim řekla, že jim prostě nic nepůjčím. Už mě využívali i předtím a já to brala jako výpomoc, ale pak jsem něco potřebovala já a nešlo to. Řekla bych, že nepůjčím a že oni přece taky nepůjčují, tak to musí pochopit. Zaobalila bych to na to, že co když budu mít další holčičku a že si to nechávám pro ní a šetřím to - přeci jen nemá cenu si v rodině dělat zle.
@Anonymní píše:Řekla bych jí, ať s tí nepočítá, že si chceš půjčovat věci jen se svou rodinou. Třeba se chytí za nos.
@Adrasteia píše: Řekla bych jí, ať s tí nepočítá, že si chceš půjčovat věci jen se svou rodinou. Třeba se chytí za nos.Takové vyčurané typy lidí fakt miluju.
Jestli chceš mít klid, řekni, že už jsi půjčení slíbila kamarádce.
Co se týká přihození dokoupených věcí, neřeším pár dupaček, ale třeba dražší věci. Asi by nebylo vhodné říct, že třeba nějakou dražší věc prodávám, když ji rodina bude chtít půjčit a budou vědět, že to mám doma a již nepoužívám. Zastávám názor, že budu mít raději levnější věci (F&F, C&A, klidně z výprodeje, ale ne fleky a žmolky). Ohledně té rozmazlenosti je právě asi problém, chci sem zapadnout, manžel trpí tím, že jsem odlišná od manželek jeho kamarádů (ale cuchtu v teplákách taky nechce
). Já nechci nikoho naštvat ani urazit, snažím se chovat podle místních tradic a nezbláznit se z toho…