Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
S miminem jsem často létala letalem, do půl roku pohoda potom horror pro mě. Neustále zpruzlé dítě zabavovat aby neobtěžovalo spolucstující to byl nadlidský výkon, pootýkám že lety jen po Evropě. K moři jezdíme od čtyř let i s holkama, do té doby bez. Zcela sobecky jsme si užívali dovolenou a prarodiče vnučky. ![]()
do Řecka bych letěla, jsi tam hned. Na letišti stejně bude v kočárku asi spát. My byli teda až v 1,5 roce. Pak znovu ve 2,5 roce. Dali jsme 2× po sobě Pargu. Na letiště do Prevezy to pilot z Prahy letěl necelé 2 hod., to se s miminem dá.
@Adrasteia Souhlasím s Tebou. Myslím, že je ideální, když do roka je dítě tam, kde se narodilo - z hlediska podnebí atd. (Ne, neměla jsem problém ho brát do obchoďáku apod.)
Onbovovatelko, já bych nejela. Ale nakonec je to samozřejmě Tvoje věc.
PS: Mimino, které bolí při vzletu ouška a které z toho prořve celou cestu do cíle, to je taky veliké štěstí pro celý spoj
Zažíla jsem cestou z Kanárů a bylo takt peklo.
Byly jsme v Řecku nyní v červnu.
S většími dětmi, školačkami, takže pohoda. Létali jsme s dětmi od roku a půl. Ale letos je nejhorší to zpožďování letů. Z toho důvodu bych si to možná rozmyslela. Třeba my měli noční let i tak, takže se mělo vylétat v půlnoci. Od dopoledne už jsme byli bez ubytování. Jídlo jsme ještě měli, odjížděli jsme z hotelu po večeři. Přijeli jsme na letiště a tam nám řekli, že letadlo bude mít tři a půl hodiny zpoždění. Museli jsme se ale odbavit v termínu, takže pití jsme vyhodili, kufry odevzdaly a pak jsme čekali ty tři a půl hodiny v hale. Většina lidí si ustlali na sedačkách. Malé děti nemohly zabrat a brečely. Rodiče tam s nimi chodily a i ti, co předtím pohoda, že se to nějak zvládne, vypadaly dost zdrchaně. Někdo už vypěnil u čekání na odbavení, když se to dozvěděli. A říkala jsem si, když je zpoždění v červnu, tak jaké to bude v sezóně. A minulý týden ty lety na Krétu zpoždění 23 hodin, to si nedokáži představit. Travel servis si pravděpodobně nasmlouval hodně letů a když se to někde opozdí nebo je porucha letadla, tak už se to táhne a zpoždění narůstá a narůstá. Pak si musí odpočinout posádka a zase se čeká. Když jsme přiletěli, tak zrovna v Praze hlásili zpoždění letu do Egypta 8 hodin, tak jsme si říkali, že ta naše noc na letišti a zpoždění 3,5 hodiny byla vlastně pohoda.
@astoret píše:
hele, dítě to vydrží, toho bych se nebála, spíš bych si kladla otázku, zda mi to stojí za to, jak už tu nekdo psal, věčné hledání stínu, tahání všeho možného, mazání atd..samozřejmě stát se může všelicos, tak je možné, že změna klimatu - že to bude hůř snášet, bud nervozitou a pláčem či i přehřáním organismu, ale to může v parnech i ve městě, kde to bývá i horší, ale uvidíte no, já jsme si to tenkrát odpustila, zjistila sjme, že bychom si to s malou neužili, byli jsme ted ve 2 a půl prvně a i tak, dovča to teda nebyla, to už možná s tím půlročním by bylo lepší, ale dovča to moc nebude ani takza mě, klidně s dítětem, ale záleží co očekáváte, opalování a rochnění v moři, pidylická předtsva může být uplně jiná
vidím to úplně stejně. Přijde mi normální, že lidé cestují s miminky, jsem přesvědčená, že ty děti vydrží a snesou všechno nejlíp.
Ale my jsme ani s jedním dítětem úplně malým v zahraničí nebyli, protože jsme se na to prostě MY necítili fyzicky ani psychicky
Ostatně, i s tím třeba 1,5 - 2 letým to byl spíš takový bootcamp než dovolená ![]()
@Anonymní píše:
Byly jsme v Řecku nyní v červnu.S většími dětmi, školačkami, takže pohoda. Létali jsme s dětmi od roku a půl. Ale letos je nejhorší to zpožďování letů. Z toho důvodu bych si to možná rozmyslela. Třeba my měli noční let i tak, takže se mělo vylétat v půlnoci. Od dopoledne už jsme byli bez ubytování. Jídlo jsme ještě měli, odjížděli jsme z hotelu po večeři. Přijeli jsme na letiště a tam nám řekli, že letadlo bude mít tři a půl hodiny zpoždění. Museli jsme se ale odbavit v termínu, takže pití jsme vyhodili, kufry odevzdaly a pak jsme čekali ty tři a půl hodiny v hale. Většina lidí si ustlali na sedačkách. Malé děti nemohly zabrat a brečely. Rodiče tam s nimi chodily a i ti, co předtím pohoda, že se to nějak zvládne, vypadaly dost zdrchaně. Někdo už vypěnil u čekání na odbavení, když se to dozvěděli. A říkala jsem si, když je zpoždění v červnu, tak jaké to bude v sezóně. A minulý týden ty lety na Krétu zpoždění 23 hodin, to si nedokáži představit. Travel servis si pravděpodobně nasmlouval hodně letů a když se to někde opozdí nebo je porucha letadla, tak už se to táhne a zpoždění narůstá a narůstá. Pak si musí odpočinout posádka a zase se čeká. Když jsme přiletěli, tak zrovna v Praze hlásili zpoždění letu do Egypta 8 hodin, tak jsme si říkali, že ta naše noc na letišti a zpoždění 3,5 hodiny byla vlastně pohoda.
teda, to vůbec neznám! Ještě že vždycky někam lítáme až na podzim, to už je to na minutu přesné, nebo máme štěstí. Tohle by mě teda odrovnalo i bez dětí, natož s nima
@vulpes píše:
teda, to vůbec neznám! Ještě že vždycky někam lítáme až na podzim, to už je to na minutu přesné, nebo máme štěstí. Tohle by mě teda odrovnalo i bez dětí, natož s nima
Já právě také ne. Letos je to prvně. Co jsme lítali s našimi malými dětmi, tak nejvíce to bylo tak dvě hodiny.
@vulpes i na podzim jsou zpoždění, nám se to teda vyhlo, ale ti co odlétali z egypta den po nás, měli zpoždění 12 hodin
ale zrovna ta cesta by mě od toho neodrazovala - to šestiměsíční mimco může to případné zpoždění stejně prospinkat. Jak jsem psala výš, spíš bych se bála, jak bude snášet teplotu a změnu prostředí.
My letime pristi tyden do Recka s desetimesicnim - za me bych jela
@Slečna Ferka píše:
@Adrasteia Souhlasím s Tebou. Myslím, že je ideální, když do roka je dítě tam, kde se narodilo - z hlediska podnebí atd. (Ne, neměla jsem problém ho brát do obchoďáku apod.)Onbovovatelko, já bych nejela. Ale nakonec je to samozřejmě Tvoje věc.
PS: Mimino, které bolí při vzletu ouška a které z toho prořve celou cestu do cíle, to je taky veliké štěstí pro celý spojZažíla jsem cestou z Kanárů a bylo takt peklo.
Na ty ouska pomaha kojit pri vzletu a pristani. A ty sis mohla vzit spunty do usi ![]()
@Anonymní píše:
Byly jsme v Řecku nyní v červnu.S většími dětmi, školačkami, takže pohoda. Létali jsme s dětmi od roku a půl. Ale letos je nejhorší to zpožďování letů. Z toho důvodu bych si to možná rozmyslela. Třeba my měli noční let i tak, takže se mělo vylétat v půlnoci. Od dopoledne už jsme byli bez ubytování. Jídlo jsme ještě měli, odjížděli jsme z hotelu po večeři. Přijeli jsme na letiště a tam nám řekli, že letadlo bude mít tři a půl hodiny zpoždění. Museli jsme se ale odbavit v termínu, takže pití jsme vyhodili, kufry odevzdaly a pak jsme čekali ty tři a půl hodiny v hale. Většina lidí si ustlali na sedačkách. Malé děti nemohly zabrat a brečely. Rodiče tam s nimi chodily a i ti, co předtím pohoda, že se to nějak zvládne, vypadaly dost zdrchaně. Někdo už vypěnil u čekání na odbavení, když se to dozvěděli. A říkala jsem si, když je zpoždění v červnu, tak jaké to bude v sezóně. A minulý týden ty lety na Krétu zpoždění 23 hodin, to si nedokáži představit. Travel servis si pravděpodobně nasmlouval hodně letů a když se to někde opozdí nebo je porucha letadla, tak už se to táhne a zpoždění narůstá a narůstá. Pak si musí odpočinout posádka a zase se čeká. Když jsme přiletěli, tak zrovna v Praze hlásili zpoždění letu do Egypta 8 hodin, tak jsme si říkali, že ta naše noc na letišti a zpoždění 3,5 hodiny byla vlastně pohoda.
Jo, kamarádka taky na letišti strávila několik hodin při zpoždění. Dospělý to vydrží, ale když je v nepohodě dítě, dá to hodně nahlas znát.
Děkuji všem za reakce
Zatím u nás převažuje, že asi pojedeme. Ještě se příští týden zeptám doktorky, ale spíš na to, co dělat kdyby něco ![]()
Ještě bych se chtěla zeptat, jak jste to dělali s kočárkem? My stále používáme hlubokou korbu, tak jestli nás s tím nevyhodí nebo jestli se to moc neponičí ![]()
@Anonymní píše:
Děkuji všem za reakceZatím u nás převažuje, že asi pojedeme. Ještě se příští týden zeptám doktorky, ale spíš na to, co dělat kdyby něco
Ještě bych se chtěla zeptat, jak jste to dělali s kočárkem? My stále používáme hlubokou korbu, tak jestli nás s tím nevyhodí nebo jestli se to moc neponičí
Myslim ze k letadlu muzes dojet s golfkama ( my si koupili specialne cestovni g mini travel jde i do lehu)
@Anonymní píše:
Děkuji všem za reakceZatím u nás převažuje, že asi pojedeme. Ještě se příští týden zeptám doktorky, ale spíš na to, co dělat kdyby něco
Ještě bych se chtěla zeptat, jak jste to dělali s kočárkem? My stále používáme hlubokou korbu, tak jestli nás s tím nevyhodí nebo jestli se to moc neponičí
Slozenou konstrukci kocarku s hlubokou korbou jsme odbavili jako bezne zavadlo ( zabalene do folie a pripevnene k sobe) Quinny Speedy tusim a s sebou na palubu jsem brala autosedacku Maxi Cosi Cabrio na podvozku Quinny Zapp. Zappa jsem slozila a dala do tasky normalne na palubu do schranek na zavazadla a autosedacku si na vzlet a pristani vzala letuska, ja mela mimi u sebe na brise pripoutane pridavnym pasem, po dobu vzletu a pristani si cuclo a pak ctyri hodiny letu chrnelo v autosedacce pripoutane k sedadlu dvoubodovym pasem, petiletak chrapal pres celou trojsedacku pred nama a manzel naproti nemu pres tri sedadla pres uliccku, prileteli jsme vyspali a odpocati, let byl normalni denni, letadlo z poloviny prazdne… ![]()
Normalne bych Cabrio vajicko nebrala, ale celkem se osvedcilo pri pujčeni auta nebo do jidelny, ci na kratke prochazky, jinak normalne hluboka korba, ale u desetimesicniho ditka staci kvalitni polohovaci golfky…
Dvoumesicni mimino a mesic na Gran Canarii, uzasny. Dodnes na to vcetne starsiho, tenkrat petiletaka vzpominame. Pak jsme litali az od dvou let. Mezidobi mezi rokem a dvema je cestovani s batoletem to nejhorsi a jezdili jsme jen po ČR.