Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, potrebovala bych uklidnit. Mam pupecni kylu, malou ale dr rikal, ze u mensich hrozi vic uskrinuti organu. No a protoze mam rocni dite tak s operaci musime pockat a ted korona cas stejne. Prosimvas, je caste, ze se uskrine strevo treba? Mam z toho strach a protoze jsem trochu hypochondr tak asi z toho zas budu spatne spat. Myslite, ze se nemusim obavat? Dekuji moc za odpovedi ![]()
@gusica Mému mužskému se to stalo. Měl ale obrovskou a léta. Prvně se mu objevila na vojně a operovali ho těsně před šedesátkou. ![]()
@babanci : no prave, ze mi dr rekla, ze ty velke se malokdy skripnou… a jak se to projevilo? Mel hned strasne bolesti? Mam z toho strach, jsem vetsinou s detma doma sama, Manzel pracuje daleko a nemam nikoho kdo by se o ne postaral ![]()
@gusica Co je pupeční kýla? Chirurg mi říkal, že mám v pupku malou kýlu. Nevím teda, jestli je to „pupeční kýla“…? Operovat se to prý nemusí, pokud nechci. Kdyby mi to vyhřezlo, prý to musím zatlačit zpátky (doufám, že tohle teda nebudu muset nikdy dělat, dělá se mi z toho trochu zle). Anonym - info o zdravotním stavu.
@gusica Asi půl roku si stěžoval na pálení a bolest. Ale měl tříselnou kýlu, to jsem se spletla. Myslím, že je to jedno. Pak v práci tahal hodně těžké věci a zhoršilo se to. Odvezli ho rovnou odtamtud. Koledoval si. Kamarádka má ale taky hrozně dlouho pupeční kýlu a žádný velký problém s tím nemá.
@Anonymní píše:
@gusica Co je pupeční kýla? Chirurg mi říkal, že mám v pupku malou kýlu. Nevím teda, jestli je to „pupeční kýla“…? Operovat se to prý nemusí, pokud nechci. Kdyby mi to vyhřezlo, prý to musím zatlačit zpátky (doufám, že tohle teda nebudu muset nikdy dělat, dělá se mi z toho trochu zle). Anonym - info o zdravotním stavu.
No mate tam proste diru/ku, prasklinu pres kterou vam vylezaji organy do bricha, nebo co to je, jak to nazvat, proste do te zevnejsi casti, tam kam nepatri, streva casto. takhle laicky asi 🤪a muze we stat, ze se tam to strevo nejak skripne a casem odumira, takze se musi rychle operovat..asi kdyz to umite zatlacit zpatky tak dobre.ja to taky zatlacit umim, zatim se mi ale nestalo, ze by to nejak zvlast vylezlo, nebo jssem si toho teda nevsimla. A doufam, ze se mi to taky nestane ![]()
@gusica Myslela jsem to spíš tak, jestli pupeční kýla je něco speciálního spojeného s pupíkem nebo je to prostě „obyčejná“ kýla, která je umístěná v pupíku. Já v tom pupíku tu kýlu mám a ještě jednu cca 3 cm nad pupíkem. Obě jsou malé. V tom pupíku to vylézání není vidět, ale v té druhé kýle nad pupíkem, tak to vidět je, mám tam takovou bouličku. Ale chirurg opravdu neříkal, že by bylo nutné to okamžitě operovat nebo něco takového, naopak prý je to na mě, jestli budu nebo nebudu chtít. Na fyzioterapii mi ukázala, jak posilovat břicho a zpevňovat ho (mám rozestup břišních svalů) a prý když ty svaly správně zapojím, tak ta kýla zaleze - takže to je prý dobře. A cvičit normálně můžu. Máme teď druhé miminko, normálně ho nosím, jen si dávám pozor, abych třeba při vyndávání z postýlky zpevnila to břicho. Tak doufám, že se mi s tím nic nestane, že to nevyhřezne.
Ja mam jako pozustatek tehu kylz v pupiku..taky malou, uz 3 roky..obcas poboliva, jinak dobry..na velky treba nebo pri kychnuti, kaslani atd si dlani tlacim na pupik radsi..na operaci se mi moc nechce teda…
@Anonymní píše:
@gusica Myslela jsem to spíš tak, jestli pupeční kýla je něco speciálního spojeného s pupíkem nebo je to prostě „obyčejná“ kýla, která je umístěná v pupíku. Já v tom pupíku tu kýlu mám a ještě jednu cca 3 cm nad pupíkem. Obě jsou malé. V tom pupíku to vylézání není vidět, ale v té druhé kýle nad pupíkem, tak to vidět je, mám tam takovou bouličku. Ale chirurg opravdu neříkal, že by bylo nutné to okamžitě operovat nebo něco takového, naopak prý je to na mě, jestli budu nebo nebudu chtít. Na fyzioterapii mi ukázala, jak posilovat břicho a zpevňovat ho (mám rozestup břišních svalů) a prý když ty svaly správně zapojím, tak ta kýla zaleze - takže to je prý dobře. A cvičit normálně můžu. Máme teď druhé miminko, normálně ho nosím, jen si dávám pozor, abych třeba při vyndávání z postýlky zpevnila to břicho. Tak doufám, že se mi s tím nic nestane, že to nevyhřezne.
Dekuji za odpoved
no ja bych si vubec nevsimla ze neco mam, nic mi neleze ven jen mam v horni casti pupiku bulku. Mi rikala dr, ze jednou by se to udelat melo ale nespecha to, lidi s tim zijou i cely zivot ale jestli chci jeste otehotnet tak urcite operovat. A prosimvas jake cviky vam doporucili? Mi dr rekla ze fyzioterapii nepotrebuji. Vim, ze je to individualni ale mate treba video nebo tak? Mam totiz taky rozestup a rada bych se ho trochu zbavila. Jsem rok po tretim teho, po prvnim jsem byla na poporodnim cviceni a ted uz ne, i kdyz to potrebuju vic ![]()
@gusica píše:
Dekuji za odpovedno ja bych si vubec nevsimla ze neco mam, nic mi neleze ven jen mam v horni casti pupiku bulku. Mi rikala dr, ze jednou by se to udelat melo ale nespecha to, lidi s tim zijou i cely zivot ale jestli chci jeste otehotnet tak urcite operovat. A prosimvas jake cviky vam doporucili? Mi dr rekla ze fyzioterapii nepotrebuji. Vim, ze je to individualni ale mate treba video nebo tak? Mam totiz taky rozestup a rada bych se ho trochu zbavila. Jsem rok po tretim teho, po prvnim jsem byla na poporodnim cviceni a ted uz ne, i kdyz to potrebuju vic
a behani?nevite jestli muzu normalne behat?
@romik0013 a vy to citite jak to vyleze jo? Ja teda zatim vubec. Nemate strach, ze se vam tam nejaky organ skripne? A cvicite?
@gusica To je zvláštní, mně chirurg naopak řekl, že pokud bych se rozhodla pro operaci, tak prý určitě až poté, co už nebudu plánovat další těhotenství.
Fyzioterapii na ten rozestup určitě doporučuji. Zaplatila jsem si 4 hodiny fyzioterapie a kromě cviku na břicho jsem s řešila i jiné věci, např. občasné bolesti hlavy (zatuhlý krk). Ten cvik nemám na videu a ještě na třetí lekci mi na něm opravovala nějakou chybu - takže opravdu to není tak jednoduché popsat přes internet. Fyzioterapeutka zkontroluje pohmatem správné provedení toho cviku. Je to leh na zádech s pokrčenýma nohama, položit ruce na břicho a snažit se zatnout břicho tak, jako bych ty ruce chtěla odtlačit co nejdál, jakoby roztáhnout to břicho směrem ven. Když si sáhnete při tom cviku na rozestup, měl by zmizet.
Ahojky🙋chtěla jsem se zeptat. Nedávno jsem byla u obvodního a řekl mi, že mám malou pupeční kylu, ale že to není na operaci. Ale po pár týdnech mě začalo pobolivat v pupku a kolem něj, ale žádnou bulku nemám, necítím. Může se mi zhoršit, nebo mi uškodit když nosím, zvedám svou dcerku rok a 10kg? Těžko bych ji vysvětlila, že ji nemůžu nosit když teď začíná mazlive období a chce hopa 😞 😞 😞 😞máte někdo stejnou zkušenost? Můžete mi poradit 🙏 🙏 🙏 🙏
No divej, já ji mám taky, zítra jsem měla nastupovat do nemocnice a v pondělí měla být operace, ale musela jsem to zrušit, jelikož je dcera nemocná. Mně ji taky objevili náhodně, vůbec ji necítím, myslím tím žádný diskomfort, když si sáhnu do pupíku mám tam úplně pidi bulku. Mám to ze cvičení, cvičím dál, nic mě nebolí. Ale samozřejmě si to člověk musí dát odstranit co nejdřív, protože se může uskřinout. Pokud taháš dceru, tak to kýle samozřejmě nepomáhá, hlavně pokud Tě už bolí. Snaž se ji tahat co nejmíň a jít co nejdřív na operaci. Kamarádka to měla taky, byla na operaci před týdnem a teda vůbec mě nepotěšila. Malinký kýly se nedělají laparoskopicky, ale řezem, takže má hnusnou jizvu, docela velkou a tři dny to prý bolelo jak po císaři. Tak teď se mně do toho už vůbec nechce, když o ní ani nevím. Já na to musím jít kvůli liposukci, bez toho to neudělají. Jinak mi doktor řekl, že pokud to nebolí, tak mám být v klidu, že by mi operaci ani nedoporučil, klidně až to začne bolet. Takže se poraď s chirurgem, ať Ti udělají sono, řekni, že už Tě to bolí a co by doporučili.
@LennyL1 děkuji moc 😊 a potřebuji od doktora doporučení? Nebo se můžu sama objednat na sono?