Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všeználky, ráda bych se dozvěděla pár informací od někoho, kdo přímo má tuto alergii, případně jeho dítko. Dneska mi bylo po krevních testech oznámen verdikt, že obě děti (2 a 4) roky mají alergii na bílkovinu kravského mléka. Podotýkám, že jsme nikdy v rodině nic neměly, žádné alergie, nic podobného, takže jsme jedli, co jsme jedli. Zdravě, spíš vaříme na vodě, páře, ale prostě nekontroluju ani etikety. Prostě koupím co nám chutná. No a dneska toto. Přečetla jsem už asi xy článků, rad a nevím čeho, ale všude bud píšou něco, co vylučuje to druhé, nebo že nesmíme to a jinde to dovolují. Dr mi řekla, že mladší to má v těžké formě, starší v lehčí. Mladší doted byla léčená na astma, ale nic moc, a ted jsem se dočetla, že to je těžší vedlejší příznak ABKM. Mladší zvrací pravidelně nebo průjmy. ALe to až poslední půl rok. Je na mlíku závislák. mladší na jogurtech. Takže, ted by mě zajímalo, co vlastnět můžeme jíst? Děti jedli vše, jsou to děti, takže zmrzliny, čokoládu, atd. Mladší ještě nemá vše toto otestováno, ale co teda můžu kupovat. Dokonce jsem se někde dočetla, že můžeme hořkou čokoládu s hodně procenty kakaa. To by mě třebas nenapadlo. Nebo pečivo? To má taky prý mléko. Ale pečivo jíme často. Jsem z toho totální jelen, nevím nic. KOupila jsem dnes sojového zajíce, tak snad toho můžeme. Mladší navíc pije ještě bebu, různé ha jsme zkoušeli, toto není naše cesta. bylo to ještě horší. Prosím o nějakou radu, či jídelníček, co můžeme jíst. nějaké vychytávky, budu ráda za cokoliv. Díky moc.
V kvalitním kváskovém chlebu mléko není. Možná bys měla zvážit, jestli ho nezačít doma péct, abys měla jistotu. V kvalitní hořké čokoládě s vysokým obsahem kakaa taky mléko není - ale musíš studovat obaly. Můžeš používat rýžové, sojové, mandlové nebo kokosové mléko a dělat z toho kaše. Informací už je v dnešní době na internetu spousta, budeš muset hledat a studovat. ![]()
Jo, to jsem právě studovala a nevím vůbec nic. Soju jsem četla, že nesmíme. Takže ji můžeme? Chleba peču, to není problém. ![]()
No předně by ti dr. měla říct co ano a co ne. Já i syn to máme asi v té lehčí formě, protože nesmíme „jen“ mlíko. Jogurty, zakysané a tvaroh i sýry můžeme. Ale ještě k tomu máme oba alergii na pšenici a syn ještě na vajíčka.
Takže syn 18 měs. pije rýžové mlíko (nápoj), tak jako já. Pokud jsme na cestách, tak máme sebou Nutrilon Alergy Care. Jinak je to opravdu o čtení etiket.
A HA mléko určitě ne! V tom kravské mléko je. Není třeba v tomhle - http://www.vyzivavnemoci.cz/…ate-advance/
Jesli máte, že soju ne, tak ji nedávej. Jsou jiné mléka (nápoje) - rýžové, ovesné, mandlové. A prý je lepší kupovat to tekuté, než sušené.
@Lolllo píše:
A HA mléko určitě ne! V tom kravské mléko je. Není třeba v tomhle - http://www.vyzivavnemoci.cz/…ate-advance/
Lolllo, HA ne, ale ten Alergy Care jo, to je tam psané, že je pro ABKM.
@Farllin
prcek(10mes) ma tuto alergiu od 6m..prejavuje sa anafylaktickou reakciou(otok sliznic, zastava dechu) ale nema ziadne obtize travici/nezvraci, neprujmuje, nema hleny).
Tym ako kojim, drzim tuto dietu ja..
Pecivo-obycajne rohliky mleko nemaju, a ked tak stopove mnozstvo a to sa riesit nemusi..
jogurty-nahradzujem ryzovymi a mandlovymi dezertami
Maslo-Perla, Vive Bio(bez mliecnych kultur-pozor nasyrovatku a maltodextrin)
Sunky-len od kosti, tie ostatne su obcas,,omliekovane´´(etikety)
Mleko-nahradzujem kokosovym, ryzovym, mandlovym(doma vyrobene, alebo DM)
Sladke-Lotus susenky, zlate polomacane cervene, linecke, horka cokolada,
zo zaciatku to chce citat etikety, ale dostanes sa do toho..
deti si na to zvyknu..
na soju bacha, byva casto skrizena alergia, ja si ju nedavam, i ked je vela alternativ sojovych..
jukni na stranky proaleriky.cz je tam dost info a na countrylife.cz(zdrava vyziva, ktoru mozes objednat cez net-nevim odkial si, tak ak by site nemali ziaden obchod)
To já nevím jestli soju ne. Já kdesi četla, že jo, pak že ne, pak že jo, ted že ne a zase jo. takže fakt nevím. ale docela by mě to zajímalo, jestli jo. no prostě fakt nevím. dr mi neřekla nic. jen totálně vyřadit vše mléčné. řekla mi jediné, že můžeme tofu. ale to jsem nenašla. takže mám jen zajíce. o kterém mi neřekla nic. a piškoty, toj sem přečetla, to můžeme. ![]()
@Farllin
Prosím tě, můžu se tě zeptat - kojila si děti nebo měli hned od narození UM?
@Farllin
k tomu UM -Nutrillon Allergy Care(mne ho predpisuje pediater, a nedoplacam nanho, ale je horky a maly to nechce pit)
potom je este Neocate, ale to predpisuje len gastro(myslim)
u 2r dietata, by som davala tie rastlinne mlieka(davam prckovi uz teraz)
Ahoj, mala ma abkm, ve zkratce, debat na toto tema je tu hodne, tak si je dyztak taky procti. Jinak mlemo proste musite z jidelnicku zcela vyloucit a to kompletne. Tzn. cist vsechny etikety, pecivo kupovat balene, kde je napsano slozeni (pozor nejenom v pecivu na syrovatku a kasein ci kaseinat, vse je to bkm). Nebalene pecivo, zavolat do pekarny a zjistit si slozeni. Pozor mleko najdes i v nekterych sunkach, takze opet lepe radeji balene. V mlecnych cokoladach, susenkach atd. je v 99,9% mleko, ano vysokoprocentni cokolada vetsinou mleko neobsahuje a je taky „zdravejsi“ nez ty mlecne. Takze pokud deti nemaji problem s kakaem, tak ji muzou. Co se tyce nahrazky mleka vyrabi se mleka rostlinna - ryzova, sojova (pozor to je velky potravinovy alergen), ovesna, mandlova ta se daji koupit treba v dm nebo tescu a jsou v tekute forme. Financne te lepe vyjdou rostlinna mleka susena, ja pouzivam pohankove od TopNatur, ma neutralni chut a tahle sezenes v kdejake zdrave vyzive. Pouzivam na vareni, do testa, omacek, bramkase, kakao, pudink, krupicnou kasi. Je to samozrejme znat, je to „nahrazka“, ale jde jen o zvyk a deti si myslim zvyknou rychle. Po tom pocatecnim soku ti to dojde a casem najedes na dietni rezim, kdy uz ti to ani neprijde. Jinak jeden z mala margarinu, ktery je 100% nemlecny, je perla s vitaminy. Kdyz prepustis maslo, zbavis ho syrovatky i bilkoviny a muzes s nim varit jako s obycejnym maslem. Dobry je taky kokosovy tuk. No jestli druhe ditko ji jeste kase, tak ted uz jen nemlecne. Ver, ze je to jen o zvyku a nauceni se co muzou a nemuzou, pak uz nakupujes jen ty osvedcene veci a nezdrzujes se ctenim slozeni.
@miisenka To jsem přesně potřebovala slyšet, víc jídelníčku???
. A možná to máš i nastudované, já dočetla, že to tak má většina lidí, nejčastjěší alergie, ale proč? To nevím.
@Farllin píše:
To já nevím jestli soju ne. Já kdesi četla, že jo, pak že ne, pak že jo, ted že ne a zase jo. takže fakt nevím. ale docela by mě to zajímalo, jestli jo. no prostě fakt nevím. dr mi neřekla nic. jen totálně vyřadit vše mléčné. řekla mi jediné, že můžeme tofu. ale to jsem nenašla. takže mám jen zajíce. o kterém mi neřekla nic. a piškoty, toj sem přečetla, to můžeme.
soja je diskutabilna..nastava tam skrizena reakcia(je silny alergen)
piskot-pokial neobsahuje maslo, tak mozes..
@Farllin píše:
To já nevím jestli soju ne. Já kdesi četla, že jo, pak že ne, pak že jo, ted že ne a zase jo. takže fakt nevím. ale docela by mě to zajímalo, jestli jo. no prostě fakt nevím. dr mi neřekla nic. jen totálně vyřadit vše mléčné. řekla mi jediné, že můžeme tofu. ale to jsem nenašla. takže mám jen zajíce. o kterém mi neřekla nic. a piškoty, toj sem přečetla, to můžeme.
Tak zajice zase muzes s klidem dat do kredence, mne tam strasi taky
kaseinat, ktery najdes ve slozeni, je jen jinak pojmenovana bilkovina ![]()
Tofu bud ve zdrave vyzive, nebo ve vetsich marketech, tesco ho prodava…
Příspěvek upraven 20.05.14 v 22:09