Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
ráda bych se zeptala na zkušenosti a rady ohledně dětí narozených brzy po sobě.
Barunce bude 13m, když se narodí Alenka
- teď jsem ve 34tt, takže zhruba za měsíc mě čeká asi rodeo
..............
Druhé miminko takhle brzy jsme chtěli, i když si příbuzní klepali na čelo a rádi mě doteď straší historkami o tom, co všechno nezvládnu a jak se z toho budu hroutit
(opravdu mě to vždy potěší
). Spíš na to možná i čekají, aby si mohli na to čelo poklepat znovu, ale velmi ráda bych je o tuto radost obrala ![]()
Ne, teď vážně: mohly by jste mi prosím - maminky dětí brzy narozených po sobě - napsat a poradit, čemu se třeba vyhnout, na co se připravit, že bude nejhorší, na co nezapomenout...........?
Určitě si nemůžu představit úplně všechny situace, které nastanou a je lepší být připravená.......... ![]()
Díky moc,
Veronika
Ahoj Veroniko,
určitě to zvládneš. Moc ti sice nepordím, ale snad povzbudím
. Já mám děti 20 měsíců od sebe, takže trochu víc než čeká tebe, ale kdo ví, jestli to neni naopak horší. Ale - jsem uplně v pohodě. Lidi kolem (krome holek z emimina a především od nás ze štěstíčkového deníčku
strašili, ale nic z toho se nekoná:
Starší bude žárlit - MAtěj nežárlí (prostě to ještě neuměl a ted po 3 mesících zapomněl, že byl někdy sám)
kojení bude problém - v pohodě, Matej už nevědel, co to je, absolutně ho to nevzrušovalo a po pár dnech si zvykl, že když Kuba papá mlíčko, tak se musí zabavit sám. 5ekla jsem mu, že Kuba je miminko a chudáček nemůže papat takový naminky jako on a že se vlastne matej strašne má ![]()
nebudeš moc chodit ven - mates toho moc nenachodí (začal až v 17 měsících). jezdíme s tandemem a nemám nejmenší problém (oba kluci se v něm v pohodě vyspí, takže klídek).
nevyspíš se - vyspím
kuba je zlato a po 6 nedělí se srovnal a usíná kolem osmé stejně jako matěj a spí do 3 do rána a pak do 7 )stejně jako matěj
Přes den toho moc nenaspí, ale mám ho v lehátku a on spokojene pozoruje bráchu a mě jak si třeba hrajem a naopak Matěje strašně zabaví veškerá péče o mladšího bráchu, pozoruje jak přebaluju, jak pase koníky apod.
Prostě to určitě zvládneš, zkus se mrknout na rodinu do diskuze skorodvojča a uvidíš, že vás je víc. Občas neco zaskřípe, ale kdy ne???? Já bych do toho šla taky klidně dřív, ale kojila jsem. takže jsem nemohla otěhotnět, no a hned 1. měsíc po odstavení se zadařilo ![]()
Paaaa a drž se
Martina
Ahoj, ja jsem ted nove tehu a pokud vse probehne dobre, tak budu mit deticky od sebe 15 mesicu. Taky jsem to tak chtela.
Neporadim ti vlastnimi zkusenostmi, ale moje sestrenka mela holky 11 mesicu od sebe a vsechno bylo vpohode.
Myslim, ze zalezi hodne na povaze miminek a taky maminky. Nektere z nas nezvladaji ani jedno dite, natoz dve. Jine jich zvladnou i vic…
Kdyby mela moje dcera jinou povahu, tak bych tu odvahu asi nemela. Ona, ale neni moc maminac. On malicka je zvykla na hlidaci tety a babicky. Taky je velka vyhoda, ze si umi hrat sama. Ja vim, jeste se to muze zmenit, ale na svem rozhodnuti s druhym mimi si trvame a moc se tesime. Urcite budou horke chvilky, ale ty jsou od toho, abychom si uvedomili tu chvili, kdy je klid a pohoda v rodine, ne??? A az deti povyrostou, zase se ten zivotni rytmus trochu srovna.
Terik, Charlie 9m a Tobik???
Ahoj,
my máme děti rok a půl po sobě a přežili jsme všichni a navíc se nám za tři měsíce narodí další člen rodiny
. Je pravda, že ten začátek nebyl vždycky úplně ideální, ale zvládala jsem to sama, manžu odvolali z dovči hned první den po našem příchodu z porodnice. Malý měl segru od začátku moc rád, postarat se o ni mohli jen rodiče, nikomu jinému to nedovolil. Při kojení jsem se naučila číst pohádky, ale nejvíc ho kojo zajímalo po technické stránce - jak to miminku do pusinky teče, kde se to mlíčko v prsu bere a tak. Teď bude věkový rozdíl mezi druhým a třetím děckem tři roky a bojím se žárlivosti mnohem víc. Malou sice na mimčo připravujem, mazlí se z bříškem, dává mu pusinky a říká, že má mimi moc ráda, ale je dost maminkovská a myslím si, že pro ni bude nepochopitelné, že se maminka musí věnovat taky miminku.
Ahoj,
jak bylo napsáno, zvládnou se dá všechno. Já mám tři děti - Kluk 32 m, holka 18 m a kluk 4m - tedy dost brzo po sobě - a můžu říci, že to jde s nima docela jako s jedním. Normálně jezdíme ven, normálně si hrají spolu (
ti starší) a hlídají i toho nejmenšího - když pláče - přijdou říci - když se probudí - řeknou. Takže se toho nebouj, zvládnou jdou. Je pravda, že občas zlobí - ale to zlobí všechny děti a ty dvě taky. Jinak byli celkem hodní miminka, takže spát chodí večer všechny stejně, ráno se budí také stejně (malý tak okolo 2 dostanene nabaštit a spí dál). Normálně když malý spí, oba si hrají a nejsou při tom ani docela potichu, ale mimi to nevadí - zvyknul si.
Takže přeji pohodové děti a snadný porod
Věra od květňátek
Ahoj,
mame holky 21 mesicu od sebe a je to v pohode. Pokud si zavedes nejaky system a budes malinko planovat, da se to v pohode zvladnout. V mem pripade to znamena, ze varim vecer a bohuzel jsem si musela odpustit svou oblibenou ranni sprchu. Mame dvojkocar (Jane Powertwin, cena fuj, ale jinak je skvely) a travime ted v lete hodne casu venku, ta mensi se holt musela te vetsi prizpusobit. A ta vetsi te malinke taky. Hodne se nam vyplaci stereotyp, diky tomu se Pepi hodne prizpusobila a tak obcas ani nevime, ze ji mame.
Kojo - starsi jsem kojila az do porodu, pak se mi behem meho pobytu v porodnici sama a bez jedine slzy odstavila a ted kdyz vidi prso hlasi PEPI HAM! Takze super. Jestli ti muzu radit, tandem nezavadej, myslim, ze to je dost unavny a taky narocny.
Zarlivost jsme meli - asi tyden, ale preslo to - popravde mi spis pripadalo, ze Adla ma vzteka na me, ze jsem se par dni flakala jinde nez doma ![]()
Odmitla jsem ji dat k babicka prave kvuli zarlivosti a mozna i diky tomu v pohode - holky jsou na sebe zvykle… Teda vlastne ta vetsi na tu mensi. Muzu rict, ze musim malinkou hlidat - ale ne, ze by ji chtela segra ublizit, ale projevy lasky dvouleteho ditete jsou ponekud drsne ![]()
Hele, strach nemej, vazne se to da v pohode zvladnout. Nezapomen, ze idealni vekovy rozdil je presne ten, ktery mate doma ![]()
Jo a gratuluju k miminku tak trosku dopredu ![]()
Lesina
PS: Treti bych brala hned a z fleku.
Ahoj Veru,
nevím, jak moc bude stačit moje zkušenost, neboť je pouze čtyřtýdenní, ale pokusím se… ![]()
Vůbec se neboj, mít druhé dítě mě osobně připadá daleko menší změna než mít to první. Když se narodil Vojta vnímala jsem dost věcí docela vyděšeně, asi nejvíc jakousi „ztrátu svobody a pohodlí“ a taky nedostatek spánku. U Valči mě to už absolutně nepřekvapilo, přece jenom už funguju s dítětem přes rok.
Přijde mi, že se to dá zvládnout docela v pohodě, cestujeme, zvládáme společně návštěvu doktora, nakupování… Je pravda, že se ještě o trošku víc těším, až přijde muž z práce domů
. Jinak se tolik věcí nezměnilo. Vojta přijal Valušku jako kdyby s námi byla odjakživa, dělá jí malá a říká mimi.
Je pravda, že se stává, že Valča křičí a já prostě nemůžu jít a pochovat jí, protože zrovna krmím nebo přebaluju nebo něco jiného, co nejde přerušit, ale už jsem si zvykla a vím, že až dodělám danou činnost budu hned u ní, častokrát se dokonce stane, že se uklidní sama.
Kojení je taky v pohodě, Vojta udělá malá a pádí za hračkama, když vyjímečně chce, abych s ním šla něco dělat, dá se zatím vždycky nějak šikovně odlákat na traktůrek nebo něco podobného…
Noci - Vojta spí skoro pravidelně celou noc od 19:30 do 7. Ze začátku jsem trochu negativně vnímala, že Valuška nemá ještě žádný režim, protože už jsem byla dost zhýčkaná a zvyklá, že mám v osm večer klid, ale už jsme zajetí a většinou do 21 usne i Valča.
Jediné co postrádám jsou milé večery s mužem, na ty prostě není čas a energie, ale myslím, že se jich taky zase dočkáme… ![]()
Prostě mít dvě děti je mnohem lepší než jen jedno. Je to stoprocentně dvojnásobná radost a starostí tak stejně jako s jedním, maximálně s jedním a půl.. ![]()
Jediné co bych ti poradila - nehraj si na superženu, co se úklidu týče, a zkus těch pár volných chvilek, kdy obě dráčata usnou, využít sama pro sebe. Já to opravdu nehrotím, jednou týdně tchýně vozí a to setřu a vyluxuju a to je tak všechen velký úklid co se u nás koná…
JO A NEZAPOMEŇ, ŽE BEZ BATŮŽKU NA BŘIŠE PŮJDE VŠECHNO LÍP! ![]()
Peta a spol.
P.S.: Jak jsi vyřešila kočár?
Ahoj mamky,
díky moc za zkušenosti a povzbuzení - přijde to opravdu vhod, zvlášť po mých příbuzných ![]()
Missorko, ani jsem nedoufala, že napíšeš - říkala jsem si, kolik toho asi máš - teď ze začátku
.................... takže ještě jednou gratuluji k Valušce. Myslím, že byla jedno z nejsledovanějších dětí na emiminu
![]()
Dodaly jste mi odvahy, která se s větším bříškem ztrácí - není divu, pohyb už nicmoc
. S tím úklidem to snad zvládnem - superženou ani být nechci
, hlavně, aby jsme byli v pohodě.........
Kočár už mám objednaný tandem - Cam Trolley - viz cena a panelák a koleje + výtahy...............
Ještě jednou díky, Veronika
Veru, neboj, dve deti kratce po sobe jsou prima. Uvidis! Pokud se povzneses nad hory pradla, nadobi a hracek, tak zjistis, ze tak nejak vypada raj… Hlavne kdyz obe deti usnou!
Je to nadhera a pribuzni jsou blbi, taky takove mam, i me vysvetlovali, ze to nezvladnem. A zvladame ![]()
L.