Rady z casopisov a rozmazlené miminko ?

TKJ
277
26.8.08 15:58

Rady z casopisov a rozmazlené miminko ?

Ahojte maminky. Chcem sa vas opytat ci svoje dieta nejak negativne ôrozmazlujem". Uz pred porodom som citala milion casopisov, o tom ze ziadny detsky plac neni bez dovodu a nema sa nechat dietatko „vyplakat“ . o tom jak je dolezite ukazovat mu jak ho moc milujeme a davat mu najavo ze sme tu len prenho. a dokonca som citala aj to ze male mimco nemoze byt este rozmazlene. Preto sa chcem obratit na vas, kedze mi moja mam vcera povedala ze ci to neprehanam. Mam teraz len 4 mesacneho syna, ale dava nam teda zabrat. Ja vsak to berem ako matersku povinnost, raz sme si ho urobili tak sa mu treba venovat a zniest mu co mu na ociach vidime. takze od narodenia ho kojim vtedy ked chce, ked place VZDY hladam pricinu a aby som sa v noci aspon trochu vyspala, ked prvy krat zaplace(budi sa na mlieko tak 3-4 krat) berem ho k sebe do postele a pri kojeni zaspim vzdy ja aj on. Aj ked sme si s muzom vzdy hovorili ze si ho na nasu postel nenaucime. Neni problem vsak v nasej posteli ale vtom ze zaspi len pri prsi. To ale zase vychadza len z jeho novorodeneckeho navyku, ked som mu mala davat napit vzdy ked chce, naucil sa tak a teraz inac nezaspi. Dalej „rady“ z casopisov - byt snim co najviac, hrat sa snim, venovat sa mu..Zobrala som to vazne ale teraz nevie byt chvilku sam, mam teda problemy doma navarit upratat, pretoze jakmile s nim nikdo neni zacne srdcervuco plakat. Nemusim to byt len ja, on sa zabavi s kazdym, ale proste musi s nekim stale byt. ja si uvedomujem ze nemam cas na seba, na manzela, ale za to mam doma spokojne babetko, na ktorom je videt ze je stastne. Usmieva sa na kazdeho, no najviac namna a ja sa rozplivam. Moja mam vsak povedala ze je Jindro rozmazleny a ze to neni dobre pre jeho buducnist, ze bude nesamostatny a podobne. ze mozno uz len preto ze ma „prso“ kedy chce mu dava akisi pocit ze on moze vsetko a ze sa to na jeho povahe prejavi neskorsie. Tak sa toho teraz vazne obavam, v podstate ale vsetky jeho naroky zvladame,aj ja aj manzel, vieme ze je nas a msuime sa mu venovat. myslite ze mam „rozmazlene miminko“?a ze sa to nan nom moze neskor prejavit? kedy treba zacat s vychovou toto mozes toto nie, kedy ho nechat vyplakat? Ked ma rady z casopisov klamu, pytam sa vas, a budem rada za kazdu odpoved.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6149
26.8.08 16:07

No ve čtyřech měsících se mi zdá ještě trošku předčasné dělat soudy, zda je rozmazlený. Je pravda, že kojené děti, to mají možná trošku jinak než nekojené, je tam ta fixace na prso, hodně dětí se tak uspává, tohle posoudit neumím, nekojili jsme (ne z vlastního rozhodnutí) Je pravda, že jsme ho od začátku učili usínat samotného v postýlce, měl období, kdy to zkoušel, myslím kolem 6. a pak 9. měsíce, jestli nás pláčem nedonutí, abysme u něj zůstávali, praktikovali jsme metodu kontrolovaného pláče, tj. vždy zkontrolovat, pohladit, odejít, prodlužovat intervali a pomohlo to, dnes jsem za to vděčná, že ho prostě položím a spí…
Ale jinak měl taky maximální péči a pozornost, těžko říct, děti, které zase nemají pozornosti tolik, kolik potřebují se jí o to víc dožadují a najít tu správnou hranici je podle mě strašně individuální, každé dítě je jiné. Jen když se na to dnes zpětně podívám, tak i já jsme přečetla už v těhu stohy časopisů a spousta rad byla natolik obecných, nebo idealistických, že se podle nich v praxi řídit nedá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
26.8.08 16:16

Ahoj Keliško, nevím, jestli můžu někomu radit, protože nemám zatím vlastní praktickou zkušenost, ale mně vždycky říkali, že nesmím věřit všemu, co čtu :)

Asi bych nebrala všechno, co přečtu v časopisech za směrodatné - ostatně názory v těchto věcech se liší nejen člověk od člověka, ale pomalu i rok od roku (jedna generace spávala zá:,–(ně na břiše, další zá:,–(ně na zádech, třetí na boku a ta další možná bude věšet miminka ze stropu hlavou dolů jako netopýry :lol: )

Takže časopisy bych klidně četla (a asi i budu, jsem čtivec :D ), ale VŽDYCKY bych u toho používala vlastní hlavu a možná bych i dala na rady okolí - nebo nad nimi aspoň přemýšlela. U těchto lidí si aspoň můžeš ověřit, že jim to, co radí fungovalo (nebo taky ne) a podle toho se zařídit, což u časopisů dost dobře nejde.

Ostatně sama na sobě můžeš vidět, že mamka tě zřejmě vychovávala podle toho, co ti radí a sama teď můžeš posoudit, jestli jsi rozmazlená / deprimovaná / nešťastná / nesamostatná atd. I když některé její rady jsou možná proti všemu, co se dneska má a nemá dělat, můžeš si u nich aspoň ověřit výsledek. Výsledek tzv. časopisových rad a „převratných“ zjištění se dozvíme za takových 10 - 20 let :lol:

No, nevím, jestli jsem ti ve svém dlouhém příspěvku nějak poradila, ale takto bych to asi nějak viděla… :roll: :) :) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
26.8.08 16:25

Jako bys psala o mém prvorozeném. Nemám moc čas psát. No on teď rozmazlený rozhodně není.
Obě moje děti spaly se mnou od prvního nočního kojení v posteli. Ten mladší se teda budí až kolem páté a mě je to normálně líto. Ráda bych ho měla u sebe. Oba jsem kojila a kojím, kdykoliv chtěli, kdykoliv plakali.

Rozdíl v nich - první vyžadoval absolutní pozornost a nemohla jsem ho dát z ruky. A dodnes vyžaduje maximální pozornost a je to velmi živé a čiperné dítě. Druhý syn - a nemyslím si, že by to bylo tím, že už mám dva. Ten si vydrží sám hrát pod hrazdičkou. Nebo z lehátka kouká, jak vařím a já stíhám úplně všechno.
Nemyslím si, že své dítě rozmazluješ. Ale pravda je, že si na sebe možná děláš bič. Asi by to chtělo malého položit na deku, ať na tebe chvíli kouká. učit ho usínat saotného a tak. Ale jde o to, že dělej, co ti vyhovuje. Pokud tobě bude něco vadit, tak to vyřeš a pokud ne, užívej miminka.
To bylo rad, že si děti musí protáhnout zádíčka, trénovat plíce a podobně.

Za toho prvorozeného se mi ulevilo, když začal lézt. Už ho bavilo zkoumat a nemusela jsem ho pořád tahat. A super je šátek:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
390
26.8.08 16:29

Já si taky myslím, že je ještě brzy posuzovat jestli je rozmazlený.
Já jsem kojila vždy kdy si o to malý řekl. Přes den co tři hodiny a v noci spinkal, tak jsem ho nekojila (jen za začátku jsem ho budila na noční kojení a potom už né). Myslím si , že kojené děti jsou více závislé na matce, ale na tom nic špatného nevidím.
Taky se malému snažím věnovat co nejvíce, ale né pokaždé když zapláče jdu hned za nim. Většinou poznám když jde o vynucování nebo se něco děje.
Usíná mi v postýlce, jen někdy vyžaduje moji přítomnost, tak mu dám ruku a on hned usne.
To víš děti to zkoušejí, ale je na tobě jak se k tomu ty postavíš. Četla jsem nějaké diskuse a holky psala, že dítě museli nosit i při vaření v šátku, že byly pořád jen u nich a jak vyrostli, nebyly vůbec na nich závislí ani rozmazlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1652
26.8.08 16:40

Víš musíš se řídit svým instinktem…dělat to co chceš, abyste jako rodina chtěli dělat..pokud vám váš styl vyhovuje tak proč v tom hledat problém, dítko je spokojené a když je spokojené tak vy taky…

ve 4m dítko podle mě rozmazlené není…jen se vyvíjí a nechce být samo, protože si neumí samo najít zábavu, potřebuje od nás pomoc zvlášť při výměně hraček ;-), hledá podněty…takže ano nevydrží samo, ale prostě je to věkem…a mmch tohle období jsem řešila u starších autosedačkou, u nejmladšího lehátkem…a při čištění zubů, umývání nádobí, uklízení, vaření…vždy byly děti se mnou…a já u toho dělala blbiny a ty se většinou řehtaly na celé kolo… upřímně, s jedním 4m dítkem se toho dá zvládnout tolik…bohužel na to příjdeme až nám to 10m rozhazuje všechno za zády, až nám to roční zdrhne do silnice, až to 5ti leté dítě začne „držkovat“…jj to je život.. :wink: já tomu říkám: zlatej ležák :wink:

ale takhle jsem nechtěla skončit..

prostě dělejte s manželem co uznáte za vhodné a co vám vyhovuje, časopisy, maminky, tchýně můžou poradit, nasměrovat, ale vy musíte být v klidu a spokojení…

Zdenik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TKJ
277
26.8.08 16:48

Dakujem holky, prave preto ze nemozem asi vzdy verit casakom, pisem sem. ono budem asi pri dalsom ditku mudrejsia a to prve je testovacie. Robim vsetko pre to aby bolo stastne, no ci nebude nabuduce mozno lepsie pouzit nejaku tu vyplakavciu metodu, alebo kojit budem pravidelne nemozem teraz asi vediet. Robim tak ako to chcem ja, cize nenecham plakat, pretoze z toho mam este vecsie nervy jak ked som utahana z neustaleho venovania sa mu. mozno to pri druhom uz nepojde a budem muset byt prisnejsia..jaj je to tazke. Mna sa ale aj manzel casto pyta, kedy uz bude spavat sam v postielke, kedy sa pokusim o nejake pravidelne kojenie, kedy bude mat nejaky rezim. ze to stale odkladam. Ja mu na to vzdy poviem ze stim zacnem az si to bude uvedomovat, ze nemoze snama spavat lebo my potrbujeme mat tiez svoj pokoj, ze nemoze dostat prsko vzdy ked chce, a podobne.lenze zas otazka odkial mam vediet kedy si to uz uvedomuje? babicka zas povie, on to zacne vyuzivat tvoju dobrotu.uz teraz. ja hovorim ze to neni mozne teraz ma vyuzivat ved este nema tak vyspely mozocek aby bol schopny so mnou manipulovat :).ale co ak ma..jak to len zistim, tazke je to s timi prckami :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6149
26.8.08 17:01

Vím, že se všude psalo, že po třetím měsíci má smysl začít pomalu nějaký režim zavádět: pravidené jídlo, koupání v určitý čas, rituál ukládání do postýlky. Děti mají rády rituály, dodává jim to podle mě pocit jistoty, takže já už bych asi s nějakým režimem začala :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TKJ
277
26.8.08 17:07

Musim povedat ze ste ma celkom upokojili. S tim satkem, maly je strasne rad ked ho tam mam, akurat ze ma 9,5 kilo a 72 cm, takze je celkem problem ho udrzat hodinu v satku, ide to ale to mi pak manzel musi davat vecer masaze jak ma boli chrbat. takze varim tak ze mam cestovnu postielku v kuchini a tiez furt nanho robim opicky. A verim ze to bude lepsie ked zacne lozit zas ako pisete, ale to potom budu obavy ci nevleze kam nema ci na seba neco nestrhne. ale ked je to taky mazlik mozne bude obmotany okolo mojej nohy a ja ten obed nejak uz dovarim :)..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
26.8.08 18:09
Ogulaa píše:
Vím, že se všude psalo, že po třetím měsíci má smysl začít pomalu nějaký režim zavádět: pravidené jídlo, koupání v určitý čas, rituál ukládání do postýlky. Děti mají rády rituály, dodává jim to podle mě pocit jistoty, takže já už bych asi s nějakým režimem začala :wink:

Naše holky si udělaly režim až kolem půl roku, takže je ještě čas - ale všechny tři na mě ve čtyřech měsících začaly zkoušet noční kojení a vůbec bylo poznat, že jim začaly hlavičky pracovat a zkoušet, co maminka povolí…

Keliško, řiď se vlastním rozumem a mysli nejen na to, že miminko potřebuje lásku a pozornost, ale že je to taky mrňavý vyčůraný lumpík, který zkuší, co mu projde a co ne. A najít tu svou správnou cestu je dost těžké - u prvního se hledá obzvlášť těžko… Druhé a další dítě se rodí už rodičům, kteří nejsou tak vyplašení a navíc se rodí do režimu staršího sourozence, takže tam je to snažší. A já vůbec nepochybuju, že to zvládnete na jedničku (i kryž vám to tápaní prvorodičů ani malinko nezávidím - na druhou stranu je to to nejkrásnější, s více dětma je to docela frmol a utíká to jak voda…),

Lesina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
184
26.8.08 20:09

Myslím, že je i důležitý tvůj pocit, pokud si užíváš toho, že miminko kojíš, držíš ho při tom za ručenku a ňufáš k němu, tak je i zbytečné to nějak řešit. Ta naše mimča strašně rychle rostou a za chvíli nás nebudou potřebovat. A my budem jen vzpomínat, jak byla malinká a rozkošná…takže proč si to neužít. A pokud to zvládáte, tak bych to opravdu neřešila. Pravda je, že u prvního jsme kolem 8měsíce už z nočního kojení co dvě hodiny oba s manžou šíleli, ale pak jsme to taky vyřešili. Další dva jsou spací, přitom jsme je mazlili stejně jak prvního. Podle mě to chce režim a tvrdší přístup až později, ne u čtyřměsíčního…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1209
26.8.08 20:20

Ahoj, myslím, že takhle malé miminko rozmazlit nemůžeš. A to, že se mu věnuješ, je pro něj to nejdůležitější. Řiď se instinktem!

Stejně si myslím, že kdyby sis v časopise přečetla, že máš dítě nechat křičet nebo hladovět, tak bys to neudělala :wink:

Tvůj drobeček má štěstí, je vidět, že Ti na něm záleží, určitě z něj vyroste spokojený a šťastný člověk, který Ti Tvou péči jednou oplatí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
26.8.08 20:45

Jo, jo Zdeniku. Právě užívám zlatého ležáka a snad ani nechci, aby se změnil:-) Jak já se těšila u staršího na lepší zítřky a teď máme opravdu hodné miinko a ani my nejsme tak vyplašení.

K režimu - tohle naše druhé dítě vyžaduje režim od - snad 6ti týdnů. Ne absolutní, ale večer chce být doma a v klidu. Běda, jak někde trajdáme. Jsem si říkala, jak budeme chodit v létě grilovat a budeme dlouho venku a utaháme staršího a budeme všichni spokojený. A prd. Od 18ti hodin nahoru jsme nervózní jako hrom, jen doma je klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
26.8.08 22:43

…obdivuji te jak muzes cely den tahat takovyho cvadu:))me louplo v zadech uz kdyz mela dcera 6,5kilo a bylo po „rozmazlovani“,ja ji proste zvednout a konejsit nemohla.k necemu to dobry bylo,do ty doby jsem nestihala varit,byla jsem vecne jen o rohlikach atd.dceri v ty dobe byli asi tri a pul mesice a pochopila behem jednoho dne(rvala jen chvilkama:)ze je vse jinak a ona uz neni takovym stredem:))..kojila jsem ji kdy si rekla,cca po dvou hodinach,ale vecer se proste usina bez prsa a bez houpani,to se taky naucila rychle…ted po pul roce odbouravame nocni kojeni(i v noci chtela po dvou hodkach)a tez se behem tri dnu naucila spat bez probuzeni v kuse:)…to vse mi radila laktacni poradkyne,ja tomu verit nechtela,myslela jsem kdovi jak ji trapim,ale opak je pravdou,je to stale usmevave miminko,vice vyspale protoze se nebudime navzajem v jedny posteli:)..takze vse je jen na tobe,kolik sneses a uneses))ty,a co je proste prijemny tobe,ja jen ze v tomhle veku uz se da s mimci neco delat,krapet rozoumku uz maji:))

• Citovat
  • Upravit
2901
27.8.08 08:04

Ahoj. myslím, že ty články, které říkají, že do děťátka máš nalít co nejvíc lásky, mají hlubokou pravdu!
Moc se mi líbí, co píše v knihách paní Jiřina Prekopová (psycholožka). Že totiž lidské mládě jediné ze všech savců se rodí absolutně nevyvinuté, žy by potřebovalo být v břiše cca 2,5 roku, aby „dozrálo“ do stadia, v jakém se rodí mláďata jiných savců. A protože to fyzicky není možné, je vhodné do těch cca 2 - 2,5 let „nosit“ dítě v tzv. „sociální děloze“, čili držet ho co nejblíže maminky. Že dnešní rodiče ve snaze, aby se jejich děti co nejdříve osamostatnily dělají fatální chybu: Nejdříve je nutné dát dítěti pocit jistoty a bezpečí (tím, že jsi s ním ve dne v noci, uspokojuješ jeho potřeby atd. Teprve potom můžeš čekat, že se od tebe bez obav odpoutá.

Já tohle dělala u první dcery (aniž bych knihu paní Prekopové četla - to až později). Prostě jsem se jí první 2 roky hodně věnovala. A kašlala jsem na to, co na to říkají jiní (Ty ještě kojíš? Ty ji uspáváš u prsa? apod.). výsledkem je absolutně samostatná, šikovná holčička, asertivní, nebojácná (a poslední dobou hodně držkatá, ale to je jiná kapitola).

Nechci tím říct, že mámy, které nespí se svým dítětem v posteli a nekojí ho a nenosí a tak, jsou špatné:))) Jen říkám, jak jsem to dělala já - a jak to dopadlo.

Ale paní Prekopová taky říká, že každé dítě je jinak disponované. Když budou dvě děti vyrůstat ve stejném prostředí, dostávat stejně velký díl lásky a pozornosti - tak přesto z jednoho může vyrůst pohodový, samostatný jedinec a z druhého „malý tyran“, který se naučí své okolí zneužívat a využívat a který je na matce naopak nezdravě fixovaný po celý život (vztah dítě=vládce - matka=poddaný).
To je holt riziko povolání…

Řiď se svým rozumem a srdce, načteno máš:) - být tebou, tak rady okolí zdvořile vyslechnu, přeberu - a budu jednat po svém. Koneckonců ty znáš své dítě ze všech nejlépe :wink:

Baghira

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky