Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojda maminy,
ráda bych malé uvařila něco jako miminkovské špagety nebo variaci na rajskou, něco mezi tím. chtěla jsem se zeptat, jestli mohu použít rajčatový protlak. Píšou na složený zahuštěné pyré, cukr, voda, mě to přijde slaný, manželovi ne, tak nevím. pro malou začínám teprve vařit, i když je nám už rok pryč, tak tápu.
já mu vařím normoš rajskou z protlaku a přidávám cukr, skořici a i perníkový koření.
Jinak dneska jsem mu vařila zeleninu a mrskla do toho spařený rajčata a taky jsem to musela přisladit cukrem, bylo to kyselý.
Takže já bych přisladila.
Já malé taky dávám protlak,je skoro v každé skleničce.Už jsem to tu jednou řešila,když jsem se toho zděsila když jsem si jednou přečetla složení ![]()
zkus se mrknout v DM drogerii, myslim, že tam maj protlak docela košer ![]()
Janulin píše:
zkus se mrknout v DM drogerii, myslim, že tam maj protlak docela košer
myslim od Alnatury
POkud máš možnost pár domácích rajčátek, tak je nakrájej na měsíčky, na mírném ohni ohřej aby pustili š´távu a pak chvilku na větším plameni rozvař, ponorňákem orzmixuj a přes sítko propasíruj a dochu´t podle sebe a máš to nejlepší
práce tak na 30 minut se vším všudy.
Ale chápu, že každej nemá možnost mít domácí rajčata
Domácí rajčátka bohužel nemám
Chtěla jsem to vařit zítra dopolko, a to už se bohužel do Dm nedostanu, mám ji přes půl města. Doma mám nějaká rajčátka a protlak od Otmy, leda bych to zkombinovala…
Luci ale neboj, obyčejným rajským protlakem určitě nic nezkazíš. ![]()
Tak já myslím, že jdou se nic nestane a pro příště si třeba kup tu z DMka
no a pokud příští rok budeš mít možnost od někoho rajčátka, tak si ten protlak takto udělej a zavař do omniovek a je to. Já jsem si jich letos udělala moc, byla strašně moc rajčat ![]()
Taky jsem používala protlak, dnes dám přednost sterilovaným rajčatům .
Ale ani v protlaku, když koukneš na složení až na pár vyjímek není nic, co by dítku mělo vadit. To „slaný“ je chuť rajčat. Kdyby tam byla sůl, MUSÍ být uvedeno ve složení.
Udělala bych to jen z normálních rajčat, když píšeš, že je doma máš…Zas tolik jich nepotřebuješ…Já minule osmahla trochu cibule, přidala krůtí maso, pak jsem oloupala rajčata, dala k tomu a zalila vodou.Přidala jsem bobkový list a nechala vařit, podlejvala jen trochu, abych pak nemusela zahušťovat…Na konci jsem dochutila trochou cukru, bylo to kyselé…
xangel87 píše:
Udělala bych to jen z normálních rajčat, když píšeš, že je doma máš…Zas tolik jich nepotřebuješ…Já minule osmahla trochu cibule, přidala krůtí maso, pak jsem oloupala rajčata, dala k tomu a zalila vodou.Přidala jsem bobkový list a nechala vařit, podlejvala jen trochu, abych pak nemusela zahušťovat…Na konci jsem dochutila trochou cukru, bylo to kyselé…
Můžeš přidat i trochu bazalky nebo oregana. Sterilované rajské dávám, když nemám čerstvé.
Dávala jsem trochu majoránky, jak mě to napadlo, fakt nevím ![]()
Spíš než protlak používám rajčatové pyré, Pasata nebo tak se to nějak jmenuje, ale je fakt, že je to kyselejší,doslazuju glukopurem a ochucuju bylinkama
Přijde mi trochu lichá obava ze „slanosti“, když všechny zakladatelce radíte „dosladit cukrem“. U nad rok starého dítěte bych viděla už jako normální pomalý přechod na to, co jí celá rodina, tj. zkusit i normální rajskou nebo „boloňskou“.