Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@handula píše:
Ahojky,
děti máme- 2 kluky ve věku 5 a 6 let, oba budou ještě rok chodit do školky, 3 km odsud. O víkendu k nám přišla sousedovic holka (je jí 9) a chvíli si hrála s dětmi. Tak jsem se jí ptala, jestli rodiče ví, kde je, pro jistotu. A ona že jo. Půl hodiny nato přišla sousedka a nadávala dceři, že za Pražáky se nechodí a ať už jí u nás nikdy nevidí. No tak takové jsou naše začátky.Hellísku, také doufám, že si kluci najdou kamarády ve školce a že je děti přijmou. Tady je celkem dětí dost.
No to si děláš srandu
To je ale buranka, s prominutím ten výraz
… ale tohle ![]()
Snad bude holčička rozumější, když už má chudinka tak tupou maminku. Pak mají být leckteré děti vychované, když je takhle rodiče vedou, chjo, jsem se zase rozčilila, bych jí něco řekla, čúze jedný
(pardon za výraz, ale zvedlo mě to ze židle)
Škoda, že nejsme z jedné vesnice ![]()
Držím palečky, kluci si určo kamarády najdou, děti bývají o 100% upřímější než dospělí a jejich kamarádství bývá silnější, než kamarádství dospělích. Držím palce ![]()
No holky, přidávám se. To je teda síla.. Hele, to přece ale není úplně normální, ne? Děti si kamarády najdou a tak jak píše Hellísek, jsou upřímnější než dospělí a bez přetvářky. Mohu potvrdit z vlastní zkušenosti/partner má dvě děti z předcozího manž., takže si občas užívám reprodukovaných hlášek jejich maminky.. Silně mi připomíná onu čúzu.
My jsme tedy na extra malé vsi cca 20 domků a takovéhle problémy žádné. Spíš se snažíme vycházet a pomáhat si.
To chce nadhled a tupoňů si nevšímat!
Jinak ten přechod z paneláku do domu s vlastní zahradou (u nás statku), to je nářez, co? Mě v noci budí i jedno auto, které vyjímečně projíždí, tak jsem si za toho 1/2 roku zvykla na ten klid. Kdo nezažil, nepochopí…
No jo holky, nechtěla jsem tím říc, že jsou takový všichni. Bohužel máme smůlu na sousedy z druhé strany máme naštěstí pole a pod námi je stará paní, která tam jezdí jen na chatu. Ta je fajn.
Ten přechod z Prahy je zatím pro mě šok, ten klid je až moc velký a vše mě vzbudí.
A začínám být venkovankou
, protože do Prahy jezdím do práce, a začíná mě znervózňovat. To je pro mě nová dimenze, kterou neznám.
Po bydlišti se mi ale ještě stýská.
Já když tu usnu, tak spim zase jako dudek a vzbudí mě akorát malá, pokud se v noci vzbudí ![]()
My jsme tu zatím 3. týden, po městě a bývalým domově v paneláku se mě zatím vůbec nestýská, snad to nepřijde. Spíš vzpomínám na ten byt s určitou nostalgií, přeci jenou, jsme tam toho spolu spousty prožili.
Jinak dnes mě teda štve to počasí, celý den leje
mám rozdělanou zahrádku, plela jsem, ale ještě tam něco na plení zbylo a ono je takhle ošklivo.
Do toho maličké zřejmě lezou zoubky, špatně v noci spinká, přes den furt pokňourává, tak toho moc neudělám, spokojená je jen když se chová, nebo na ní dělam různý šaškárny. Byla jsem ráda, že jsem uvařila a upekla štrudlík s jablíček natrhaných ze zahrádky samozřejmě ![]()
Teď usnula, jsem zvědavá, jak proběhne tahle noc ![]()
Mě velká města znervózňovala vždycky. Příliš mnoho lidí, shonu a tak vůbec jiná „mentalita“(dá se to tak nazvat?). Také máme pole, zatím leží ladem a uvažujeme, zda na něm budeme pěstovat, nebo z něj uděláme pastvu…
Včera lilo jak z konve. Já jsem tedy jela nakoupit malé do Něm., takže mě to tak neštvalo.. Jo to my ještě nemáme co plít. Místa spousty, ale na záhonky jsme se letos ještě nedostali. Kolik je malé?
@Hellísek :Zkus.kouknout.http://www.ekozahrady.com/
já.se.tam.dost.inspirowala, může.ti.to.ušetřit. spousu. práe. s.okopáwáním. a.pletím… ![]()
@Barush píše:
@Hellísek :Zkus.kouknout.http://www.ekozahrady.com/
já.se.tam.dost.inspirowala, může.ti.to.ušetřit. spousu. práe. s.okopáwáním. a.pletím…
Mrknu na to díky moc ![]()
@Klapeto píše:
Mě velká města znervózňovala vždycky. Příliš mnoho lidí, shonu a tak vůbec jiná „mentalita“(dá se to tak nazvat?). Také máme pole, zatím leží ladem a uvažujeme, zda na něm budeme pěstovat, nebo z něj uděláme pastvu…Včera lilo jak z konve. Já jsem tedy jela nakoupit malé do Něm., takže mě to tak neštvalo.. Jo to my ještě nemáme co plít. Místa spousty, ale na záhonky jsme se letos ještě nedostali. Kolik je malé?
To máš recht, taky jsem byla vždycky klidnější spíš tak na okraji města, než přímo v jeho středu.
Malé je 8,5 měsíce ![]()
Zatím se snažím zachovat vcelku pěknou předzahrádku po původní majitelce.
No, tak nám tady nechali původní majitelé kopu „bordelu“, od února vyklízíme stodoly, ještě máme plnou půdu krámů.. Ale doufám, že příští rok se na nějaké to vlastní pěstování dostanu.. 8,5 měsíce? My jsme o tři měsíce mladší, je nám 5,5 měsíce. Hele, ale venku už je dneska dost pěkně, co? Já tedy náš „dvorek“ oceňuji především, že vyvezu malou ven v kočárku a usne-li mi, mám prostor pro domácí práce, které tak „miluji“, jako např. uklízení, že… ![]()
Neboj, i nám tu nechali pár krámů, ale spousta dřeva si odvést nezapoměli
![]()
No nic, vem to čert
![]()
Zahrádka je super věc. Děcko pěkně chcrní v kočárku venku a člověk může udělat spostu práce, anebo jen tak klidně lenošit, ono to všechno nikam neuteče, že? ![]()
Počasí teď pěkné vcelku je, už mám zahrádku téměř pomalu připravenou na zimu, ale ještě čekám, až mě to přijde skouknout sousedka a poradí, co ještě a jak, přece jenom jsem holka z města bydlící chviličku na vesničce ![]()
Ahoj holky, nevím, jestli mi někdo poradí, ale…podařilo se nám konečně snad najít pozemek, kde budeme moci začít farmařit. Jenže…muž se mi zhlédl v ekostavbách a chce si postavit „hobití“ dům. http://www.tyden.cz/…_212843.html Já mu fandím a věřím, že to zvládne. Jenže mám obavy. Bojím se, že solární panely neutáhnou všechny elektrospotřebiče, něják si nedokážu představit ekologický - přírozeně se čistící septik, bojím se, abychom tam v zimě neumrzli. Máte někdo s podobnými domy nějakou zkušenost, znáte někoho, kdo takto ( či obdobně tj. slaměnky, hliněné domy ) bydlí? Potřebuju uklidnit, že zbytečně plaším. Dům je jinak krásný, působí útulně, takhle když to vidím na obrázku, hned bych se stěhovala. Jenže přeci jen, budeme na konci světa, bez sousedů, do nejbližší vesnice daleko, tak se bojím, že až tam budu sama, tak se něco po.ere a budu v pytli.
Opravdu to vypadá krásně, ale já jsem stršná konzerva a nevolila bych to na celoroční obývání ale třeba jak chatu.
My nemáme solární panely, ale tepelné čerpadlo země-voda. Sice je asi o dost dražší než panely, ale dávají neskutečný komfort. Topíme s nimi (radiátory i podlahovky) a ohříváme vodu. Všechno se to nastavuje samo, takže není potřeba tomu moc rozumět (manžel rozumí, já chodím okolo).
Ale pokud chcete ty panely, tak si myslím, že když prodejci ukážete, jaký chcete dům, z jakých materiálů, tak vám to spočítá a nadimenzuje tak, aby jste neměli žádný problém ani v zimě při -20°C.
PS: nikdy jsem takový domeček neviděla a moc se mi líbí ![]()
@Chocolate píše:
Opravdu to vypadá krásně, ale já jsem stršná konzerva a nevolila bych to na celoroční obývání ale třeba jak chatu.
My nemáme solární panely, ale tepelné čerpadlo země-voda. Sice je asi o dost dražší než panely, ale dávají neskutečný komfort. Topíme s nimi (radiátory i podlahovky) a ohříváme vodu. Všechno se to nastavuje samo, takže není potřeba tomu moc rozumět (manžel rozumí, já chodím okolo).
Ale pokud chcete ty panely, tak si myslím, že když prodejci ukážete, jaký chcete dům, z jakých materiálů, tak vám to spočítá a nadimenzuje tak, aby jste neměli žádný problém ani v zimě při -20°C.
PS: nikdy jsem takový domeček neviděla a moc se mi líbí
Na mě domek působí strašně útulným dojmem. Jen ho budeme stavět větší a více prosvětlený. Topit chceme jednou velkou pecí postavenou uprostřed místností, jejíž vrch bude i ve vrchních patrech a pak ještě krbovou vložkou. Největší strach mám z těch panelů, aby nám to utáhlo veškeré elektro i ohřev vody. Třeba máš pravdu a k celoročnímu bydlení to nebude, to ukáže čas, ale já doufám, že jo.
@beckie No, ale pokud to manžel postaví z kvalitních materiálů a pořádně zateplí (pokud to půjde) tak si myslím, že zima tam bude v pohodě.
Ještě mě napadly fotovoltaické panely… ty sice neohřívají voduu, ale zase vyrábějí hromadu elektřiny, idkyž je pod mrakem.
@Chocolate píše:
@beckie No, ale pokud to manžel postaví z kvalitních materiálů a pořádně zateplí (pokud to půjde) tak si myslím, že zima tam bude v pohodě.
Ještě mě napadly fotovoltaické panely… ty sice neohřívají voduu, ale zase vyrábějí hromadu elektřiny, idkyž je pod mrakem.
Fotovoltaické panely říkáš, kouknu na to, určitě by šly zkombinovat se solárními. Solární bychom mohli mít na ohřev a ty druhé na elektřinu. Jako tepelný izolant by měly sloužit ty velké balíky slámy. Bude to mít teda zdi široké jako k. áva, ale lidi, kteří si postavili slaměnku, říkají, že je to výborný tepelný izolant. Podlaha by měla být z pořádně udusané hlíny, na to by měli přijít normální palety, odizolovat a zateplit by se to mělo slámou, plus nějakou speciální hmoutou
a na to by se měla položit klasická selská prkenná podlaha. Jako samotný dům má muž už docela promyšlený, on je na toto šikovný, a hlavně má představu, jak se jaký materiál chová. Jen nevíme jak správně a dobře zateplit a odizolovat střechu, abychom zachovali ráz ekostavby.