Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojky, potřebovala bych poradit. Před 6 týdny se mi narodil nedonošený syn 32.tt 1430g. Byl nějakou dobu v inkubátoru a celkově měsíc a týden v nemocnici než nás pustili domů s tím, že jsme plně kojili. Měla jsem nadbytek MM. Malý si pil z prsa i 70ml (dávka jeho je 45ml) za 20 minut ale přesně den po šestinedělí se mi prakticky ztratilo mlíčko. Malý nepije, vytáhne si max. 20ml a já odsaji z bídou tak 60ml z obou. Jelikož je nedonošený tak ho nemůžu nechat bez stravy tak to dostává flaškou, ale i tak mi poklesl na váze. Máte s ím někdo zkušenosti co mám pro to udělat je to druhý den a pořád je to stejny. Prsa nahřívám, piji čaje, celkově piji. Poradíte?
Příspěvek upraven 29.05.11 v 13:16
Od laktacnej viem, ze prilis vela tekutin tiez nie je dobre. Jedine viem, ze sa ma casto prikladat a najlepsie nahe babo na nahu hrud
Drzim palce!
Ahoj!
Okolo šestého týdne bývá růstový spurt, takže přechodně může být tahle krize…
Důležité je dostatečně pít (tzn. ani ne příliš, ani málo - střídat vodu i čaje), pravidelně jíst a přikládat co nejčastěji.
Při přikládání bys měla několikrát prsa vystřídat.
Nejvíce mléka se tvoří v noci.
K tomu mě napadá otázka, budí se často v noci na mlíčko?
Jak často teda kojíš a jak často přikrmuješ UM?
Ahoj,
ono v šestinedělí pomáhají hormony a laktace jede naplno. Po šestinedělí se hormony uklidí "do šuplíčku a laktace se řídí hlavně podle poptávky.
Jak dlouho to trvá? Může to být prostě laktační krize, kterou určitě zvládnete oba dva.
Zalez si s malým na dva-tři dny postele a jen koj. Svlékni sebe do kalhotek a malého nech jen plence, aby byla kůže na kůži. Nech malého přisávat, nech ho sát jak dlouho chce. Vykašli se absolutně na intervaly a nech to na něm.
Pokud to nepomůže a budeš mít stále pocit nedostatku mlíčka, tak po každém kojení se snaž odsávat (ideálně elektrickou odsávačkou a 10min jedno prso a 10min druhé prso). Snaž se kojit i často v noci, okolo půlnoci a třetí hodinou ranní je hladina prolaktinu nejvyšší a mlíka se tvoří nejvíc.
No a pak hlavně, snaž se zůstat v KLIDU. Polovina úspěchu kojení je opravdu v psychice. Já vím, že se to lehko říká. Já sama mám za sebou všechno možné, kojení nám nešlo nešlo a nešlo. A teprve, když jsem se hodila do klidu, přestala malého po každém kojení vážit kolik vypil a nevypil, došlo mi, že na hlad se v ČR prostě neumírá, tak rázem to najednou šlo. Tak se držte oba dva ![]()
Zizalka píše:
Ahoj!Okolo šestého týdne bývá růstový spurt, takže přechodně může být tahle krize…
Důležité je dostatečně pít (tzn. ani ne příliš, ani málo - střídat vodu i čaje), pravidelně jíst a přikládat co nejčastěji.
Při přikládání bys měla několikrát prsa vystřídat.Nejvíce mléka se tvoří v noci.
Jak často teda kojíš a jak často přikrmuješ UM?
K tomu mě napadá otázka, budí se často v noci na mlíčko?
Malýho kojím kvůli vojtovce každý tři hodiny jinak odstříkávám. A v noci ho budím o půlnoci a v pět. Předtím si malej vypil i těch 70ml a jěště jsem odsála. Nekrmím ho UM, ale vlastním odstříkaným, protože je malej a váží jen 2500g.
Evi, ještě mě napadá, když je malej takhle maličkej, tak neusíná Ti u kojení? Opravdu tahá?
Nemáš pocit, že ti trochu zežloutnul? Vojtík byl taky nedonošený a asi 4týdny po kojení mým MM zase zežloutnul a byl spavější, unavenější. 5íkali, že to je z MM, protrahovaný ikterus.
musela jsem mu dávat 2dny jen UM a svoje odstříkávat. a pak zase už jen kojit.
Zlepšilo se to, ale bělmo měl žlutý ještě snad 2měsíce.
Prý je pokračování kojení důležitější, než zvýšený bilirubin v krvi. ale samozřejmě mu ho kontrolovali.
Anebo mě napadá zkusit homeopatika, pokud máš pocit, že se ti začalo dělat mlíka míň.
Určitě to může mít co do činění s přechodem hormonálního na poptávkový mlíčko.
Jak tu někdo radil - vykašlat se na svět a zalézt s malým do pelechu. a hodně pít, čaje na podporu kojení, fenyklový, meltu, kuřecí vývar, sezamový semínka chroupat.
Holky napsaly nádherné rady, určitě bych taky zalezla do postele a jen kojila a pila. A pro tu psychickou pohodu - jestli ti pomůže s někým si promluvit, zkus třeba zavolat na nějakou laktační linku, našla jsem např.:
Linka pro snadnější kojení, je Vám k dispozici 24 hod. denně. TEL: 773 598 222 ![]()
Díky za rady vyzkouším, je pravda, že se mě zdá žllutější možná do zelena
a je spavější, že ani z té flašky to moc nechce. Tak zatím odsávám a zítra uvidíme.
pomoc je vv kojících čajích a dobrý účinek má i čaj z černého bezu…já ho pila.