Rapidní pokles mateřského mléka po šestinedělí

10937
29.5.11 13:10

rapidní pokles mateřského mléka po šestinedělí

Ahojky, potřebovala bych poradit. Před 6 týdny se mi narodil nedonošený syn 32.tt 1430g. Byl nějakou dobu v inkubátoru a celkově měsíc a týden v nemocnici než nás pustili domů s tím, že jsme plně kojili. Měla jsem nadbytek MM. Malý si pil z prsa i 70ml (dávka jeho je 45ml) za 20 minut ale přesně den po šestinedělí se mi prakticky ztratilo mlíčko. Malý nepije, vytáhne si max. 20ml a já odsaji z bídou tak 60ml z obou. Jelikož je nedonošený tak ho nemůžu nechat bez stravy tak to dostává flaškou, ale i tak mi poklesl na váze. Máte s ím někdo zkušenosti co mám pro to udělat je to druhý den a pořád je to stejny. Prsa nahřívám, piji čaje, celkově piji. Poradíte?

Příspěvek upraven 29.05.11 v 13:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12225
29.5.11 13:13

Od laktacnej viem, ze prilis vela tekutin tiez nie je dobre. Jedine viem, ze sa ma casto prikladat a najlepsie nahe babo na nahu hrud :wink: Drzim palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
29.5.11 13:26

Ahoj!

Okolo šestého týdne bývá růstový spurt, takže přechodně může být tahle krize…

Důležité je dostatečně pít (tzn. ani ne příliš, ani málo - střídat vodu i čaje), pravidelně jíst a přikládat co nejčastěji.
Při přikládání bys měla několikrát prsa vystřídat.

Nejvíce mléka se tvoří v noci.
K tomu mě napadá otázka, budí se často v noci na mlíčko?

Jak často teda kojíš a jak často přikrmuješ UM?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6868
29.5.11 13:29

Ahoj,

ono v šestinedělí pomáhají hormony a laktace jede naplno. Po šestinedělí se hormony uklidí "do šuplíčku a laktace se řídí hlavně podle poptávky.
Jak dlouho to trvá? Může to být prostě laktační krize, kterou určitě zvládnete oba dva.
Zalez si s malým na dva-tři dny postele a jen koj. Svlékni sebe do kalhotek a malého nech jen plence, aby byla kůže na kůži. Nech malého přisávat, nech ho sát jak dlouho chce. Vykašli se absolutně na intervaly a nech to na něm.
Pokud to nepomůže a budeš mít stále pocit nedostatku mlíčka, tak po každém kojení se snaž odsávat (ideálně elektrickou odsávačkou a 10min jedno prso a 10min druhé prso). Snaž se kojit i často v noci, okolo půlnoci a třetí hodinou ranní je hladina prolaktinu nejvyšší a mlíka se tvoří nejvíc.
No a pak hlavně, snaž se zůstat v KLIDU. Polovina úspěchu kojení je opravdu v psychice. Já vím, že se to lehko říká. Já sama mám za sebou všechno možné, kojení nám nešlo nešlo a nešlo. A teprve, když jsem se hodila do klidu, přestala malého po každém kojení vážit kolik vypil a nevypil, došlo mi, že na hlad se v ČR prostě neumírá, tak rázem to najednou šlo. Tak se držte oba dva :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
29.5.11 13:51
Zizalka píše:
Ahoj!

Okolo šestého týdne bývá růstový spurt, takže přechodně může být tahle krize…

Důležité je dostatečně pít (tzn. ani ne příliš, ani málo - střídat vodu i čaje), pravidelně jíst a přikládat co nejčastěji.
Při přikládání bys měla několikrát prsa vystřídat.

Nejvíce mléka se tvoří v noci.
K tomu mě napadá otázka, budí se často v noci na mlíčko?

Jak často teda kojíš a jak často přikrmuješ UM?

Malýho kojím kvůli vojtovce každý tři hodiny jinak odstříkávám. A v noci ho budím o půlnoci a v pět. Předtím si malej vypil i těch 70ml a jěště jsem odsála. Nekrmím ho UM, ale vlastním odstříkaným, protože je malej a váží jen 2500g.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6868
29.5.11 14:00

Evi, ještě mě napadá, když je malej takhle maličkej, tak neusíná Ti u kojení? Opravdu tahá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9868
29.5.11 14:47

Nemáš pocit, že ti trochu zežloutnul? Vojtík byl taky nedonošený a asi 4týdny po kojení mým MM zase zežloutnul a byl spavější, unavenější. 5íkali, že to je z MM, protrahovaný ikterus.
musela jsem mu dávat 2dny jen UM a svoje odstříkávat. a pak zase už jen kojit.
Zlepšilo se to, ale bělmo měl žlutý ještě snad 2měsíce.
Prý je pokračování kojení důležitější, než zvýšený bilirubin v krvi. ale samozřejmě mu ho kontrolovali.

Anebo mě napadá zkusit homeopatika, pokud máš pocit, že se ti začalo dělat mlíka míň.

Určitě to může mít co do činění s přechodem hormonálního na poptávkový mlíčko.
Jak tu někdo radil - vykašlat se na svět a zalézt s malým do pelechu. a hodně pít, čaje na podporu kojení, fenyklový, meltu, kuřecí vývar, sezamový semínka chroupat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3230
29.5.11 16:13

Holky napsaly nádherné rady, určitě bych taky zalezla do postele a jen kojila a pila. A pro tu psychickou pohodu - jestli ti pomůže s někým si promluvit, zkus třeba zavolat na nějakou laktační linku, našla jsem např.:

Linka pro snadnější kojení, je Vám k dispozici 24 hod. denně. TEL: 773 598 222 :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
29.5.11 16:57

Díky za rady vyzkouším, je pravda, že se mě zdá žllutější možná do zelena :nevim: a je spavější, že ani z té flašky to moc nechce. Tak zatím odsávám a zítra uvidíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9167
29.5.11 20:37

pomoc je vv kojících čajích a dobrý účinek má i čaj z černého bezu…já ho pila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová