Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Lucie_Sx píše:
MMR můžeš odložit na později, je to jen a jen na tobě. Šetrnější je očkovat hexu a pneumokoky zvlášť, s odstupem 14 dnů, lépe měsíc.
A určitě bych všechny tyto reakce nechala zapsat dítěti do karty, nikdy nevíš, v co se to může rozvinout, třeba budeš potřebovat další dávku (v pěti) zkrátka nedat a je to dobré mít důkaz o tom, že tyto nežádoucí reakce nastaly.
Lékařka by je také měla nahlásit na SÚKL.
Na SÚKL můžou hlásit nežádoucí reakce i rodiče.
@pikola píše:
Ziju v zahranici a tady se hexa a prevenar davaji s minimalne mesicnim rozestupem. Reakci na ockovani zatim nemela nikdy..
Jak je vidět, v zahraničí mají větší rozum než v ČR. Mezi jednotlivými očkovámi se dokonce doporučuje 2 měsíční odstup.
@Lenulka333 píše:
@Lucie_Sx Jj vím o tom odkladu a začínám nad ním vážně uvažovat. Doktorce ráno zavolám, aby to do karty zaznamenala, to jsem měla hned v plánu
@soney @natyber
Tak nám to doktorka řekla, že očkuje obě najednou a nějak jsem nepátrala po tom, že by se to mohlo rozdělit, kór když to relativně zvládala - i když teploty měla i u předchozích 3, ale ne tak vysoké. To MMR nejspíš odložím, protože za cca měsíc se mi do ní další očkovací látky nechce cpát a sestra říkala, že přes léto je to blbé očkovat, že nemůže na sluníčko, nemůže jahody, kyselé, apod. Takže mám v plánu nechat naočkovat asi na podzim. Musím to ale více prostudovat.
MMR (Priorix) lépe mezi 2-3 rokem, dítě má lepší imunitu, už jsem o tom četla. Musí být naprosto zdravé, žádná rýma, na snížení horečky nepoužívat přípravek s paracetamolem, ale ibuprofenem.
@Lenulka333 píše:
Zdravím,
dneska jsem byla s dcerou na očkování 4. dávka hexy a prevenaru. Dceři je 16 měsíců, poslední 3 dávky zvládala taky špatně - vždy teploty po odečtu 38 °C, ale teď je to horší. Je strašně spavá, teplotu má 39 °C - už dostala okolo 14.15 jeden paralen do zadečku, ale do dvou hodin znovu ta samá horečka. Navíc nechce moc chodit, teď jen leží, což u ní není normální, nevydrží vteřinu sedět. Jaké jste měly reakce? Zítra určitě zavolám doktorce, ale pokud se teplota nebude snižovat, jet asi raději na pohotovost, co? Díky za rady a zkušenosti
Kromě ostatních odkazů, které jsem dala do této diskuse si přečti i tento: http://www.mamanamaterske.cz/…ckovat-6-dil
@40 píše:
Jak dopadla reakce po MMR?
Zatím jsme ještě neočkovali. Doktorce jsem řekla, že chci kvůli předchozí reakci ještě počkat a vůbec nenamítala, sama řekla, že to bude lepší. Malá má teď 20 měsíců, takže nejdříve půjde na podzim, to bude mít 2 roky, dříve určitě ne. Paralen už jsem z lékárničky vyřadila a nahradila ho nurofenem.
@Lenulka333 píše:
Zatím jsme ještě neočkovali. Doktorce jsem řekla, že chci kvůli předchozí reakci ještě počkat a vůbec nenamítala, sama řekla, že to bude lepší. Malá má teď 20 měsíců, takže nejdříve půjde na podzim, to bude mít 2 roky, dříve určitě ne. Paralen už jsem z lékárničky vyřadila a nahradila ho nurofenem.
To je dobře, musíme si pomáhat a předávat si zkušenosti a informace, jde o naše děti
Ještě tak donutit lékaře, aby hlásili nežádoucí reakce na SÚKL nebo je tam budeme hlásit sami ![]()
Ahoj, hlásím, že u malé nebyla po čtvrté dávce žádná reakce (ač při druhé a třetí měla horečku)…ale je fakt, že jsem ji odložila až na 14 měsíců…stejně tak budu odkládat priorix na dva roky..
@verulicek tak já odložila na 20. nebo 21. měsíc a reakce byla ze všech nejhorší…a proto ani dodnes nemá MMR.
Ahoj, máme jít s dcerou na přeočkování proti zaškrtu,,černému kašli atd.
Je ji 5 a půl roku, tak když to tady čtu, není to pozdě?
A teda taky mám dost strach z reakce podle toho, co tu píšete
![]()
Otevřelas starou diskuzi. Dřív se očkovalo ve schématu 3+1, takže čtvrtou dávku dostávaly děti v roce. Dneska 2+1, takže v roce dostane dítě třetí a čtvrá je pak až v těch pěti letech.
@ugluk píše:
Otevřelas starou diskuzi. Dřív se očkovalo ve schématu 3+1, takže čtvrtou dávku dostávaly děti v roce. Dneska 2+1, takže v roce dostane dítě třetí a čtvrá je pak až v těch pěti letech.
Je aha…no tak my jdeme na tu třetí prave teda