Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj. Potřebuji poradit nějaký jednoduchá recept na narozeninový dort, já nějak extra nepeču a bude to má premiéra, tak abych to nezkazila
..Máte nějakej osvědčenej? Můžete klidně poslat i link, já nejraději když vidím i fotku jak to má vypadat ![]()
A musí to byt pečené? Zkuste nepecene české tiramisu z piškotů… Dělala jsem už kolikrát jako dort..
České tiramisu - pomazankovy máslo, šlehačka… Těžkého na něm není nic, ale my jsme malý město, o mascarpone si můžeme nechat jenom zdát
![]()
No ono sehnat mascarpone je problem i ve velkem meste, potrebovala jsem na velikonoce, ale lidl, kde ho maji vzdy byl zavreny a jinde ho nemeli, jeste ho maji v kauflandu, mne to s tim pomazankovym proste nechutna…
Ale co je dobry nepeceny dort tak ovoce a zakysana smetana a piskoty, ale ty klasicke male kulate
No já nikdy to pravé z mascarpone ani neměla
Třeba by mi pak to z pomazankoveho taky nechutnalo…:-)
A jinak já dávám male kulaté piškoty i do toho „tiramisu“…
Napsala byste mi ten recept z mascarpone, kdybych na něj někde narazila, az pojedeme nakupovat?
@Mischa69 pokud neco jednoducheho, tak bych udelala nejaky piskot (klidne i nizkou babovku do kulaty formy), pomazala marmeladou, pres vrch ovoce, zalit zele a pak na talirkach na to slehacku.
Já když chci něco jednoduchého, rychlého a zároveň ne těžkého, tak normálně koupím takový ten kulatý korpus (samozřejmě jde i upéct), ale takhle ho mám třeba i doma v zásobě a pak je to rychlovka, když potřebuju, na to dám krém z tvarohu a zakysanky, případně i šlehačky, vždycky to namíchám nějak od oka, aby to bylo husté jak potřebuju, na to ovoce a zaliju želatinou.
Nepeceny dort z piškotů. Piškoty, kysaná smetana, cukr, kompot
Poklást část piškotů do formy, zakapat lžíci štávy z kompotu, zalít částí zakysané smetany dochucenou cukrem, pak ovoce z kompotu (nejlepší jsou broskve, může se smichat s čerstvými jahodami). Zbytek piškotů, zalít zbytkem smetany. Nechat v lednici nejlépe přes noc. Minimálně asi 6 hodin.
Přesné množství mohu zkusit najít, ale já mám menší formu a dělám to od oka ![]()
http://www.ditap.cz/…/moje-dorty/
Jahodovej výbornej a zvládla jsem ho i já.
Ale chce si to vypočítat těsto přesně na svojí velikost formy. ![]()
Máš ráda višně? Jestli jo tak mám super recept na dort, těsto s višněmi + tvarohová náplň a je i hezký na pohled. Fotku kdyžtak dodám
Jinak
Těsto
višňový kompot, po odkapání tak 350 g
100g Nutelly nebo něčeho podobného
250g hladké mouky¨
3 KL prášku do pečiva
120g cukry krystal
1 balíček vanilkového cukru
3 vejce
120 ml oleje
75 ml mléka
10 g kakaa
3 PL mléka
Náplň
250 ml smetany ke šlehání
500 g tvarohu
2 vanilkové cukry
1 želatinový stužovač za studena!!! – beru od dr. oetker
100 ml vlažné vody
1 dortové želé + 250 ml štávy z třešní
Postup
Višně necháme okapat. Višňovo-nugátový dort šťávu z nich slijeme. Nutellu rozpustíme. Ze všech surovin až na kakao a 3 PL mléka si uděláme těsto. 2/3 těsta nalijeme do dortové formy a poklademe na něj višně do zbytku těsta nalejeme Nutellu kakao a zbylé 3 PL mléka, zamícháme a nalijeme na těsto vanilkové. Pečeme při 180 stupních asi 40min. Necháme vychladnout, poté, ušleháme nápl ze surovin a přidáme dle návodu ztužovač, rychle nandáme na těsto do tvaru kopule. Necháme ztuhnout a nakonec zalejeme dortovým želé s višňovou šťávou tak aby to stékalo.
Příspěvek upraven 24.04.14 v 10:39
@Mischa69 Mně se nikdy nedařil klasický piškot ze sněhu (vždycky mi to v troubě spadlo), pak jsem objevila recept, jak to ošidit a vřele doporučuju. Ale obrázek tam není ![]()
http://teta-kloklo-handmade.blogspot.cz/…z-snehu.html
Jo a ještě radím si to dopředu všechno navážit a nachystat a pak jen házet ![]()
Jo a ještě jsem si vzpomněla na jednoduchý krém: Vezmeš stejné množství zakysané smetany a stejné množství čokolády na vaření. Čokoládu na vaření rozlámeš a rozpustíš buď v mikrovlnce (pozor, nespal to) nebo na vodní lázni (nalámeš do misky a dáš na kastrol s troškou vody a mícháš) a když se čokoláda rozpustí, tak do toho vmícháš tu zakysanku a hned tím mažeš dort. Jde tím mazat jak zevnitř tak zvenku a je to výborné!!! A hlavně jednoduché, já jsem antitalent na dorty
Můžeš pod to třeba ještě potřít marmeládou, záleží na chuti ![]()
A co zakysany dort? Sdilim fotku jak ho delam ja.
Recept:
Balik klasickych piskotu
6× zakysana smetana
2-3 konzervy jahod
Mouckovy cukr
Rum na dochuceni (nemusi byt)
Smichas smetanu s cukrem a rumem podle chuti. Pak postupne skládás piškoty do dortove formy na dno a po okrajich (doporučuji první radu namacet ve smetanove smesi), zalijes davkou smetany, zasypes jahody, opet piskoty, smetana, jahody, piskoty, smetana.
Zdobim strouhanou cokoladou na vareni orion.
Jednoduchy, rychly, vyborny.