Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Prosím nemáte někdo receptík na vánoční cukroví, ze kterého jste fatk unešení, že to je prostě mňamka a musí to být na vašem stole?
My jsme na klasiku - rohlíčky, pracky, kokosové kuličky.
Většinou se nechám unést a něco ještě přimyslím (např. vinou nějaké takové diskuze), ale pak si to musím sníst sama, bo drahý to nejí a jí jenom ty osvědčené druhy.
Recept mám od manželovy babičky a ujíždíme na tom celá rodina ![]()
Ořechové řezy
těsto:
21 dkg hladké mouky
10 dkg másla
7 dkg cukru moučky
2 žloutky
citronová kůra
na špičku nože prášek do pečiva
Nádivka:
tuhý sníh ze 3 bílků
17 dkg cukru moučky
14 dkg namletých ořechů
skořice, hřebíček
Uhněteme těsto a necháme odpočinout v lednici. Vyválíme placku a přendáme na plech. Potřeme oblíbenou marmeládou, na to nádivku a pečeme. Krájíme teplé.
Kokosové kuličky takové ty normální:
1 vejce, 10 dkg cukru, 12,5 dkg 100% tuku, 1,5 dkg kakaa, 12,5 dkg nalámaných piškotů (nebo smíchané s rozlámaným cukrovím,když náhodou nějaké zůstane
, 2 lžíce rumu.
Všecko smíchat dohromady, udělat kuličky a obalit v kokosu.
Samík se po nich mohl loni utlouct
, museli jsme je schovávat a dostával na příděl
![]()
U nás krom klasických druhů vedou Žabí huby ![]()
30 dkg hladké mouky
25 dkg másla
1 vejce
1 lžíce octa
= zpracovat v těsto, nechat odpočinout aspoň hodinu v lednici. Pak vyválet, vykrajovat kolečka, do každého kolečka trochu nádivky (10 dkg mletých ořechů, 10 dkg cukru, 1 vejce, 1 žloutek, trochu rumu), přehnout a uďobkat jako malinké šátečky. Ty se během pečení jakoby rozšklebí a nádivka kouká ven. Ještě horké obalit v cukru s vanilkou ![]()
U nás je to toto.
ROLÁDA
25 dkg sunarky nebo mletých piškotů
15 dkg másla
5 dkg cukru
5 dkg sušeného mléka
1 celé vejce
2 lžíce rumu
Náplň:
10 dkg másla
10 dkg práškového cukru
3 lžičky kakaa
1 lisovaný vařený žloutek
Přísady smícháme v misce, vypracujeme těsto a na pocukrovaném pergamenu nebo alobalu rozválíme 5 mm tlustou placku, naneseme 3 - 4 mm tlustou vrstvu nádivky a pomoci papíru zavineme roládu.
Sádlové kuličky (placičky)- já je teda moc nemusím, protože nemám ráda čokoládu a kakao, ale všichni doma je milují a musí se dělat několik dávek… Dokonce i manžel, když jsme poprvé trávili spolu (minulé, předminulé a předpředminulé) Vánoce u mé rodiny, tak babička je dělá a on se každý rok ptá jestli se letos taky budou dělat ty „hnědé placičky“ jako loni… ![]()
Recept:
7 dkg sádla
7 dkg cukru moučky
10 dkg hladké mouky
1 vanilkový cukr (ale nemusí se dávat, je to jen na provonění)
3 dkg kakaa
Sádlo se mírně rozpustí, z připravených surovin uděláme těsto (to necháme odležet cca 3 dny v chladu).
V ruce uděláme kuličky, do kuliček malý důlek. Do důlku můžeš dát oříšek, marmeládu atd… (my to děláme bez ničeho (tak je to prý nejlepší) a pečeme na 150° a pak na méně- spíš jen sušíme (celkem cca 10 minut, ale každá trouba peče jinak)… ![]()
Nejvíc unešení jsou vždy ze strojkového. Z kokosového těsta - obaleném v cukru. To už dělám na kila
![]()
SvatkaM píše:
Recept mám od manželovy babičky a ujíždíme na tom celá rodina![]()
Ořechové řezy
těsto:
21 dkg hladké mouky
10 dkg másla
7 dkg cukru moučky
2 žloutky
citronová kůra
na špičku nože prášek do pečivaNádivka:
Uhněteme těsto a necháme odpočinout v lednici. Vyválíme placku a přendáme na plech. Potřeme oblíbenou marmeládou, na to nádivku a pečeme. Krájíme teplé.
tuhý sníh ze 3 bílků
17 dkg cukru moučky
14 dkg namletých ořechů
skořice, hřebíček
Jak to vydrží? to když nakrájíte, tak to osychá, ne?
u nás vede klasika: vanilkové rohlíčky, linecké a ořechové placičky (vykrajované jako linecké a slepené ořechama s máslem). a všeho jen poloviční dávky.
nic jiného se doma nechytilo, jen pracny, ale ty zase nemám ráda já
takže je nepeču…
takové ty zvláštnůstky vždy jen na návštěvách, mít to doma, tak přiberu za vánoce metrák…
Mar__tanka1983 píše:
u nás vede klasika: vanilkové rohlíčky, linecké a ořechové placičky (vykrajované jako linecké a slepené ořechama s máslem). a všeho jen poloviční dávky.
nic jiného se doma nechytilo, jen pracny, ale ty zase nemám ráda játakže je nepeču…
takové ty zvláštnůstky vždy jen na návštěvách, mít to doma, tak přiberu za vánoce metrák…
Já ani nemusím mít doma tolik druhů a stejně metrák přiberu, protože než obejdem celé příbuzenstvo… ![]()
Jinak- vanilkové rohlíčky, máš pravdu to je prostě největší a nejlepší klasika…
mňam mňam
U nás děláme- van. rohlíčky, linecké, sádlové kuličky, samozřejmě perníčky, vinné a šlehačkové hvězdičky, rafaela, marokánky, slepovaná kakaová kolečka, rozinkové košíčky, pracny, 3 rolády, koláče…
já se těším!
Tak to u nás jdou nejvíc Tatraňáčci a vosí hnízda. Jinak děláme linecké, ořechové, kakaové, střapáče, rohlíčky, kokosové kuličky, perníčky atd. A ještě pečeme Metro řezy..