Ředitel neschválil žádost o neplacené volno
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Reakce:
Žádná pravidla pro RD se neměnila. Je to pořád do tří let dítěte. Buď se musíš den po třetích narozeninách vrátit nebo dát výpověď ideálně předem tak aby ti uplynula výpovědní lhůta před návratem.
Příspěvek upraven 31.03.26 v 20:50
Tak hlavně na dohodu nemusí jít protistrana. Co nějaká dětská skupina?
Ještě doplňte dotaz, paní učitelko. ![]()
Ptáš se, jestli si pobírání rodičovského příspěvku můžeš roztáhnout do 4 let dítěte? To ano, ale to nic nemění na tom, že budeš očekávána v práci, jakmile budou dítěti 3. Taky jsem teď měla neplacené volno, ale šla jsem z RD na pár týdnů a teď jsem už zase na MD. Do září 2027 je to fakt dlouhá doba, i když souhlasím, že by ti to pak hezky se vším všudy vycházelo.
Já osobně bych podala výpověď a sháněla práci, kde můžu začít právě v září 2027.
@JancaS84 tak to neni. Já si jeste mohu prodloužit RP do 4 let věku dítěte a za předpokladu že vedouci schválí NV, se vrátit později, bez výpovědi.
Od roku 2024 již nelze.
- Upravit
@TRG ano, prodlouženo mam. Ředitel mě poslal na Úřad práce, kam nemusím a z toho čtu, že už jede podle nových pravidel.
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Ano rodičovský příspěvek si můžeš prodloužit do 4 let za starých podmínek. Ale rodičovská dovolená je do tří let a už pěkných pár let tomu tak je. S neplaceným volnem to nijak nesouvisí. Samozřejmě pokud chceš zůstat doma dýl tak ti to musí zaměstnavatel schválit, ale s tím nijak nesouvisí čerpání RP. Neplacené volno může mít jakýkoliv zaměstnanec. Není to žádná podmínka prodloužení RP do čtyř let.
Ne chápeš to pořád špatně. Prostě se musíš vrátit do práce den po třetích narozeninách dítěte. Pokud nemůžeš tak bohužel, musíš dát výpověď. Neschválil ti neplacené volno, tak přes to nejede vlak.
Jak píšeš - za předpokladu, že schválí, ale když neschválí, tak neschválí. Nová pravidla platí jen pro vyplácení rodičovského příspěvku, ale rodičovská dovolená končí a končila i pro děti narozené před 2024 ve 3 letech dítěte a dál už se jedná o neplacené volno (i když se tomu pořád říkalo rodičovská dovolená). Po 3. roce už nemá zaměstnavatel povinnost ti držet místo.
@JancaS84 ale tomu já rozumím, ptám se na nějaký možnosti.. Dohoda, výpověď, atp. Mam ještě více než půl roku ![]()
- Upravit
Ano, máš možnost dát výpověď ale musí ti uplynout výpovědní lhůta. Takže ji dát včas. S dohodou musí opět druhá strana souhlasit.
Motas to dohromady…RP není nijak vázaný na RD…můžeš v práci vybírat rodičovskou dovolenou (která byla a je max do 3 let věku dítěte, tam se nic nezměnilo) a nemusíš přitom čerpat RP, nebo naopak můžeš chodit do práce a přitom čerpat rodičovský příspěvek…ten si ty můžeš rozplánovat tak abys ho pobírala až do 4 let věku dítěte. to ale neznamená že zaměstnavatel ti musí dát volno…on má povinnost držet ti místo do 3 let věku dítěte…pak už ne a může ti dát výpověď když nenastoupis…neplacené volno je jen a jen jeho dobrá vůle…takže tvé možnosti jsou: nastoupit do práce od listopadu 26 s tím že pro dítě seženeš místo v nějaké školce/dětské skupině nebo dát výpověď a najít si pak práci nějakou jinou kde tě vezmou řekněme od toho září 27, zůstat doma jako matka pečující o dítě do 7 let (bez příjmu po vyčerpání RP)
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Dobry den,
dítě narozeno listopad 2023 (vtahuji se na nás ještě staré pravidle rodičovské dovolené). Aktuálně jsme obdrželi informaci o nepřijetí do MŠ, zažádala jsem si tedy o neplacené volno. Jsem učitelka. Školní rok začíná v září, tedy ideální nástup by byl v září 2026 nicméně dítěti budou tři roky až v listopadu 2026. Před jeho třetím rokem nastupovat zpět nechci.
Počítám se bychom snad mohli mít místo ve školce od ledna 2027 nicméně adaptace, nemoci, úvazky atp. Přišlo mi logické, směřovat nástup až na září 2027.
Bohuzel ředitel neschválil a napsal mi, že by bylo vhodnější abych dala výpověď.
Výpověď v planu zatím podávat opravdu nemám, mám ještě dost času. Premyslim o dohodě až ke konci RD, ale vlastně nevím jaké mám možnosti a jak by to vypadalo, pokud bych na dohodu nešla.
Bohuzel mam trochu problem vzhledem k tomu, ze se měnila pravidla RD, ale az od roku 2024. Takze kazdy mi rika trochu neco jiného..