Reforma v bodech aneb Co nás čeká od ledna 2008
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
ahoj, na této stránce je kalkulačka příjmu po reformě
http://fincentrum.idnes.cz/nastr_kalk.asp?…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Stačí zadat do vyhledávače výpočet mzdy, mzdový kalkulátor nebo mzdová kalkulačka a vyjede to ![]()
No, já si prostě stojím za svým, že to tak horký nebude, jak nám to uvařili. A myslím (jak už jsem napsala dřív), že to ještě další reformou projde, protože se 100% zjistí nedostatky jako u všeho co schvalují (viz. nová reforma silničního zákona) ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
janinkaz píše:No, já si prostě stojím za svým, že to tak horký nebude, jak nám to uvařili.
Já se obávám, že to bude ještě horší. Právě jsem slyšela, že máslo příští rok podraží na 60 kč.
A sledovala jsem debatu o pečivu, tak výrobci ceny taky zvýší, ale předpokládají, že ceny pečiva nevzrostou, protože prý super a hypemarkety to budou držet nízko.
Tak jsem zvědavá. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky jsem koukala, to máslo jsem viděla, ale cenu jsem prošvihla
, jinak rohlík z 1,90 na 2,30 kč a chleba z 19,90 na 25 kč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hm, z máslem máš zřejmě pravdu, ale ani odborníci to nevidí tak černě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Čus holky, taky jsem si uvědomila, že mě zatím nemusí trápit, jestli je to RP nebo MD, protože mě to bude trápit až za rok a půl ![]()
To ty poplatky mě taky štvou. Ale prý se neplatí preventivní prohlídky. Tak jsem uvažovala, jdu-li k zubaři na preventivní prohlídku a on mi ošetří zubní kaz, jak to tedy bude
Další věc - s mimčem budu na takové prohlídky chodit taky často, budu platit nebo ne ![]()
Za případné návrhy dík ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím, že budeš, neslyšela jsem, že se prevence platit nebude, ale třeba se mýlím ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nee, prevence se neplatí. Taky by to byl nesmysl, cílem je lidi k perevenci dokopat, ne je odradit.
Koneckonců preventivní péče je mnohem levnější než následné léčení.
Jen nevím, jestli jsou třeba preventivky u zubaře zadara - u praktického jo, ale zubař?
L.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
janinkaz píše:
Hm, z máslem máš zřejmě pravdu, ale ani odborníci to nevidí tak černě.Hm, ti to nevidí nikdy černě, to jen my pak kulíme oči…
Čertík
- Citovat
- Upravit
Ahoj všem,
líbí se mi, jak je hodně maminek optimistických a změny černě nevidí. Já se ale musím přidat na stranu Čertíka-Bertíka, protože roku 2008 se rovněž obávám.
Nemyslím si, že reforma je namířena hlavně proti nemakačenkům. A nemyslí si to ani mnoho odborníků - viz různé diskuse v novinách a na netu. Refermu totiž asi skutečně nejvíce odnese střední třída, tedy poctivě pracující. A nejvíce na ní samozřejmě vydělají lidé s vyššími příjmy - pokud bych do té skupiny patřila, nestěžovala bych si. Těm totiž snížení daní vyrovná vyšší výdaje, mnohdy si ještě polepší.
Sice se nebojím, že bychom od ledna 2008 neměli (já, manžel, dítě) co jíst, ale rozhodně si nemyslím, že se naše situace zlepší. Naopak se zhorší a to dost výrazně. A nejsme nemakačenkové a jen na pomoc státu rozhodně nespoléháme! Oba jsme VŠ, oba bohužel státní zaměstnanci - učitelé, oba už sedmý rok pracujeme (já s roční přestávkou na riz. těhotenství a na mateřské), máme tříleté dítě.
A teď počítejte se mnou - manžel od ledna přinese domů měsíčně asi o 800 Kč víc, já cca o 300 Kč víc (pracuji už přes dva roky na část úvazku, v současné době na 0,7 - důvod: úvěry za bydlení bychom jen z manželova platu a RP nezaplatili). Takže měsíčně od ledna 2008 navíc cca 1 100 Kč. Jenže zároveň od ledna přijdu o půlku RP - synovi jsou 3 roky právě v lednu. Tedy mínus cca 3 500 Kč. Na přídavek na dítě mít nárok nebudeme, protože se nám měsíčně sejde více než 17 000 Kč. Jako státní zaměstnanci máme od roku 2008 zaručený jen 1,5% nárůst platů, což je prakticky nic. Máme platy podle tabulek, na nějaké prémie atd. peníze nejsou, můžete pracovat sebelíp a sebevíc a nedostanete většinou navíc ani korunu. K tomu zaplatíme více na potravinách, poplatcích za bydlení, u lékaře atd.
Kde je tedy to slibované zlepšení pro všechny poctivě pracující????? Asi neumím počítat…
O tom, že bychom si pořídili druhé dítě a já zůstala doma na mateřské a následně na rodičovské dovolené, o tom si nedovoluji ani uvažovat. Úspory nemáme, prarodiče, kteří by nám finančně pomohli, také ne.
A ještě jeden postřeh - já si nedovolím nezaplatit poplatky u lékaře, v nemocnici atd., ovšem sociálně nepřizpůsobiví si to samozřejmě troufnou a neexistuje možnost, jak z nich poplatky dostat. Lékař je ošetřit musí. Sociálně nepřizpůsobiví většinou nesplácí žádné úvěry - oni totiž neplatí ani nájem a nic se neděje - bydlí dál a když byt vybydlí, dostanou jiný! Sociálně nepřizpůsobiví nemyslí do budoucna a nešetří, nespoří si na penzi, nevydávají částky za kroužky u dětí, za kulturu (divadlo, kino, knížka) atd. Stačí jim mít na jídlo, cigarety a alkohol. Učím jejich děti, vím tedy, o čem mluvím…
Takže proti komu je tedy reforma skutečně namířena????
A nevšimla jsem si, že by se nějak zastavilo zadlužování našeho státu. Rozpočet na další rok je toho jasným důkazem. Dluhy porostou dál, stejně jako rostou všem státům. To jen ODS rozpoutala hysterickou kampaň o tom, jak vysoké naše dluhy jsou a jak je stav kritický. Dluhy ale mají všechny vyspělé evropské státy a tato reforma ty naše české dluhy zcela určitě nevyřeší.
Badu
- Citovat
- Upravit
Anonymni píše:A ještě jeden postřeh - já si nedovolím nezaplatit poplatky u lékaře, v nemocnici atd., ovšem sociálně nepřizpůsobiví si to samozřejmě troufnou a neexistuje možnost, jak z nich poplatky dostat. Lékař je ošetřit musí. Sociálně nepřizpůsobiví většinou nesplácí žádné úvěry - oni totiž neplatí ani nájem a nic se neděje - bydlí dál a když byt vybydlí, dostanou jiný!
My jim říkáme Razovity Občan Města
Plně s tebou souhlasím a děkuji za podporu.
Čertík
- Citovat
- Upravit
tak já se přikláním k většíně
anonymní píšeš bohužel státní zaměstnanec, možná kdybys chvíli pracovala v nějakém s.r.o. nebo v nestátním sektroru, ráda by ses vrátila k státnímu zaměstnavateli. Myslíš si že v nestátním sektrotu ti za snahu připlatí, v žádném případě, ale za nesnažení s tebou vyrazí dveře raz dva.
co se týká sociálně slabších tak v tom s tebou souhlasím, pro ně jsou peníze vždycky a bohužel prostě jsem názoru , že úředníci se jich bojí a já se ale nedivím
a o tom že bohatí se mají líp, bohužel měli odvahu riskovat a některým se vyplatila, vždycky říkám, že každý má tu možnost risknout to
manžel pracuje na ŽL, já jsem doma s malou takže taky není na rozhazování, ale rozhodně si nestěžuji a s reformou souhlasím
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Micha **jak jsi přečetla, oba jsou učitelé. Takže pracovat v nestátní sektoru je jaksi bezpředmětné.
A není to až taková pravda. Vždy záleží na zaměstnavateli. Pokud je majitel soukromé firmy u které je člověk zaměstnám solidní, dokáže ohodnotit dobrou práci svého zaměstnance.
U státního sektoru to tak zřejmně nefunguje. Majíá tabulky a pak je to dáno, ikdyby se člověk rozkrájel.
Já sice souhalsím s reformami, chápu, že jsou nutné, ale přesto stále tvrdím, že proti těm, kterým je to především namířeno, tak ti si z toho mnoho dělat nebudou, a tzv. střední třída na tom bude bita nejvíce.
Chápu, že se zdražuje každým rokem, ale ne vždy jsou to takové skoky, jaké nás čekají v roce 2008.
Beru, že dopředu se to nedá spočítat, ale ikdyž manžel donese o 2000 měsíčně více, věřím, že náklady na domácnost, stravu a jiné věci, prostě stoupnou o daleko více.
Nechci se tady samozřejmně s nikým dohadovat ani hádat, jen si prostě myslím, že reforma tak jak je připravená, nám normálním smrtelníkům ublíží a těm ostatním to spíše nahraje do karet.
Čertík**
- Citovat
- Upravit
Něco pravdy na tom bude, co napsala anonymní Badu, třeba o těch soc.případech. Ale je pravda, že není radost (neplatí to samozřejmě vždy) pracovat v s.r.o., manžel taky tak v jedné firmě pracuje a chodí domů věčně vytočený.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit