Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
já jsem takhle měnila pánvičku, která byla na jedné straně deformovaná. papírový obal byl roztržený a vzali to úplně v pohodě. podle mě nemají právo to odmítnout. zákon dává právo odstoupit od smlouvy do 14 dnů. ale je to běžný fígl prodejců, že si výrobek s poškozeným obalem nevezmou. oni ho pak už nemůžou prodat…
Na reklamaci ne. Obal není součástí výrobku.
Ale tohle není reklamace, slečna koupila špatně a chtěla to vyměnit, to je pouze na dobré vůli obchodníka a ten by výrobek rád dál prodal.
Pokud jde o skutečnou reklamaci, tzn výrobek je vadný, tak krabici vracet nemusíš, obchodník musí do reklamace přijmout a běží standardní lhůta 30 dnů, do kdy ji musí vyřídit. Pokud jde o vrácení zboží, které se vám nehodí, ale není samo o sobě vadné - to je jen služba navíc toho obchodníka - tzn není jeho povinnost ze zákona toto vůbec dělat a může si klást podmínky jaké chce, tedy i nepoškozenost obalu.
To, zda se ti zboží hodí nebo ne je nejlepší zjišťovat ještě před koupí. Nejdou ty stěrače rozbalit ještě před pokladnou?
Reklamace je že když se ti něco pokazí tak to vyreklamuješ i s poškozeným obalem,jinak to nejde.A když chceš něco vrátit,tak s nepoškozeným obalem.To je jasné.A paní si ty stěrače měla změřit:-) a neměla otevírat.
nozu píše:
já jsem takhle měnila pánvičku, která byla na jedné straně deformovaná. papírový obal byl roztržený a vzali to úplně v pohodě. podle mě nemají právo to odmítnout. zákon dává právo odstoupit od smlouvy do 14 dnů. ale je to běžný fígl prodejců, že si výrobek s poškozeným obalem nevezmou. oni ho pak už nemůžou prodat…
Tohle zase pro změnu platí jen u obchodů uzavřených na dálku nebo mimo provozovnu. Ne u běžného kamenného prodeje, kde máč možnost si věc „ošahat“.
jo, ještě možná dodám, že ten nárok na vrácení výrobku/odstoupení od smlouvy v průběhu 14 dní od koupě platí pro nákup přes internet. ne pro nákup v kamenném obchodě. tam už to je opravdu na vstřícnosti prodejce.
Pokud jsi po vyzkoušení výrobku zjistila, že ti nepasuje a pro odskoušení výrobku je nutné poškodit obal, měli by ti to vzít.
Perdita X píše:
Pokud jde o skutečnou reklamaci, tzn výrobek je vadný, tak krabici vracet nemusíš, obchodník musí do reklamace přijmout a běží standardní lhůta 30 dnů, do kdy ji musí vyřídit. Pokud jde o vrácení zboží, které se vám nehodí, ale není samo o sobě vadné - to je jen služba navíc toho obchodníka - tzn není jeho povinnost ze zákona toto vůbec dělat a může si klást podmínky jaké chce, tedy i nepoškozenost obalu.
To, zda se ti zboží hodí nebo ne je nejlepší zjišťovat ještě před koupí. Nejdou ty stěrače rozbalit ještě před pokladnou?
Holky, moc díky, ještě pohledám na netu.
Do 14 dnů můžeme odstoupit od smlouvy - kupní smlouvy, ano?
Chápu, že chce prodejce prodat výrobek, na druhou stranu pro prodejce nemůže být problém pořídit nový obal (krabici, pouzdro) na nepoškozený, nevadný výrobek vrácený jen z toho důvodu, že někdo koupil špatně (špatná velikost, jiné rozměry, jiná barva atd.)
nozu píše:
jo, ještě možná dodám, že ten nárok na vrácení výrobku/odstoupení od smlouvy v průběhu 14 dní od koupě platí pro nákup přes internet. ne pro nákup v kamenném obchodě. tam už to je opravdu na vstřícnosti prodejce.
Máte zkušenosti s vrácením výrobku. Pokud jste jej koupili špatně, doma rozbalili, tudíž poškodili obal či krabici. Najdu si na netu, ale stejně bych ráda četla diskusi na toto téma. Inspirovala mě dnes jedna slečna - koupila si stěrače na auto, rozbalila je, zjistila, že koupila špatně a na reklamačním jí řekli, že poškodila obal, tudíž nemohou vzít výrobek zpět. Chtěla vyreklamovat (vrátit zpět) výrobek ne krabici. Říkali jsme si doma, že nemusím při reklamaci mít neporušen obal, pouzdro, krabici. Protože jak jinak bych zjistila, zdali jsem koupila správně? Musím jej rozbalit. Jak to tedy je?