Řekněte dítěti, že je z darovaných pohlavních buněk?

132
25.5.25 22:25

Řekněte dítěti, že je z darovaných pohlavních buněk?

Ahoj, budete říkat dítěti, že je z darovaných pohlavních buněk? Morální kompas mi říká, že je to prostě automatické a říct se to musí alespoň v dospělosti, pokud se to dítě náhodou nedozví samo ( což je nejhorší varianta). Jak to máte vy?

Otázka číslo dvě jak se obecně díváte na darované sperma? Celkem mě videsila kkauza v Nizozemsku.

https://www.novinky.cz/…sko-40517499

Tak jsem googlila jak je to v Česku, ale moc jsem toho nenašla. Jen články o tom že se zvažuje registr dárců, ale jsou pouze dva roky staré. Celkem mě děsí možnost že jeden dárce kvůli penězům mohl obejít všechny kliniky v zemi a že jich tu je. Takhle je prostě reálná možnost že se moje dítě může randit s někým kdo je jeho biologický příbuzný. Přístup klinik mě v tomto velmi zklamal, asi jsem měla nereálné představy o motivacích a zapomněla že jde vlastně jen o peníze 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
77516
25.5.25 22:33
@lenicka134 píše: Více

nedávno tu byla taková diskuse, já bych tohle neříkala nikomu, samozřejmě partner-manžel to vědět musí, dítěti už vůbec ne, ani žádným babičkám a tetičkám - čerpám z toho, co v té diskusi bylo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9100
25.5.25 22:37

Na Netflixu je o tom Nizozemsku film Jeden otec tisíc dětí. A zrovna ten Nizozemec to dělá, aby šířil svoje geny.
Já to vnímám tak, že by se to říct mělo. Kvůli tomu, že dětí z darovaných buněk přibývá a nejspíš nadále přibývat bude. Ale přiznávám, že moje dítě je biologicky moje a mého muže, takže se mého dítěte toto netýká a může si randit s kým chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101950
25.5.25 22:46
@Serpentini píše: Více

No, nikdy neříkej nikdy… Ciste teoreticky ti mohl být s někým nevěrný nebo mohl sperma darovat :think:
Plus tedy jaky rozdil je v tom, jestli je darovane sperma nebo vzniklo neverou? A nemyslim ten morální…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9100
25.5.25 23:23
@j.a.n.i1 píše: Více

Sperma nedaroval a jsem si na tisíc procent jistá že nevěrný mi nebyl, mám k tomu důvod, nebudu rozvádět.
Já teď vůbec nerozumím tomu na co se ptáš. Ale fakt vůbec nechápu proč řešíš nějakou nevěru. Z té ti vznikne někde třeba jeden levoboček a nemyslím, že by se dal utajit navždy. To si spíš vezmi jako příklad nějakého obšťastňovače, ale ani tam to není k věci. Téměř žádná žena ti nepůjde bez ochrany do postele s nějakým náhodným kolemjdoucím, normální žena s ním nepůjde do postele ani s ochranou. A absolutní většina žen zploditele dítěte nechá napsat do RL a ví s kým to dítě má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15195
26.5.25 05:04

Myslím, že když dítě není biologických rodičů, mělo by to vědět. Je to stejné, jako když je dítě adoptované.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101950
26.5.25 06:39
@karkarka píše: Více

A když je s tondou z vedlejší kanceláře, tobě taky mělo vědět?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11873
26.5.25 06:48

Nás se to taky netýká, neměli jsme problém s pocetim. Nevim jestli bych to řekla jen tak…je to přecejen trochu něco jiného než klasická adopce. Nicméně kdyby se o to dítě samo nějak zajímalo třeba proto že má jinou krevní skupinu, nebo má nějaký zásadní vzhledový rys který se v rodině nevyskytuje a vrtalo mu to hlavou tak bych to asi netajila a dle věku bych to snad nějak vysvetlila. Ale že bych sama od sebe přišla a řekla viš Pepíku táta má špatný spermie/máma má špatný vajíčka tak jsme si sehnali od dárce…to ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.5.25 06:56

Těch diskusi je tady plno, nevím, proč nová. Ale odpovím ti z pozice ženy, ktera děti z darovanych buněk má. Ano, řekli a řekneme to. Jednak je to pro mě nějak přirozené, jednak riziko odhalení je dnes příliš velké.
To, ze jeden dárce nebo dárkyne obejde víc klinik je možné a děje se to, ale realne je těch dětí min, protože velké množství transferu nekončí porodem dítěte. Značná část jde k zahraničním příjemcum. Nicméně rizika tam samozřejmě jsou.

• Citovat
  • Upravit
101950
26.5.25 06:56
@Serpentini píše: Více

No, ja bych nebyla tak optimistická v tom, ze absolutní vetsina deti ma v RL sveho biologickeho rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1420
26.5.25 06:59

Za sebe bych řekla čisté kvůli zdravotnímu hledisku. Kdyby do budoucna byla potřeba anamnéza, tak aby vědělo, že nemá hlásit zdravotní obtíže jednoho nebo obou rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Asta135
26.5.25 07:06

Já jsem adoptovaná a s vědomím adopce jsem vyrůstala. Adoptovaným dětem bych to určitě řekla. Nicméně pokud jde o darované vajíčko nabo materiál ze spermabanky, ne. Neříkala bych to nikomu a ani dítěti.

• Citovat
  • Upravit
6381
26.5.25 07:06

Moje děti to ví, ale nic dobrého nám to nepřineslo. Naopak.
Ale lidi si neuvědomují, že to není jen o tom říct/neříct dítěti.
Z vlastní zkušenosti: Dávejte si pozor na informace, které o průběhu početí sdělujete, tam to začíná…
Kdybych se mohla vrátit, nikdy svému gyn nesdělím, že jsem po IVF s DV maximálně IVF.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.5.25 07:08

My jsme neplodnost dlouho řešili a i tohle zvažovali, takže jsme se o tom napremyslela dost. Jasně že by to dítě mělo vědět, asi hlavně kvůli zdravotním důvodům. Ale jako musi být strašně tezke tohle říct, jak to podat… dokud je dítě malé a bere veci jak jsou, umím si představit vysvětlit adopci, ale jak vysvětlit darované buňky, to nevím no. A zjistit to později je pak už zase problematické jak to přijme…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.5.25 07:18
@Dollorres píše: Více

Jaké problémy u lékařů ti to přineslo? Já jsem se nikdy s žádným problémem nesetkala. U doktoru ani v rodině. Jenom můj předchozí gynekolog byl trochu trapnej, tak jsem mu řekla, že je teapnej a vyměnila ho, to bylo celý.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí

K2 Complex