Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@nikol.ondrášovka píše:
Já osobně mám teda syna počatého přirozenou cestou a nevím, k čemu by dítěti tato informace byla… Pořád je to vaše tak co. Už vidím jak pětiletému nebo desetiletému dítěti vysvětluješ že vajíčko maminky a spermíci tatínka… atd… nebo pokud je řec o starších dětech, tak osobně má reakce by byla. „Hm, aha“ a nebo „a co jako?“
no a mě třeba tohle jako dítě zajímalo a moji rodiče mi coby cca 8mi letý holce museli namalovat dělohu a vaječníky a vysvětlit mi, k čemu v tom těle dochází, že maminka každej měsíc má ty svoje dny a pak jsem nechápavě kroutila hlavou když spolužačka ve 4. třídě tvrdila, že děti se rodí jenom tím, že se rozřízne břicho a vyndá se dítě! já třeba vždycky ráda poslouchala vyprávění rodičů o tom, jak nás chtěli, počali a mamka porodila…asi o tom stejně budu mluvit se svými dětmi! ![]()
@Tereza1986 píše:
Od toho tady ale byly jiné diskuze.Tahle o tom není!
Děkuji Terezko
Některe slečny, to asi nevidí o čem je řeč, a radeji řesí obrazek
![]()
@dvojmatka píše:
no a mě třeba tohle jako dítě zajímalo a moji rodiče mi coby cca 8mi letý holce museli namalovat dělohu a vaječníky a vysvětlit mi, k čemu v tom těle dochází, že maminka každej měsíc má ty svoje dny a pak jsem nechápavě kroutila hlavou když spolužačka ve 4. třídě tvrdila, že děti se rodí jenom tím, že se rozřízne břicho a vyndá se dítě! já třeba vždycky ráda poslouchala vyprávění rodičů o tom, jak nás chtěli, počali a mamka porodila…asi o tom stejně budu mluvit se svými dětmi!
No, vida!
Další držka jako já, co by se zeptala sama
Zdravííííím ![]()
@dvojmatka píše:
no a mě třeba tohle jako dítě zajímalo a moji rodiče mi coby cca 8mi letý holce museli namalovat dělohu a vaječníky a vysvětlit mi, k čemu v tom těle dochází, že maminka každej měsíc má ty svoje dny a pak jsem nechápavě kroutila hlavou když spolužačka ve 4. třídě tvrdila, že děti se rodí jenom tím, že se rozřízne břicho a vyndá se dítě! já třeba vždycky ráda poslouchala vyprávění rodičů o tom, jak nás chtěli, počali a mamka porodila…asi o tom stejně budu mluvit se svými dětmi!
U nás se taky o takových věcech mluvilo,nic nebylo tabu a mě to hodně zajímalo. ![]()
@Senorita píše:
Děkuji TerezkoNěktere slečny, to asi nevidí o čem je řeč, a radeji řesí obrazek
![]()
Pokud chcete pouze strucnou odpoved na svou otazku, piste do poradny a ne do diskuze… ![]()
My to určitě řekneme, myslím že absolutně není co tajit. Jak řekl.jeden dětský psycholog pokud je dítě schopné položit otázku, je schopné pochopit odpověď… Samozřejmě na úrovni jejich chápání, jako všechno. Vždyť jsou svým způsobem výjimeční, no ne ![]()
@emocuc.polymorf píše:
No, vida!Další držka jako já, co by se zeptala sama
![]()
![]()
![]()
Zdravííííím
jo já byla sakra zvídavá…nebo zvědavá
taky zdravim ![]()
Ono je jen a jen dobře mluvit o těchto věcech. Pokud se mě přímo dítě zeptá jak vzniklo, odpovím po pravdě
ale nebudu mu sama od sebe říkat, že vzniklo přes IVF apod.
@Tereza1986 píše:
Od toho tady ale byly jiné diskuze.Tahle o tom není!
Tak pardon, já jsem se jenom podivila, když už se to nakouslo, jsem to ještě neviděla… Já jsem taková asi pokrokem nezasažená. Tady u nás na pasekách je všecko se zpožděním
![]()
Je pravda,ze dneska je skoro kazde treti dite prez umelko,takze v budoucnu to as ibude jedno,ale taky je pravda,jak dokazi byt deti zakerne,ja si pamatuju jednu holcicku co ji spratci nadavali ze je ze zkumavky,pac jim to rekla
Takze ja bych asi nerikala,mozna az v dospelosti az by na to prisla rec ![]()
PS:Ja se taky vyjadrim k te tve profilovce
ja fakt myslela,ze to je panenka,podle tech rucicek ![]()
@Tereza1986 píše:
U nás se taky o takových věcech mluvilo,nic nebylo tabu a mě to hodně zajímalo.
já jsem pro, aby se o takpvých věcech mluvilo, u nás doma se ani rodiče v koupelně nezamykali - náš táta vždycky říkal, že radši mi vše řekne, jak to opravdu je, než abych se to potají dozvídala někde na zaáchodě ve škole a měla zcestný informace - a dobře dělal! jsem rodičům za to vděčná! ![]()
@dvojmatka píše:
Přidávám se
. V osmi letech jsem si četla o vajíčku a spermiích, zajímalo mě to
a mamka mi vždy vypravovala o tom, jak si mě přála, o těhotenství a porodu. Za sebe můžu říct, že je hezké slyšet,jak jsem přišla na svět. Taky mi vyprávění o porodu mé mamky, pomohlo při vlastním porodu. Myslím, že takto má být - generace předává generaci své zkušenosti a pomáhá jim tak připravit se na úlohu ženy
Taky takové povídání posilují vztah mezi matkou a dcerou
. Mám syna a už teď se těším až mu budu povídat o tom jak rostl v bříšku a jak se narodil
a můj osobní názor na otázku zakladatelky - myslím, že je dobré dětem říkat věci tak, jak jsou. Umělé oplodnění je dnes součástí naší společnosti. Je to jeden ze způsobů, jak může být počato dítě. A je to součást života toho dítěte (Jeho počátek).
Mám dceru po IVF. Okolí to ví a nijak se tím netajím, prostě jinak děti mít nemůžu. Neplánuju nějaké tajení ani neplánuju,že si s dcerou sednu a budu povídat story. Prostě je to tak a vše ukáže čas. Rozhodně na tom nic není a nebojím se nějaké nepatřičné reakce. Je moje a manžela a to je hlavní.
V porodnici ani u pediatra jsem nic nehlásila a v těhu průkazce jsem nic napsané neměla.
Taky řekneme, netajíme se tím, nevidim na tom nic špatnýho
prostě to jinak nešlo i tak jsou z velké lásky a strašně chtěný
Mají to i v deníčku a mají fotku kde jim bylo 5 dní, než šly ke mě do bříška ![]()
Dřív jsem odpovídala i cizím lidem, když se zeptaly, teď už ted jen říkám, že mám šikovného manžela až pokud se zeptají přímo odpovím..nestydíme se za to i muž o tom mluví normálně ![]()
@marra píše:
PS:Ja se taky vyjadrim k te tve profilovceja fakt myslela,ze to je panenka,podle tech rucicek
Ručiček?… vždyť skoro nejsou vidět…
Nebo myslíš růžiček?.. jako co má v hlavě?.. nerýpu, jen se ptám, co je na těch ručičkách?? Já tam nic nevidím, na tom kousku, co je vidět, co by bylo typické pro panenku.
Jinak mně nenapadlo, že je to panenka, protože je to focené někde venku a dle pozadí nedokonalé…
Jo a někdo takhle zkoumat a hodnotit mou profilovku, jako na téhle diskusi tu zakladatelčinu, už bych jí změnila
![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.