Rekonstrukce nebo shození?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14669
22.3.23 08:38

@inkakřivák a četla jsi, co jsem psala? Pochybuji. Trám je shnily na konci, kde začíná ten balkonek, takže pokud se bude měnit trám, asi to trochu poškodí ten balkonek, když budou chtít dělat něco s balkonkem a poštelovat ho, “vlezou” do fasády kolem něj a budou muset zapravit nakonec i tu. A tak dále, jak už to bývá. Nicméně konstrukčně je dům v pořádku, trámy na střeše jsou i po sto letech jako nové a palene tasky jakbysmet. Trochu je tam vzlinajici vlhkost, ale nic zásadního, co by nebylo řešitelné. Co já vím, co se tam naskytne zakladatelce a z čeho to budou platit, když nemaji vůbec žádnou hotovost na nic už teď. To asi není třeba brat si odhadce, dle popisu se dá i takhle odhadnout, ze je blbost toto kupovat. :lol: Praskle zdi, na střeše eternit, kdo by se kvůli tomu zadlužoval? Jo, kdyby si člověk chtěl “hrát” a měl na to dost peněz, udělat dobrý skutek a zachránit domeček, tak samozřejmě proč ne :lol: jde to a par lidi taky znám, co koupili nějaký takovy “selský dvůr” nebo sestavu nemovitosti v tom stylu, jak bývají na vesnicích, a udělali z toho šperk👌

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5937
22.3.23 08:42
@AnibaSit píše:
Nepotřebujeme oba domy obývat, plánujeme se do jednoho nastěhovat a druhý snad do budoucna pronajímat.

Každopádně pro koupi domu jsme se rozhodli právě z důvodu lokality a možnosti nájemníků do budoucna, kdy by nám to mohlo přinášet finance, v případě, že by tahal přítel hypotéku sám, kdybych otěhotněla.

Je nám jasné, že je to spousta práce. Chtěli jsme rekonstruovat a právě každý odrazuje, že je lepší shodit. Jak to bude, že by šel zbourat jenom jeden dům to nevím. Museli bychom zavolat pravděpodobně statika a rozmyslet. Každopádně střecha je určitě v plánu do krátké budoucnosti udělat nová. Jen jsem chtěla opravdu slyšet názor více lidí, jestli třeba někdo nemá dobré zkušenosti s rekonstrukcí. Muž se stále k ní přiklání, já dle okolních informací bych radši bourala. Tak uvidíme, jak to dopadne. Každopádně děkuji za vaše poznatky či rady.

Ještě k tomu, jak je rekonstrukce udělaná nevíme, každopádně nám to přijde jako jediné rozumné řešení, z domů, co jsme se za poslední dobu byli dívat, za takové peníze.

Mně to podle popisu jako jediné (a už vůbec ne rozumné) řešení nepřijde. Tím, že je to za takové peníze, tak by mě právě zajímalo, kde je ten zádrhel. Hlavně bych si tam někoho pozvala, aby zhodnotil tu rekonstrukci, co už je a vyjádřil se i k případné rekonstrukci/stržení toho druhého domu.

Celkově mi to zní jako velký risk, který vás může stát mnohem víc, než si myslíte. A to nemluvím jen o penězích. My také stáli před rozhodnutím nový dům versus starý po/na rekonstrukci a každý den jsme vděční, že jsme se rozhodli pro nový dům. Protože ač se to nezdá, tak se ukázalo, že do rekonstrukce bychom dali ve finále mnohem víc peněz. A ještě by nás to stálo mraky času, nervů a možná mnoho dalšího. Zvážila bych, jestli do toho vůbec jít a nejen to, zda nechat není strhnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5937
22.3.23 08:47
@Semtex píše:
@inkakřivák a četla jsi, co jsem psala? Pochybuji. Trám je shnily na konci, kde začíná ten balkonek, takže pokud se bude měnit trám, asi to trochu poškodí ten balkonek, když budou chtít dělat něco s balkonkem a poštelovat ho, “vlezou” do fasády kolem něj a budou muset zapravit nakonec i tu. A tak dále, jak už to bývá. Nicméně konstrukčně je dům v pořádku, trámy na střeše jsou i po sto letech jako nové a palene tasky jakbysmet. Trochu je tam vzlinajici vlhkost, ale nic zásadního, co by nebylo řešitelné. Co já vím, co se tam naskytne zakladatelce a z čeho to budou platit, když nemaji vůbec žádnou hotovost na nic už teď. To asi není třeba brat si odhadce, dle popisu se dá i takhle odhadnout, ze je blbost toto kupovat. :lol: Praskle zdi, na střeše eternit, kdo by se kvůli tomu zadlužoval? Jo, kdyby si člověk chtěl “hrát” a měl na to dost peněz, udělat dobrý skutek a zachránit domeček, tak samozřejmě proč ne :lol: jde to a par lidi taky znám, co koupili nějaký takovy “selský dvůr” nebo sestavu nemovitosti v tom stylu, jak bývají na vesnicích, a udělali z toho šperk👌

Je to tak, rekonstruovat nebo pořídit si nějakou hrůzu si může dovolit akorát tak ten, co na to má peníze. Kdo prachy „nemá“ a musí šetřit, měl by jít do něčeho, do čeho nebude muset delší dobu sahat. Nám se starší domy líbily, chtěli jsme něco vesnického, prostě chalupu, ale naštěstí nám došlo, že na to nejsme dost bohatí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80197
22.3.23 08:50

@Semtex no četla jsem. A docela by mne zajímalo, když je všechno v podstatě ok - kde se vzal shnilý trajekt ve stropě přízemí? Proč shnil? Někudy se tam musela dostat vlhkost. Píšeš, že je to trochu mokré. Jak moc trochu? Že tašky jsou v pořádku. Tak kudy ta vlhkost ve stropě? No hele, mně je to už bohudiky jedno. Jen prostě říkám, že je vždycky lepší nešetří na tomto. Ono to může v budoucnu ušetřit spoustu peněz při rekonstrukci. Ale ať si každý dělá podle sebe. Lidí si stejně nedají poradit, řídí se svým rozumem a výsledky jsem viděla mockrát. Jak říkám, teď už je mi to jedno. Práci beru minimálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
22.3.23 08:51

@AnibaSit Už jsem pár domů a bytů rekonstruoval a pronajímal. Rozhodně se to vyplatí a zbourat barák by byl totální ekonomický nesmysl! Vždy mě všemožní závistivci odrazovali, ať to radši zbourám apod.

Rekonstrukce se v 99% procentech případů vyplatí, jenom k tomu musíš přistupovat trochu s nadhledem a nesnažit se vše udělat perfektně. Lidi se kolikrát při rekonstrukci chovají jako ožralí milionáři a pak se diví, že je to vyšlo třeba i dráž, než novostavba..

Co se týká prasklin.. malé praskliny má každý starý barák, jen je normálně nevidíš, protože je už někdo přelepil. Nicméně pokud jsou praskliny hodně široké (je vidět skrz zeď), tak se radši poradit se statikem.

Pokud tam teče, tak určitě nejdřív udělat střechu. Někdy stačí jenom lokálně opravit a vyměnit pár šablon. Případně celou střechu natřít.. ušetřeno 200-400 tisíc. Je to barák na pronájem a každá ušetřená koruna dobrá!

Pokud jsou zdi vlhké, je třeba nejdřív najít příčinu. U starých baráků je to často jenom chybějící kus okapu apod. Opět pokud není nutné podřezávat, ušetřili jste 200 tis.

V interiéru maximum věcí zachovat. Proč oklepávat omítky, kolikrát stačí zasádrovat díry, vymalovat a jsou ušetřeny další statisíce. Proč měnit futra a dveře z masivního dřeva, stačí obrousit a nově natřít.

Čili princip je v tom, maximálně ušetřit. Každá oprava musí být rentabilní. Co to znamená: Když do baráku vložím 100 tis., musí se mi hodnota domu zvednout aspoň o 150 tis. Je potřeba se naučit za vším vidět čísla a nenechat se ukecat od řemeslníků, že se musí vše vybourat a udělat nově.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14669
22.3.23 08:51

@utopia Jojo, nám prave taky, tamten je jako takovy minizamecek, opravdu pěkná vilka a v opravdu dobrém stavu na ten věk, ale proste jsme vyhodnotili, ze bychom na to neměli ani potřebné množství peněz, a hlavně ani potřebný časový prostor, chtěli jsme hlavně hned bydlet :lol: a s rekonstrukcemi jsme se nakonec vyřádili dost i v tom novějším, co jsme nakonec vzali :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14669
22.3.23 08:59

@inkakřivák ta vlhkost na tom konci toho tramu se vzala ve spoji s tím balkonkem, kde bylo něco, čím se tam dostala. Strop mokrý není, v podstatě ten dům byl obyvatelny, než pán rozdlabal ty podlahy :lol:.

@miri_z jasne, a setrit na rekonstrukci je prima do doby, než se ti podela něco většího a stejně to musis nakonec předělat dle novych norem, jinak nedostaneš revizi. A revizi člověk potřebuje pro pojišťovnu. Pojistit se člověk potřebuje proto, kdyby se stalo něco velkého mimořádného, co sam neuplati, a kolečko se uzavírá. Když by to měli jako životní investici na dluh, jsou celkem v pytli, že.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5937
22.3.23 09:32
@miri_z píše:
@AnibaSit Už jsem pár domů a bytů rekonstruoval a pronajímal. Rozhodně se to vyplatí a zbourat barák by byl totální ekonomický nesmysl! Vždy mě všemožní závistivci odrazovali, ať to radši zbourám apod.

Rekonstrukce se v 99% procentech případů vyplatí, jenom k tomu musíš přistupovat trochu s nadhledem a nesnažit se vše udělat perfektně. Lidi se kolikrát při rekonstrukci chovají jako ožralí milionáři a pak se diví, že je to vyšlo třeba i dráž, než novostavba..

Co se týká prasklin.. malé praskliny má každý starý barák, jen je normálně nevidíš, protože je už někdo přelepil. Nicméně pokud jsou praskliny hodně široké (je vidět skrz zeď), tak se radši poradit se statikem.

Pokud tam teče, tak určitě nejdřív udělat střechu. Někdy stačí jenom lokálně opravit a vyměnit pár šablon. Případně celou střechu natřít.. ušetřeno 200-400 tisíc. Je to barák na pronájem a každá ušetřená koruna dobrá!

Pokud jsou zdi vlhké, je třeba nejdřív najít příčinu. U starých baráků je to často jenom chybějící kus okapu apod. Opět pokud není nutné podřezávat, ušetřili jste 200 tis.

V interiéru maximum věcí zachovat. Proč oklepávat omítky, kolikrát stačí zasádrovat díry, vymalovat a jsou ušetřeny další statisíce. Proč měnit futra a dveře z masivního dřeva, stačí obrousit a nově natřít.

Čili princip je v tom, maximálně ušetřit. Každá oprava musí být rentabilní. Co to znamená: Když do baráku vložím 100 tis., musí se mi hodnota domu zvednout aspoň o 150 tis. Je potřeba se naučit za vším vidět čísla a nenechat se ukecat od řemeslníků, že se musí vše vybourat a udělat nově.

Jenže to je přesně ten zádrhel. Každý si musí říct, jaký od svého bydlení a v tomto případě i nemovitosti na pronájem očekává standard. Jestli někomu stačí udělat to tak nějak, za co nejméně peněz a stačí mu, že má střechu nad hlavou, kam mu víceméně neteče, ale jinak je ochoten přimhouřit oko, tak klidně může jít do nějaké základní rekonstrukce. Ale v momentě, kdy vím, že chci, aby to nějak vypadalo, abych tam už nemusel na nic sáhnout, aby tam nebyla vlhkost, křivé zdi, tak holt musím buď počítat s tím, že na to mám a mám velkou rezervu, nebo si uvědomit, že na to nemám a vzít něco, co je sice teď dražší, ale v konečném součtu levnější o pár stovek tisíc/milionů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
22.3.23 09:47

@Semtex Sorry ale takhle to fakt nefunguje. Nikdo po tobě nemůže chtít, abys celý barák předělávala podle nových norem. Revize se dělá jenom na elektřinu, plyn a komín. Tyto věci si necháš udělat od profíka a dostaneš revizi. Nicméně pojišťovna po mě nikdy žádné revize nechtěla a většinu nemovitostí mám pojištěné zcela bez revizí a nijak mě to nepálí ;-) Když se něco většího pokazí, mám díky nemovitostem peníze navíc a nemusím se třást, jestli mi něco pojišťovna proplatí. Pojištění mám jenom kvůli bance, která to vyžaduje. Když se něco pokazí, pojišťovna ti to buď neproplatí, nebo ti zvedne pojistku a defacto to pak zaplatíš ještě třikrát. Takže pokud se mi někde stane škoda řekněme za 50 tis, radši to zaplatím ze svého a pojišťovně to ani nehlásím..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
22.3.23 09:56
@utopia píše:
Jenže to je přesně ten zádrhel. Každý si musí říct, jaký od svého bydlení a v tomto případě i nemovitosti na pronájem očekává standard. Jestli někomu stačí udělat to tak nějak, za co nejméně peněz a stačí mu, že má střechu nad hlavou, kam mu víceméně neteče, ale jinak je ochoten přimhouřit oko, tak klidně může jít do nějaké základní rekonstrukce. Ale v momentě, kdy vím, že chci, aby to nějak vypadalo, abych tam už nemusel na nic sáhnout, aby tam nebyla vlhkost, křivé zdi, tak holt musím buď počítat s tím, že na to mám a mám velkou rezervu, nebo si uvědomit, že na to nemám a vzít něco, co je sice teď dražší, ale v konečném součtu levnější o pár stovek tisíc/milionů.

Pokud se jedná o nemovitost na pronájem, je potřeba to brát jako byznys. U některých nemovitostí se vyplatí udělat kompletní a perfektní rekonstrukce. U jiných se to nevyplatí. Je to dané zejména lokalitou. Musíš si vždy spočítat, kolik tam vrazíš, o kolik ti to zvýší hodnotu nemovitosti a o kolik se zvedne nájem.

Jinak za rozumný standard beru, že tam neteče (vůbec), že tam není přílišná vlhkost (za předpokladu normálního topení a větrání). Ale řešit „křivé“ zdi je fakt nesmysl u nemovitosti na pronájem. Nájemník to stejně nebude obcházet s vodováhou. Samozřejmě si to můžeš objet sádrokartonem, ale dáš za to ranec, nájemník to ani nepozná a cenu nemovitosti to nezvýší. Navíc ti bude rekonstrukce trvat delší dobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14669
22.3.23 12:03
@miri_z píše:
@Semtex Sorry ale takhle to fakt nefunguje. Nikdo po tobě nemůže chtít, abys celý barák předělávala podle nových norem. Revize se dělá jenom na elektřinu, plyn a komín. Tyto věci si necháš udělat od profíka a dostaneš revizi. Nicméně pojišťovna po mě nikdy žádné revize nechtěla a většinu nemovitostí mám pojištěné zcela bez revizí a nijak mě to nepálí ;-) Když se něco většího pokazí, mám díky nemovitostem peníze navíc a nemusím se třást, jestli mi něco pojišťovna proplatí. Pojištění mám jenom kvůli bance, která to vyžaduje. Když se něco pokazí, pojišťovna ti to buď neproplatí, nebo ti zvedne pojistku a defacto to pak zaplatíš ještě třikrát. Takže pokud se mi někde stane škoda řekněme za 50 tis, radši to zaplatím ze svého a pojišťovně to ani nehlásím..

Funguje to tak, ze například když vyhoris od vadného elektrozarizeni, pojišťovna ti uvede prostor do stavu před vyhorenim, jenže aby té pojistila dále, bude vyžadovat platné revize od úplně všeho. Pokud je nemáš pravidelne a nedají se tudíž jen obnovit, nebo mas zastaralou elektriku, musis to nechat předělat cele a za svoje, abys revizi mohl získat a dolozit, jinak tě na to již nepojisti :lol: nějakých 50 tisíc korun za něco je celkem marginální záležitost oproti tomu, když ti Škoda jde do milionu. Však to po tobe taky nikdo nechce, abys něco predelaval, dokud se nic nestane, je to každému fuk. A zakladatelka a její partner evidentně nejsou lidé, kteří mají nemovitosti více pro zábavu, oni to chtějí na bydleni a nic jiného nemají, když chtějí ty rekonstrukce financovat průběžně podle toho, jak budou stíhat spořit :mrgreen: takže pokud se jim tam stane průšvih, budou úplně namydleni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
22.3.23 12:53
@Semtex píše:
Funguje to tak, ze například když vyhoris od vadného elektrozarizeni, pojišťovna ti uvede prostor do stavu před vyhorenim, jenže aby té pojistila dále, bude vyžadovat platné revize od úplně všeho. Pokud je nemáš pravidelne a nedají se tudíž jen obnovit, nebo mas zastaralou elektriku, musis to nechat předělat cele a za svoje, abys revizi mohl získat a dolozit, jinak tě na to již nepojisti :lol: nějakých 50 tisíc korun za něco je celkem marginální záležitost oproti tomu, když ti Škoda jde do milionu. Však to po tobe taky nikdo nechce, abys něco predelaval, dokud se nic nestane, je to každému fuk. A zakladatelka a její partner evidentně nejsou lidé, kteří mají nemovitosti více pro zábavu, oni to chtějí na bydleni a nic jiného nemají, když chtějí ty rekonstrukce financovat průběžně podle toho, jak budou stíhat spořit :mrgreen: takže pokud se jim tam stane průšvih, budou úplně namydleni.

Opět píšeš „platné revize od úplně všeho“. Tady je vidět, že jenom přepisuješ něco z internetu, ale nemáš vlastní zkušenost (sorry). To jako myslíš, že se dělá revize třeba na záchodovou mísu? :D To je samozřejmě jenom sranda. Jak už jsem psal, revize se dělají jen na elektro, plyn a komín. Pokud chceš mít všechno v pořádku pro případ nějakého nepravděpodobného černého scénáře, tak si tyto tři revize udělej a třeba budeš mít klidnější spaní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14669
22.3.23 13:09

@miri_z :roll: víš co jdi s temi svými řečmi někam jinam a neříkej mi laskavě s čím zkušenost mám a s čím zkušenost nemám. Ano psala jsem revize úplně od všeho, čímž jsem samozřejmě myslela revize od toho, na co se revize dělají :roll: :zed: :zed: to to mám pokaždé vypisovat jak u blbejch nebo co? :roll: Paneboze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
22.3.23 13:39
@Semtex píše:
@miri_z :roll: víš co jdi s temi svými řečmi někam jinam a neříkej mi laskavě s čím zkušenost mám a s čím zkušenost nemám. Ano psala jsem revize úplně od všeho, čímž jsem samozřejmě myslela revize od toho, na co se revize dělají :roll: :zed: :zed: to to mám pokaždé vypisovat jak u blbejch nebo co? :roll: Paneboze.

Je trochu matoucí, když sem píšeš něco o tom, že budou muset vše předělat podle nových norem, na vše udělat revizi atd. Ono to pak zní, že by snad museli předělat asi celý barák podle norem, které se vztahují na novostavby.

Skutečnost je taková, že bys měla zainvestovat opravdu jen do té elektřiny. Což komplet nová elektroinstalace do menšího RD na pronájem je kolem 50 tisíc, včetně revize.

Pak pokud si uděláš např. kotel na plyn, tak revizi kotle a komína. Předpokládám, že si nebudeš instalovat plynový kotel sama, takže není problém si říct plynařovi i o zajištění revize na kotel + komín. Za to vysolíš cca 2000 Kč.

Suma sumárum, není problém dosáhnout na požadované revize u jakékoliv ruiny. I přesto má většina lidí revize propadlé, nebo žádnou revizi nikdy neměli. Taková je realita všedního dne a není třeba se hned rozčilovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14669
22.3.23 14:30

@miri_z za 50 cely baracek? A kde? :lol: No já ti nevím, za 3+1 po mě chtěl elektrikář 30 ale před 10 lety :lol: teď nas ceka “dvoustovkova rekonstrukce” - 200 okna, 200 plot, 200 elektro, 200 vodotopoplyn, 200 koupelna a wc😂, 200 další viceprace a cicoviny, jen to hvizdne. A to je vlastně vše přes znamosti ještě zalevno. Zaokrouhluji samozřejmě, ale rikam tomu tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí