Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
My ji nepouzivali vubec, prislo mi to drasticke, kdyz jsem to videla u kamardky. Kupte Espumisan kapky a dite bude spokojene.
Neznám jedinou maminku, která by zmínila, že jim použití rektální rourky v budoucnu uškodilo a způsobilo problémy.
Zato znám dost maminek, které zmínily, že kdyby se jí tak nevyhýbaly, tak ušetří sobě i miminku spoustu nervů a bolesti.
Používala jsem u syna cca měsíc téměř každý den, po těch pár týdnech problémy zmizely a vše naprosto v klidu..
@Desgreze píše:
My ji nepouzivali vubec, prislo mi to drasticke, kdyz jsem to videla u kamardky. Kupte Espumisan kapky a dite bude spokojene.
Jak které, můj syn se naopak po Espumisan kapkách (a podobných na bázi Simeticonu) trápil a kroutil, byl extrémně plačtivý. Po jejich vysazení se neuvěřitelně zklidnil. Takže ne každému dítěti to sedne. Rourka je silikonová, měkká, úzká, dítě to vůbec necítí (nikdy se mi nerozplakalo při šoupnutí rourky, samozřejmě s použitím vazelíny).
Není to návykové. Zlatá rourka oproti těm drahým srajdam co jsou k ničemu.
@zrcadlo píše:
Jak které, můj syn se naopak po Espumisan kapkách (a podobných na bázi Simeticonu) trápil a kroutil, byl extrémně plačtivý. Po jejich vysazení se neuvěřitelně zklidnil. Takže ne každému dítěti to sedne. Rourka je silikonová, měkká, úzká, dítě to vůbec necítí (nikdy se mi nerozplakalo při šoupnutí rourky, samozřejmě s použitím vazelíny).
Přesně, dcera po espumisanu měla koliky snad ještě horší… Po vysazení byl klid.
Není to návykové, miminku se uleví. Jak roste a začne se víc hýbat, zesílí i potřebné svaly a uklidní se zažívání. Ani jednomu dítěti Espumisan nepomohl, dceři koliky zhoršovaly všechny přípravky. Museli jsme vysadit Vigantol, BioGaiu i Baby Calm. Rourku jsem s ní používala každý den (i několikrát), trvalo to několik týdnů a pak už ji nepotřebovala.
@Anonymní píše:
Ahoj, chci se zeptat na Vaše zkušenosti s rektální rourkou u miminek. Jsem docela zmatená, protože jedna doktorka mi řekne, že ji nemam užívat často, protože si na to miminko snadno zvykne a pak už se samo nevyprdí a druhá mi zase řekne, že ji můžu užívat jak chci, protože to návykové není a miminku se uleví. Takže teď fakt nevím, které mám věřitzajímá mě tedy, co bylo řečeno vám a jaké s tím máte zkušenosti, zda při častém užívání mělo miminko potom opravdu problém nebo to bylo v pohodě? Případně máte-li nějaké další postřehy, budu za ně ráda. Děkuji
Podivej se, reknu ti to takto. Moje dcera mela jako male miminko tak silene zacpy a nadymani, ze bez rourky by se vubec nevykakala. Rvala od rana do vecera, bylo to hole nestesti.
Na radu pediatra jsem zacala trubickovat pri kazdem prealovani, cili klidne i 6× za den. I pres veskerou snahu z ni vylezlo hovinko jenom jednou za den, nekdy ani to ne. Za kazde hovinko jsem byla vdecna.
Pediatra jsem se ptala, zda to neni navykove, on i sestricka se oba smali a rikali, ze trubickovali vsechny svoje deti a ze opravdu je doted trubickovat nemusi. Rozhodla jsem se pediatrovi duverovat, nic jineho mi stejne nezbyvalo.
A na 6m prisel zlom. Ze dne na den zacala dcera kakat krasne sama od sebe a trubicka letela do kose.
Taky jsme používali, dost často a někdy několikrát za den, syn trpěl na koliky. Rourkovali jsme pár měsíců a pak jak když utne.
My jintaly pouzivaly nekdy i vickrat denne a nedam na ni dopustit po asi 2mesicich ze dne na den nebyla vubec treba a vse slo krasne samo. Kamaradka pouzivala do skoro 7mesicu (na radu pediatra, miminko bylo linejsi a moc se nehybalo) a taky vse bez problemu. Neboj se toho je to ulevovy prostredek ![]()
Také rourku občas používáme.
Sice v každé lékarne neopomenou zmínit, že je to až ta poslední varianta, ale tak…
Nemyslím, že by si dítě zvyklo. Navíc, kdo vydrží koukat jak se dítě trápí a nepomoct mu, když to jde?
I kamarádky používaly a bez následků. ![]()
Je to super věc..každý na to má jiný názor..mě ji doporučila babička.. pak co ještě doporučila, chovat miminko obráceně, že obličejem kouká dolů, bříškem leží na tvé ruce…tak si vždycky můj syn hodně ulevil ![]()
S první dcerou jsem ji nepoužívala a teď s druhou ano a ten rozdíl je nepopsatelný.
@Desgreze píše:
Tak s tim espumisanem to neni zdaleka vzdycky pravda. Nam nezabiralo nic, jen rourka.
Nicmene muj nazor na rourku je takovy, ze pokud se dite snazi a fakt tlaci a jen mu to nejde ´vypudit ´ tak se rourky vubec nebojim. U syna jsem takto pouzivala 2-3× denne prvni 3 mesice. Je mu 18m momentalne a je naprosto v pohode, nikdy problemy s navykem nebyly. On fakt byl schopny tlacit x hodin a nic z toho, tak jsem ho v tom proste nemohla nechat.
Na co bych si davala pozor je, pokud dite ani netlaci, jen proste place, tak tam by si opravdu asi mohlo navyknout, ze to jde ´bez prace ´ a pouzivala bych jen sporadicky. Hoodne s miminkem cvicte, masirujte bricho a ono to casem prejde. Preju hodne stesti ![]()
Pouzivala jsem ji, pokud je neco jak diteti pomoci proc to neudelat. Neptejte se na vsechno doktorek a jednejte podle svyho rozumu…
Ahoj, chci se zeptat na Vaše zkušenosti s rektální rourkou u miminek. Jsem docela zmatená, protože jedna doktorka mi řekne, že ji nemam užívat často, protože si na to miminko snadno zvykne a pak už se samo nevyprdí a druhá mi zase řekne, že ji můžu užívat jak chci, protože to návykové není a miminku se uleví. Takže teď fakt nevím, které mám věřit
zajímá mě tedy, co bylo řečeno vám a jaké s tím máte zkušenosti, zda při častém užívání mělo miminko potom opravdu problém nebo to bylo v pohodě? Případně máte-li nějaké další postřehy, budu za ně ráda. Děkuji