Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
u mojí dcerky objevili laktózovou intoleranci, takže jsme byli nucení úplně vyřadit kravské mléko
. Ta rostlinná jsou ale strašně drahá, tak jsem začala trochu googlit a určitě udělám radost každému, kdo má podobný problém
.
Asi před 14 dny jsem si koupila přístroj MioMat, takový šikovný hrneček, který zvládne mimo polévek a kaší i rostlinná mléka. Musím říct, že je naprosto dokonalý!! Nejen, že to máte všechno rychle hotové, hlavně téměř bez práce, což je pro mě jako pro vytíženou matku největší bonus
.
Máte už někdo taky zkušenost?
@Taciras ne všichni jsou vhodní adepti na laktanon a spol. Mně ani synovi třeba nezabírá. My prostě vaříme bez mléka a mléčných výrobků ![]()
@LindaaS píše:
Ahoj holky,u mojí dcerky objevili laktózovou intoleranci, takže jsme byli nucení úplně vyřadit kravské mléko
. Ta rostlinná jsou ale strašně drahá, tak jsem začala trochu googlit a určitě udělám radost každému, kdo má podobný problém
.
Asi před 14 dny jsem si koupila přístroj MioMat, takový šikovný hrneček, který zvládne mimo polévek a kaší i rostlinná mléka. Musím říct, že je naprosto dokonalý!! Nejen, že to máte všechno rychle hotové, hlavně téměř bez práce, což je pro mě jako pro vytíženou matku největší bonus
Máte už někdo taky zkušenost?.
zkušenost mám takovou, že jsem vzala obyč hrnek a namočila mák, ořechy a nechala to vymáchat a měla jsem mlíko taky
A jo, jako reklama to vypadá @Taciras
Já mám taky intoleranci a kupuju si bezlaktozove vyrobky
Mlíko, jogurty, máslo, smetanu, je to dražší, ale zas ne o tolik. Kupuju v běžných hypermarketech. Rostlinná mléka mi nechutnají.
@Taciras píše:
Promiň, ale tomu nerozumím, jak ti může nezabírat? To si teda asi vezmeš málo. Když jím jenom jogurt, kde je laktóza fermentací naštěpená a je jí tam tudíž málo, beru si jednu tabletu. Na většinu ostatních mléčných výrobků dvě. Na hodně laktózový jídla jako nakládaný hermelín nebo bramborová kaše to chce 3, v takovém případě beru 2 před jídlem a jednu po jídle. Denní limit je 8 tablet.
Tyjo, mě přijde teda jednodušší to mléko vypustit než se pořád cpát nějakýma tabletkama..
Hm…tak já mám taky intoleranci, mléko a mléčné výrobky nesnáším (chuťově) od dětství a ty jiné věci jako šunku a párky taky nejim…
Ale to už musíš mít sakra velkou intoleranci když ti to dělají i potraviny, kde je jen stopa laktózy? ![]()
@Taciras píše:
Promiň, ale tomu nerozumím, jak ti může nezabírat? To si teda asi vezmeš málo. Když jím jenom jogurt, kde je laktóza fermentací naštěpená a je jí tam tudíž málo, beru si jednu tabletu. Na většinu ostatních mléčných výrobků dvě. Na hodně laktózový jídla jako nakládaný hermelín nebo bramborová kaše to chce 3, v takovém případě beru 2 před jídlem a jednu po jídle. Denní limit je 8 tablet.
Synovi také nepomáhá, i když si vezme 1,2 anebo 3 tabletky.
Spíše v tom hraje roli i něco jiného - způsob úpravy(?), jelikož jak hodně cestujeme, tak problémy s mléčnými výrobky a s enzymem laktázy nemá jedině v Bulharsku.
@-Evka- píše:
Synovi také nepomáhá, i když si vezme 1,2 anebo 3 tabletky.
Spíše v tom hraje roli i něco jiného - způsob úpravy(?), jelikož jak hodně cestujeme, tak problémy s mléčnými výrobky a s enzymem laktázy nemá jedině v Bulharsku.
To je zajímavé, já mám problém i s rajčaty, v Bulharsku jsem teď byla, riskla rajče a nic mi nebylo. Zbytek pobytu jsem se cpala rajčaty do zásoby, protože jsem nemohla uvěřit, že nemám žádné obtíže ![]()
@zuzikka píše:
Tyjo, mě přijde teda jednodušší to mléko vypustit než se pořád cpát nějakýma tabletkama..
Přesně tak. Nějak lidem nedochází, že ASI, se kravské mléko nemá konzumovat. Že ASI, nám nepatří. Že ASI, je to potrava pro telátka, jejich mateřské mléko, která místo toho dostanou náhražku a posléze putují na jatka, případně je čeká osud jejich matky.
Napily byste se lidského mléka? Mléka od feny? Od kočky? Od prasnice? Ne, že. Tak proč od krávy?
@lilithlilith píše:
Přesně tak. Nějak lidem nedochází, že ASI, se kravské mléko nemá konzumovat. Že ASI, nám nepatří. Že ASI, je to potrava pro telátka, jejich mateřské mléko, která místo toho dostanou náhražku a posléze putují na jatka, případně je čeká osud jejich matky.
Napily byste se lidského mléka? Mléka od feny? Od kočky? Od prasnice? Ne, že. Tak proč od krávy?
hm..asi tak ![]()