Dá se to řešit závětí?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
20.2.21 00:07
@Bábrdl píše:
Podmínky v závěti nově mohou být, ale nesmí odporovat dobrým mravům a musí být uskutečnitelné.

Takže můžete chtít, aby váš dědic uspořádal váš pohřeb, postaral se o vašeho psa nebo bude dědit, když dokončí VŠ.

Ale nelze po něm chtít, aby se stal kosmonautem, nesměl dům užívat se svým manželem, rodičem nebo třeba sourozencem, rozešel s manželkou, nikdy neměl děti atd.

Vysloveně právní pořádek říká: „Pokud by taková vedlejší doložka směřovala jen k zřejmému obtěžování dědice ze zjevné zůstavitelovy svévole, nepřihlíží se k ní."

A to je přesně ten případ „odkážu ti dům, ale tvůj otec do něj nesmí“, protože z pohledu práva je to prostě něco, co by dceři nepřiměřeně komplikovalo život.

Dobře, tak jestli to dobře chápu, tak můžu dát podmínku takovou, že dítě může dědit můj majetek a bude ho vlastnit až po její plnoletosti a do té doby o něm bude rozhodovat sourozenec? S tím, že má moje dítě právo barák užívat nepřetržitě?

• Citovat
  • Upravit
36556
20.2.21 08:59
@Anonymní píše:
Dobře, tak jestli to dobře chápu, tak můžu dát podmínku takovou, že dítě může dědit můj majetek a bude ho vlastnit až po její plnoletosti a do té doby o něm bude rozhodovat sourozenec? S tím, že má moje dítě právo barák užívat nepřetržitě?

Teď si nejsem jistá, co myslíš. :think:
Odkázat dítě nemůžeš, pokud bude mít otec zájem, dostane dítě do péče velmi pravděpodobně on.

Můžeš stanovit správce pozůstalosti, ale s tím by ti poradil fakt nejlíp ten právník. :think: Pokud je ex takový budizknicemu, tak reálně hrozí, že by se pokusil byt zcizit a nějaká ochrana by byla vhodná.

Ale furt nechápeš to základní. Pokud bude tvé dítě v tom bytě bydlet, tak nijak nezabránis tomu, aby tam rodič, který o nej pečuje, bydlel s ním. To prostě nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný