Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Retinol při kožním podání, zejména pokud je v běžné koncentraci dostupné v EU schválené kosmetice bez lékařského předpisu, není pro plod nebezpečný.
Určitě bych se nebála. Samozřejmě se nedoporučuje ale je to spíš opatrnost, než že by hrozilo přímé riziko. Určitě to bude v pořádku a je taky dobře žes už vyměnila za bakuchiol ![]()
Něco jiného je vnitřní užívání, tam je to skutečně problém.
@Veronika9870 Děkuji za uklidnění.
Já ho používala ve formě séra od Kvitoku. Strašně mě to vyděsilo.
Konkrétně se jednalo o 1% retinol…tak strašně moc doufám, že bude vše v pořádku. Četla jsem články, kde píší, že je riziko už při pouhém vnějším použití, jelikož se i tak je schopný dostat do krve. První kontrola mě teprve čeká, tak uvidíme. Snad to prcka nijak neovlivnilo. Sice mám retinol vysazený pouze nějaké 3 nebo 4 dny, ale doufám, že to pomůže. Ještě jednou moc děkuji za uklidnění.
Už jsem pomalu myslela na nejhorší.
@Anonymní píše: Více
Já bych se fakt nestresovala - 1% retinol je navíc slabá koncentrace ![]()
Ahoj, ráda bych se připojila ke konverzaci. Jsem 11+1 a měla jsem stejný problém. Mazala jsem si krém s retinolem na obličej pravidelně tři týdny
. Každopádně jsem to hned vysadila po tom, co mi došlo, že dělám a na další kontrole to hned řekla doktorce. Ta mi řekla, že mám ihned zvýšit dávku kyseliny listové. Takže beru do 1. screeningu dvě tabletky.. určitě doporučuji i tobě!
Přes týden jsem byla na kontrolním ultrazvuku a odběru krve před screeningem, který mě čeká za dva týdny. No a tam mě doktorka mírně znervózněla. Řekla mi, že se ji nezdá šíjové projasnění, že je moc široké…tak mě možná podle výsledků požene na odběr plodové vody a já si teď momentáně strašně ten retinol vyčítám.. nevím, zda je to ovlivněno tím a nechci samozřejmě plašit, ale ráda bych přispěla i takovou zkušeností a zeptala se dál, jestli jste některá také neměli takovou zkušenost a vše dopadlo v pořádku? Každopádně zakladatelce konverzace přeji zdravíčko a ať miminko jen prospívá
![]()
Dobrý den,

jsem v 6. týdnu těhotenství a již delší dobu jsem užívala retinol. Vůbec jsem netušila, že se to nesmí. Byla to jediná věc, která mi pomáhala na mou problematickou pleť. Po zjištění, že jsem těhotná jsem retinol ihned vyřadila ze své skincare rutiny a nahradila bakuchiolem. Chtěla jsem se zeptat jestli to náhodou některá z vás neměla podobně. Bojím se, že má blbost negativně ovlivní plod…opravdu si sypu popel na hlavu jaký jsem idiot, že jsem si tuto informaci nezjistila dopředu.