Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Proč by to nemohla být večerní kolika? vždyť to mívá hodně dětí. Náš taky býval ve dne ok a pak večer nástup a měl prdy..akorát u vás to není večerní
a tak nevím, nějaký espumisan, baby calm, probiotika..dáváte? anebo zkusit vysadit mléko..
@Niemeyer To, že se mu přes den po 1,5-2 hodinách klíží očka je ok. To je v pořádku ho dát spát. Tříměsíční mimino víc nevydrží (nebo by víc vydržet nemělo). Nicméně bych ho nenechávala vychrápávat další tři čtyři hodiny. Prostě schrupnout na hoďku a půl až dvě maximálně a pak ho zase nějakým nepohodlím vzbudit a další cca 2 hodiny udržovat v bdělém aktivním stavu.
Jinak na problémy s bříško ve třech měsících se mi zdá celkem pozdě. Spíš to vidím jako @j.a.n.i1 na neschopnost zpracovat dojmy a přetažení. obě děti mi kolem těch tří měsíců začaly šatně usínat a museli jsme začít vymýšlet fígle na uspávání.
Mě se to taky zdá na prdíky pozdě… mám trochu pocit, že tím jsme si prošly, když mu byly tak dva…teď jsou mu čtyři…
takže bych měla dál vydržet, přes den budit a večer se ho prostě snažit stůj co stůj uspat?
pokud to tedy není kolika, možná by pomohl šátek (myslím na to večerní uspání)
hele, holky, to je tak fajn, jak to tu se mnou řešíte…
Od včera jsme si udělali už Vánoce…Tak vám tu taky přeju krásné svátky!
![]()
@Niemeyer No uspávat za každou cenu. Prostě to dítě musí pochopit, že když je světlo a je den, tak je čas na zábavu, hraní, máma se mu bude věnovat, dějou se zajímavý věci, je na co koukat. A v noci je tma, nuda, máma spí, nikdo se mi nebude věnovat, tak je prostě lepší spát.
Takže bych se snažila neudělat z večerního uspávání dvouhodinovou kovbojku (protože to je pro dítě akorát tak stimul, když kolem něj budeš tajtrdlíkovat). A čím bude starší, tím z toho bude mít vědomou bžundu.
Takž ev noci prostě unavené uložit, a pak maximálně nakrmit, když by se pokadilo vyměnit plínu a zase zhasnout a zalehnout. pokud ho budeš po nocích nosit v šátku nebo nějak extra hajcat, aby ráčilo spinkat, tak podle mě ani nemá šanci pochopit, co to znamená „noční klid“.
Teď mám aktuální zkušenost z naší mladou. Díky nemoci má dost narušený režim, takže dneska se třeba probrala v jednu v noci, nakojila se a po tom byla celá vysmátá, jako že se jde hrát. V postýlce při zhasnutém světla řvala, při rozsvícené lampičce taky, tak šla mezi mě a muže do postele, zhasli jsme a dělali, že spíme. Jen jsme hlídali, aby nežuchla. Ona mezi námi popolézala, packala nás do obličeje, snažila se mě pusinkovat. Dělali jsme, že nic, a ona to za nějakou půl hodinu vzdala, pak jí asi dalších 20 minut trvalo, než se přestala převalovat a fakt usla a pak zase mastila k sobě do pelechu.
@Svistice píše:
@Niemeyer No uspávat za každou cenu. Prostě to dítě musí pochopit, že když je světlo a je den, tak je čas na zábavu, hraní, máma se mu bude věnovat, dějou se zajímavý věci, je na co koukat. A v noci je tma, nuda, máma spí, nikdo se mi nebude věnovat, tak je prostě lepší spát.
Takže bych se snažila neudělat z večerního uspávání dvouhodinovou kovbojku (protože to je pro dítě akorát tak stimul, když kolem něj budeš tajtrdlíkovat). A čím bude starší, tím z toho bude mít vědomou bžundu.
Takž ev noci prostě unavené uložit, a pak maximálně nakrmit, když by se pokadilo vyměnit plínu a zase zhasnout a zalehnout. pokud ho budeš po nocích nosit v šátku nebo nějak extra hajcat, aby ráčilo spinkat, tak podle mě ani nemá šanci pochopit, co to znamená „noční klid“.Teď mám aktuální zkušenost z naší mladou. Díky nemoci má dost narušený režim, takže dneska se třeba probrala v jednu v noci, nakojila se a po tom byla celá vysmátá, jako že se jde hrát. V postýlce při zhasnutém světla řvala, při rozsvícené lampičce taky, tak šla mezi mě a muže do postele, zhasli jsme a dělali, že spíme. Jen jsme hlídali, aby nežuchla. Ona mezi námi popolézala, packala nás do obličeje, snažila se mě pusinkovat. Dělali jsme, že nic, a ona to za nějakou půl hodinu vzdala, pak jí asi dalších 20 minut trvalo, než se přestala převalovat a fakt usla a pak zase mastila k sobě do pelechu.
jako u většího kojence mi to připadá snažší, nevěnovat se mu, když spí máma, use většinou i dítě, to mám odkoušené na starších dětech, prostě tě cizí spaní uspí…
ale nějak jsem si nevšimla, že by to působilo na mimino, který akutně řve…
ale asi jo…každopádně je jasný, že si asi prožijeme pár prořvaných nocí a pak by to mohlo zafungovat, když vydržíme netajtrlíkovat. Ale tmu a ticho dodržujeme VŽDY! Jen prostě nosíme, šuškáme a houpeme… ale možná je to opravdu spíš nabudí než uspí, takové houpání, těžko říct..
takže třeba v šest večer vykoupat, uložit do postýky a být potmě s ním v ložnici, dát mu dudlíka a když ho vyplivne, bde sebou šít, tak mu ho donekonečna zandavat zpátky, ale z postýlky ho nevyndavat, nechovat? maximálně ho vyndat a položit potmě k sobě do postele, abych ten dudlík mohla nandavat lépe a každopádně spát s ním a vytvořit atmosféru noci?
nebo: (varianta kdyby moc řval a dudlík by nepomáhal)tak si ho potmě v té ložnici dát do šátku, nerozsvěcovat, uhoupat ho ke spánku, pak uložit do postýlky a kdyby se probudil a něco chtěl, nedělat nic, pouze tlumit nandaváním dulíku..?
@Niemeyer Ono akutně řvoucí mimino se nějak řešit musí, nejsem zastánce vyřvávání. Ale pokud bych zjistila, že neřve z nějakého důvodu typu hlad, bolest, mokro, tak bych prostě zvolila buď to nekonečné nandavání dudlíka, sednout si k dítěti a zpívat, hladit po hlavičce, lehnou si s dítětem na postel (ano, může se stát, že si zvykne na uspávání s tebou, ale za mě lepší, než otočený režim).
Mě řval po položení do postýlky syn. Neuměl vypnout, chtělo s emu spát, ale nevěděl jak, tak řval. Žádný pofńukávání nebo nespokojený mručení, opravdu hysterický pláč. Takže jsme dost dlouho uspávali na velké posteli.
Jinak ta šestá je u vás asi moc brzy. Ale prostě bych ho po 2 hodinách aktivity vykoupala, nakrmila, provedla nějaký večerní uspávací rituál a nechala spát. pokud se probudí, tak nabídnout jídlo, dát do postýlky a dělat, že neexistuji, maximálně podávat dudlík, snažit se s ním moc nemanipulovat. Ale budeš muset ozkoušet, jestli to zabere.
Jenže tady bude základ překopat to denní spaní-těžko může čekat, že ho dnes uloží v osm a on se časem naučí v noci spát..To dopadne tak, že bude řvát do své obvyklé ranní hodiny (kort jestli do tojo trápí ještě bříško) a pak padne únavou a půl dne prospí. Začala bych prostě od toho dne, jak psala @Svistice výš- 1,5-2 hodinky vzhůru, to je úplně akorát, pak nechat spát, maximálně ale tak 2hodinky a vzbudit a zase aspoň tu hodinu a půl udržet bdělého. Když bude takhle přes den spát málo (celkově by to chtělo tak max.5 hodin přes den),tak v noci nebudeš muset vůbec tajtrlíkovat a spát bude sám. Chvíli to potrvá, a možná bude trvat dlouho, než začne večer usínat v nějakou „dětskou“ dobu, ale k té půlnoci bys to myslím mohla nasměrovat během pár dnů.
@Niemeyer Myslím, že @Lutonka zmínila jednu důležitpu věc, která tady předtím nepadla. Je potřeba korigovat celkový počet naspaných hodin přes den.
3-4 měsíční dítě spí většinou tak 3× denně (když den trvá řekněme cca 12 hodin). Zase je to kus od kusu, ale bývá to tak 45 min-2 hodiny na jedno spaní. Takže pokud chceš, aby měl den třeba od 9 ráno do 9 večer, tak behem této doby by Ti opravdu neměl naspat víc jak 5-6 hodin. Jink nemůžeš čekat, že bude chtít spát v noci. Přičemž před tou 9 večerní by měl být 2 hodiny vzhůru.
Je mi jasné, že to musí být náročné, protože dítě bude prostivné, ty potřebuješ dospat tu probdělou oc apod. Nicméně základem jakkoliv změny ( a výchovy u dítěte obecně) je prostě důslednost.
Tak jsem ho ke spaní uložila dřív, kolem osmé a nijak jsem se ho večer nesnažila zabavovat..kupodivu usnul kolem té osmé velm brzy a spal až cca do jedné. Od té jedné se sice boužel budil, zůstával vzzhůru a chtěl podávat dudlíka asi až do pěti ráno, ale vůbec neřval, nebyl hysterickej, nic…
![]()
takže v noci to vypadalo tak, že mezi tou jednou a pátou v klidu bděl, neřval - jen, když měl hlad. A přestože spát se mu nechtělo, nedělal žádný brajgl… (asi jsme ho tím pozdním ukládáním kolem desáté fakt vyčerpávali a on pak jakoby usnout nedokázal…tak řval)
kolem páté usnul, pak se vzbudil v půl osmé a pak spal do jedenácti, vzbudili jsme ho, aby měl v tom dni víc aktivity a teď zase spí…vzbudíme ho, pokud se nevzbudí sám a veče ho opět vykoupu už v šest a posední krmení před uložením bude mít před osmou, zase s ním zůstaneme, tak věřím, že to zas bude bez hysteráku - vím, je to jedna noc, ztím z toho nejde nic usuzovat, ale dobrý, neřval, přičemž předtím prořval noc tři dny kuse ![]()
@Niemeyer píše:
Tak jsem ho ke spaní uložila dřív, kolem osmé a nijak jsem se ho večer nesnažila zabavovat..kupodivu usnul kolem té osmé velm brzy a spal až cca do jedné. Od té jedné se sice boužel budil, zůstával vzzhůru a chtěl podávat dudlíka asi až do pěti ráno, ale vůbec neřval, nebyl hysterickej, nic…![]()
![]()
takže v noci to vypadalo tak, že mezi tou jednou a pátou v klidu bděl, neřval - jen, když měl hlad. A přestože spát se mu nechtělo, nedělal žádný brajgl… (asi jsme ho tím pozdním ukládáním kolem desáté fakt vyčerpávali a on pak jakoby usnout nedokázal…tak řval)
kolem páté usnul, pak se vzbudil v půl osmé a pak spal do jedenácti, vzbudili jsme ho, aby měl v tom dni víc aktivity a teď zase spí…vzbudíme ho, pokud se nevzbudí sám a veče ho opět vykoupu už v šest a posední krmení před uložením bude mít před osmou, zase s ním zůstaneme, tak věřím, že to zas bude bez hysteráku - vím, je to jedna noc, ztím z toho nejde nic usuzovat, ale dobrý, neřval, přičemž předtím prořval noc tři dny kuse
Dkějuju! píšu si, kolik prospí…není to už tolik s řevem jako dřív, ale přesto asi ten režim neodbouráme. Budil se v noci snad co hodinu (nebo možná bděl celou dobu) - dudlík, atd.
Měli jsme ho v posteli, v zavinovačce, vraceli mu dudlík, a furt mručení…
mezitím samozřejmě ve dvanáct a ve tři jídlo, a jelo to dál..jako chvilku ležel, ale pak zase něco…
a udeřila šestá, nakrmila jsem ho a on to zalomil. Zase bylo prostě k ránu, jen dřív to zalomil už v pět teď až v šest.
On se asi prostě v noci bude budit a vrtět, to se nejspíš nedá nic dělat:)
@Niemeyer Neházej flintu do žita a vytrvej. Otočenej režim bych fakt neakceptovala. Za pár měsíců už to nebude takovej nevinnej ležáček, kterého nic přes den nevzbudí.
Pokud mu to budeš tolerovat, co pak budeš dělat s dítětem, které bude chtít v noci lézt, chodit, opravdu aktivně si hrát? A to nemluvím o tom, až s ním budeš chtít podnikat nějaké aktivity typu pískoviště, hřiště, plavání, kroužky pro batolata, nebo až bude muset do školky.
Já vím, mě se to snadno píše, když to nemám a neměla jsem doma. ![]()
A buzení v noci je normální. Zase nemůžeš čekat, že ti bude spát durch 6 a víc hodin v kuse. Jako je to fajn, některé děti to umí. Ale mě se třeba dneska holka mezi půlnocí a 5:20 vzbudila 2× ( a v 5:20 na tvrdo budíčeka vstávání), když rostou zuby, tak je vzhůru i co hodinu… ![]()
V těch 3 měsících, když měla dobrou noc, tak vydržela spát v kuse i 6 hodin. A to jsem ji v tu dobu považovala v porovnání s průměrem za velmi dobrého nočního spáče.
@Svistice díky! já vytrvám! Máš naprostou pravdu, za chvilku to nebude to úplně bezbranné miminko…:) a pak bude třeba vytrvat.
Tak my samozřejmě dál budeme praktikovat režim „v sedm spát“ a „držet noční klid“- to je stejně fajn, i pro nás…i pro něj - díky němu není přetažený kolem půlnoci:) takže to snášíme líp.
A že se v noci budí…ano, máš pravdu, hodně, hodně dětí se budí často a je to normální.:) Díky!
tohle jsou ještě v podstatě fajn starosti, hlaně, že malý už je zdravý! To je nejdůležitější.
Hezké svátk, holky!