Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Niemeyer píše:já jsem přes den moc nezatahovala žaluzie, nebo jsem si nechávala hrát potichu notebook, a pokud byla vzhůru tak spíš jí něják zabavovat, cvičit pasení a tak, taky při přebalování byla dýl na volno, v noci naopak zhasnuto, nebo slabé světlo a všechno co nejrychleji, bez mluvení a hraní a teda večer ještě když koupel, tak většinou s levandulí… ale na sílu bych nic nedělala, je to miminko a pokud nepotřebuješ přizpůsobovat režim staršímu sourozenci, tak to je jedna z výhod prvorozeného
A co v praxi znamená to „dát spát dřív?“já ho „dávám spát“, resp. položím ho do postýlky po každém kojení, ať je den, či noc, vy ne? když fňuká, chovám, ať je den či noc, když chce dudlíka, dám dudlíka..
malej (3 měs.) má taky uplně otočený režim a moc nevím jestli ho nechat a přispůsobit se já nebo se snažit ho nějak přeučit… a když ano, jak.
Včera usnul v pět hodin ráno
a spí s přestávkami na kojení a s procházkou, kterou mimochodem taky celou prospí, až do teď, tj. deset hodin…
k večeru se vzbudí a v noci bude řádit.Tak nevím co dělat, ale radu „dát spát dřív“ nechápu… když spí, usne v šátku, v zavinovačce, v postýlce, u nás v posteli, kdekoliv. Když se mu spát nechce, neusne nikde.
@Svistice píše:
@Niemeyer Nemám osobní zkušenost, moje děti věděli kdy je den a noc už v porodnici. Takhle funguje už od příjezdu domů, nebo je to záležitost poslední doby, že to řešíš až teď?
Mít to převrácené, tak bych asi zkusila přes den opravdu budit a zabavovat, mít dítko vysvlečené, aby mu nebylo úplně komfortně a tak snadno neusínalo, mít ho v hluku, klidně bych mu přes den doma vyhrávala hlasitě rádiem, televizí, vysávala, mlátila hrncema. A po koupání naopak nastolit klid, tmu, lampičku jen na přebalení, nakrmení. Nepřistupovala bych na to, abych kolem něj v noci tajtrdlíkovala. V noci se prostě spí.
on to mel asi vzdy…jen teda kdyz byl miminko, tak spal jeste vic, takze spal i ve dne i v noci. a ted to ma spis takhle…zkusim co se da…
@Gosi píše:
já jsem přes den moc nezatahovala žaluzie, nebo jsem si nechávala hrát potichu notebook, a pokud byla vzhůru tak spíš jí něják zabavovat, cvičit pasení a tak, taky při přebalování byla dýl na volno, v noci naopak zhasnuto, nebo slabé světlo a všechno co nejrychleji, bez mluvení a hraní a teda večer ještě když koupel, tak většinou s levandulí… ale na sílu bych nic nedělala, je to miminko a pokud nepotřebuješ přizpůsobovat režim staršímu sourozenci, tak to je jedna z výhod prvorozenéhorada dát dřív spát může podle mě fungovat tak od cca 2 let, dřív moc né…
taky diky. ja to rozhodne nechci lmat pres koleno..proste trochu zavedu nejake aktivity i pres den a vic hudby / hluku a uvidime:) treba casem se to srovna.
@Niemeyer píše:
taky diky. ja to rozhodne nechci lmat pres koleno..proste trochu zavedu nejake aktivity i pres den a vic hudby / hluku a uvidime:) treba casem se to srovna.
časem s eto srovnat musí, po dobrém nebo po zlém, protože ty s manželem asi těžko budeš dlouhodobě fungovat v otočeném režimu.
Ještě dotaz, co děláš v noci, když bdí?
V noci to probíhá asi tak… do půlnoci, do jedné ho má manžel, třeba v šátku a nebo ho jen hlídá, polohuje ho na bříško a cvičí s ním, já jdu mezi devátou a dvanáctou večer spát…pak si ho většinou předáme - po půlnoci a přítel jde spát… včera klidný nebyl, tak jsem si ho v jednu ráno vzala, v zavinovačce ho houpala, nosila, dala si ho chvíi taky do šátku, pak jsem ho měla na klíně, houpala, zpívala…pak už byl čas k jídlu, tak ve tři ráno jsem mu dala napít a konejšila ho tak do čtyř, pak jsem si ho v zavinovačce vzala s sebou do postele a usínala, vracela jsem mu v polospánku dulík, když mu vypadával, usnula…v sedm mě vzbudil na kojení, to už jsem ho jen přebalila a zase uložila, protože byl klidný a položila do postýlky, spal sám, bez uspávání až do dvanácti, kdy měl další krmení. teď tu chrní zase, střídavě ho budíme a snažíme se s ním hrát, aby nám tu neusínal…teď spí a kdybych ho nebudila, bude spát tak do pěti.
Jo a mezi osmou večer a tak tou třetí ráno začíná bez nějakého zjevného důvodu prostě víc křičet..nezjistili jsme příčinu..krká i prdí se mu skvěle, hlad nemá, chováme ho kdy si řekne i když si vysloveně neříká… a nespí. dudlá o sto šest, to ho uklidní, ale dudlík mu co minutu vypadne a když ho nemá, řve…
takže v noci hlavně - eliminace pláče. Zandavání dudlíku, chování, houpání, konejšení.
přes den se ho třeba nemusím všimnout vůbec a spí naprosto sám a vůbec nebrečí, jen, když má hlad.
@Niemeyer Zrušila bych to tajtrdlíkování do půlnoci ( a vlastně i po ní). V tuhle dobu má mít minimálně klidový režim, když už nespí. Žádné cvičení, polohování.
Přesně to, co s ním děláte v noci, se má s miminem dělat ve dne. A v noci pak má mimino chrápat a vy s ním.
Takže fakt to chce utahat přes den (i když bude asi protivný a bude chtít dochrápat tu noc) a v noci klid, maximálně přebalit, nakrmit, dát dudlíka a zase zhasnout a dělat že spíte.
Jojo, chápu… a když bude v noci brečet, tak co dělat? (když teda nehoupat, nenosit, a tak..)
@Niemeyer Položit k sobě / na sebe, aby věděl, že není sám a nechat brečet, max hladit, ale předtím je potřeba nenechat ho chrnět většinu dne. A pro začátek bych klidně noc vyhlásila třeba od 22-23, a postupně dřív a dřív…
@Niemeyer píše:
Jojo, chápu… a když bude v noci brečet, tak co dělat? (když teda nehoupat, nenosit, a tak..)
Jako vyřvávat bych nenechala. kluk měl mezi 6.-12. měsícem občas takové dny, kdy se probudil třeba ve dvě ráno a tvářil se „maminko, tatínku, jsem úplně vyspinkanej a jde se hrát“. Nabídla jsem prso/pití a dala zpět do postýlky, zhasla. Pokud si tam jen tak povídal nebo jen bručel, nereagovala jsem a dělala, že spím dál. Když začal dělat brajgl a dožadovat se pozornosti, tak jsme ho strčili mezi nás do postele a dělali, že spíme. ono ho to většinou tak po hodině přestalo bavit a zase usnul.
Večer bych ho před koupáním zkusila opravdu nechat dvě hodiny bdít, pak dát koupání, jídlo a spát. Aby byl po tom jídle rád, že si může schrupnout.
Jako ze dne na den ho asi nepředěláte, ale zkoušet to takhle postupně.
A zase ráno po tom mlíce v sedm ho nechat spát, ale jít s ním třeba cvičit, nechat ho na podlaze koukat.
A asi zkusit odlišovat to místo na denní a noční spaní, u vás to asi nebude od věci.
Chápu, jak to bude náročné. Po nic moc noci budit dítě a zase se mu celý den věnovat. Ale nic jiného asi nezbyde. Vem si, že třeba takové pětiměsíční dítě spí přes den 3× denně 30-60 minut (zase je to kus od kusu, některé si dají 3× 1,5h) a jinak jsou vzhůru a potřebují podněty.
Souhlasím naprosto s tím, co napsala @Svistice - musíte to být vy, kdo dá miminku najevo, že v noci se spí a ve dne tolik ne.Brzy už nebude vyžadovat celkově tolik spánku, což tobě nemusí tolik vadit- dospíš se s ním přes den, ale co pak chudák partner? Tak se nedá dlouhodobě fungovat.
Připrav se, že ta změna chvilku potrvá, ale postupem času, kdy se bude dát víc a víc zabavit přes den, by se to mělo zlepšit. Rozhodně začni tím, že ho nenecháš spát aspoň ty 2 hodinky před plánovaným nočním spaním. Třeba 20-22 ho udržte vzhůru, vykoupejte, pohrajte si, nakrmte a dejte spát. Pokud se pak bude budit, zůstat v posteli, potmě, pomazlit, nakojit, max. přebalit a uvidíš, že to půjde ![]()
Páni, díky všem za podnětné rady, vyzkoušíme vše, poreferuju..:)
Napíšu si to sem už teď, abych na to nezapomněla…
začali jsme s uložením po půlnoci (zatím), aby to pro malého nebyl takový šok..
přes den jsem to nestihla sledovat, ale dnes to měl poměrně nabité (i když opět většinu dne mezi aktivitami prospal..ale i tak ho jistě spoustu věcí unavilo - nejprve babička s dědečkem na hodinku a půl, pak procházka - ale při té spí - fotografování v atelieru, pak na chvilku do takové malé kavárny kde kromě nás nikdo nebyl - to samozřejmě celé prospal s tím, že jsem ho nedovedla vzbudit ani na jídlo, takže tohle jedno jídlo v šest večer vynechal…pak spal a nechali jsme ho spát do cca devíti, tak polo - spal, polo bděl. V půl desáté jídlo a od té doby jsme se snažili zabavit - tak, aby se v postýlce nenudil a neplakal, takže na bříško, ukazovat hračky, nosit…o půlnoci nakrmit, vykoupat a uložit do postýlky, kde už je šero, ticho, a nebyl v ní od odpoledne… tak teď leží a jsem zvědavá jak to bude probíhat.. chvilku po koupání plakal, nemá rád oblékání…a teď leží v postýlce a už nabírá trochu na pláč
ale uvidíme… tak držte palce. ![]()
ed. ani ne po dvou hodinách relativního klidu, možná spánku, nás před třetí hodinou probudil řev, až nelidský, něco takového jsem dosud nezažila..příčinu neznáme, snad hlad..ale ten řev je naprosto neuvěřitelnej, neutišitelnej a jsme dost v šoku…vypil mléko, necelou dávku, pak už nechtěl…asi bříško. Ted se trochu zklidnil a do čtyř ráno se mi ho snad podaří uklidnit houpáním…
no, tak každý den nebude posvícení, režim je uplně stejný jako vždycky půjdu spát kolem čtvrté ráno, ale aspoň mám lepší pocit z toho, že asi děláme maximum toho, co se dá…
Tyjo to je fakt mazec..taky mam 3m syna. Usina kolem 22 hod ale asi bych ho nenechala jak pises, ze vynechal jidlo v sest a nechali jste ho do deviti. Ja vim, je to tezke, i u nas bylo probouzeni jak budit sipkovou Ruzenku..me kdyz malej na pul hodky usne kolem sedme/osme, tak zarucene do 23 neusne ![]()
Mazec nevim..ja si doted mslela, ze mam hodne miminko…a jako urcite mam, urcite jsou miminka, ktere rvou porad a je to s nima tezky…to, ze malej naspi 12 hodin, ale pres den, mi prijde jeste fajn..ale je fakt, ze otocit mu to musime, ze takhle se dlouhodobe fungovat neda…
jinak po tom incidentu s briskem ci co to bylo ve ctyri rano, spal nepretrzite do desiti…
takze krasnych sest hodin ![]()
budem pokracovat dal a tentokrat od rana, nedopustim, aby vynechal pres den ani jedno jidlo, budu ho v prubehu dne vic budit a zopakujeme to, co jsme na rady zde udelali vcera - tj. mezi predposlednim a poslednim krmeni, ty dve hodiny vecer, nedopustit, aby usnul. A trosku mu kratit ten spanek kolem odpoledne nedopustit, aby ani kolem sedme, osme spal..
Je mozne, ze to dnes byla nahoda a sice jsem sla spat ve ctyri rano, ale to, ze se nevzbudil rano v sedm, ale az v deset, je fajn!