Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@marketak5 Musela jsem najít způob, co na ně fugovalo. Časem se to samozřejmě měnilo a mění. Takže od natřásání, houpání na míči, přes bílý šum, spaní v kočárku, uspávání na velké posteli, zpívání po čtení pohádek a držení za ruku. Řvát nenechávám, protože moje děti řvou v postýlce, když chtějí spát a nejde jim to.
Já taky uspávám v náručí (tu mladší,8m) od té doby, co se začala točit na bříško (3m),protože v té době už sama neusnula. Nijak mi to nevadí-posadím si jí vlastně na klín, ona se mi zavrtá do podpaží a do pár minut spí. Zvládne to i manžel, jen se u toho oba víc vztekají
Věcně to takhle nebude, tak si ty chvíle v objetí užívám ![]()
Díky, holky… tak já koupím nějakou tu hrací dečku nebo dám na zem ručník a hračky a prostě budu mimčo víc zabavovat… to bude asi tím.
@Niemeyer Doporučila bych raději koupit pár sad pěnového puzzle. Ty využiješ dýl. A batole si pak na nich může stavět, číst, skládat je. Plus třeba přenosnou hrazdu.
Hrací deku klidně bazarovou. U nás na ní děti dlouho nepobyly a brzy se z ní sápaly ven. Takže nemá smysl kupovat něco drahého.
Mě když začala první spát moc dlouho přes den a pak se budila často v noci, tak jsem ji přes den třeba po 1,5 hodině budila. Jak dlouho ti vydrží bdělý? Mě skoro 4 měsíční 1-1,5 hodiny a pak spí. Přes noc se napije a spí dál, neprobudí se úplně. Rozeznává den a noc. „Dát spát dřív“ to je podle mě o větších dětech. Tak od roka.
@Niemeyer Za mě hrací deka taky blbost. Mnohem lepší hrazdička z IKEA (pevná, dřevěná, příjemná), věšeli jsme na to i jiné hračky, a skladnější.
Pěnovým puzzlím se chci vyhnout…:) strašně se mi to nelíbí… máme koberec, na něj dám deku a dobrý…
jen tedy kouká akorát tak do stropu..já nevím co s ním tak dělat..chvilku vojtu, pak na bříško, to chvíli zvedá hlavičkku, ale pak se unaví.
pak nosit v náručí a ukazovat věci kolem…
(a neříkejte mi, že třeba se dvěma dětma má člověk na to miminko tolik času ho celý den zabaovat
)
na hrazdu v ikee kouknu, dík!
@Niemeyer Naopak,druhého a dalších dětí už si prostě tolik nevšímáš, to ale neznamená, že je nacpeš po každém jídle do postýlky a dělej si co chceš
ať si klidně kouká do stropu-za chvíli ho určitě začne zajímat okolí a dokud nepláče, není důvod ho „zabavovat“, jak ty píšeš ![]()
@Niemeyer Tak kdyz nerve, tak nezabavuju a nechavam koukat a at se snazi samo. Kdyz rvalo, tak ukazuju hracky, trenovali jsme pretaceni, paseni, delala jsem opicarny typu kovej kovej kovaricku, paci paci, siju boty, varila mysicka, siska bum do briska, sel pan doktor po schodech, jukani za plinou. Do toho prebalit, nakrmit.
Ve třech měsících vydrželi bdele neprotivne tak hodku az dvě.
U dvou dětí roli bavice prebirá sourozenec. Nebo děláš něco se starším a mladší pozoruje.
Jo a kdyz jsem potrebovala neco delat A mimino prudilo, tak jsem ho vzala s sebou, dala tak, aby na me videlo a zpívala. A u toho mýla nádobí, zehlila nebo vesela prádlo.
Tak vcera bylo prozatim zabaveni bez efektu…sice trochu polehaval, ale ve tri uz plakal a ja sla spat ve ctyri rano, a ted tu bdim a malej uz tri hodiny chrni, nedokazala jsem ho vzbudit ani na krmeni, jen pootevrel ocicka a chrni dal…a bude spat az do dvanacti, do jedne…
Ja vim, to bude projekt na dlouho…
Ale aspon mam dobry pocit, ze pro to neco delam.
@Svistice Taky to tak dělám, dám do houpátka a beru s sebou do koupelny, kuchyně či jinam ![]()
@Niemeyer píše:
Pěnovým puzzlím se chci vyhnout…:) strašně se mi to nelíbí… máme koberec, na něj dám deku a dobrý…jen tedy kouká akorát tak do stropu..já nevím co s ním tak dělat..chvilku vojtu, pak na bříško, to chvíli zvedá hlavičkku, ale pak se unaví.
pak nosit v náručí a ukazovat věci kolem…(a neříkejte mi, že třeba se dvěma dětma má člověk na to miminko tolik času ho celý den zabaovat
na hrazdu v ikee kouknu, dík!)
Jak se začne víc mrcasit, bude se mu deka motat pod ruce a nohy. To je fakt lepší to puzzle, i když vizuálně asi nic moc…ale je to funkcnejsi:-). nebo pokud je koberec dostatečně teplý, tak radši nic, ať mu to zbytečně neujizdi.
@Niemeyer Nemám osobní zkušenost, moje děti věděli kdy je den a noc už v porodnici. Takhle funguje už od příjezdu domů, nebo je to záležitost poslední doby, že to řešíš až teď?
Mít to převrácené, tak bych asi zkusila přes den opravdu budit a zabavovat, mít dítko vysvlečené, aby mu nebylo úplně komfortně a tak snadno neusínalo, mít ho v hluku, klidně bych mu přes den doma vyhrávala hlasitě rádiem, televizí, vysávala, mlátila hrncema. A po koupání naopak nastolit klid, tmu, lampičku jen na přebalení, nakrmení. Nepřistupovala bych na to, abych kolem něj v noci tajtrdlíkovala. V noci se prostě spí.