Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, byli jsme tam před měsícem. Vstupné do akropole v Lindosu je 6 euro na osobu, dítě jsme měli zdarma. Parkování těsně před vjezdem do města u „hlavní“ silnice je zdarma pro cca 15 aut, hned pod tím je placené parkoviště (modré pruhy), projde se uličkami městečka přes všudypřítomné trhovce a nahoru buď pěšky, nebo na oslíkách (cenu netuším), nejlepší výlet určitě stojí zato. Od údolí motýlů nás odradili „spolucestující“, kteří tam byli a popisovali špinavé nezajímavé místo (vstupné netuším), spíš doporučuji Monolitos - soutok moří. Byli jsme u 5ti pramenů = Epta Piges, tak jako 10 min procházka olivovým lesíkem fajn, ale také bych bez toho byla. Na Rhodu toho k cestování moc není, ono v tom vedru i s klimatizací je to cestování děs. Do hlavního města pozor na parkování, bezplatné je jenom těsně před hradbami u vodních mlýnů! jinak je to všude hodně drahé, nebo daleko a pokuty děsné. Auto jsme si půjčili sami, ne přes delegáta nebo hotel, vyšlo to nejlevněji = 20 euro/den + benzín. Líbila se nám pláž Stegna, je to skalnaté údolí s krásným výhledem na moře a tam se nám líbily ty místní restaurace s rybími specialitami přímo podél pláže, jinak všude samé hotely all inclusive… Pláž Tsambika je celá písčitá, parkování přímo u pláže zdarma a místa vždy dost, polevé straně je na konci pláže i část bez lehátek za poplatek (jinak se platí tuším 8 euro/osobu
) a za 6euro jsme si koupili fajn slunečník na celý pobyt, velmi pozvolný vstup do vody, ještě cca 50m od břehu voda po pas, super pro děti.
Ahoj, tak já jsem tam byla před 2 roky. Lindos je pěkný, jak píše zza, tam bych ti to doporučila, jinak cenu si už tedy nepamatuju. Údolí motýlů teda špinavé místo rozhodně nebylo. Je to takový přírodní park se stromy, protéká tudy potok a je tam myslím jeden malý vodopádek. Jde se cestou vydlážděnou oblázky do kopce nahoru až přijdeš k takovému odpočívadlu (lavičky a td.) a to je teda vše - pak vlastně od tama vyjdeš, přejdeš silnici a můžeš se jít ještě podívat na takový malý kostelík a pak jdeš zase dolů k východu. Ale tak na procházku je to tam hezké, myslím, že to stálo 5 euro/osoba. Jo a ti motýli nejsou motýli, ale můry a když sedí=spí na stromech vypadají, jak zelený list, až když je něco vyruší (což navštěvníci nemají dělat) a vzlétnou, tak jsou takoví červení. Manžel si nejdřív myslel, že tam nic není až pak jsem mu řekla, že sedí na těch stromech a že vypadají, jak ty listy
Jinak do města Rhodos, bych ti taky doporučila jet, je to tam taky pěkné. Hradby, různé uličky dlážděné těmi oblázky, ale je lepší nějaký průvodce, který ti o tom něco řekne. Ale ceny jsou tam opravdu celkem hrozné, na nějaké jídlo do restaurace se tam vůbec nehodí jít a suvenýry taky předražené - myslím 5 euro za malou sošku mlýna mi připadalo dost. Někde za městem, je pak ještě zbytek nějakého chrámu (myslím to byl chrám bohyně Athény, ale už to nevím jistě.)Jsou to základy a asi dva sloupy, pak kdy se jde kousek dolů, tak je pod tím takové to divalo s kamennými lavicemi do půlkruhu a pod ním byl stadion, kde se pořádaly sportovní hry. Myslím, že tam se nikde vstupné nevybíralo. Jinak jídlo tedy nic moc, většinou byla v nabídce nějaká ryba a k tomu hodily hranolky a rýži a hotovo, no fakt zvláštní, já jsem si nikdy nějak nepochutnala, ale asi spíš záleží, v jaké oblasti budete a na co narazíte. My jsme byli ve Faliraki a tam to bylo orientovaný vyloženě na turisty - samý hotel, jak píše zza, žádnej pořádnej obchod dokola, jen malý krcálky se smíšeným zbožím a ještě drahý. Myslím, že jen obyčejna voda 1,5 litru stála 1 euro. A taky je teda nic moc to, že použitý papír na wc nesmíš splachovat, ale musíš ho házet do koše…To je na celém ostrově, jelikož jejich předci udělali úzké kanalizační trubky…Ale jinak tam byla zas krásná, čistá písečná pláž i s možností vodních atrakcí. My jsme byli na ringu (velký nafukovací kruh ve kterém sedíš, táhnou za člunem) to myslím stálo taky 5 euro, ale jel jak prase až jsem se neudržela a z kruhu vyletěla a vypila celý moře…Tak záleží jak máš ráda adrenalin… No to je ode mě asi všechno, no hlavně záleží co od toho čekáš, ale hlavně jaký si to uděláš takový to bude
Tak přeji krásnou dovolenou a ať se ti tam líbí ![]()
Děkuji za info
o Faliraki jsme hodně uvažovali, nakonec jsme vybrali Kolymbii, Irene Palace, ale do Faliraki se určitě chystáme do waterparku a lunaparku ![]()
za pár dní letíme na Rhodos a máme v plánu pár výletů po památkách, ale nikde na netu jsem nenašla nějaké diskuze o vstupném. Myslím např. Lindos a „chrám“ bohyně Athény, nebo Město Rhodos, dále Údolí motýlů atd…
Vím určitě, že tam nějaké to vstupné je, ale nevíte někdo kolik??