Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zkus laktobacily nebo hylak. Já od loňska, kdy jsem si něco přivezla z Bulharska a hned na to dostala atb, kdy jsem kvůli prujmum skončila na kolonoskopii ( v prosinci ), tak od toho prosince mám také více méně řidší stolici 1-2× denně. Už jsem si na to zvykla. Prostě už asi nikdy nebudu mít pevnou stolici ( střeva mám v pořádku, slinivku taky ). Pokud by ti to nepomohlo, radši si zajdi k dr a svět se s problémem, mě nabrali krev kvůli slinivce a pak mě pro jistotu poslali na tu kolonoskopii. Držím palecky.
Anonymní L.
Děkuji za radu. Zatím mi to nepřijde tak akutní, chci to zkusit první nějak sama. Je dost možné, že jsem si něco přivezla od vody. Často jezdíme na přírodní vody.
Ahoj, obnovuji diskuzi. Prosím, anonym. Mám stejné, co zakladatelka, jen s tím rozdílem, že u mě to trvá cca 4 roky a doktoři doposud na nic nepřišli. Laktobacily mi absolutně nepomáhají, ani hylak. Zkoušela jsem změnit jídelníček (hodně vlákniny, ovoce, zeleninu, pak málo vlákniny, omezení mléčných výrobků i tuku, pohybu mám dost, piju skoro 2-3l tekutin, hlavně vody), zkoušela jsem i lepicol. Potom jsem přestala všechno řešit a jedla jsem „normálně“ ale nic, nic, nic. Chodím pouze jednou denně a stolice je skoro vodová a není ji moc, tak 4 lžíce max. Mám pocit, že jsem se dobře nevyprázdnila. Trvá to už dlouho a já opravdu nevím, co mám dělat. Nafouklá nejsem, nenadýmá mě, nic mě nebolí (občas podbříšek), jen to malé množství stolice, které je už několik let pořád stejné. Četla jsem tady diskuzi o chlapci, který dlouho nechodil normálně na wc a měl „špunt“, kolem kterého stolice odcházela. Napadlo mě, že bych mohla mít stejný problém. Ale jak takový špunt u dospělého rozpustit, pokud to vůbec jde? Jsem už zoufalá a zároveň smířená s nejhorším (v rodině máme rakoviny). Nevím, jestli to s tím souvisí, ale jsem i poslední dobou často nemocná a mám šílené únavy, ale zatím nehubnu. Co byste poradily? Děkuji.
Ten špunt ti nahmatá doktor pohmatem přes břicho. Zkusila jsi ÚPLNĚ vyřadit mléčné výrobky a laktozu ve výrobcích? Stačí na cca 14 dní. Zkusila jsi ÚPLNĚ na cca měsíc vyřadit lepek? Dělali ti kolonoskopii s odběry sliznice, jestli není ve střevě zánět? ( Ta nemocnost by tomu nasvědčovala). Dělali odběry na alergu na potravinové alergie? Zkusila jsi psylium? Na laktobacily se vykašli, mohou to jen zhoršovat.
@Okta Nedávno jsem byla u Dr a svěřila se jí, při pohmatu nic nenahmatala, aspoň se o ničem nezmínila. Poslala mě na vyšetření, ale čekám na výsledky. Nabrala krev na alergie - vše v pořádku. V krvi zvýšené látky na slinivku. Kolonoskopie před třemi lety také v pořádku (jen drobné hemoroidy). Psyllium mě zabetonovalo, i když jsem hodně pila. Pak jsem ho už nezkoušela. Beru pravidelně lepicol. A proč by měly probiotika škodit? Slyším o tom poprvé. Lepek i mléčné výrobky jsem ÚPLNĚ nevyřadila. Dobře, zkusím to, ale popravdě už ničemu nevěřím.
Zdravím,
mám takový intimní dotaz. Už delší dobu(cca 3-4týdny) mě trápí řidší stolice. Nejedná se o klasický průjem, spíš to prostě nemám na pevno a chodím i častěj na wc. Břicho nebolí ani nebolelo, stravu jsem nijak výrazně nezměnila. Mléčné výrobky jím úplně minimálně, spíš výjimečně. Nějaké rady, jak podpořit střevní mikroflóru apod? Děkuji