Poradna duly
Jana Čurdová
ahojky,
tak jaký byl srazík, co? Povídejte..
Indi : no já a fotogenická, to jsi mě teda pobavila.. právě naopak.. ale sama se divím, že ta fotka od Lukre se tak povedla.. většinou je to právě HRŮZA
Kalamajka: gratuluju k pití - no s tím dudlíkem bych se tak nebála.. na to aby přestal pít od Tebe už to určitě není, jak jsem už několikrát četla, v tomhle věku už mají dětičky sání od nás dostatečně naučené a žádný dudlík jim to nezkazí
Sama za sebe, když jsem jezdila do školy, tak jsem nechávala doma odstříkáno a pak to malá dostávala normálně dudlíkem - už od malinka.. celý den, ale jak jsem přijelá já, přisála se s radostí
A ještě do nedávna jsem ven na prochajdy brala taky pití v lahvi s dudlíkem.. (všechny hrníčky a pítka nám kapali a rozlivali se - teď jsme koupili nějakej co drží), takže pila taky z něj a nic se nestalo. Co vím, tak dětem se to nemá dávat proto, že se jim dává pít většinou něco slazeného a oni jak cumlají a dumlají, tak ten cukr prý hodně působí na zoubky a kazí se - tak proto NE. Ale já jsem dávala z dudlíku převážně jen vodu a ta je bez cukru.. taky mi takhle vypila mnohem víc.
No tak to je román k flašce..
Jinak jsem se ještě chtěla zeptat, jestli dáváte dětičkám tabletku na zoubky .. My už přestali, moje ségra pracuje u zubařky a tak jsem se dozvěděla, že zubaři to vůbec nedoporučují, ba přímo zakazují, že to dětem spíš škodí, než prospívá.. prý jsou po těchto tabletkách přefluoridované, a druhé zuby (páč už jsou vyvinuté, jen jsou schované v čelistech) se tak ničí - tedy přesně ničí se sklovina.. Prý jsou i případy, že pak dětem narostou druhé zuby uplně bez skloviny..
Moje švagrová má ještě sestřenici zubařku, tak jsem to nechala prověřit ještě u ní, a řekla mi to samé, takže už asi měsíc nedáváme..
Jo Indi , ještě k tý kaši.. já bych to nebrala tak tragicky.. dřív jsme to jedli všechny a jaký jsme pořádný ženský..
Ale asi bych jí určitě nechávala alespoň 2h namočenou.. prý pak může v bříšku ještě bobtnat a nasává žaludeční kyseliny a dětičkám se hůř tráví, je jim těžko…
Ale nevím, sama s tím zkušenost nemám, já se snažím zatím vše tak nějak dodržovat.. spíš udělám sem tam výjimku např. jahodou atd..
No nic, jsem se tak rozepsala, že už si nepamatuju, co jsem ještě chtěla napsat.. ale tohle asi stačí, co? ![]()
no Hopi, to si mě s tou tabletkou zaskočila!!! tak proč to doktoři předepisují?
doktorka říkala, že se to bere do 14 let, myslím
zdá se mi, že v roce se má jít k zubařovi. máme to v průkazce. tak jo, je to tam, ale je to divný jít s takovým prckem k zubařovi
a je tam užívání nějakých preparátů (tablety, pasta atd.) a je to u všech prohlídek, až do těch 6 let. to je fakt divný! ale tím nechci říct, že nemáš pravdu!!!
jen to nechápu.
Ahojky, taky se mi sraz ve ŽL moc líbil. Fotky vám dám až zítra, prtože tu mám ještě moc práce.Tak dobrou noc.
Fiebi: no uvidím, co mi řekne zubař, až tam půjdu s Natálkou..
Ale tyhle dvě zubařky mi řekly - ptala jsem se na to samý - proč to tedy předepisují - že prý se to tak kdysi dělalo, a že obvodní (dětský) lékaři o tom většinou nemají ani páru..
Co jsem si tak zjišťovala, tak to ví víc lidí, téměř nikdo to z mých známých nedává.. spíš jsem si připadala jako blbec, že jí tim cpu..
Ale v žádném případě nechci, aby to vyznělo, že byste to neměli dávat.. jen jsem se chtěla podělit o můj poznatek a zbytek je na každé z Vás, možná je ale lepší se na to zubaře zeptat..
Tabletky?? Vy dáváte? Já si to měla u Matyho promyslet a zubař mi to nabízel že to má ale že nechce radit, ale že by to nepoužíval a te´d mi ani nikdo nic neříkal, takže pro mě neee!! Vím jak sme to brali ve školce a pamatuju si nějaký ten přelom kdy říkali že to není dobré, doufám teda že jsem pochopila ty tabletky stejný co mylsíte vy..
Hopi na všech fotkách co jsem viděla vypadáš super a konec diskuze!! SI FOTOGENICKÁ!!!
A namáčet kaši, to od vás taky slyším poprvý, sem asi fakt nějakej neználek
Ještě chci vyzkoušet ovesnou, já ji prej jako mimi milovala a to mi zůstalo, maty ji moc nemusí tak žeby malá byla po mě?? ![]()
Super že ste si ten srazík užili, my dneska nebyli ani venku, pořád tu chčije a je tu pěkně hnusně a kosa, zato všera tu bylo hezky, sem nechápala že ste tu psaly že u Vás je škaredě
Tak jak bylo dneska v Praze?? Na co se mám těšit zítra??
No Indi, já Ti to už rozmlouvat nebudu, možná to bude tím, že sem vybírám jen povedené fotky.. proto jich je tak málo ![]()
JJ, mluvíme o zymafluoru apod.
Fiebi: dám Ti sem odkaz na nějakou diskuzi.. mám stejné info jako asi ve třetí odpovědi..
jo a jinak s tou pastou.. už od více zubařů jsem slyšela že nejlepší je Elmex. Dělá se pro malinké děti od 0, pak nějaký Junior a pak pár pro dospělé - dle problému.. Ale prý ani perlička není špatná. Jinou prý ani nemám kupovat..
No já už jsem prostě tabletky opustila - dávali jsme je jen asi 1-2měsíce.. Fakt je důležitější to čistění…
No nic, nebudu tu s tím už prudit..
no ještě jeden odkaz, tady je to popsané asi nejlépe..
http://www.kojeneckavyziva.cz/clanek.aspx?…
Hopi, neprudíš s tím!! mě to prostě jen zaskočilo. člověk si myslí, že pro dítě dělá to nejlepší a pak tohle. no zoubky ještě nějak nečistím
máme dva a už jsou i vidět, tak bych měla začít. pastu elmex dětskou tu mám, jen nějakej vzorek. ale zatím ji nepotřebujeme. od kdy se vlastně dětem čistí zuby i s pastou??? jdu mrknout na ty odkazy.
jo a Indi, ovesnou kaši. myslíš, že ty vločky „pokouše“? i když ony se rozvaří, aby byly měkký ![]()
Hopi já o žádných tabletkách ani neslyšela
my jen čistíme kartáčkem bez ničeho. Uvidíme třebas něco vypadne z mudry zítra při KO.
mno, my čistili taky jen samotným kartáčkem, by si zvykla a teď máme tu perličku.. koupila jsem jí dřív, než mi řekla ségra o tom elmexu..
a vždycky jí s tím jen tak obarvím štětinky, ono jí to i chutná a baví.. jinak pasta prý není až tak důležitá, hlavní je opravdu pořádně čistit..
pokud si to prý děti nechtějí nechat líbit. má se jim zoubky otřít čtveŕečkem..
Fiebi: pokud nemáte zoubky, není to nutný, my začali ještě před zubem, ale jen tak dávat kartáček do pusy aby si zvykla a teď jí to vůbec neva.. jo a jeden trik, nejvíc se jí to líbí, když sedí na pračce a vidí to všechno v zrcadle.. směje se a jde nám to jedna báseň
Jinak jsem vám vlastně už několikrát chtěla napsat taky takový tip pro kuchařky..
Jestli vaříte každý den, já jo, tak si vždy třeba uvařím velký hrnec - polévky, omáčky apod. a pak to zavařuju do sklenic..
Když to mám hotový, nechám to pořádně vařit, hned dám do sklenic - velikost podle počtu strávníku a okamžitě zavřu víčkem.. ono se to zavaří.. až to vychladne, dám to do lednice - vydrží to klidně i měsíc (kromě smetanových omáček - ty nechám max. týden.)
Super, pokud nechcete vařit každý den, nebo jíst 3 dni po sobě to samý, a hlavně, když je třeba manža doma a pomáhá mi s Natálkou, uvařím více různých jídel, zavařím a pak na to několik dní nešáhnu.. a super, když jedete třeba na výlet, nebo k Mudře, nebo se vracíte z dovči.. a je to tam..
Oproti mražení to má tu výhodu, že mě přijde, že z mrazáku je to takový jako sržený a musí se to pořádně rozmíchávat a už to není ono..
Tak zatím papa… omluvte překlepy, vypaluju tu nějaký filmíky a komp je zabržděnej jak něco..
hezký večer…tak lázně doost dobrý. Sice jak člověk pořád chytá ty prcky, aby všechno neochutnávali nebo je odněkud loví, plno věcí mu unikne, ale dneska to teda uteklo jako voda…škoda
Marťas měl tvářičky jak broskvičky. Asi se trošku přismahl, i když netuším jak k tomu mohlo dojít, zas tolik na slunci nebyl. Nebo je má ošlehané od větru. Každopádně byl po našem odjezdu zmoženej a chrněl celou cestu domů a po koupání padl za vlast hned v půl osmé. Jo a kaše zblajzl asi třista ml, ale z láhve už si dneska cucnout nechtěl. Tak jsem ráda, že se aspoň předvedl před váma ![]()
Indi , vůbec jsem neměla v úmyslu se do tebe pouštět. Prostě jsi položila řečnickou otázku že když se může jogurt, tak mlíko je to samý. Tak jsem jen odpověděla
Ale přibrzdím, nebo si vás tu všechny rozeštvu
Jinak Hopinka je taky pěkně „nastudovaná“. Třeba to bobtnání kaše, to teda zírám. O tom jsem nikdy neslyšela. Ale asi proto se tam píše, že je až od - teď nevím kolika let? No, do mě mamina ládovala kaši z hrubý mouky od dvou měsíců, páč nemohla kojit a já řvala hlady, a jak jsem pěkně vyrostla
A dík za uklidnění s tou flaškou. Něco na tom bude, že teď už je Lumpik dost starej na to, aby věděl, že prso je prso
Uvidíme, každopádně před spaním se napráskal mlíkem jako vždycky. A přesně jak říkáš, hlavně že pije. Pořád myslím na to, že to, co vypil dneska, nedal předtím za celý měsíc. Že fakt ten půllitr potřebuje. Tak se furt užírám, jak musel trpět žízní, a jak jsem mu zadělala na ledvinový kameny
Ale čo bolo, bolo. Terazky som majorom, že ![]()
tabletky …mně se o nich Dr. ani nezmínila, moje ségra je jako mimčo baštila a zuby má nejzkaženější z celé rodiny. Matně si pamatuju, že už tenkrát to byl experiment a názory na to byly všelijaký. A pasta není nutná. Ani u dospělých. Důležité je to „hoblování“ a čištění mezizubních prostor. Pasta má jen zpříjemňující účinek a u dětí má to čištění udělat „chutnější“ a atraktivnější, aby si zuby chtěly čistit. Stejně nejlepší je jít příkladem.
…no, jdu sebou plácnout do vany a chrnět. Taky mě to dneska nějak zmohlo. Na ty vedra se teda vůbec netěším. Dneska bylo tak akorát.
Ještě abych nezapomněla…Lucince všechno nejlepší ke kulatinám!!!http://www.sirmi.ic.cz/teddy/109.gif
holky tady máte odkaz na ty clonítka ke kočárku http://www.mimibazar.cz/foto.php?…
Kalamajko, já nejsem ani tak nastudovaná, jako to mám spíš odposlouchaný.. tchýně se mi pořád ptala jestli už dávám krupičku.. když jsem jí řekla, že jí ještě nesmí, tak říkala, že to normoš dávali i malejm mimisům, ale že se namáčela na 2 hodiny.. N
Moje mamka mi říkala, že jí namáčela dokonce přes noc.. prostě když jí vařila, tak rovnou namočila na druhý den..
S pastou přesně jak říkáš.. má se používat jen když je např nějaký problém a je zároveň léčivá.. proti paradentoze, mě hodně pomohla elmex v těhu, měla jsem jeden čas hrozně citlivé zuby a ta pasta fakt pomáhala..
Doporučuje se taky Elmex želé (píše se myslím gelee), jednou týdně se tím jako potřou zuby a už se nevyplachuje…
Ale přesně jek říkáš, důležitá je jen technika čistění, čištění pokud možno po každém jídle a čistění mezizubních prostor.. nic víc..
Jinak s tím, že měl Martínek žížu bych se netrápila.. myslím, že to maj podobně.. když je to dobrý, nebo to jde snadno, vypije se víc.. když se musí snažit, vezme si jen co potřebuje.. mysllím, že rozhodně žízní netrpěl, to by asi plakal a tak…
No nic, jsem tu dneska nejčastější přispívatelka, tak radši jdu, aby jste mě neměli plné zuby.. a pak by ani Elmex nepomohl ![]()
Ahoj
Tak my taky dorazili v pohode
Uz mam za sebou i cviceni a bylo moc fajn
Do galerky jsem hodila fotky, ale na popisky uz jsem nemela silu..
Jo a telefonni cisla dosla ![]()
Kajo, chran nas hrnecek jako oko v hlave
To jsem zvedava, kdy se k nam dostane.. s nasi frekvenci vyletovani…
Veru, poslu ti ty moirovy dupajdy.. napis mi adresu ![]()