Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@pusinova píše: Více
Vic nez to sezeni te ve tvem pripade muze ohrozit ten stres, sezeni by se dalo kompenzovat - ovsem pokud mas na to cas a energii.
Vyslo ti pouze riziko preeklampsie, neznamena to, ze se rozvine a aspirin je dobra prevence, ale musis ho brat opravdu pravidelne ve stejnou dobu. Snazit se udrzet primerenou vahu, nepribrat moc a opravdu velmi dulezita je primerena, nejlepe kazdodenni pohybova aktivita, idealne sviznejsi prochazky nebo alespon primerene cviceni, udrzovat se v psychicke pohode - a ty mi prijdes v tenzi uz ted.
@pusinova nemyslim sk, ze by to bylo nebezpecne. muzes se preci ruzne protahovat/projit se na wc/svacinu. A co vim z vlastnich zkusenosti, tak 10 hodin urcite v kuse sedet nebudes. jeden profesor prijde pozde, druhy vubec. a taky potrebuji pauzu na obed/wc. jsou to jen lidi.
Verim, ze budes rozlamana. z toho jsem byla i jako netehotna, kdyz jsme meli přednáškový den. Vem si nejaky nafukovaci polstarek a snaz se si udelat pohodu, volne obleceni, pantofle…preji hodne stesti
Riziko to sezení není a to číslo je výpočet pravděpodobnosti rizika, pokud na to máš lék a měříš tlak, není nejmenší problém dělat cokoliv. Riziko jsem měla vyšší, preeklampsie se nerozjela, její příznaky znáš, tlak hlídáš, vše je v pořádku.
Ja byla úplně v pohodě. Každodenní sezení v kanceláři žádný vliv na těhotenství nemělo. Seděla jsem tam do 34 tt vždy.
@janickaIII píše: Více
Verím, že na väčšinu skúšok na väčšine vysokých škôl sa skutočne dá naučiť v pomerne krátkom čase, ale že ty si nemala na svojej škole ani jedinú, ktorá by skutočne vyžadovala hlbšiu prípravu? 🤔 Nuž, to čo píšeš skôr vypovedá o kvalite a náročnosti škôl, ktoré si navštevovala než o tvojej vhodnosti pre ne 🤷🏼♀️ mám okolo seba pár hodne inteligentných ľudí, ktorí si svoj odbor vybrali správne, ale že by mi niekto z nich povedal, že sa učili na statiku, pevnosť a pružnosť, anatómiu a podobné predmety max.3 dni, tak to som od nikoho nepočula 🤔 a tí, čo sa na skúšky neučili (mám medzi kamarátmi aj pár filozofov a historikov), tak sa neučili len preto, že cez semester museli prečítať 5-10 odborných kníh, o ktorých potom na skúške diskutovali, čo tiež vyžaduje nejaký ten čas
.
@Zumpa píše: Více
Ne
. Ale prostě ho zvedáš, nosíš do schodú, dáváš třeba do vany a tak. ![]()
Neni důvod se hroutit s váhy batohu 5 kg. Vždyť někdo i nabere 20 kg a tělo to zvládá.
@pusinova výška postavy riziko preeklampsie nezvyšuje spíše nadváha a tlak.
@Anonymní píše: Více
Já jsem se lekl, že patříš mezi ty psychomatky, co pořád tahají dítě…
Kdyby bylo postižené, tak ho musím nosit stejně jako to zdravé.
Můžeš přijít mému ročnímu nepostiženému synovi (kolem těch 12 kilo mít bude) vysvětlit, že se má teda do/z postele, vany, autosedačky, jídelní židličky, kočárku, na přebalovák atd. odteď přesouvat po vlastní ose? Díky, dost by mi to pomohlo.
5 kg batoh je úplně v pohodě, hodina dojíždění taky nevadí. Dlouhé sezení je rizikové bez ohledu na těhotenství. Miminko ničím z toho neohrozíš. Udělej „jen“ nějaké úpravy. Do školy nějaký ergonomický podsedák nebo opěrák, o přestávce se projdi, na doma nějaké protahovací cviky, pokud potřebuješ i po škole trávit čas u studijních povinnosti, tak si koupit výškově stavitelný stůl, u kterého se dá pracovat v sedě i ve stoje, koupit na sezení krom vhodné židle i velký gymnastický míč. Zakončit studium ve 32. TT je akorát, to se pomalu odchází z práce na mateřskou, zbývá dost času na přípravu výbavičky, přípravu na porod… Podle mě ti to vychází pěkně. Samozřejmě pokud nebudou nějaké komplikace, ale to vyřešíš s doktorem podle situace.