Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím skupinko, chtěla bych vás velmi poprosit o váš názor, pohled, zkušenost. Jsem v 17. týdnu těhotenství. První trimestr mi bylo často. špatně i bolesti hlavy. Proveden screening a zjištěno riziko. preklempsie 1.70… Možná i proto, že jsem drobnější postavy (155 cm) ale především ji máme v rodině (moje mamka v 30. týdnu ukončeno císařem). Tlak mám celou dobu 120/85 i 130/90..Užívám aspirin 150 mg a od té doby je mi i lépe. Tolik. mě nebolí hlava. Co je ale mým problémem, že mne čeká druhý semestr na celkem náročné VŠ a dle rozvrhu 10 hodin denně sezení bez větších přestávek. Od těch 7 ráno do 18 hod. plus hodina cesta tam a hodina zpátky. Prosím pěkně, myslíte, že tím mohu ohrozit miminko? Bolí mně i často v kříži, ale mám obavy, aby se příznaky preklempsie neobjevily nečekaně, abych si nezavařila a zda nemohu 10 hodinovým sezením ještě více prohloubit rizika (batoh váží cca 5kg, sezení,.stres,…). Dělají se mi i častěji modřiny a pobolívá mě v kříži. Semestr bych končila cca v 32. týdnu. Moc, moc děkuji za odpověď a třeba i zkušenost či názor. :smiling_face_with3_hearts:
Ja jsem taky jedno těhotenství odsedela na skole, porodila jsem hezky po poslední zkoušce
ničemu to nevadilo. Vždyť spousta těhotných pracuje v kanclu, ty na rizikovém celou dobu leží… jasne, přiměřený pohyb je zdravy, ale jiste nebudeš sedět 7 dni v týdnu od rána do noci…
Až do mateřské jsem pracovala v sedě u počitače. V druhém těhotenství zase nosila starší dítě cca 12 kg plus batoh.
@pusinova píše: Více
V těhotenství jsem seděla v kanclu 12h denně a dítěti to nevadilo. O víkendech jsem seděla bud na přednáškách ve škole nebo nekde chodila nebo plavala, jako kompenzace dlouhého sezení. Dítěti ani ten pohyb nevadil. A stres? Ten je všude kolem nas. Je dobré nebrat ty věci tak vážně.
Taky jsem seděla dost v těhotenství a ničemu to nevadí, jen asi počítej s tím, že bolest v kříži tě neopustí. Mě bolí i při krátkém sezení. Nejhorší byl pro mě první a třetí trimestr co se týče bolesti zad.
Seděla jsem v těhotenství v práci v kanclu, poslední měsíc před mateřskou 12 hodin denně ve stresu, abych všechno stihla dokončit a předat. Jediné, co bylo otravné bylo břicho, které se mi nevlezlo pod stůl a musela jsem sedět odsunutá ![]()
Taky jsem pred prvnim sedela v kanclu v zasade az do porodu, mela jsem „pauzu“ jen jeden den
Ale teda ty kancelarske zidle jsou asi pohodlnejsi nez zidle ve tridach a sedacky v aulach. Nicmene nevidim v tom nic, co by mohlo ohrozit dite, ani tech 5kg batohu, v pripadnem dalsim tehu matky bezne nosi batolata…spis to bude pekelne unavne a nepohodlne.
Ničemu to nevadí, jen to nebude zrovna komfortní, často se aspoň projdi, protahni. Doma pak nějaká lehká jóga.
No já se bojím hlavně i té preklempsie. 🙈 Mám docela vysoké výsl díky screeningu 1.70. Tak abych udržela krevní tlak co nejdéle v normě. Někde jsem četla, že dlouhé sezení má vliv na zvýšení tlaku a otoky.
Už aby to bylo vše za mnou 😁jinak děkuji za názory. ✌️
Příspěvek upraven 07.02.26 v 09:20
Poraď se se svým doktorem, když máš takové obavy.
A jinak jedině školu přerušit. Plus přednášky nebývají povinné, tak si občas nějak ulevit a nechat si od někoho přednášku nahrát.
Teda a ani na medicíně není škola denně 10 hodin, co studuješ? Zní to hrozně ![]()
To nám sem ten rozvrh vyfoť, ani na medicíně neměl kamarád školu 7-18 v kuse pět dnů v týdnu.
Nos si těhotenský podsedák a využij toho, že máš na studium čas. S miminem a batoletem bude podstatně horší dostudovat. Nebo si přiznej, že hledáš důvody, proč a tím seknout, a vzdej to.
@ivašot. píše: VíceTechnický obor.Je to fakt mazec. Prosedím nad tím všechen volný čas. Ani individual moc není řešením, protože jsem taková blbka poctivá, že bych měla strach, že mi to bude chybět a šla dobrovolně..Mám v plánu dokončit, ale kdybych přerušila školu. a vynechala letní semestr, tak bych ztratila kontakty na spolužáky, prostě nit. 🤣
Příspěvek upraven 07.02.26 v 09:40
@zrcadlo píše: Více
Taky mam ten pocit, ze zakladatelka chtela, aby ji prispevatelky utvrdily v tom, ze s tim ma seknout. A ejhle, ono je to naopak. ![]()
Ja nevím, být tebou, odložím to… člověk nikdy nemůže vědět, co se zvrtne. Ja mela naprosto neproblémové těhotenství, mohla jsem delat, co jsem chtěla, ani jsem se necítila těhotná. A od 22tt tvrdnutí břicha, zkracující čípek, takze nařízen klidový režim. Hodne jsem si o tom četla, a celkove v těhotenství takhle dlouhé sezení není uplne žádoucí, miminko se tim tlačí dolu a může mit vliv na porodní cesty, stejně tak se ti můžou zhoršit ty otoky… Treba by to nebylo tak hrozné, pokud by ses mohla mezitim projít, treba by se vubec nic nestalo, ale ja osobně bych to proste neriskovala…
Jestli je to tak těžké, ze nad učením musíš trávit veškerý volný čas, pak to asi neni obor pro tebe. A zvol neco co ti sedne lépe. Ja tedy nad ani jednou vs netrávila vic nez 3 dny učením před zkouškou a pak pár dní nad sepsáním diplomky. Nejvíc času mi zabral výzkum a získat data pro diplomku, ale to jsme dělali spolecne s vedoucím práce, tak to nebylo tak hrozné.