Říznutí nožem od pacientky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8959
10.4.15 19:45
@Anonymní píše:
Nejsem zdravotni sestra a mam teprve necely rok praxe, tak s tim nemam zkusenosti. To je jako kdybych rekl, ze je nekdo prodavacka, tak se musi vyznat ve vsech potravinach a ve slozeni atd. Proste jsem se s tim nesetkala, tak nevim i zdravotnici musi mit praxi a tou praxi se teprve uci.

tomu rozumím, ale třeba to zda má vliv na nákazu, zda je krev červená či nikoli, či není vidět vůbec, se učí už na škole.
Pokud nejsi zdravotnice, tak je to pochopitelné. Potom ale nerozumím tomu, proč jsi to nepořešila hned po zranění s nějakou sestrou, které tam přítomny jsou. Co a jak..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8524
10.4.15 19:49

Zakladatelko, ty nejsi očkovaná na žloutenku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4658
10.4.15 19:50

No pokud mám být opravdu upřímná…já bych to zřejmě vůbec neřešila :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.15 22:54
@PavlaHr píše:
Sto pro nahlásit. ono stejně by vám asi nikdo nic nedal, ale prostě je to lepší. no a jinak pravděpodobnost je podle mne minimální. max. tak infekce stafylokoky, streptokoky něčím takovým, co běžně žije na kůži a sliznici a obzvláště v LDN, ale pokud jste dezinfikovala, tak jste udělala maximum. ted hlídat. jinak pro vlastní klid se můžete domluvit, zda vám vemou odběry. dělá se ot na zdravotním ústavu (ty testy, odběry vám můžou vzít kdekoli a vypsat žádanku a poslat) a standartně při píchnutí jehlou se dělá HIV, hepatitidy B, C - tam tedy se dělá virus i protilátky (to ale doktor by měl vědět jaké, aby šlo vidět, zda je to infekt či pozůstatek očkování, pokud jste byla proti B očkovaná). jinak ty odběry se dělají správně ted, za 3 měsíce, za 6 měsíců a za rok. ale jiak bych fakt řekla, že to bude ok ;-) že pravděpodobnost říznutí se i paní je minimální a to, že by ona taky něco měla taktéž. navíc pokud ten nůž už nějakou dobu ležel na vzduchu, tak HIV rovněž minimální. Hepatitda je potvora, ta přežívá dlouho :/

Aha, myslíte, že bych si musela nechat vzít i proti HIV? No myslela jsem, že hepatitidu asi jo, ale až tak? :/

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.4.15 22:56
@Lejaa píše:
tomu rozumím, ale třeba to zda má vliv na nákazu, zda je krev červená či nikoli, či není vidět vůbec, se učí už na škole.
Pokud nejsi zdravotnice, tak je to pochopitelné. Potom ale nerozumím tomu, proč jsi to nepořešila hned po zranění s nějakou sestrou, které tam přítomny jsou. Co a jak..

No na škole se to podle mě neučí, dodělávám si zdrávku a o ničem takovém jsme se tam nebavili. Možná jinde jo, ale u nás ne. No a neřešila jsem to, asi ze strachu a taky proto, že to přece jenom nebylo píchnutí jehlou.

• Citovat
  • Upravit
10.4.15 22:58
@kvitk1 píše:
To ti holka neporadím, nevím. Ty jsi zdravotnice, tak by si to spíš měla vědět..Doufám, že nic :kytka:
:mrgreen: :mrgreen: to sedí
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.15 22:58
@PetraJ píše:
Zakladatelko, ty nejsi očkovaná na žloutenku?

Na hepatitidu B ta je povinná, ale jinak ne, myslím, že většina zdravotníků není.

• Citovat
  • Upravit
8959
10.4.15 23:02
@Anonymní píše:
No na škole se to podle mě neučí, dodělávám si zdrávku a o ničem takovém jsme se tam nebavili. Možná jinde jo, ale u nás ne. No a neřešila jsem to, asi ze strachu a taky proto, že to přece jenom nebylo píchnutí jehlou.

nemusím být zdravotník, abych věděla, že píchnutí jehlou a říznutí nožem po nějakým způsobem nemocné osobě je prašť jako uhoď. Je fuk, zda tu žloutenku chytneš z jehly nebo nože.. Logicky. I když je malá pravděpodobnost, že by se paní pořezala a ty pak hned taky.
Nevím, co to teda děláš za školu, ale to co jsem psala v předchozím příspěvku jsou základy, které by měl každý zdravotník vědět a snad i ví, jinak bůh s námi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bebuu
10.4.15 23:17

Co je to za blby dotaz? Jak na LDN muze mit pacientka ostry nuz? Pak tedy nechapu, kdyby se jim rizla i ona tak se to jako neresi nebo jak? Navic zakladatelko pokud pracujes ve zdravotnictvi musis byt naockovana proti zloutence a pokud by pani mela Cecko tak prece to musi byt nahlasene, tudiz bys to musela vedet i ty, protoze by ses k ni musela chovat jako k infekcni. Ale to na LDN asi nehrozi, ikdyz jak kde :mrgreen: takze pokud si se rizla…myslim, ze neni treba to hrotit. Ikdyby pani zloutenku mela a bylo to male riznuti tak je i male riziko nakazy :kytka:

• Citovat
  • Upravit
8524
11.4.15 07:49

Já bych se normálně podívala do zdravotní karty (pokud nemáš přístup, promluv si s vaší zdravotní sestrou nebo doktorem) a zeptej se jich na rizika. Pokud na tom noži nebyla čerstvá krev, tak si myslím, že nic nehrozí.
Já taky pracuju v soc. zařízení, oficiálně do karet nemůžeme, ale je jasný, že zdravotní stav našich klientů známe. Kdyby někdo z nich měl žloutenku nebo AIDS, tak to určitě víme. Stejně jako jsme věděli, když u nás proběhl svrab nebo pásový opar.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8288
11.4.15 08:41

@Bebuu Ale jo, pacienti LDN můžou mít vlastní nože.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bebuu
11.4.15 09:09

@belladonna Ano ale bylo zde receno, ze pani je 95let. Je na LDN…vetsinou v tomto veku uz nejsou zcela v normalnim stavu. Pracovala jsem tam, tak vim. Proto mi to prijde divne.

• Citovat
  • Upravit
8288
11.4.15 09:37

@Bebuu no, já o tom taky něco vím, a dementní pacientka vlastní ostré nůžky na nehty, občas je má v ruce. Věci si s sebou můžou vzít, které chtějí či které jim nabalí rodina a ohlídané toto není vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6721
11.4.15 10:05

Nestihám tady dočítat různé odpovědi, možná ti už někdo odpověděl. blbé reakce typu, proč jsi nevěděla co a jak a proč mají svéprávní lidé, kteří pouze třeba se nezvládjí sami postarat v plné míře o sebe u sebe nůž pominu.
HIV po zaschnutí hned umírá, vydrží vlastně jen velmi velmi málo. na hepatitidu C stejně očkovat nejde, ale ta je většinou víc přenosná pohl. stykem a samo fetáci. říkám, aby bylo vše v pořádku, tak bych ot nahlásila (stejně, kdby nedej bože člověk onemocněl, tka mu řeknou, že to měl už předtím atd…) a pro vlastní klid is zašla na ty odběry. doktor by měl vědět jaké. plus jaterní testy. já jak se píchla (mladý kluk, polyrauma, takže spousta krve i cizí, o muži jsme nic nevěděli),tka jsem šla a dělali mi hep. B, ikdyž jsem očkovaná. sicher je sicher.ale dkyž jsem se píchla u normální zdravé holky, kteřá říkala, že je ok, tak jsem to ani neřešila. v tomto případě je pravděpodobnost je zcela minimální. ;) neboj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
475
11.4.15 10:18

Určitě se to musí nahlásit jako pracovní úraz. Jinak si myslím, ze možnost nakažení je malá, na Hep. B jsi ockovana. Nicméně, lidé v těchto zařízení mívají často napr. MRSU. Ze ma paní u sebe nůž chápu. Rodina donese spoustu věcí. Nahlášení úrazu je jak povinnost tvoje, tak povinnost tvého nadrizeneho

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák