Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Za 1.nechala bych to zapsat do knihy úrazů za 2.poptej se na zdravotní stav - choroby atd. za 3. nehrotila bych ![]()
To ti holka neporadím, nevím. Ty jsi zdravotnice, tak by si to spíš měla vědět..Doufám, že nic ![]()
Tak předně -pracovní úraz…
určitě bych zjistila v kartě, co má pacientka za choroby… a držím palce, věřím, že pravděpodobnost, že by se před tím zrovna řízla ona je malá.. ne..
@kve-tinka píše:
Za 1.nechala bych to zapsat do knihy úrazů za 2.poptej se na zdravotní stav - choroby atd. za 3. nehrotila bych
No nevim, zase jsem se o tom bavila s jednou sestrou a ta mi rekla, ze by to ani nehlasila, že to není píchnutí jehlou. Nevím. Podívám se na papíry:) No a myslíš teda, že tady moc riziko není?
@kvitk1 píše:
To ti holka neporadím, nevím. Ty jsi zdravotnice, tak by si to spíš měla vědět..Doufám, že nic
No u jehly bych si určitě nechala vzít krev pro jistotu. Jenže tady nevím, ani nevím, jestli se tím nožem řízla nebo ne.
To je divnej dotaz, na ldn má pacientka k dispozici nůž, kterým se dá říznout a navíc je nějaké riziko, že se předtím řízla ona? Hm. Tak pokud jsi tam neviděla čerstvou krev, těžko jsi něco chytila. Ale rozhodně nahlásit! Předpokládám, že kdyby byla HIV pozitivní, nebo měla žloutenku B, C, tak by to snad měla v kartě?
@Agnesita píše:
To je divnej dotaz, na ldn má pacientka k dispozici nůž, kterým se dá říznout a navíc je nějaké riziko, že se předtím řízla ona? Hm. Tak pokud jsi tam neviděla čerstvou krev, těžko jsi něco chytila. Ale rozhodně nahlásit! Předpokládám, že kdyby byla HIV pozitivní, nebo měla žloutenku B, C, tak by to snad měla v kartě?
Tak je to paní, která má 95 let, takže doufám, že HIV pozitivní není. No ale co se týká žloutenky podle mě člověk nikdy neví. Mohli jí dělat testy třeba před 2 rokama a mezitím se neví, jestli ji má nebo ne. Snad ne no ![]()
@Agnesita píše:
Promiň, možná se ptám blbě, ale s tímhle nemám moc zkušenosti, takže nevím. Myslíš teda, že když tam nebyla čerstvá krev, tak se z toho nedá nic chytit? Já jsem si vždycky myslela, že třeba u lidí, kteří berou drogy na té jehle taky nemusí být krev, ale když to bylo v tom kontaktu s krví a třeba se to pak otřelo, tak nevím, jestli to vadí. V kartě nic infekčního nemá. ![]()
@Agnesita píše:
Proč by lide nemohli mít nůž? i běžně v nemocnici mají hlavně staří lidé nějakou tu „rybičku“ čím si krájí chleba atd.
A bacha nemusíš vidět krev, aby jsi něco chytla…
Víš, co mě překvapuje? Ty jsi zdravotnice a ptáš se na takové věci? Ty by jsi přece měla mít přehled, ne?
@Lejaa tak pecovatelka, osetrovatelka neni uplne zdravotnice.
Pracuji jako pecovatelka-pracovnik v soc. sluzbach a do zdr. dokumentace nesmime vubec nahlizet.
Ad noze-samozrejme mohou mit i seniori nuz. Pokud netrpi demenci atd.
Sto pro nahlásit. ono stejně by vám asi nikdo nic nedal, ale prostě je to lepší. no a jinak pravděpodobnost je podle mne minimální. max. tak infekce stafylokoky, streptokoky něčím takovým, co běžně žije na kůži a sliznici a obzvláště v LDN, ale pokud jste dezinfikovala, tak jste udělala maximum. ted hlídat. jinak pro vlastní klid se můžete domluvit, zda vám vemou odběry. dělá se ot na zdravotním ústavu (ty testy, odběry vám můžou vzít kdekoli a vypsat žádanku a poslat) a standartně při píchnutí jehlou se dělá HIV, hepatitidy B, C - tam tedy se dělá virus i protilátky (to ale doktor by měl vědět jaké, aby šlo vidět, zda je to infekt či pozůstatek očkování, pokud jste byla proti B očkovaná). jinak ty odběry se dělají správně ted, za 3 měsíce, za 6 měsíců a za rok. ale jiak bych fakt řekla, že to bude ok
že pravděpodobnost říznutí se i paní je minimální a to, že by ona taky něco měla taktéž. navíc pokud ten nůž už nějakou dobu ležel na vzduchu, tak HIV rovněž minimální. Hepatitda je potvora, ta přežívá dlouho :/
S největší pravděpodobností ti nic nebude. Ale jako pracovní úraz bys to zapsat měla.
@Lejaa píše:
Víš, co mě překvapuje? Ty jsi zdravotnice a ptáš se na takové věci? Ty by jsi přece měla mít přehled, ne?
Nejsem zdravotni sestra a mam teprve necely rok praxe, tak s tim nemam zkusenosti. To je jako kdybych rekl, ze je nekdo prodavacka, tak se musi vyznat ve vsech potravinach a ve slozeni atd. Proste jsem se s tim nesetkala, tak nevim i zdravotnici musi mit praxi a tou praxi se teprve uci.
Ahoj, pracuju jako pečovatelka na ldn a řízla jsem se nožem od jedné paní. Nevím, jestli se ona třeba neřízla přede mnou. Co nejdříve to šlo, jsem si umyla ruce, odezinfikovala a vymáčkla krev z rány. Myslíte, že je riziko, že bych mohla něco chytit? Neměla bych jít na odběry? No a jestli ano tak na jaké? Děkuju