Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. tak jsem si tu načetla par diskuzi o tzv. mamncich a malinko me to uklidnilo, vypada to, ze v tom nejsem sama ![]()
nas cerstve rocni prcek je na me uz par tydnu totalne zavisly, jak se hnu jinam, jeci a leti me hledat. na zadne cizi hlidani zvykly není, rodina v tomhle nefunguje a manzel je hodne pracovne vytizeny, takze jsme ten rok az na par hodin opravdu porad spolu. nenecha me nic moc delat, bud si s nim hraju na zemi anebo mi s nadsenim ‚pomaha‘, sedi na lince při vareni, luxujeme, hrabe mi kolicky při pradle…asi normalka. sam se zabavit neumi, nevyhraje si a když uz, tak je to samozrejme nejaka zakazana věc jako kocici miska, zachod, kabely… ![]()
ale k me otázce. jak to zvládat prakticky? bydlime v rodinnem dome, občas musim vyběhnout narychlo ven se psem, do sklepa, k brance pro postu, nakrmit kocky…pokazde ho nemuzu mit na ruce nebo ho zdlouhave oblekat. a muj největší strasak, chodim prikladat ke kotli, někdy to par minut zabere a ja celou tu dobu trnu hruzou. nejenze jeci jak sirena a všude me hleda, ale zaroven se bojim ho tam takhle nechat. jak to delate vy?? nechate par minut rocni dite samotne? ma ještě smysl pořizovat na takove dite ohradku? postýlka bohužel neposlouzi, mame ji prirazenou k naší posteli a když fakt chce, umi vylezt.
jen doplnim pro predstavu, po ctyrech leze jak drak, chodi okolo nabytku, zacina par zkusebnich krucku.
dik za precteni i za pripadne rady.
@peta81 my ohradku mame ale teda ma ji otevrenou a slouzi mu pouze jako mistecko na valeni
ale v tve situaci bych ji vazne ppridila a tu chvilku nez by jsj prisla treba od toho kotle by to tam dite proste vydrzelo
budes mit jistotu ze se mu nic nestane jaki taky bych trnula hruzou takze za me ta ohradka hrcite jo..
@peta81 Já mám takového mamánka až mi z toho hrabe, s první dcerou to bylo uplně jiné. Teď z toho šílím, nejhorší je, že čím je starší tím je to horší. Jak mile k nám někdo přijde, nebo my k někomu tak nastane třeba 45 minutový horor. Řve jako tur, visí na mě nesmím se hnout z místa. Je to fakt strašný. Jsem zvědavá kdy ho to přejde. Teď je mu dvacet měsíců a mám ho neustále za zadkem, jak se hnu letí zamnou, nebo mě volá a hledá. Samotného bych ho nikdy nenechala. Jestli už začíná obcházet, tak ještě vydrž. Jak syn začal chodit bylo to stokrát lepší. Já bych si do té doby ohrádku pořídila na tu chvíli co musíš odběhnout. Pak už bude ťapat a může chodit všude s tebou ![]()
@peta81 Ahojky, můj za pár dní roční synek je také mamánek. Mám doma ale ještě jednoho raubíře, o 13m staršího. Také bydlíme v RD a když prostě musím na minutku odběhnout, tak je holt nechám na tu chviličku samotné, nedá se nic dělat. Schody máme zajhištěné brankou (mladší chodí od 9m, po schodech vyleze rychleji než já), kliky otočené nebo s pojistkou (starší má na 25m 95cm, tak si otevře), všechny nebezpečné předměty vysoko nebo v šuplíku s pojistkou. Nedělám si iluze, že by se nemohli zranit jakkoliv jinak, ale to se může stát, i když budu s nimi. Ze začátku protestovali, když jsem třeba vyběhla k pošťákovi apod., teď už ale chápou, že když řeknu ´Hned jsem zpátky´, budu hned zpátky. Tak stojí u dveří, nosy nalepené na sklo a čekají ![]()
Jinak co se ohrádky týče - starší ji měl, sám tam ale stejně odmítal být, tak ji brzy rozbil a ohrádka šla do kamen.
@peta81 ahoj, také chodím přikládat do kotle, naštěstí mám tedy vstup do kotelny v baráku, takže malýho dám buď do chodítka a postavím si ho mezi dveře kotelny, nebo nechám v ohrádce. Teď čekáme druhý, tak už jsem uhodila na manžela, že topení budeme muset řešit jinak. Tak uvidíme ![]()
Tak s tou ohradkou porad nevim
cetla jsem, ze pro uz chodici dite je to dost na prd, coz asi bude kazdou chvilku. investovat zbytecne se mi moc nechce. doma se také samozrejme všechny nebezpecne predmety a mista snažíme eliminovat, ale clovek nikdy nevi, co muze prcka napadnout
a ven se mnou asi taky tapat porad nemůže, to bych ho, zvlast ted v zime, musela porad jen oblikat, svlikat, obouvat a zouvat…a v kotelne je vecna spina a prach, tam ho ani vzit nemuzu, bo by pak nemohl domu do cistho ![]()
a jinak znam všechny ty klasicke mamankovkske situace a cekam, jak dlouho to obdobi bude trvat. prcek me hlida i na zachode. jakmile jdeme nekam k cizim, je na me prisaty jak kliste. když ho chce někdo pochovat, jeci a ruce natahuje na me. pokud se mu doma fakt zrovna nemuzu věnovat, porad za mnou leze a knoura a vzteka se. když napr. smazim nebo tak něco, huci mi dole u nohou, visi na teplákách a ja je mam vecne na pul zerdi ![]()
@peta81
Spis, nez ohradku, si poridte z druhe ruky jakekoli nositko a vemte ho s sebou. Oblikat nijak extra nemusite, ja pres nas treba prehodila manzelovu velkou mikcu a slo se se smetim apod. Doporucuji nejake s moznosti bocniho noseni-ja mam manducu.
K.
@peta81 Mám 14 měsíční, chodi už 3 měsíce a do ohradky ji dávám když jdu zatopit, přiložit, pro poštu,… Chvilku řve ale pak si začne hrát a je tam hodná. Bez ohradky nevím
jak bych to dělala. Kotelna je ve sklepě. Sama si klidně vleze na gauč nebo stůl, takže nechat jí jen tak běhat nejde. Bejt tebou asi bych pořídila. Snad ti z ní nebude vylejzat
Jeste dodam-pokud Vam ji nekdo nepujci, tak ohradka je v tomto veku opravdu zbytecna investice..
@Kachnicka25
Jj, vyzkousene. Mela jsem i ohradku, ale uz odmala. A takhle velke dite uz v ni nechce byt a utracet jen za 5min odlozeni denne je fakt blbost, krom toho to zabira dost mista. Zatimco u jositek udavaji nosnost i 20kg a je to vyuzitelne i na nakupy atp.
Já to řeším se 14 měsíční cestovní postýlkou. Máme ji trvale v obýváku, je otevřená a malá si do ní leze a vylézá. Pokud opravdu potřebuji, zavřu ji (tu postýlku:-)) a ona si tam chvíli hraje. Např. topení (sekání třísek, cpaní dřeva do kamen a podpalování) si moc s nosítkem představit nedovedu a taky mi chvíli trvá, než do něj malou nandám, takže např. pošťačka mi mezitím uteče, ale zase teď už chodí, tak jde ke dveřím pro poštu se mnou:-). Jinak určitě nosítko je super pomocník, to zase jo:-).
@K82 tak my mame doma taky manducu. využíváme od mala docela dost, na prochazky, se psem, na houby, po meste, k lekari. ted uz se tech 10kg sice docela pronese, ale prcek je tam spokojeny. na tyhle chvilkove vybehnuti ven me to tedy ani nenapadlo
ale vlastne proc ne? nandany je tam hned a ja se nebudu nervovat. ale k tomu pitomymu kotli to stejne nepujde, pac bych kluka bud popalila, prastila nebo aspoň zamazala. jak neprakticke. holky, co nemusíte chodit prikladat a jen otocite nejakym cudlikem na topeni, vazte si toho! ![]()
No, my mame doma mamanka taky ukazkoveho a to maleho hlida od narozeni jak manzel, tak babicka, ale proste mama je mama a bez mamy je sileny rev. Teda kdyz odejdu z domu, tak katastrofa, ale pak se pry uklidni a v poho, kdyz jsem doma a nemuze za mnou, tak priserny jekot. Neresim to, dcera byla taky mamanek, i kdyz ne takovy jak je ted jeji braska ![]()
Ahoj,
co byste poradili…hlídám 14měsíční holčičku. Už zhruba 5 měsíců, zpočátku si ani nevšímala, že rodiče a segra odchází, pak dělala scény u dvěří, kdykoli si všimla, že se už oblíkaj a teď je to týden, co pláče, jen vidí kohokoli na hlídání. Včera prý dělala scény v jesličkách. Ona se pak celkem uklidní, ale ten začátek je divoký…Jinak já jí rozumím, že jí chybí maminka, ale holt maminka chodí do práce. Snažím se jí rozptylovat, vymýšlet hry, ale stejně ten můj příchod oplakala…co byste poradili? dík